Порекло презимена Зечевић Reviewed by Momizat on . Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Зечевић

Порекло презимена Зечевић

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам


Коментари (23)

 • branislav zecevic

  Ne slave svi Arandjelovdan.Moji su iz Banjana (granica Crne Gore i Hercegovine) i
  slave Jovanjdan,koji je plemenska slava.

  Одговори
  • Небојша

   Поздрав Браниславе,

   Ј. Дедијер за ове Зечевиће каже да су пореклом из Зете. Раније (у Бањанима) су носили презиме Баћевић.

   Ово је занимљиво, зато што у Бањанима постоје Баћовићи.

   И Зечевићи и Баћовићи славе Св. Јована,

   Да ли сте заинтересовани за днк анализу? Нема пуно тестираних из источне Херцеговине.

   На овај начин се са лакоћом може доћи до даљег порекла неке породице.

   Одговори
   • Vladimir Zecevic

    Ne slave svi Zecevici Svetog Jovana ja evo do sad nisam cuo ni za jedne Zecevice da slave tu slavu. Moja slava je Sveti Nikola moji su iz okoline Guce a isto znam i jedne Zecevice koji su iz Nove Varosi i slave Djurdjevdan tako da ima nas raznih.

    Одговори
 • Aleksandra

  Na vašem sajtu pominjete prezime Zečević u selu Brekinja. Porodica mog oca je iz Brekinje, porodica Zec, moguće je da je vremenom skraćeno od Zečević. Po predanju, pleme je došlo iz Crne Gore, pleme Vojnović ili Vojinović, pola plemena ostalo je u Slavoniji (Hrvatska), a druga polovina je došla u Knešpolje. Glava plemena bio je Đuko koji je nosio kapu od zečijeg krzna pa je stoga prozvan Zec. Njegova dva od tri sina su se odselila. Vojnovići u Slavoniji postoje i znaju za isto predanje, da su iz Crne Gore i da je pola plemena u Bosni. Danas su u Brekinji kuće Zečeva prazne, ima nas u Gradišci, Banja Luci, Zemunu, Rijeci, Austriji i Njemačkoj i dalje slavimo Svetog Panteliju.

  Одговори
 • Ljubomir Zecevic

  Sve sto znam je da su mi koreni na planini Javor. Selo Kusici, zaseok Kusici. Pradeda Jovan, deda Dragojlo, otac Dragisa. Najstariji grob na groblju zaseoka Kusici je 1800. godina. Postoji neka meni nejasna veza sa prezimenom Gagulic. Molim sve koji znaju vise da mi se jave. Najbolji kontakt je E-posta: [email protected] HVALA

  Одговори
 • Ljubomir Zecevic

  Zaboravio sam da pomenem da slavimo Svetog NIkolu.

  Одговори
 • Мирослав Зечевић

  Моји су из Далмације село Биљане Доње, славимо Св.Јована јер је мој пра прадјед дошао на кућу Бабића и преузео њихову славу. Мој пра прадјед је дошао из Доње Јагодње крај Бенковца око 1890.године.Иначе Зечевићи у Доњој Јагодњи славе Св.Георгија. Такођер има Зечевића и у Пристегу који славе, како ми се чини, Св.Николу и они су поријеклом из Јагодње.Први помен презимена Зечевић постоји у списку пореских обавезника 1756. године и ту се помиње Васиљ Зечевић из Доње Јагодње.

  Одговори
 • Бранко Зечевић

  Најстарије писано сведочанство о Зечевићима садржано је у дефтеру Скадарског санџака из 1454. године (село Речица, данашња Лијева Ријека). По једном предању Зечевићи припадају једној од грана породичног стабла Васојевића, од Васовог најмлађег сина Мијомана.

  Зечевићи, село Казновиће (општина Рашка)
  Заселак Доњи Казновићи
  -Зечевићи, Митрован. Доселили су се из Старе Србије од Новог Пазара. Има их 6 кућа.

  ИЗВОР: Према књизи Радомира Илића „Ибар“

  Одговори
 • МихаилоЗечевић

  Зечевићи,припадају ужој групи Брајотића,названа тако по њиховом претку чувеном јунаку Брајотић Комнену.Брајота је живео на 11.кољену и према предању имао је 5 синова Јован,Тадија,Ђуро,Бојо,Вук и Петар. Братство Зечевића је од најбројнијих не само у огранку Миомановића,већ и у племену Васојевића,па и шире.У братству је очувано предање које говори о поријеклу и прецима до родоначелника племена Васа.Велики допринос одржавању братственичке традиције дали су истакнути братственици Вучић и његов отац Вучета.Вучић је живео у Матешеву.Највећи број Зечевића живи у Виницкој и Лијевој Ријеци и другим местима Црне Горе,Србије,Босне и Херцеговине и другим дијеловима бивше Југославије.Од Никовог сина Савића и унука Радоја су Зечевићи који живе у Лијевој ријеци,Матешеву,Врањештици и они у Мељаку код Пљеваља.Од другог Никовог сина Симона и унука Радосава је највећи део Зечевића у Виницкој.Ближој родбинској вези сматрају се и Зечевићи у Никшићкој жупи,Бањанима и Невесињу,они у Србији код Светозарева,у Гружи-село Гунцати,Зечевића има у Србији око Тополе,Ужица у Моровићком крају у Долини Ибра и код Сјенице.У Босни Зечевића има код Фоче/муслимана и православних/ има их код Босанског брода,Свилаје код Санског Моста,код Задра,у Истри и др.Већина њих сматра да потиче из из Васојевића.У селу код Босанског брода живели су Зечевићи.
  Крсна слава племена Васојевића је Архангел Михаило-Аранђеловдан,коју слави братство Зечевићи.
  Наведени подаци могу се видети у књизи: Виницка-Библиотека Хроника села, издање 1992 аутор Јован Зечевић-Београд.

  Одговори
 • Слободан Зечевић

  Поштована браћо,
  Желио бих дати скроман допринос овој теми. Несумљиво је да братство Зечевића води поријекло од Васа Васојевића, те да му је матица Лијева Ријека, Веруша, Врњештица и Матешево. Под утицајем разноразних околности, Зечевићи су се расељавали , али су увијек имали на уму и чували своје коријене. Три основна правца њиховог расељавања су Пљевља, Бањане и Топлица(Прокупље), а ови даље. Изворна слава им је Аранђеловдан. Понеки су је кроз вријеме мијењали из разних разлога, највише због затирања трагова од освете или призећењем. Но ово никако не мијења став о њиховом пореклу. Осим већ помињаног Вучића Зечевића, о Зечевићима је писао и чувени Др. Јагош Вешовић, из Букове Пољане, са којим је Вучић доста дискутовао о овоме. Да бих многима који су заинтересовани за свој родослов, помогао у тражењу истог, навести ћу свој до Васа. Тако свако може ићи својим побочним, и сигурно ћемо се негдје „срести“. Нпр. Слободан-Богић-Велиша-Дмитар-Лако-Пајо-Радоје-Савић-Нико-Тадија-Брајота-Комнен-Коле-Радослав-Мијаило-Мијо-Васо(!) Васојевић. Из поменутих књига и других записа може се извести један закњучак. То је да су Зечевићи изузетно склони школовању, па тако сразмерно њиховом броју имају натпросјечан број интелектуалаца. Прије Другог свјетског рата то су били већином високи црквени достојници, а послије доктори(љекари). Са стриком Вучићем, а посебно његовим покојним синовима Милованом и Миљаном, обишао сам многе расељене Зечевиће, од Бањана, Пљеваља, Златара, Груже и Војводине, и чуо веома интересантна сведочења. Здраво били ма ђе се налазили!!!

  Одговори
  • Andrea (Zečević) Dizdarević

   Poštovani, želela bih da i ja saznam više. U komentaru Slobodana, vidim po liniji da nam je Lako zajednički predak. Međutim, kod mene bi linija išla na primer ovako: ja (Andrea)-Željko-Gojko-Jovo-Lako-Pajo-Radoje-Savić-Niko-Tadija-Brajotić Komnen-Kole-Radoslav-Mijaijlo-Mijo-Vasa (Vasojević). Pošto ste vi pisali Dmitar, pa je njegov otac Lako, da li znate koliko je Lako imao sinova? Po ovome mogao je imati bar Dmitra i Jovu (Jovo). Zna li neko? Jovo je imao 6 sinova. Znam imena i njegovu decu.Većina je u Republici Srpskoj ili na granici sa Hrvatskom. Znam da jeste bilo seobe, zbog najezde Turaka i to iz Lijeve Rijeke.. Ne znam samo ko se tačno selio, ali može se otprilike pretpostaviti. Takođe zna li se da li je Lako imao braću i sestre? Znači Pajina deca? Slavimo Đurđevdan, ali uvek u starim dokumentima nalazim ikonice Sv. Arhangela Mihajla. Apsolutno mogu da potvrdim da su svi Zečevići jako inteligentni i snalažljivi. Devedesetih je dosta njih otišlo u Austriju, Nemačku i Italiju.

   Одговори
 • Јоксим

  Лијепо речено о Зечевићима Ми(ј)омановићима Васојевићима. Да ли су сви остали Зечевићи у спским земљама и крајевима поријеклом Васојевићи? Има их исељених у ранија времена који су племенски Васојевићи. Слободане јесте ли размишљали о днк тесту по мушкој линији. Дана 25. априла је Светски днк дан добро би било да се уради днк тест. Зечевићи су давали племенске и вјерске главаре Васојевићима. Интересантно би било да се тестира неко од потомака знаменитог Јована Брајотића, јер његов брат Вук није имао порода. Надам се да ће на Српском Днк пројекту бити резултати Зечевића Мијомановића из највећег спрског племена како Васојевићи то воле да каж.. Свако добро.

  Одговори
 • Јоксим

  Словне грешке су случајне.

  Одговори
 • Слободан зечевић

  Јоксиме,
  О ДНК не размишљам, а и не знам ко би био репер. Колико знам, Васов гроб није сачуван. На мијесном гробљу у Матешеву има их за седам покољења (пасова) уназад. За њих сам сигуран да су моји преци.
  Да ли су сви Зечевићи Васојевићи? Вјероватно нијесу. Некада су се сви Зечевићи окупљали једном годишње у Београду. Могао је доћи ко год је хтијо и осећао се Зечевићем. Тамо су се чуле различите приче и догађаји. Ту су многи сазнали за своје изгубљено поријекло. Један стари доктор, Београђанин, цијелу ноћ је плакао, када му је разјашњен родослов, знао је само до ђеда. Један Муслимана, генерал Зечевић, рече да није генетси Зечевић, али их све доживљава као своју браћу.. По мом сјећању он је испричао интересантну причу. За вријеме Другог рата, четници су чинили зло Муслиманима по Семберији. Чувши за то, неки Зечевић високи достојник СПЦ у Сарајеву, оде тамо и сачека четнике испред једног села. Када они наиђоше, он их заустави и рече да само преко њега мртвог могу ући у село. Тако ће и бити одбруси му неко. Калуђер Зечевић скиде камилавку, стави је на пут и одговори. -„Мене је лако убити, али ако ће те даље морате згазити ову капу“! Они се згледаше и одступише!? У знак захвалности овом калуђеру, сви становници тог села узеше презиме Зечевић!!! Ето, има и таквих случајева, вјероватно и другачијих. Оно што је непобитно, је да су сви Зечевићи јако својетљиви, и да свакога са тим презименом доживљавају као род рођени. Бар тако је у окружењу у којем сам одрастао.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ЗЕЧЕВИЋ (п.к). Зечевићи (п), у Врбном и Врбици (Билећа), Раникућама (Невесиње) и Невесињу. Старином су из Зете. Живјели су у Бањанима под презименом Бачевићи, одакле су око 1760. доселили у Колешко, а одатле, око 1840. прешли у Раникуће. У Врбицу су доселили из Бањана око 1860. године. У Врбну је живјела једна породлца Дутина која је изумрла. Остала је само једна дјевојка из ове породице за коју се Зечевић „удо“ и наслиједио њено имање. Славе Јовањдан, а прислужују Св. Саву (59:128.173,218). Зечевићи (к), у Румбоцима и Варвари (Прозор). У Румбоцима су старосједиоци и један су род са Жутићима. У Варвару је Зечевић дошао «на женинство” 1925. године из Румбока (79:92,95).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
 • Rado

  Za ove u Dalmaciji se zna da su Vasojevici. Po predanju su došli sa Prokletija(?!) , barem tako kaže usmeno predanje.
  Navodno su neka tri brata nakon podizanja bune protiv Turaka i gušenja iste morala izbjeći, usput je jedan otišao u Bosnu gdje se i poturcio a druga dvojica su završila u Kninu odakle se je ubrzo jedan spustio u Ceranje gdje se nisu dugo zadržali jer je kuga ispraznila mnoga kotarska sela pa su se u potrazi za plodnijom zemljom preselili u Jagodnju, selo između Biograda na moru i Benkovca.
  Interesantno, iako ih u Ceranjima nema već trista godina, još imaju par njiva koje se zečkušama zovu.

  Ovi iz Knina su se dalje širili po Kninskoj i Kosovskoj dolini a jedan ogranak je preselio u Slavoniju gdje su vremenom prešli u Katolike. Nakon kolonizacije jedan dio je završio u Bačkoj.

  Ovi iz Jagodnje su se proširili osim po Jagodnji Gornjoj i Donjoj i po Pristegu, Biljanima i Benkovcu.
  Slava im je sv. Đurađ mada su ovi u Biljanima zadržali slavu starog temelja jer je taj otišao u laštvo, to jest prešao je živjeti na tazbinu jer vjerovatno nisu imali muškog potomka.
  To i nije bilo toliko davno, svega 5,6 koljena unazad.
  Osim toga iseljavaju se i za Ameriku, Australiju i Čile. Industrijalizacijom i školovanjem neki su otišli za Rijeku, Zagreb, Pulu i Umag a dobar dio ih je nakon posljednjeg rata ostao u Zadru. Svi oni su vremenom i sticajem okolnosti prešli u Hrvate ili su trenutno u procesu u drugoj generaciji.
  Oni koji su ostali u Pristegu, Jagodnji, Benkovcu i Biljanima nakon 1995e su se rasuli po svijetu mada bi se mogle izdvojiti četiri jake sredine; Beograd, Novi Sad, Sidnej i Čikago.

  Одговори
 • Ivan

  Puno je Zečevića u požeškom kraju. Selo Gorobilje, odakle sam, je puno nas Zečevića.
  Moj pradeda Radovan je imao 9 sinova i 2 ćerke. Slavimo Đurđevdan.
  I kao što neko reče, svojatamo sve naše Zečeviće, gde god da su.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top