Poreklo prezimena Popović

22. mart 2012.

komentara: 200

[toggle title=”TESTIRANI POPOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Popović

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Zminjak, Šabac, Srbija / ogranak Damnjanovića iz Zminjaka, Šabac, Srbija

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Popović

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Čanići, Šekovići, Republika Srpska

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Popović je veoma često, prisutno u gotovo u svim krajevima gde je živeo ili živi srpski narod. Nastalo je po svešteničkom pozivu rodonačelnikovom.

U knjizi Rista Milićevića “Hercegovačka prezimena” pominje se u više krajeva Hercegovine, sa različitim krsnim slavama, i u različitim konfesijama.

Pravoslavni Popovići u Hercegovini su u selima Samoboru, Maloj Gračanici, Dražljevu (Gacko), Bjeloševu Dolu, Kruševici (Ljubinje), Ravnom, Dračevu, Drijenjanima (Popovo), Mostaru i drugim mestima.

U Samoboru su poreklom iz Pive. Predanje kaže da su u rodu sa Stevanom Musićem, junakom iz narodnih pesama.  Slave Savindan.

U Dražljevu su “od Kisića iz Prijevora” kod Bileće odakle je “došao jedan Glogovcima u najam, zagledao se u njihovu djevojku i oženili ga”. Sin ovog najamnika je postao pop, a iza njega je, kažu, bilo još deset popova iz ovog plemena. Slave Nikoljdan.

U Malu Garešnicu su Popovići doselili “poslije okupacije” iz Dražljeva. U Bjelošev Do i Kruševice su došli iz Zagore (Trebinje). Slave Đurđevdan.

Popovića ima u Žakovu i Mesarima (Podbrđe i Trebinje) i u Trebinju. Slave Jovanjdan.

Popovići katolici u Hercegovini su u Domanovićima (Čapljina). Potiču od Vratošića iz Trebimlje u Popovu, odakle su pobegli od gladi u Domanoviće.

Popovići muslimani su živeli u Bileći, a za njih se zna da su “do turske okupacije bile hrišćanske porodice”.

Popovića je bilo dosta i u Lici u mestima Brotnja (Srb), Vrebac, Vrhovine, Donji Lapac, Donja Švica, Zalužnica, Mutilić (Udbina), Nebljusi, Otočac, Ploča, Senj, Tomingaj, Vaganac (Ličko Petrovo Selo). U ovim mestima su pravoslavne vere i najčešće slave ili Svetog Jovana ili Svetog Nikolu.

_____________________

Prezime Popović sreće se i u crnogorskom primorju, u bokokotorskom naselju Mojdež (kod Herceg Novog). Vredan prilog o ovom bratstvu Popovića poslao je saradnik portala Poreklo Zoran Đurov Šabović.

Njegovo istraživanje o bratstvu Popović, objavljeno u knjizi „Mojdež – prilozi za hroniku sela i rodoslove“, iz 2007. godine, prenosimo u celini.

Tekst je u PDF formatu i možete ga videti ako klinkete na sledeći link: Bratstvo Popović iz Mojdeža.

_____________________

O drobnjačkim Popovićima pisali su Stojan Karadžić i Vuk Šibalić u knjizi „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ  ‘Stručna knjiga’:

POPOVIĆI (žive u Timaru)

Oni su ogranak Srbljanovića od kojih su se davno odvojili. Prezime su dobili po nekom popu, a kako se zvao, ne zna se. Imali su stari nadimak „Kokuri”. Poznato je da je ovo bila stara popovska porodica i da je dala više popova, ali se zna samo za Luku, koji je bio i posljednji pop iz ovog bratstva.

Braća Vuksan i Vujoš su se sedamdesetih godina 20. vijeka odselili u Mojkovac.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Pantelijevdan.

*  *  *

POPOVIĆI (žive na Godijeljima)

Oni su od popa Arsenija, sina Marinka Pejanova Godijelja. Pop Arsenije bio je poznata ličnost svoga doba. Naročito se istakao za vrijeme Karađorđevog ustanka. Njega je Sulejman-paša Skopljak s ostalim Drobnjacima odveo u Travnik kao taoce, gdje je i umro. Arsenije je imao dva sina – Joksima i Milića, koji se po popu Arseniju prozvaše Popovići. Joksim je imao sina Bela, koji je odselio u Srbiju. Milić Arsenijev bio je poznati i istaknuti hajduk svoga doba. Imao je sina Mališu, a ovaj Sekula, Gavrila i Milića. Od Sekula Mališina je Petar, a od Petra su: Sekule, Sava, Mijajlo, Lazar, Rajko i Milić.

Sekule Petrov je bio žandarm, ali se rano opredijelio za NOP. Stupio je u 7. crnogorsku omladinsku brigadu na dan njenog osnivanja, u kojoj je bio komandir čete. Sekule je ranjavan.

Popovića ima odseljenih u Srbiju, gdje se odselio Bele Joksimov.

Slave Tomindan.

*  *  *

POPOVIĆI (u Tepcima, Podgori, Kočadolu i Žabljaku)

Njihova najdalja starina je od Popovića iz Bara odakle su, padom Bara pod Turke 1572. godine, izbjegli i privremeno se naselili u selu Dubi, u plemenu Bjelicama. Iz Duba su nakon dvanaest godina prešli u okolinu Nevesinja i naselili mjesto koje se po njima nazva Dubljevići, po mjestu Dubu, odakle su se doselili. Tu su se namnožili i izrazdvajali na bratstva Tomiće, Prstojeviće i Rnjeze. Učestvovali su u hajducima Baja Pivljanina i vršili su zulume Turcima u tom kraju. Turci udare i razure ih, a dva mladića uspiju da pobjegnu i nastane se u Pivi, u mjestu Otar, gdje zasnuju porodice. Njih prozovu Dubljevićima, a kasnije i mjesto po njima dobi ime Dubljevići. Ovo bratstvo se brzo namnoži i postade brojno.

Od njih je, oko 1775. godine, pop Stevan Dubljević sa svojom porodicom krenuo put Srbije i zanoćio u Tepcima. Pošto Tepci nijesu imali popa, uspiju ubijediti Stevana da ostane u Tepcima i da im bude paroh. On pristane pod uslovom da mu daju zemlju na kojoj će živjeti, i da ima pravo i u goru, i u vodu, i u planinu. Tepci mu ispune uslove koje je tražio i on ostane da živi sa svojom porodicom u Tepcima i da im bude pop.

Pop Stevan je imao sina Milutina, koji se nešto kasnije zapopio i naslijedio oca. Milutin je imao sedam sinova: Gavrila, Mijaila, Luku, Pavla, Petra, Lazara i Aleksu. Najstariji Gavrilo izučio je za popa u Moračkom manastiru i bio je pop u Tepcima. Imao je veliku ulogu u organizovanju naroda u borbi protiv Turaka. Potomci popa Stevana Dubljevića se po njemu prozvaše Popovići.

Pop Gavrilo Milutinov imao je sina Milovana; Milovan Blaga, Marka, Nela i Radovana; Luka Iliju i Đoku; Pavle Lala, Toka, Živka i Filipa; Petar Jakova; Lazar Obrada, Ivana, Milana, Milića i Draga; a Aleksa Mirka i Milinka.

Ovo brojno bratsgvo dalo je dosta izuzetno dobrih i viđenih ljudi u kraju u kome su živjeli. Neke od njih ćemo istaći.

Savo Novičin pripada prvim intelektualcima koji su završili fakultete poslije Prvog svjetskog rata. Bio je izvrstan pravnik i stručnjak iz oblasti prava. Prije rata je pripadao lijevom krilu Zemljoradničke stranke. Za vrijeme okupacije 1941. godine aktivno je radio za NOP u Aleksincu i Beogradu. Nakon oslobođenja imenovan je za prvog predsjednika Okružnog suda u Beogradu, a kasnije za sekretara Vrhovnog suda Srbije. I drugi Novičin sin Dragoje bio je ugledan i cijenjen čovjek u svom kraju. Biran je tridesetih godina 20. vijeka i za predsjednika opštine Žabljak. U toku NOR-a 1941-1945. godine aktivno se uključuje u NOP, u kome je imao značajnu ulogu u narodnoj vlasti; bio je komandir Posadne čete i komandant Komande mjesta u Žabljaku.

Dragojev sin Kostadin – Koća učestvovao je u NOP-u od prvih ustaničkih dana, u početku u Durmitorskom odredu, a od osnivanja Četvrte crnogorske proleterske brigade bio je u njenom stroju, kada prelazi u stroj 7. omladinske brigade na položaj zamjenika komesara čete. Na toj dužnosti junački gine u jednom jurišu na Pešteru 30. oktobra 1944. godine. Slobodan Radov, istaknuti aktivista i pripadnik NOP-a, bio je omiljen među borcima, a poginuo je na Zagarču 1944. godine. Lazar O. Popović iz Tepaca poginuo je na Sutjesci 1943. godine u jedinicama NOV-a. Radojica Isakov bio je istaknuti privrednik u opštini i predsjednik opštine Žabljak u dva mandata.

Popovića ima iseljenih u mnogim mjestima naše zemlje.

Slave Đurđic.

*   *   *

POPOVIĆI

(na Strugu)

Porijeklo im je od Popovića iz sela Zagrada, iz Nikšićke župe, odakle se oko 1880. godine doselio Radosav Miljkov Popović. Imao je dva sina Luku i Neđeljka. Lukini sinovi Vojin i Vladimir-Vlado i kćerka Julka, su bili istinski borci protiv tiranije. Vojin je stari član KP i aktivista iz studentskih dana i jedini Durmitorac koji je aktivno učestvovao u Španskom građanskom ratu. Jedan je od organizatora ustanka u svom kraju, a nalazio se na najodgovornijim rukovodećim dužnostima u Uskočkom bataljonu. Neprijatelj ga je uhvatio teško bolesnog u selu Godijelji, sproveden je u Kolašinski zatvor i strijeljan 1942. godine. Njegov brat Vlado je bio aktivista naprednog studentskog pokreta; u NOP-u je od prvih ustaničkih dana u Četvrtoj crnogorskoj brigadi je od njenog formiranja, gdje je u Petom bataljonu bio zamjenik komesara čete i bataljona; poginuo je na funkciji zamjenika komesara brigade kod Tuzle u mjestu Petrovići 27. aprila 1944. godine. Njihova sestra Julka je takođe bila u Petom bataljonu četvrte crnogorske brigade kao bolničarka.

Slave Lučindan.

 *   *   *

POPOVIĆI

(žive na Kršu i Gradini)

Potiču od popa Vida, sina Gleda Džakova. Gledo je, osim popa Vida, imao još sinove: Sekula, Čuna i Minu.

Pop Vid je bio dobar čovjek i istaknuti junak i po njemu se njegovi potomci prozvaše Popovići.

Pop Vid je imao sina Filipa koji je bio stotinaš i učesnik mnogih bitaka protiv Turaka vođenim u njegovo vrijeme. U njima se Filip isticao svojim junaštvom.

Pored Filipa, u ratovima su učestvovali i u njima se isticali i pop Pero i brat mu Pavle.

Ovo bratstvo je uvijek davalo dobre i pametne ljude i istaknute ratnike, koji su imali značajnu ulogu u plemenu u vremenu u kome su živjeli.

Bratstvenici ovog bratstva su u borbenim redovima jedinica koje su se borile protiv neprijatelja od privh ustaničkih dana.

Pero Vukosavljev iz Krša je poginuo u borbama za slobodu u Srbiji 1944, godine; istu sudbinu je doživio i Živko Radivojev koji je poginuo 1942. godine u svom rodnom mjestu. Pavle Krstov, veliki i nepomirljivi borac protiv nepriajtelja, zbog učešća i pripadnosti NOP-u od prvih ustaničkih dana, biva uhvaćen, zatvaran i mučen da bi na kraju bio strijeljan na Žabljaku 1942. godine. I Gledo Popović iz Krša bio je borac NOR-a od 1941. godine, istaknuti aktivista tokom rata, a u poratnom periodu nalazio se na odgovornim dužnostima u opštini i Durmitorskom srezu.

Popovići su živjeli na Podima do 1853. godine, kada su se preselili na Krš gdje i danas žive. Ima ih u Gradini i Studencima.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (200)

Odgovorite

200 komentara

  1. popovic milinko

    pozdrav svim popovicima posebno popovic bojanu iz nove varosi ija slavim svetog jeliseja poticemo sa juga srbije tacnije selo vlasovo povis prolom banje imalo nas je nekoliko kuca sv smo se preselili ja sam ukaludericu pored begrada

    moli svakog ko zna nesto o mom prezimenu ikako smo se doselili na jugu srbije

  2. Vladimir Popović

    Pomaže Bog! Selo Azanja, opština Smed. Palanka. Postoje dve familije Popovića ali se “uzimamo” međusobno. Pre mnogo godina sam iz priče sad već davno pokojnog rođaka saznao (ako je tačno usmeno predanje) da smo došli iz nekog sela Sikolj kod bugarske granice.. Slavimo Đurđic.

  3. Popović Nebojša

    Pomaže Bog braćo Srbi ! Moje ime je Nebojša Popović, poreklom sam iz sela Dučine podno Kosmaja. Krsna Slava Sveti Nikola. Nekim površnijim istraživanjem sam saznao da smo se u Dučinu naselili 1820 a preko usmenog predanja znamo da smo tu došli iz Dragačeva, pre Dragačeva Čačak a starinom smo iz okoline Novog Pazara. U Dučini hvala Bogu ima mnogo kuća Popovića (i svi smo u srodstvu) iako smo dosta stradali u prošlom i predprošlom veku što od ruku Turaka i Austrougara, što od komunista. Voleo bih ako bi mi neko od vas pomogao da dođem do još nekih podataka o poreklu moje loze i posle a naročito pre 1820-te godine. Ako imate da preporučite neki link, neku knjigu ili arhivu bio bi vam jako zahvalan. Neka vam Gospod podari zdravlja i potomstva i samo hrabro napred braćo Popovići, Bog čuva Srbe !

  4. Ivana

    Ja imam podatak da je popovica bilo na Kilavcu (bosna i hercegovina) i baka je svojevremeno govorila da je u nasoj familiji bilo 12 popova. Moj pradeda se zvao Vaso Popovic od oca Luke i Majke Djurdje ili Djurdjije. A odakle su dosli nemam pojma. To je ono sto za sada znam.

  5. Milena Popovic

    Milinku Popoviću iz Kaludjerice koji je rodom iz sela Vlasova sa Radan planine:”Rodjo dodji da te odvedem na kućište odakle su otišli u Vlasovo Gvozdenovi sinovi Jovan,Ivan i Novica 1880. Bojan iz Varoši nam je prvi rodjak. Mi smo od Zimonjića. Znam ja za vas i Stevana Popovića pratioca vojvode Koste Vojinovića Kosovca!” javi se, mnogo smo velika familija. Milan iz Borača da se javi,znam mu rodjake u Bukoviku i Čačku. Boška Kopuna pozdravljam kao i urednike “POREKLA” ! Mirko Milunov Popović , selo Ravna Gora na Javor planini,opština Ivanjica. O66-632-00-11

  6. Milena Popovic

    Posto vidim da mnogi spominju Stari Vlah, dacu neka objasnjenja. Stari Vlah nije planina nego oblast izmedju Golije, Tare i Zlatibora. Selo Ravna Gora, javorska, pripada mesnoj zajednici Kusici, opstina Ivanjica. U Ravnog Gori zive bratstva Popovici koji slave Sv. Proroka Jeliseja, koji su dosli 1809. Iz Komarana od Nove Varosi. Jedan deo njih se odselio oko 1880. U Goricane i Vlasovo na Radan planini. Krivokuci zive jos i na Bratljevu i Smiljevcu. Slave Sv. Jovana zimskog. Po nekim pricama stoji da su dosli iz Ljutog Doca od Gackog. Pomenut je Stojko Krivokuca. Pominje se 1804. Kao jedan od vodja ustanka. Kazu da je bio iz Adzibegovca iz Smederevske nahije. Imao je oko hiljadu ljudi pod svojom komandom, te je godine poginuo u Resavi, u borbi sa Turcima. Drugi izvori pominju Krivokucu u selu Markovac u Resavi, koji je poginuo od srpske puske. Austrijski izvori pominju Krivokucu kao Todora ili Pavla, kao ucesnika ustanka. Babici slave Sv. Nikolu. Deo njih otisao u Goricane, Vlasovo i gornje Dragacevo. Bradici slave Sv. Jeremiju. Kazu da su Pivljani poreklom, i oni su se odselili u Goricane i Vlasovo, inace kumuju Popovicima. Kovacevici slave Sv. Nikolu. Za Popovice kazu da su od Zimonjica. Zimonjici u Kraljevu i Arilju slave isto Sv. Jeliseja. Zimonjici u selu Gareva kod Gackog slave Lazarevu Subotu. Podatak iz knjige “Stara Hercegovina” Jevta Dedijera. Od ravnogorskih Krivokuca je Petar Krivokuca, nekadasnji fudbaler Crvene Zvezde. Molim sve koji znaju o ovim familijama da mi se jave!

  7. zorica popovic

    zdravo svima, da li je moguce da se ni jedan Popovic nije javio sto slavi sv.Marka?

    • Popovic, jos jedan

      Ja sam isto zakljucio :D. Ja sam od Popovica, poreklom iz sela Branjina (blizu Belog Manastira u HR). Krsna slava Sv. Marko.

  8. Miroslav B Mladenovic Mirac

    Popovića ima u Crnoj Travi (Milentije Popović poznata istoriska ličnost i njegov brat Miodrag književnik su poreklom Cincari); u selo Dobro Polje (Crna Trava)-POPOVIćI vode poreklo od popa Cvetkovića; dok u Vlasotince ih ima tri BRATSTVA:jedno je naseljeno iz Dubrave(Krčimir-verovatno cincari), drugo od Popovića (iz s. Borin Dol-poginuo u ratovima protivu Turaka) i treći ROD POPOVIĆ (nadimak “Durko”) je naseljen u Vlasotince iz Prizrena. Njegova Krsna slava je Sv. Nikola.
    Inače u ovom kraju se mahom prezime roda “izvodilo” iz svešteničkog naziva POP i prenosilo se na naredna pokolenja u prezimenu RODA..

  9. Nebojša

    Pozdrav svima! Imam pitanje odnosno molbu za pomoć. Po usmenom predanju, negde oko 1690. je Nikola Popović sa 4 sina došao iz Hercegovine u Srbobran u Vojvodini. Od ta četiri sina su nastale četiri familije: Mudrinski, Nikolić (džaver-srbogradski), Šarčev i Došić. Sve porodice slave svetog Stevana. Zanima me da li bi neko mogao da pomogne sa informacijom oko toga odakle tačno su mogli doći i eventualno sugestija po kojim knjigama dalje da kopam u potrazi za informacijama o precima. Hvala unapred!

  10. Stefan

    Postovani moja porodica Popovic se u 18 veku doselila u opstinu Gadzin Han tacnije selo Grkinja,po podacima koje imam negde sa Kosova i Metohije.Moj predak Djordje bio je svestenik koji je ubio turcina u starom kraju pa je morao da prebegne u Zaplanje(opstina Gadzin Han).Mi slavimo svi svetog Nikolu od kad se pamtimo…Voleo bih da dobijem jos neki podatak ako neko nesto zna o mojim Popovicima…Pozz za sve Popovice sirom sveta 🙂

    • Nikola Popovic

      Pozdrav Stefane,

      Moji Popovici su iz velikog Krcemira, isto opstina Gadzin Han(zaplanje). Koliko znam tu je bilo dve porodice Popovic koje nisu u rodbinskoj vezi. Ja sam iz linije Popovica poreklom od popa Koste Popovica(cukundeda valjda).

    • Dejan

      Dobar dan,
      Moja rodjena tetka {po ocu} Milica, bila je udata za svestenika Vasu Popovica u selu Grkinja i imali su troje dece::Andju,Stevana i Svetu.
      Stevan je mlad umro,Andja se bavila poljoprivredom a Sveta sa zenom Verom bio je ucitelj .u skoli u Grkinji, mislim do nekih osamdesetih godina.
      Ako imate neke blize informacije,voleo bih da mi javite.
      Da su zivi i zdravi svi Popovici ma gde se nalazili.
      Pozdrav.