Порекло презимена Тешић Reviewed by Momizat on . [toggle title="ТЕСТИРАНИ ТЕШИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Тешић Хаплогрупа: R1a Z280 L1280 Порекло: Новаци, Уб, Србија / огранак Ковачевића из Коцељева, Србија [toggle title="ТЕСТИРАНИ ТЕШИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Тешић Хаплогрупа: R1a Z280 L1280 Порекло: Новаци, Уб, Србија / огранак Ковачевића из Коцељева, Србија Rating: 0
You Are Here: Home » prezimena » Порекло презимена Тешић

Порекло презимена Тешић

ТЕСТИРАНИ ТЕШИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Тешић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Новаци, Уб, Србија / огранак Ковачевића из Коцељева, Србија

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Тешић

Хаплогрупа: R1a

Порекло: Мионица, Ваљево, Србија

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ

Презиме Тешић истражили су Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић у рубрици Корени (франкфуртске „Вести“):

 

Из Виндзора у Канади, г-ђа Јелена Матић се интересује за порекло свог девојачког презимена Тешић. Износи низ података који су нам били од драгоцене помоћи. Деда Радо Тешић рођен је 1906. године на обронцима Мајевице, у селу Цвиљевина, свега шест километара од Тузле. Сада је то, вероватно, њено предграђе. У истом месту је рођен и њен отац Чедомир 1928. године. Према породичном предању које је чула од деде, они потичу од двојице браће, Симеуна и Теше, који су се овде однекуд доселили. Једино се зна да је крсно име породице Тешић Аранђеловдан.

Према Ђ. Јањатовићу, међу презименима у Босни с краја 19. века, Тешића са славом Аранђеловдан има у Лијешњу (Сребреница), Новом Граду (Дервента) и Санском Мосту, док су они са другим бројним славама распрострањени по читавој источној, северној и западној Босни или Босанској Крајини. Пошто један од највећих ауторитета о пореклу становништва Босне В. Скарић сматра да се и према крсној слави могу идентификовати ранији завичаји досељеног становништва, проверили смо да ли су Тешићи „аранђеловштаци“ из племена која традиционално славе ову славу: Братоножића, Пипера или Васојевића, али нисмо их пронашли међу њима.

Њихове могуће сроднике по презимену и слави тражили смо и пронашли у области ваљевске Тамнаве, Колубаре и Подгорине. У Тамнави су у селу Тврдојевац насељени после 1827. године, као довоци из оближњег Трлића и славе Аранђеловдан. У селу Дивци, поред друма Ваљево–Обреновац, у Подгорини су Тешићи из Јакља у области Ужица са славом Аранђеловдан. У монографији о ужичкомј крају пронашли смо Тешиће (и Ђокиће) само у селу Глумач, али у 28 домаћинстава и са славом Никољдан. Међутим, због предања да су сви они потомци два брата Тешана Дивца и Симеуна који су дошли из села Дивца код Колашина, склони смо да сматрамо да смо на трагу Тешићима. У многим селима Колубаре и Подгорине, око Бајине Баште (некадашња Соколска нахија), постоји презиме Тешић и сви потичу из разних местâ у околини Ужица и Полимља. Тако су у Драчићу (Подгорина), Тешићи са славом Мратиндан после Кочине крајине досељени из Бабина у Полимљу. А у селу Робајама су из села Љутића у Полимљу, али са славом Св. Ђурђе. Предак Јанко Маџун (добио надимак од Турака, у значењу сиромах), доселио се овде у време Кочине крајине. По нашем мишљењу, што треба поткрепити још бројним истраживањима и чињеницама из архива, Тешићи су свакако из Полимља и Потарја, а чињеница да су се нашли на Мокрој Гори, Обајгори и околини Ужица, говори нам да су били немирног духа и да су били хајдуци. Наиме у споменуте крајеве (уз Дрину) или су прогањани као хајдуци са читавим породицама, или су се сами скривали у густим шумама уз реку, да би могли, по потреби, да прелазе са обале на обалу. На овакве породице и локације и до сада смо наилазили у својим истраживањима порекла породица и презимена. Што се пак славе тиче, она се код Тешића, како би се замео траг онима који су их прогонили, изгледа, мењала радије него презиме. О овом презимену се заиста може написати читава књига, али због ограниченог простора, засада толико нашој цењеној читатељки.

 

ИЗВОР: Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић, „Корени“, порекло српских породица и презимена, рубрика из франкфуртских „Вести“

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (43)

 • Milan

  Postovani,
  moje poreklo(koliko je znam) je iz Race u Bajinoj Basti

  Одговори
 • tejić dragan

  Kako mog prezimena nema u popisu, a mi se izjašnjavamo ko Srbi i vodimo porijeklo iz sela Lamovita (zaselak Tejići) molim vas da moje prezime uvrstite u popis srpskih prezimena. Na ovoj stranici mi je g. Nebojša napisao da vodimo porijeklo iz Velike Drenove – Rasinski okrug, odakle smo naseljeni kod B.Bašte. Slavimo Đurđevdan. U blizini žive i Tejići koji slave sv.Nikolu. Kako mi je g. Nebojša napisao, na Drinu nas je doveo pop Bujić pa smo u nekom vremenu otišli pod Kozaru u selo Lamovita. Hvala na razumijevanju, a ako neko zna nešto o Tejićima molim da mi napiše na e mail.

  Одговори
  • Милорад Богдановић

   Драгане, не знам зашто си се овдје поставио код Тешића кад имаш Порјекло презимена Срба Поткозарја.

   Одговори
 • млађо

  Тешић-и из Јасенице, општина Зворник, славе Никољдан.

  Одговори
 • Милодан

  Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
  Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
  ТЕШИЋ

  -Новаци-1, прва половина 18. века, Коцељева, Аврамијевдан, од коцељевачких Ковачевића, угледна задруга.
  -Свилеува, прва половина 18. века, Тодисавац у Рађевини, Алимпијевдан.
  -Бргуле-1, друга половина 18. века, Тузла, Пантелијевдан.
  -Јошева, друга половина 18. века, Совач у Подгорини, Ђурђевдан.
  -Таково, друга половина 18. века, Брезовице у Подгорини, Михољдан, уз Васиће.
  -Бргуле-2, после 1827. године, Крајина, Стевањдан, уљези у Тешиће 1.
  -Јабучје, после 1827. године, Осат, Никољдан.
  -Кртинска, после 1827. године, Крајина, Јовањдан,
  -Новаци-2, после 1827. године, Лелић у Подгорини, Михољдан, највећа и најугледнија задруга у селу.
  -Тврдојевац, после 1827. године, Трлић у околини, Аранђеловдан, доводци.
  -Ушће, после 1827. године, Дубица, Ђурђевдан.
  -Рвати, после 1827. године, Прогар у Срему, Ђурђевдан, доводци.

  Одговори
  • Jelena Tesic Matic

   Jos sam saznala jedan po data 1993 u onim ratnim godinama,
   Srela sam jednu baku zove se Cvija ne znam prezime Ali I ona je poznavala moju baku I djed iz Cviljevine kod Tuzle I ona mi je ta da rekla da cijelo to podrucje (Cviljevine, Kolimer)su migrirali iz Raske

   Одговори
  • Tešić Bojan

   Moji su iz Svileuve, poreklom iz Todisavca, slavimo Alimpijevdan. Porodično predanje kaže da je naš ogranak porodice promenio prezime u Tešiće, a drugi je ostao Masalović. Pretpostavljamo da smo poreklom iz okoline Nikšića …

   Одговори
 • Igor

  Село Цвиљевина није предграђе Тузле,припада РС,бар већим делом,тачније општини Лопаре.Ја знам неке Тешиће из Угљевика,то је позната српска мајевичка породица,они су Ђурђевданци.

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Тешић, по местима живљења у Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Тешић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Бачевци
  -Белошевац
  -Брезовице
  -Врачевић
  -Дивци
  -Драчић
  -Кличевац
  -Козличић
  -Котешица
  -Лопатањ
  -Мионица
  -Робаје
  -Стрмна Гора

  Одговори
 • Милодан

  Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Тешић
  Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Тешић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Барич
  -Бистрица
  -Гунцате
  -Даросава
  -Крушевица

  Одговори
 • Ivan Tešić

  Ja koliko znam Tešići su nastali od hajduka Tešana koji je prebegao od Turaka iz Bosne za Šumadiju i slava im je bila Đurđevdan.

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Тешић по местим живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Соколска нахија“.

  -Будишић
  -Цулине
  -Гуњаци
  -Доња Ораховица (Дуке)
  -Бајина Башта
  -Дона Љубовиђа
  -Љештанско

  Одговори
 • Sneza

  Moj pradeda rodj.1910god.mi je pricao da su njegovi bezali od Turaka iz Bosne? Njegov otac Pano Tesic i jos mu dva brata,pominjao je ime Teso,e sad da li je to bio jedan od brace ili njihov otac? Nemogu da se setim,znam da je jedan ostao negde u Bosni,drugi negde kod Tuzle(magare mu se razbolelo),pa nije mogao dalje.A moj cukundeda je dosao do Bijeljine tacnije Balatuna pored Drine i tu je ostao sa porodicom. Deda je umro 1992god.a uvek smo svi rado slusali njegove price iz proslosti,nazalost mnogo stvari jednostavno iscezne iz pamcenja!
  Da ne zaboravim moji Tesici slave Sv.Nikolu

  Одговори
  • Небојша

   У Балатуну нисам пронашао презиме Тешић (Св. Никола).

   БАЛАТУН има 373 куће. Делови села су: Балатун, Пањик, Салаш и Трњаге.

   Презимена у селу:

   Мишићи (Јовањдан), Ђилас (Стјепандан) и Летићи (Ђурђиц) из Црне Горе пореклом. Од Летића су: Маринковићи, Арсеновић и Радовановићи.

   Бојичић (Ђурђевдан) из Коцељева у Србији.

   Мишчевићи (Јовањдан) из Дивош у Срему.

   Шкорићи (Јовањдан) из Пиве су доселили у Салаш, а одатле у Балатун. Један од њих остао је у Модрану. Звали су се Војиновићи, а прозвали се Шкорићи по једном који је био „шкорав“ у образима. Од њих су Комарци (Комарцевиц) и Мијачевић.

   Трифковићи и Ећимовић су доселили из »Брда«.

   Младеновићи (Никољдан), раније су се звали Танацковић, из Салаша су у Србији,

   Димитрићи су по Домазету Дмитрић који је дошао у кућу Манојловића. Манојловић је као домазет (пореклом из Хрватске) дошао у кућу Глишића, а његова посвојкиња је довела Домазета Дмитрић.

   Унутрашње сељакање:

   Глигићи (Никољдан) из Велиног Села, Кнежевић (Јовањдан), као домазет из Дворова, Јовановић (Лазаревдан) дошао ујаку у кућу, Банкелићи, звали се Недићи, из Даздарева, Бешурић (Јовањдан) из Цмјелова, Пурић (Ђурђиц) из Црњелова.

   Непознатог порекла су:

   Ђорђић (Никољђан), Бадићи (Савине Вериге), Глишићи (Ђурђиц), Мојић (Никољдан), Пејић, Будањевић (Никољдан), Радовановић (Лучиндан), Врзић (Ђурђевдан), Томашевићи (Ђурђевдан) и Бродићи (Никољдан).

   (Радмила Кајмаковић, „Семберија“)

   Занимљиво да пуно Тешића има у Лопарама и околини, што није далеко од Бијељине.

   Тешићи у Лопарама славили су Арлијевдан, па су променили славу у Никољдан.

   Има још Тешића на Мајевици, славе различите славе. Пореклом су углавном из Херцеговине као и већина становништва тог краја.

   Одговори
   • Sneza

    Pa onda niste detaljno trazili,jer tamo i danas imaju dve porodice,a jedna od te loze zivi u Sr.Raci! Svi slave Nikoljdan.Jos jedna ispravka,selo ima preko 500 kuca,a sto se tice porodice Radovanovic oni slave takodje Nikoljdan a ne Lucindan. Pozdrav

    Одговори
 • budimur tesic

  Ja sam rodjen u Pocerini selo Grusic tu imamo porodicno groblje Tesica.Nas prvi spomenik datira negde oko1900 i neke godine a taj prvi spomenik je donesen iz sela Dobrani kod Rijeke.Jedan mi je praded umro na Krfu .Slavimo krsnu dlavu Sveti Luka.Molim ako neko zna sta o ovome da mi posalje na email

  Одговори
 • Tešić Momčilo

  Moji slave slavu ,,Svet Stefan“
  za neupućene treći dan Božića.
  Ima li Tešića još koji slave ,,Sveti Stefan“
  Momčilo Tešić
  Selo Ovčinja
  Opština Bajina Bašta
  S’poštovanjem
  Momčilo Rd. Tešić

  Одговори
 • tesic s.

  Moji Tesici poticu iz Sipova,tacnije Janjske visoravni i salavimo Sv Simeona Anu 16.2.

  Одговори
 • Тешић Игор

  Моја породица такође слави Светог Стефана.

  Поријекло породице (оно што знам сигурно, а не из непровјерених предања) планина Узломац код Котор Вароша (Република Српска), село Билице, заселак Тешићи.

  Одговори
 • miroslav tesic

  Moji predci su iz Brdjana kod Gornjeg Milanovca i slave Svetog Jovana 20 januara.Predci mojih predaka dosli su iz Grosuplja 1799 godine Stara Hercegovina.Porodicno stablo uradio je M.Glisic.Brdjani se zove njegova podeblja knjiga,objavljena od Srpske akademije nauka.Istoriski svojim poreklom obuhvaceni su svi seljaci ovog sela.

  Одговори
 • Tesic Vladan

  Moji Tesici slave sv.Nikolu, i nalaze se u Donjim Nedeljicama okolina Loznice !!!

  Одговори
 • Viktor Tešić

  Moja porodica Tešić je iz Gunjaka, kod Krupnja. Pošto su osiromašili, mog čukundedu je usvojiila porodica Tomić, koja nije imala ni muške ni ženske naslednike. Slavili su Tomindan, ali su mom čukundedi dopustili da zadrži prezime i slavu koju i dan danas slavimo, Djurdjic. Nakon smrti poslednjeg Tomića, moj pradeda je nasledio svu imovinu. Imao je dva sina i ćerku. Početkom šezdesetih deo imanja je prodat i zbog boljih uslova života, deda se doselio sa svojim ocem, a mojim pradedom u selo Štitar, pored Šapca.
  Njegov brat se doselio u Varnu, selo pored Šapca i ima jednu ćerku. Svetog Tomu i dalje obeležavamo kao znak zahvalnosti porodici Tomić.
  Bio bih zahvalan ako bi mi administrator objasnio kako da pošaljem podatke kako bih saznao više o svojim korenima, jer na sajtu ne mogu da se snadjem.

  Одговори
 • Слободан Тешић

  Ми смо из села Станови- засеок Пурашевина код Брчког, има нас само две куће и славимо Аранђеловдан. Такође у Брчком има и Тешића који славе Ђурђевдан али нисмо рођаци- они су пореклом са Мајевице- село Лукавица код Челића.

  Одговори
 • Мирјана Тешић

  Пореклом смо из села Горње Вођенице-општина Босански Петровац. Славимо Ђурђевдан. Почетком 20. века доселили смо се у село Милетићево-општина Пландиште (Војводина).

  Одговори
  • Aleksandar Tešić

   Ja sam unuk Marka Tešića iz sela Miletićevo kod Plandišta (Banat), koji se doselio iz Bosne, selo Vođenica kod Bosanskog Petrovca, posle Prvog Svetskog Rata. Slavimo Đurđevdan. Njegova majka Mika Tešič, je rodom iz familije Mandića. Majka Nikole Tesle je takođe iz familije Mandića iz Like, pa me interesuje kako mogu naći neke bliže podatke o eventualnoj njihovoj rodnoj vezi. Postoji velika šansa, jer su mesta vrlo blizu, a ista je familija.

   Одговори
  • Mariana

   Pozdrav, Mirjana. Mi smo po svoj prilici rod. Moj pradeda Petar Tešić doselio se iz Vođenice, opština Bosanski Petrovac, u Miletićevo posle I svetskog rata. Njegova najstarija ćerka Mara je moja baba. Pretpostavljam da ste vi unuka njenog brata Jove.

   Одговори
 • Velja

  Deda mi je pricao da je moja porodica Tesic dosla iz juzne Srbije u Suboticu kao zeleznicari. Posla toga smo se preselili u Stari Zednik. Slava nam je Djurdjevdan generacijama u nazad se bavimo poljoprivredom. Predak za kojeg znamo je Isa Tesic. Da li zna neko mozda nesto o Tesicima u Subotici?

  Одговори
 • sreten tesicsreten

  mismo iz sela gojakovac bih slavimo sv vartolomej i varnava 24 06

  Одговори
 • Тешић

  Драчић,(Ваљево)крсна слава Свети Врачи(Козмо и Дамјан)14 или 1 новембар по старом календару .пореклом из босне,предак Теша….

  Одговори
 • Зоран Тешић

  Носим презиме по дједу Ристи (оцу моје мајке). Он је живио у селу Лађевци изнад Јошавке код Челинца. Крсна слава ми је Св Василије Велики (Српска Нова Година, 14/01. јануара).

  Одговори
 • Зоран Тешић

  Моји су пореклом из села Лесковице код Ваљева, славимо Јовањдан, иначе има прича да су пореклом из села Пријеворци код Чачка

  Одговори
 • milan tesic

  zivim u Novom sadu,a moji su poreklom iz bosne tacnije iz Kalesije na juznim obroncima Majevice slavim Djurdjevdan kao i moji preci 🙂

  Одговори
 • Tešić

  Živim u selu Uglješu u Baranji (Hrvatska). Inače u selu ima dvadesetak porodica sa tim prezimenom.
  Nakon drugog svestskog rata moj pradjed i njegovi preselili su u ovaj kraj iz zaseoka okolo Teslića i Tešnja u bosni, Krsna slava je Časne verige ap.Petra .

  Одговори
  • Defendor

   Знате ли из кога тачно места су дошли у Барању?

   Одговори
  • Defendor

   Тешићу, било би пожељно да се тестирате, с обзиром на реткост ваше славе, и могућност да је већи број родова који је славе у сродству. Ми 14. септембра организујемо Акцију Српски ДНК дан, када ће тестирање бити по повлашћеној цени од 6.500 динара.

   О самом Српском ДНК пројекту можети више видети овде: dnk.poreklo.rs

   Одговори
 • Tatjana Tesic

  Moj otac, Rastko Tesic ,je rodjen u Tesnju1934 god.Njegov otac Djoko Tesic je porijeklom iz sela Gojakovca . A pradjeda mi se zvao Ignjat.Krsna Slava nam je 6.05. Djurdjevdan.

  Одговори
 • Milena Tesic Mrdjen

  Moj otac Milutin Tesic je rodjen u selu Bastav kod Osecine.Doselio se u Jarak
  u Srem.Krsna slava je Sveti Vasilije Veliki.

  Одговори
 • Petar Tesic

  Moji su iz okoline Pecke ( opstina Osecina), selo Dragodol. Slavimo Djurdjic

  Одговори
 • Laura Tešić

  Moj deda je Đorđe Tešić..on je rođen u Šidu 1930.godine…najdalje što znam je da je moj čukundeda bio Milivoje Tešić rođen 1886….on je došao iz Batrovaca u Sremu do Šida imao je sina Nemanju i ćerku…krsna slava nam je Đurđevdan…sada ide dedi rođendan i želela bih da saznam malo dalje o našem poreklu i napravim porodično stablo kako bih iznenadila dedu….pošto sa mnom i sa mojom sestrom nestaje loza Tešića….

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top