Порекло презимена Тешић

16. марта 2012.

коментара: 45

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ТЕШИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Тешић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Новаци, Уб, Србија / огранак Ковачевића из Коцељева, Србија

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Тешић

Хаплогрупа: R1a

Порекло: Мионица, Ваљево, Србија

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Тешић истражили су Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић у рубрици Корени (франкфуртске „Вести“):

 

Из Виндзора у Канади, г-ђа Јелена Матић се интересује за порекло свог девојачког презимена Тешић. Износи низ података који су нам били од драгоцене помоћи. Деда Радо Тешић рођен је 1906. године на обронцима Мајевице, у селу Цвиљевина, свега шест километара од Тузле. Сада је то, вероватно, њено предграђе. У истом месту је рођен и њен отац Чедомир 1928. године. Према породичном предању које је чула од деде, они потичу од двојице браће, Симеуна и Теше, који су се овде однекуд доселили. Једино се зна да је крсно име породице Тешић Аранђеловдан.

Према Ђ. Јањатовићу, међу презименима у Босни с краја 19. века, Тешића са славом Аранђеловдан има у Лијешњу (Сребреница), Новом Граду (Дервента) и Санском Мосту, док су они са другим бројним славама распрострањени по читавој источној, северној и западној Босни или Босанској Крајини. Пошто један од највећих ауторитета о пореклу становништва Босне В. Скарић сматра да се и према крсној слави могу идентификовати ранији завичаји досељеног становништва, проверили смо да ли су Тешићи “аранђеловштаци” из племена која традиционално славе ову славу: Братоножића, Пипера или Васојевића, али нисмо их пронашли међу њима.

Њихове могуће сроднике по презимену и слави тражили смо и пронашли у области ваљевске Тамнаве, Колубаре и Подгорине. У Тамнави су у селу Тврдојевац насељени после 1827. године, као довоци из оближњег Трлића и славе Аранђеловдан. У селу Дивци, поред друма Ваљево–Обреновац, у Подгорини су Тешићи из Јакља у области Ужица са славом Аранђеловдан. У монографији о ужичкомј крају пронашли смо Тешиће (и Ђокиће) само у селу Глумач, али у 28 домаћинстава и са славом Никољдан. Међутим, због предања да су сви они потомци два брата Тешана Дивца и Симеуна који су дошли из села Дивца код Колашина, склони смо да сматрамо да смо на трагу Тешићима. У многим селима Колубаре и Подгорине, око Бајине Баште (некадашња Соколска нахија), постоји презиме Тешић и сви потичу из разних местâ у околини Ужица и Полимља. Тако су у Драчићу (Подгорина), Тешићи са славом Мратиндан после Кочине крајине досељени из Бабина у Полимљу. А у селу Робајама су из села Љутића у Полимљу, али са славом Св. Ђурђе. Предак Јанко Маџун (добио надимак од Турака, у значењу сиромах), доселио се овде у време Кочине крајине. По нашем мишљењу, што треба поткрепити још бројним истраживањима и чињеницама из архива, Тешићи су свакако из Полимља и Потарја, а чињеница да су се нашли на Мокрој Гори, Обајгори и околини Ужица, говори нам да су били немирног духа и да су били хајдуци. Наиме у споменуте крајеве (уз Дрину) или су прогањани као хајдуци са читавим породицама, или су се сами скривали у густим шумама уз реку, да би могли, по потреби, да прелазе са обале на обалу. На овакве породице и локације и до сада смо наилазили у својим истраживањима порекла породица и презимена. Што се пак славе тиче, она се код Тешића, како би се замео траг онима који су их прогонили, изгледа, мењала радије него презиме. О овом презимену се заиста може написати читава књига, али због ограниченог простора, засада толико нашој цењеној читатељки.

 

ИЗВОР: Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић, „Корени“, порекло српских породица и презимена, рубрика из франкфуртских „Вести“

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]poreklo.rs
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (45)

Одговорите

45 коментара

  1. Gospava

    Neznam puno moj djed i njegova 3 brata ,uopste neznam od kuda su dosli ,u selo Jasenica kod Gradacca, toje jedno malo selo koje je kod Gornje zelinje ,, danas pripada Modrici , jako bi voljela znati od kud je moj djed Mihailo Tesic doselijo., moj otac je 1929, i nije vise ziv palave Sv.Nikolu,