Poreklo prezimena Tešić

16. mart 2012.

komentara: 59

[toggle title=”TESTIRANI TEŠIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Tešić

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Novaci, Ub, Srbija / ogranak Kovačevića iz Koceljeva, Srbija

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Tešić

Haplogrupa: R1a

Poreklo: Mionica, Valjevo, Srbija

Krsna slava: Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Tešić istražili su Mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić u rubrici Koreni (frankfurtske „Vesti“):

 

Iz Vindzora u Kanadi, g-đa Jelena Matić se interesuje za poreklo svog devojačkog prezimena Tešić. Iznosi niz podataka koji su nam bili od dragocene pomoći. Deda Rado Tešić rođen je 1906. godine na obroncima Majevice, u selu Cviljevina, svega šest kilometara od Tuzle. Sada je to, verovatno, njeno predgrađe. U istom mestu je rođen i njen otac Čedomir 1928. godine. Prema porodičnom predanju koje je čula od dede, oni potiču od dvojice braće, Simeuna i Teše, koji su se ovde odnekud doselili. Jedino se zna da je krsno ime porodice Tešić Aranđelovdan.

Prema Đ. Janjatoviću, među prezimenima u Bosni s kraja 19. veka, Tešića sa slavom Aranđelovdan ima u Liješnju (Srebrenica), Novom Gradu (Derventa) i Sanskom Mostu, dok su oni sa drugim brojnim slavama rasprostranjeni po čitavoj istočnoj, severnoj i zapadnoj Bosni ili Bosanskoj Krajini. Pošto jedan od najvećih autoriteta o poreklu stanovništva Bosne V. Skarić smatra da se i prema krsnoj slavi mogu identifikovati raniji zavičaji doseljenog stanovništva, proverili smo da li su Tešići “aranđelovštaci” iz plemena koja tradicionalno slave ovu slavu: Bratonožića, Pipera ili Vasojevića, ali nismo ih pronašli među njima.

Njihove moguće srodnike po prezimenu i slavi tražili smo i pronašli u oblasti valjevske Tamnave, Kolubare i Podgorine. U Tamnavi su u selu Tvrdojevac naseljeni posle 1827. godine, kao dovoci iz obližnjeg Trlića i slave Aranđelovdan. U selu Divci, pored druma Valjevo–Obrenovac, u Podgorini su Tešići iz Jaklja u oblasti Užica sa slavom Aranđelovdan. U monografiji o užičkomj kraju pronašli smo Tešiće (i Đokiće) samo u selu Glumač, ali u 28 domaćinstava i sa slavom Nikoljdan. Međutim, zbog predanja da su svi oni potomci dva brata Tešana Divca i Simeuna koji su došli iz sela Divca kod Kolašina, skloni smo da smatramo da smo na tragu Tešićima. U mnogim selima Kolubare i Podgorine, oko Bajine Bašte (nekadašnja Sokolska nahija), postoji prezime Tešić i svi potiču iz raznih mestâ u okolini Užica i Polimlja. Tako su u Dračiću (Podgorina), Tešići sa slavom Mratindan posle Kočine krajine doseljeni iz Babina u Polimlju. A u selu Robajama su iz sela Ljutića u Polimlju, ali sa slavom Sv. Đurđe. Predak Janko Madžun (dobio nadimak od Turaka, u značenju siromah), doselio se ovde u vreme Kočine krajine. Po našem mišljenju, što treba potkrepiti još brojnim istraživanjima i činjenicama iz arhiva, Tešići su svakako iz Polimlja i Potarja, a činjenica da su se našli na Mokroj Gori, Obajgori i okolini Užica, govori nam da su bili nemirnog duha i da su bili hajduci. Naime u spomenute krajeve (uz Drinu) ili su proganjani kao hajduci sa čitavim porodicama, ili su se sami skrivali u gustim šumama uz reku, da bi mogli, po potrebi, da prelaze sa obale na obalu. Na ovakve porodice i lokacije i do sada smo nailazili u svojim istraživanjima porekla porodica i prezimena. Što se pak slave tiče, ona se kod Tešića, kako bi se zameo trag onima koji su ih progonili, izgleda, menjala radije nego prezime. O ovom prezimenu se zaista može napisati čitava knjiga, ali zbog ograničenog prostora, zasada toliko našoj cenjenoj čitateljki.

 

IZVOR: Mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić, „Koreni“, poreklo srpskih porodica i prezimena, rubrika iz frankfurtskih „Vesti“

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (59)

Odgovorite

59 komentara

  1. Gospava

    Neznam puno moj djed i njegova 3 brata ,uopste neznam od kuda su dosli ,u selo Jasenica kod Gradacca, toje jedno malo selo koje je kod Gornje zelinje ,, danas pripada Modrici , jako bi voljela znati od kud je moj djed Mihailo Tesic doselijo., moj otac je 1929, i nije vise ziv palave Sv.Nikolu,

    • Dragan nikolic

      Ja znam Tesice iz modrice ako mislimi iste
      Kako se vi sad prezivate

      • Petar

        Ja sam iz Miloševca (opština Modriča – Republika Srpska) i slavimo Sv.Nikolu.
        Prije 10ak godina smo pokušali da sačinimo neku vrstu porodičnog stabla, ali budući da je seoski crkveni arhiv tokom Drugog svjetskog rata uništen od strane ustaša nismo uspjeli da utvrdimo naš dolazak u selo i ostalo. Ono što znamo je iz sjećanja starijih ljudi i to je do 1800 i neke godine…

  2. Milena Tesic

    Pozdrav svim Tesicima.
    Moj deda Rajko Tesic i njegovih sestoro brace poticu iz sela Lipinovic (ili Lipenovic) kod Krupnja. Deda je izgubio tri brata u Prvom Svetskom Ratu. Presao je preko Albanije, bio na Krfu gde su ga francuske medicinske sestre vratile u zivot i ucestvovao na Solunskom frontu. Izgubio je pola desnog kaziprsta od defektne puske. U vojsku je mobilisan 1914. sa 21 godinom.
    Otac mu se zvao Toma. Majka mu je umrla na porodjaju sa sedmim sinom.
    Slava nam je Arandjelovdan.

  3. Marijana Tomić

    Pozdrav Tešićima,
    Da li neko od vas slavi Svetog Andreja Prvozvanog, 13. decembra?

  4. SnezNa Tesic Dzelatovic

    Devojacko Tesic,udata u Dzelatovic. Krsna slava Arandjelovdan ,udata Jovandan… Istoti ar po struci koji bas istrazuje poreklo oba prezimena..
    Vasi komrntari su od nepricenjivog znacaja

  5. Tešić Darko

    Mi smo iz sela Jamena, opština Šid. Na samoj tromeđi Srbije, Hrvatske i Bosne. Po očevoj priči, vodimo poreklo od jednog od dvojice braće koji su iz okoline Užica bežali od turaka, iz nepoznatog razloga. Slavimo Svetog Stefana.
    U Jameni smo sigurno, po crkvenim knjigama, od kraja 19og veka, ako ne i nešto ranije.

    • Tešić Nedeljko

      Moja porodica je porijeklom iz Velikog Blaška, Laktaši, kod Banja Luke.
      Djed Jovo je, svirepo, ubijen kod mosta u Klašnicama 1941 godine. Živim u Banja Luci, moja slava je Sveti Stefan, volio bih istražiti raniju porodičnu istoriju. Vjerujem da postije istoriski podatci ranijeg perioda. Svaka informacija bi mi dobro došla.
      Pozdrav svim Tešićima, ma gdje živjeli,
      Nedeljko

  6. Ivan Tešić

    Pozdrav Tešićima

    Do navedenog Tešana sam pronašao podatke. Poreklom sam iz sela Glumač, opština Požega.

    [email protected]

  7. Dragan Tešić

    Moji vode poreklo iz Republike Srpske, mesto Tikvarići.
    Tamo mi je ziveo pradeda Savo. Dalje od njega ne znam.
    Otac mi je pričao da su poreklom iz Crne Gore, ko zna kada i ko zna zbog čeka prebegli u Bosnu.
    Mada kod prezimena je jako upitno sve pre XIX veka, tada su se prezimena menjala na osnovu imena oca ili dede.
    Tek je 1851. izglasan zakon o nepromenjenosti prezimena po ugledu na Austrougarsku.
    Ako je bio negde neki Tešan ili Tešo, bilo je i prezimena Tešić.
    Moja slava je Sv Nikola 🙂
    I Miloš Obrenović je rođen kao Miloš Teodorović pa je kasnije promenio prezime po dedinom imenu, Obren.

  8. ljiljana. gruji

    Mi Tešići smo iz Srema, selo Jazak opština Irig. Slavimo Svetog Nikolu, i tu smo već 200 god. Neko dalje poreklo ne znamo a živo nas interesuje, pozdrav za sve Tešić!