Порекло презимена Радосављевић

8. март 2012.

коментара: 131

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ РАДОСАВЉЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Радосављевић

Хаплогрупа: R1a општи кластер

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (131)

Одговорите

131 коментара

  1. Фамилије-презимена Радосављевић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    -Лапово
    -Брзан
    -Лукањ
    -Корман
    -Сипић
    -Голочело
    -Кутлово

    • Radosavljevic

      Moji Radosavljevici su iz Kormana,sv Nikola slava,cukundeda Ilija 2 m visok,zivim u Aleksincu.

    • Darko

      prezime Radosavljević ima u selu Čibutkovica kod Lazarevca. (POTOMCI PEVIH RADOSAVLJEVIĆ-A KOJI SU SE POJAVILI U SRBIJI) Prezime je poreklom iz Crne Gore, 2 porodice Radosavljecić su došle preko Ljubovije u Beograd ne znam tačnoo koje godine.
      Ne bi trebalo pisati nešto što se ne zna onako kako jeste.

  2. Nemanja

    Da ne zna neko nesto o Radosavljevicima iz Brusnika izmedju Negotina i Zajecara, kada su oni dosli tu i slicno, inace iz Brusnika je Vera Radosavljevic Nada narodnih heroj Jugoslavije. Hvala!

  3. Milos Radosavljevic

    Ima neko da je od Radosavljevica dosao u macvu iz sumadije?

  4. Borivoje Radosavljević

    Poznato mi je da je moj pradeda Stanoje Radosavljević zajedno sa svoja dva brata Milošem i Milanom, došao u selo Rgotina, Grad Zaječar, u 19. veku sa područja Peštera (Sjenica). Pradedu Stanoja nažalost nisam upoznao, umro je pre mog rođenja, međutim interesantan podatak o mom pradedi je taj što je on bio visok 2,2 metra i time bio najviši čovek u ondašnjem srezu Zaječaru a možda i šire. Dedu Danila sam upoznao i družili smo se u periodu moje rane mladosti i on je bio viisok 2,0 metra.Moj otac Božidar i ja smo prosečne visine, ni nalik na prethodnike. Krsna slava nam je Sveti Nikola.Ja živim u Boru, inače sam rođen u Salašu 1953. godine.

  5. Moji Radosavljevici su iz Kraljeva i slavimo Svetog Jovana.Po usmenom predanju moji su iz Banjske kod Kosovske Mitrovice i odatle su krenuli u dva pravca Uzice i Valjevo i Kraljevo odakle je moj ogranak.J.a ne znam nista o svojim rodjacima u Kraljevu ali znam sve o njima u Beogradu.Na blogu o Kraljevu sam procitala da je za izgradnju spomenika ,koji zovu kod Milutina, zasluzan moj pradeda MilanDj.Radosavljevic predsednik udruzenja ratnih veterana Fidaqe.Ako se neko prepoznao i zna da li sam pravilno cula o poreklu,neka mi se javi

    • Branka Radosavljevic

      Pozdrav svim Radosavljevicima. Moji poticu iz Vragocanice kod Valjeva. Krsna slava je Sveti Nikola. U biografiji Svetog Vladike Nikolaja Velimirovica, procitala sam da su iz Stare Hercegovine u Lesce (Valjevo) dosla dva brata Velimir (Velimirovici) i Radosav (Radosavljevici).Ako neko zna nesto vise o Radosavljevicima iz Vragocanice (Valjevo), molim za informacije.

      • Марина

        Село Лелић
        Бошњаци, Велимировићи и Радосављевићи: Пред Кочину Крајину доселили су се Бошњаци из Осата у близини Сребренице, где су раније дошли из Западне Босне и неаселили се поред Бојанића у врху Потока, који добива њихово име. Бошњаци су: Велимировићи* и Радосављевићи**, има их 12 кућа и славе Никољдан.

        *Из ове породице је Свети Николај Охридски и Жички (Велимировић).

        *Из ове породице је епископ Рашко-призренски Артемије -(Радосављевић) и Антоније Јовановић, кнез ваљевске нахије 1827. године.

      • Masa

        Poreklo mog prezimena Radosavljevic iz Pauna, kazu datira od kada se doselio u kucu zeni zv.Cuza, u Joksimovice, slavimo Sv.Nikolu, a obelezavamo zbog iimanja slavu Sv.Dimitrije. Inace nas i dan danas zovu CUzici (Ћузићи) .Prica se da je doseljen iz Polimlja. Da su se dosellila tri brata, da je jedan u selu kod Valjeva, jedan u selu kod Uzica i treci ka Beogradu. Postoje u ovom selu jos jedni Radosavljevici, nismo krvno srodstvo, ali mozda i jesmo na nekom recimo 15 kolenu.

        • Vojislav

          Радосављевићи су порклом од Ђуза из села Отиловићи код Пљеваља. Аке је тачна прича мога деде Саве, име су добили поудовици Ради која је сама одгајила децу, па су их називали ”Радина ђеца”. Из Отиловића су Ћузе населиле Пауне код Ваљева. У мом детињству настарије чланове породице смо звали Ђуза. Нажалост у Отиловиђима, и околним селима на планини Јабука, не знају о пореклу Радосављевића-Ћуза.

  6. Radosavljevic

    Moj deda Borivoje Radosavljevic iz Todorin dola ….ni ja ne znam vise o poreklu prezimena…slavimo Sv.Jovana

  7. Mina

    Postovani, moji Radosavljevici su iz Kursumlije, Deda Mihajlo rodjen u Kolasinu CG, dalje ne znam, ali me zanima….

    • Stefan Cvetković

      Zdravo Mina, moj čukundeda kao i pradeda se prezivao Radosavljevic, takodje su iz Kolasina, ali su se naselili u mestu Čungula u blizini Kuršumlije. Znam da su promenili prezime u Cvetkovic po cukundedi Cvetku Radosavljevicu. I znam zasto su izbegli, kao i otprilike godinu. Ako si dosla do jos nekih informacija, posalji mi poruku na [email protected], ili na instagramu stefan.cvele. Pozdrav!

      • Aleksandar

        Pozdrav Stefane stigli do Radoslava Radosavljevica rodjenog u martu 1895 u Kursumliji i njegovog oca Srecka Radosavljevica i majke Ljubice( oni bi trebalo da su dosli iz Kolasina) trazimo dalje

      • Žarko Timotijevic

        Poreklo Radosavljevića iz Čungule , Timotijevića iz Oraovca (Pavaštica) i Vulići iz Grgura je iz sela MARINCE oblast Belasice sa Kosova. 1876, su ziveli u selu Marince.
        Radosavljevic TIMOTIJE je dosao u selo Pavasticu i prvobitno se naselio u Pavasticu pa zatim zaseok ORAOVAC iznad Pacaradje. Od njega su moji Timotijevici. Koji su ocito u srodstvu sa Radosavljevicima iz Cungule, i mozda Vulićima iz Grgura.
        Dakle ove tri familije su iz istog sela potekli.
        A Timotijevici i Radosavljevici nose isto prezime i poreklo. Ako se neki potomak Timotija Radosavljevica opredelio da uzme prezime po Timotiju (kao ovi u Oraovcu) onda su verovatno i oni u srodstvu.

      • Milan

        I moj deda mijat radosavljevic. Dosao iz kolasina u selo bace kod plocnika.

    • Aleksandra Radosavljevic

      Pozdrav. Ja sam isto od Radosavljevica iz Kursumlije, tacnije selo Visoka. Tamo nas ima dosta, a krsna slava nam je sv. Ignjatije Bogonosac.

  8. Drazen Radosavljevic

    Pozdrav svima. Moji poticu iz Bosne, tacnije iz Gracanice u blizini Sarajeva i slavimo Sv. Savu. Da li ima jos neko iz Bosne od Radosavljevica?

  9. SLAVISA

    Pozdrav svima, sada sam totalno zbunjen…Moji su iz okoline Kursumlije, tacnije selo Visoka… Slavimo sv.Ignjatija I Spasovdan…

  10. Milena

    Dragi Radosavljevici, zivim u Zemunu vec vise od 40 godina, rodjena sam u Slavoniji u Hrvatskoj, ne znam nista o poreklu naseg prezimena, Slava nam je Sveti Jovan. Volela bih ako neko zna kako smo i odakle dospeli u Slavoniju. Nismo usamljeni znam mnogo porodica sa istim prezimenom na toj teritoriji.