Poreklo prezimena Zečević

7. mart 2012.

komentara: 48

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (48)

Odgovorite

48 komentara

  1. Dusanka (Zecevic)Viziru

    Zdravo svima, lijepo je kad smo se okupili svi na formu. Mi smo Zecevici is Cajnica i slavimo svetog Jovana, Od prezimenljaka sam cula da smo od jednog od Ivanovih potomaka koji su otisli za Bosnu iz Lijeve Rijeke negdje u osamnestom vijeku, hiljadu sedamsto i neke. Znali neko koji su Ivanovi pasovi, i da li je imao bracu ili potomke koji su ostali u Crnog Gori?

  2. Milos Tihi

    Majka mi je iz Zečevića, poreklom iz Gornje Kozice, opština Sanski most, po predanju su tu Zečevići došli iz pograničnog dela Crne Gore i Hercegovina, nije sigurno koje mesto i kada, navodno tri brata su se doselila bežeći od nekih turaka.
    Slava je Đurđevdan.

  3. Nada

    Zanima me poreklo Zecevica iz Kuzmina. Znam samo za nekog Mladena i brata mu, Mladen se nije zenio.

  4. Bilja Zecevic

    Draga Dušanka,

    Moji preci su je takodje iz Čajniča, i nasa slava je Sveti Jovan. Moj otac se zvao Vuko i njegov otac Lazar, a njegov otac Vukadin, koji je bio sveštenik. Za ranije preke na žalost ne znam puno, a bas bih voljela. Sjećam se da su pominjali Lijevu Rijeku i Andrijevicu kao mjesto odakle potiču. Bilo bi mi drago da znam da li smo povezani na neki način.
    Pozdrav!

  5. Nikola

    Zečevići, ima ih oko dvesta godina i u Šapcu i bližoj okolini. Kazivanje đeda, da su došli iz Crne Gore, petoro braće, preko Hercegovine, pa se naselili oko Šapca. Slave Sv. Đorđa, Đurđevdan… Inače, majka mi je od Zečevića. Jako vredna i poštena familija. Pozdrav svima 🙂

  6. Vlada

    Dobro veče svima!
    Moji Zečevići su iz okoline Tutina, selo Pope!
    Deda – Živojin, pradeda – Puniša, čukundeda – Andrija. Slavimo Svetog Luku.
    Priča koju mi je deda pričao (ne znam da li je samo legenda) je da su u nekom periodu njegovi preci prebegli iz Hercegovine i promenili krsnu slavu (u Sv. Luku) kako bi zavarali trag Turcima. Navodno je neki Turčin “bacio oko” na devojku iz porodice, braća ga “posekla”, da bi porodica zatim napustila Hercegovinu. Ukoliko neko ima više informacija o mojoj grani Zečevića i istorijatu pre čukundede Andrije i sela Pope, voleo bih da saznam.