Порекло презимена Зечевић

7. март 2012.

коментара: 48

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (48)

Одговорите

48 коментара

  1. Јоксим

    Словне грешке су случајне.

  2. Слободан зечевић

    Јоксиме,
    О ДНК не размишљам, а и не знам ко би био репер. Колико знам, Васов гроб није сачуван. На мијесном гробљу у Матешеву има их за седам покољења (пасова) уназад. За њих сам сигуран да су моји преци.
    Да ли су сви Зечевићи Васојевићи? Вјероватно нијесу. Некада су се сви Зечевићи окупљали једном годишње у Београду. Могао је доћи ко год је хтијо и осећао се Зечевићем. Тамо су се чуле различите приче и догађаји. Ту су многи сазнали за своје изгубљено поријекло. Један стари доктор, Београђанин, цијелу ноћ је плакао, када му је разјашњен родослов, знао је само до ђеда. Један Муслимана, генерал Зечевић, рече да није генетси Зечевић, али их све доживљава као своју браћу.. По мом сјећању он је испричао интересантну причу. За вријеме Другог рата, четници су чинили зло Муслиманима по Семберији. Чувши за то, неки Зечевић високи достојник СПЦ у Сарајеву, оде тамо и сачека четнике испред једног села. Када они наиђоше, он их заустави и рече да само преко њега мртвог могу ући у село. Тако ће и бити одбруси му неко. Калуђер Зечевић скиде камилавку, стави је на пут и одговори. -“Мене је лако убити, али ако ће те даље морате згазити ову капу”! Они се згледаше и одступише!? У знак захвалности овом калуђеру, сви становници тог села узеше презиме Зечевић!!! Ето, има и таквих случајева, вјероватно и другачијих. Оно што је непобитно, је да су сви Зечевићи јако својетљиви, и да свакога са тим презименом доживљавају као род рођени. Бар тако је у окружењу у којем сам одрастао.

  3. Војислав Ананић

    ЗЕЧЕВИЋ (п.к). Зечевићи (п), у Врбном и Врбици (Билећа), Раникућама (Невесиње) и Невесињу. Старином су из Зете. Живјели су у Бањанима под презименом Бачевићи, одакле су око 1760. доселили у Колешко, а одатле, око 1840. прешли у Раникуће. У Врбицу су доселили из Бањана око 1860. године. У Врбну је живјела једна породлца Дутина која је изумрла. Остала је само једна дјевојка из ове породице за коју се Зечевић “удо” и наслиједио њено имање. Славе Јовањдан, а прислужују Св. Саву (59:128.173,218). Зечевићи (к), у Румбоцима и Варвари (Прозор). У Румбоцима су старосједиоци и један су род са Жутићима. У Варвару је Зечевић дошао «на женинство” 1925. године из Румбока (79:92,95).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  4. Rado

    Za ove u Dalmaciji se zna da su Vasojevici. Po predanju su došli sa Prokletija(?!) , barem tako kaže usmeno predanje.
    Navodno su neka tri brata nakon podizanja bune protiv Turaka i gušenja iste morala izbjeći, usput je jedan otišao u Bosnu gdje se i poturcio a druga dvojica su završila u Kninu odakle se je ubrzo jedan spustio u Ceranje gdje se nisu dugo zadržali jer je kuga ispraznila mnoga kotarska sela pa su se u potrazi za plodnijom zemljom preselili u Jagodnju, selo između Biograda na moru i Benkovca.
    Interesantno, iako ih u Ceranjima nema već trista godina, još imaju par njiva koje se zečkušama zovu.

    Ovi iz Knina su se dalje širili po Kninskoj i Kosovskoj dolini a jedan ogranak je preselio u Slavoniju gdje su vremenom prešli u Katolike. Nakon kolonizacije jedan dio je završio u Bačkoj.

    Ovi iz Jagodnje su se proširili osim po Jagodnji Gornjoj i Donjoj i po Pristegu, Biljanima i Benkovcu.
    Slava im je sv. Đurađ mada su ovi u Biljanima zadržali slavu starog temelja jer je taj otišao u laštvo, to jest prešao je živjeti na tazbinu jer vjerovatno nisu imali muškog potomka.
    To i nije bilo toliko davno, svega 5,6 koljena unazad.
    Osim toga iseljavaju se i za Ameriku, Australiju i Čile. Industrijalizacijom i školovanjem neki su otišli za Rijeku, Zagreb, Pulu i Umag a dobar dio ih je nakon posljednjeg rata ostao u Zadru. Svi oni su vremenom i sticajem okolnosti prešli u Hrvate ili su trenutno u procesu u drugoj generaciji.
    Oni koji su ostali u Pristegu, Jagodnji, Benkovcu i Biljanima nakon 1995e su se rasuli po svijetu mada bi se mogle izdvojiti četiri jake sredine; Beograd, Novi Sad, Sidnej i Čikago.

  5. Ivan

    Puno je Zečevića u požeškom kraju. Selo Gorobilje, odakle sam, je puno nas Zečevića.
    Moj pradeda Radovan je imao 9 sinova i 2 ćerke. Slavimo Đurđevdan.
    I kao što neko reče, svojatamo sve naše Zečeviće, gde god da su.

    • Andrea

      Ivane, da li možda znate ime čukundede, odnosno ime oca Vašeg pradede Radovana?

    • Ђоко Зечевић

      Иване,
      на Златару у некдашњем селу Вилови а сада Брдо има 4 куће Зечевића!
      Славимо као и ви Ђурђевдан али ми је тешко докучити одакле баш та Слава и разлог зашто је различита од други Зечевића? Знам да Зечевићи у Драглици, село подно Муртенице славе Јовањдан а они на Јавору Никољдан!
      Све је некако загонетно?
      Поздрав свим саплеменицима братства Зечевића!

  6. Vladimir Zecevic

    Moj deda je iz sela Guncati kod Knica-Kragujevac,imao je cetiri sina i jednu cerku. Zivim u Kragujevcu i slavim Arandjelovdan

  7. Velibor Zecevic

    Moji Zecevici su iz Cestima opstina Pljevlja,deda Dusan pradeda Lale…slavimo sv.Jovana voleo bih Jos dosta toga da saznam kako su se naselili tu i kada…

  8. Marija Miljkovic dev Zecevic

    Moja porodica zivi u Uzicu otac mi je iz sela Kaznovice kod Raske i po nekoj prici mog pradede Timotija Zecevica njihovo poreklo vodi iz Suplje Stene kod Pljevalja ,a slavimo Mitrovdan,veliki pozdrav svim Zecevicima

    • Тијана

      Моја мама је рођена Зечевић и такође је из Казновића код Рашке. Ујак слави Митровдан. Не знам ништа о пореклу, тако да ми је драго да сам видела Ваш коментар. Желим да сазнам више о томе, јер као што казаше претходни коментари, сви Зечевићи су “моји”. Поздрав!

  9. Milica

    Dobar dan.
    Voljela bih ako mi neko moze pomoci, moj djed zvao se Miodrag. Njegov otac Luka Zecevic naravno. Iz Berana (Pešca) smo, porijeklom iz Lijeve rijeke. To je sve sto znam. Ime Lukinog oca niko ne zna da mi kaze, djed je imao 1-2godine kada su Luku objesili njemci za vrijme II svetskog rata. Luka je imao 5 brace (Rados, Radivoje, Kosto, Nikola, Radomir). Ako ima neko ovdje da zna ime Lukinog oca ili i vise od toga bila bih jako zahvalna.

  10. Mijajlo

    Зечевићи су сви поријеклом из Старога Влаха, са Сјенице, село Дубница, засеок Зајечићи. “Зајечићи круну носе и са њом се сви поносе”. Зајец = зец, Зајечићи = Зечевићи. Стари род, лична гарда Немањића. Први помен презимена у списку хрватске властеле, 13. вијек. Филип Зечевић у списку посаде смедеревске тврђаве 15 вијек. Најстарија слава Свети Георгије 16. новембар Ђурђиц. Из Старог Влаха једни у Зету, одатле једни у Далмацију, једни у Босну, једни у Лијеву Ријеку, једни у Црмницу, Морачу, Пиву, Бањане, Жупу Никшићку, Очиниће, Љешанску Нахију, Виницку, код Пљеваља, … Највећа концентрација рода Зечевићи и данас је у и око Старог Влаха, Тутин, Ивањица, Драгачево, Рашка.
    Дубоку старост рода свједочи и огроман број породица ( преко 80 презимена, од тога у Црној Гори 30 -так) које су узеле нова презимена, али чувају сјећање на поријекло од Зечевића.
    Интересантно је да се легенда о томе како су Зечевићи добили презиме готово потпуно преклапа са причом о хватању зеца од стране скитске војске пред окршај са Персијанцима(?), што би свакако требало изучити. Наиме родоначелник Зечевића ( Зајечића?) је пред неки сукоб са Турцима(?!?) успио да ухвати зеца који је искочио уплашен од војника.