Порекло презимена Радосављевић

8. март 2012.

коментара: 131

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ РАДОСАВЉЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Радосављевић

Хаплогрупа: R1a општи кластер

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (131)

Одговорите

131 коментара

  1. Radosavljevic

    zeleo bih nesto vise da saznam nego sto znam o svom prezimenu, a znam 4 kolena unazad do cukundede koji se zvao Stevan Radosavljevic i ziveo je u Raskoj, mesto Ladojevici

  2. Никола Радосавњевић

    Поштовање,
    Ево да приложим неке податке и унапред се захваљујем свима који буду могли да дају надоградњу, или евентуалну исправку.
    Елем. Ја сам из Новог Сада. Оно што знам о свом презимену и пореклу је следеће:
    Радосављевићи су досељени у село Доњи Крњин, задња пошта Лешак (општина Лепосавић), Космет. Из Требаљева у црногорском Колашину. Средином XIX века. По пореклу смо једно родство са Трбољевцима у Крушеву (село на путу од Лепосавића према Косовској Митровици), и Радосављевићима у Врачеву (село Заваде). По предању, била су два брата, од којих један узео презиме по претку Радосаву, а други је узео презиме Трбољевац (требало би Требољевац), као успомену на место одакле су досељени. Славимо св. Апостола Луку. Подаци су преузети из књиге Благоја Павловића, “Насеља и миграције становништва општине Лепосавић”. Непосредни информатор ових података је Радосављевић Хранислав из Лешка, по струци правник. А хвала Богу, и мој стриц.
    50-их и 60-их година ХХ-ог века два брата (од њих четворице) су се доселила у Нови Сад, где и данас живимо, а ја сам потомак једног од њих. Светислава Радосављевића. Други је Милован, поменути Хранислав је и даље у Лешку, а најстарији, Милија, нажалост, више није међу живима. Поздрав свима, и надам се новим подацима.

  3. Никола Радосавњевић

    Грешка у куцању. РадосавЉевић, а не РадосавЊевић. :))

  4. Bojana Radosavljevic

    Pozdrav Nikola,
    Ja sam iz Beograda, ako mozes javi mi se na mail([email protected]) iz razloga sto mislim da poticemo od istih jer i ja slavim Lucindan s tim sto su moji poreklom iz Dragaceva, a koliko sam nesto istrazivala tu su se doselili iz Arilja i pre toga su se prezivali Radosavljevici ali nisam sigurna, elem sipmtomaticno je da slavimo istu slavu pa mislim da je to-to, 🙂 pozz

    • Никола

      Поздрав Бојана,
      Доста дуго нисам посећивао овај сајт (што се да приметити), па ми је драго да се још неко јавио. Ја заиста немам никаквих информација да се неки део Радосављевића одселио у те крајеве. Немој да те чуди што славимо исту славу. Св. Лука је прилично честа слава међу Србима. У сваком случају, ако дођем до неких информација које упућују на то што си написала, врло радо ћу ти их доставити. 🙂
      Поздрав

  5. Милан Радосављевић

    Поздрав свима, моји Радосављевићи су у централну Србију дошли негде из околине Сјенице. Славимо Свети Јован.

  6. Саша Радосављевић

    Поздрав Никола, Ја сам такође од Радосављевића из Заваде. Оно што си ти рекао, а по књизи Благоја Павловића је делимично тачно. Наиме било је по предању три брата, а породице које насељавају околину Лепосавића, а у вези са нама су Јевтићи у Сочаници (не сви), Радосављевићи у Врачеву и Доњем Крњину и Трбаљевци у Лепосавићу. Од мојих из врчаве један крак или веза, око Другог светског рата се губи негде у Топлици, а занимљиво је да и Трбаљевци имају свој крак у Топлици али се они презивају Петровићи, по Петру који је тамо отишао не тако давно. Заједничко свима нама је да славимо исту славу. Свети Апостол Лука. Што се тиче Храна, ја сад треба да седнем са њим и да поразговарам у детаље о свему, а истом приликом да проверим податке које сам скупио за време рада дугог 4 године.

    Поздрав од Саше из Лешка.

  7. Никола

    Драги Саша,
    Више сам него сигуран да смо у некаквом сродству. Ја, нажалост, од података имам само оно што сам горе написао, а и једини прави извор ми је био стриц Хранислав. Волео бих да знам које си годиште, пошто верујем да смо се, можда, и некада видели. Мој крак је из Доњег Крњина, а до пре 15-ак година сам прилично често долазио доле. После тога, нажалост, само када се мора. Од рођака у Лешку су ми и Јосовић Владо (био наставник у ОШ”Стана Бачанин” у Лешку), његова жена Стојка (матичар), Петронијевићи у Лепосавићу, Ивановићи из Језерина, Моковић Лазар из Лешка (унук Хранов)… Наравно, сви Радосављевићи из Доњег Крњина. Занимљива ми је та прича о краку у Топлици. Мислим да ми је стриц Храно нешто причао, али нисам сигуран колико сам у том моменту схватио све. У сваком случају, радујем се што си се јавио, што ћеш причати са стрицем, а ако Бог да да ускоро дођем до Лешка, врло радо ћу ти се јавити. Наравно то исто важи и за тебе, ако те пут нанесе у Нови Сад. Мој e-mail: [email protected]
    Поздрав из Новог Сад, и поздрави ми Лешак и околину.
    🙂

  8. novica radosavljevic

    pozdrav svima,ja sam iz Sapca,prezivam se Radosavljevic,ovde su se moji doselili iz mesta Saraorci kod Smedereva jos 1920 godine.slavim Sv..Nikolu,ako neko ima iz tog kraja neka se javi voleo bi da saznam vise stvari.

  9. ako meko slicno ima znanje nek mi javi

  10. Moji preci su dosli u Cokesinu kod Sapca u pocetku 18 veka iz Rumunije kao zanatlije (kovaci, stolari) i kao zabavljaci (sviraci) za vreme Obrenovica. Pojedini iz familije su bili sluge nadnicari. Ostavljeno u obecanje da ce se vecno slaviti Sveta Petka koja se slavi i dan danas. Krscavani su u manastiru Cokesina isto i dan danas. Inace smo Cigani Radosavljevici verovatno po nekom kod koga smo bili sluge preuzeli prezime, a verujem i obicaje.