Порекло презимена Зечевић

7. март 2012.

коментара: 48

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (48)

Одговорите

48 коментара

  1. branislav zecevic

    Ne slave svi Arandjelovdan.Moji su iz Banjana (granica Crne Gore i Hercegovine) i
    slave Jovanjdan,koji je plemenska slava.

    • Небојша Новаковић

      Поздрав Браниславе,

      Ј. Дедијер за ове Зечевиће каже да су пореклом из Зете. Раније (у Бањанима) су носили презиме Баћевић.

      Ово је занимљиво, зато што у Бањанима постоје Баћовићи.

      И Зечевићи и Баћовићи славе Св. Јована,

      Да ли сте заинтересовани за днк анализу? Нема пуно тестираних из источне Херцеговине.

      На овај начин се са лакоћом може доћи до даљег порекла неке породице.

      • Vladimir Zecevic

        Ne slave svi Zecevici Svetog Jovana ja evo do sad nisam cuo ni za jedne Zecevice da slave tu slavu. Moja slava je Sveti Nikola moji su iz okoline Guce a isto znam i jedne Zecevice koji su iz Nove Varosi i slave Djurdjevdan tako da ima nas raznih.

    • Jelena

      Poštovani.
      Pročitala sam ali nemogu da povežem jer je moj pradjed Jovo došao iz Banja a u Beograd. Na slavniji je imao kuću. Moj djed Ilija je iz Bosne došao za hrvatsku, moj otac je Branko i slava je Sv. Stefan

  2. Aleksandra

    Na vašem sajtu pominjete prezime Zečević u selu Brekinja. Porodica mog oca je iz Brekinje, porodica Zec, moguće je da je vremenom skraćeno od Zečević. Po predanju, pleme je došlo iz Crne Gore, pleme Vojnović ili Vojinović, pola plemena ostalo je u Slavoniji (Hrvatska), a druga polovina je došla u Knešpolje. Glava plemena bio je Đuko koji je nosio kapu od zečijeg krzna pa je stoga prozvan Zec. Njegova dva od tri sina su se odselila. Vojnovići u Slavoniji postoje i znaju za isto predanje, da su iz Crne Gore i da je pola plemena u Bosni. Danas su u Brekinji kuće Zečeva prazne, ima nas u Gradišci, Banja Luci, Zemunu, Rijeci, Austriji i Njemačkoj i dalje slavimo Svetog Panteliju.

    • Лана Зечевић

      Здраво Александра, мислим да смо ми дефинитивно неки род. Мој прадјед Љубан је из Брекиње као и моја прабака Вука Милић Зечевић. Ја сам из Приједора, слава ми је Пантелиндан.

  3. Ljubomir Zecevic

    Sve sto znam je da su mi koreni na planini Javor. Selo Kusici, zaseok Kusici. Pradeda Jovan, deda Dragojlo, otac Dragisa. Najstariji grob na groblju zaseoka Kusici je 1800. godina. Postoji neka meni nejasna veza sa prezimenom Gagulic. Molim sve koji znaju vise da mi se jave. Najbolji kontakt je E-posta: [email protected] HVALA

  4. Ljubomir Zecevic

    Zaboravio sam da pomenem da slavimo Svetog NIkolu.

  5. Мирослав Зечевић

    Моји су из Далмације село Биљане Доње, славимо Св.Јована јер је мој пра прадјед дошао на кућу Бабића и преузео њихову славу. Мој пра прадјед је дошао из Доње Јагодње крај Бенковца око 1890.године.Иначе Зечевићи у Доњој Јагодњи славе Св.Георгија. Такођер има Зечевића и у Пристегу који славе, како ми се чини, Св.Николу и они су поријеклом из Јагодње.Први помен презимена Зечевић постоји у списку пореских обавезника 1756. године и ту се помиње Васиљ Зечевић из Доње Јагодње.

  6. Бранко Зечевић

    Најстарије писано сведочанство о Зечевићима садржано је у дефтеру Скадарског санџака из 1454. године (село Речица, данашња Лијева Ријека). По једном предању Зечевићи припадају једној од грана породичног стабла Васојевића, од Васовог најмлађег сина Мијомана.

    Зечевићи, село Казновиће (општина Рашка)
    Заселак Доњи Казновићи
    -Зечевићи, Митрован. Доселили су се из Старе Србије од Новог Пазара. Има их 6 кућа.

    ИЗВОР: Према књизи Радомира Илића „Ибар“

  7. МихаилоЗечевић

    Зечевићи,припадају ужој групи Брајотића,названа тако по њиховом претку чувеном јунаку Брајотић Комнену.Брајота је живео на 11.кољену и према предању имао је 5 синова Јован,Тадија,Ђуро,Бојо,Вук и Петар. Братство Зечевића је од најбројнијих не само у огранку Миомановића,већ и у племену Васојевића,па и шире.У братству је очувано предање које говори о поријеклу и прецима до родоначелника племена Васа.Велики допринос одржавању братственичке традиције дали су истакнути братственици Вучић и његов отац Вучета.Вучић је живео у Матешеву.Највећи број Зечевића живи у Виницкој и Лијевој Ријеци и другим местима Црне Горе,Србије,Босне и Херцеговине и другим дијеловима бивше Југославије.Од Никовог сина Савића и унука Радоја су Зечевићи који живе у Лијевој ријеци,Матешеву,Врањештици и они у Мељаку код Пљеваља.Од другог Никовог сина Симона и унука Радосава је највећи део Зечевића у Виницкој.Ближој родбинској вези сматрају се и Зечевићи у Никшићкој жупи,Бањанима и Невесињу,они у Србији код Светозарева,у Гружи-село Гунцати,Зечевића има у Србији око Тополе,Ужица у Моровићком крају у Долини Ибра и код Сјенице.У Босни Зечевића има код Фоче/муслимана и православних/ има их код Босанског брода,Свилаје код Санског Моста,код Задра,у Истри и др.Већина њих сматра да потиче из из Васојевића.У селу код Босанског брода живели су Зечевићи.
    Крсна слава племена Васојевића је Архангел Михаило-Аранђеловдан,коју слави братство Зечевићи.
    Наведени подаци могу се видети у књизи: Виницка-Библиотека Хроника села, издање 1992 аутор Јован Зечевић-Београд.

  8. Слободан Зечевић

    Поштована браћо,
    Желио бих дати скроман допринос овој теми. Несумљиво је да братство Зечевића води поријекло од Васа Васојевића, те да му је матица Лијева Ријека, Веруша, Врњештица и Матешево. Под утицајем разноразних околности, Зечевићи су се расељавали , али су увијек имали на уму и чували своје коријене. Три основна правца њиховог расељавања су Пљевља, Бањане и Топлица(Прокупље), а ови даље. Изворна слава им је Аранђеловдан. Понеки су је кроз вријеме мијењали из разних разлога, највише због затирања трагова од освете или призећењем. Но ово никако не мијења став о њиховом пореклу. Осим већ помињаног Вучића Зечевића, о Зечевићима је писао и чувени Др. Јагош Вешовић, из Букове Пољане, са којим је Вучић доста дискутовао о овоме. Да бих многима који су заинтересовани за свој родослов, помогао у тражењу истог, навести ћу свој до Васа. Тако свако може ићи својим побочним, и сигурно ћемо се негдје “срести”. Нпр. Слободан-Богић-Велиша-Дмитар-Лако-Пајо-Радоје-Савић-Нико-Тадија-Брајота-Комнен-Коле-Радослав-Мијаило-Мијо-Васо(!) Васојевић. Из поменутих књига и других записа може се извести један закњучак. То је да су Зечевићи изузетно склони школовању, па тако сразмерно њиховом броју имају натпросјечан број интелектуалаца. Прије Другог свјетског рата то су били већином високи црквени достојници, а послије доктори(љекари). Са стриком Вучићем, а посебно његовим покојним синовима Милованом и Миљаном, обишао сам многе расељене Зечевиће, од Бањана, Пљеваља, Златара, Груже и Војводине, и чуо веома интересантна сведочења. Здраво били ма ђе се налазили!!!

    • Andrea (Zečević) Dizdarević

      Poštovani, želela bih da i ja saznam više. U komentaru Slobodana, vidim po liniji da nam je Lako zajednički predak. Međutim, kod mene bi linija išla na primer ovako: ja (Andrea)-Željko-Gojko-Jovo-Lako-Pajo-Radoje-Savić-Niko-Tadija-Brajotić Komnen-Kole-Radoslav-Mijaijlo-Mijo-Vasa (Vasojević). Pošto ste vi pisali Dmitar, pa je njegov otac Lako, da li znate koliko je Lako imao sinova? Po ovome mogao je imati bar Dmitra i Jovu (Jovo). Zna li neko? Jovo je imao 6 sinova. Znam imena i njegovu decu.Većina je u Republici Srpskoj ili na granici sa Hrvatskom. Znam da jeste bilo seobe, zbog najezde Turaka i to iz Lijeve Rijeke.. Ne znam samo ko se tačno selio, ali može se otprilike pretpostaviti. Takođe zna li se da li je Lako imao braću i sestre? Znači Pajina deca? Slavimo Đurđevdan, ali uvek u starim dokumentima nalazim ikonice Sv. Arhangela Mihajla. Apsolutno mogu da potvrdim da su svi Zečevići jako inteligentni i snalažljivi. Devedesetih je dosta njih otišlo u Austriju, Nemačku i Italiju.

      • Andrea

        ***Ispravka …-Tadija-Brajota- Komnen-…

        • Слободан Зечевић

          Драга моја Андреа, извини што ево годину дана нијесам био у прилици да ти се јавим. Ако су тачни твоји наводи ми смо блиски рођаци, и радо бих те упознао! Ипак чини ми се да си овде пошла погрешним путем. У родослову Зечевића се помињу два Јована. Један је син Радоја Савићева, а имао је још три брата, и то:Паја, Сава и Драгића.
          Тај Јован је живео у Мељаку, и тачно је да имао шест синова! Они су се звали Тодор, Марко, Милан, Милош, Радош и Милорад. Ако нађеш везу са неким од њих, онда си на правом путу.
          Други Јован је син Милошев, а он Савов. Тај Саво је брат овог Јована из Мељака. Нажалост није се успело доћи до имена његовог потомства, И ТО САМО ЗА ЊЕГА!!!
          Ако успеш доћи до њега, онда си попунила све “рупе” у нашем родослову!
          Ако имаш овај паметни телефон, објави га, и ја ћу ти радо сликати све ове графичке приказе, како би се лакше снашла.
          Желим ти успех у твом племенитом науму. Слобо

          • Miljana Zecevic

            Slobodane, vidim da smo u bliskom srodstvu. Strika Miljana i Milovana kao i tetke Stanku, Jelenu i Jelu sam imala priliku da upoznam jos u najranijem detinjstvu na Matesevu. Moj pradeda je Stanko, deda Milorad i otac Slobodan, ziveli smo u Vitomirici kod Peci.

            • Слободан Зечевић

              Ех моја Миљана, све твоје које си навела одлично знам. Чак смо неко кратко вријеме живјели у истој кући!! Са оцем ти Слобом сам ишао у исти разред у гимназији. Знам да сте одселили негде у Војводину.
              Стричеви ти Дракче и Данило су у Ц. Гори.
              Пресрећан сам што се као млада особа интересујеш за своје поријекло.
              Ја живим у Крагујевцу, и у задње вријеме доста тешко комуницирам на овим мрежама.
              Пуно поздрава за твоју ужу и ширу породицу… СЛОБО
              Моја е-адреса је: [email protected]

    • Dusanka (Zecevic)Viziru

      Slobodane, Zdravo ovde Duska. Evoj citam to sto si napisao. Moja ocevina je iz Cajnica. Moj rodoslov je sledeci : Dusanka, Marko, Novica, Marko …. i praznina od 5 vijekova. valjda do Brajote, Komnena, Kole, Radoslav, Mijailo, Mijo , Vaso. Od jednog prezimenjaka sam cula da su potomci Ivana otisli za Bosnu negdje u 18 vijeku. Vjerovatno bi bilo dobro konsultovati svestenike koji imaju rekorde o rodjenima. Ako imas jos neku ideju bila bi zahvalna. Da li neko zna koji od ovih predaka je prvi upisao prezime Zecevic. Prvi put se spominje 1454 godine u spisima Skadarskog Sandzaka. Ali kako doci do ovog dokumenta? Ja sam u Texasu.

      Veliki pozdrav za daleku rodbinu
      Dusanka
      [email protected]

    • Miljana Zecevic

      Volela bih da nekako stupim u kontakt sa Vama.

  9. Јоксим

    Лијепо речено о Зечевићима Ми(ј)омановићима Васојевићима. Да ли су сви остали Зечевићи у спским земљама и крајевима поријеклом Васојевићи? Има их исељених у ранија времена који су племенски Васојевићи. Слободане јесте ли размишљали о днк тесту по мушкој линији. Дана 25. априла је Светски днк дан добро би било да се уради днк тест. Зечевићи су давали племенске и вјерске главаре Васојевићима. Интересантно би било да се тестира неко од потомака знаменитог Јована Брајотића, јер његов брат Вук није имао порода. Надам се да ће на Српском Днк пројекту бити резултати Зечевића Мијомановића из највећег спрског племена како Васојевићи то воле да каж.. Свако добро.