Порекло презимена Јовановић

7. март 2012.

коментара: 201

ТЕСТИРАНИ ЈОВАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Јовановић
Хаплогрупа: I2a
Порекло: Мала Моштаница, Србија
Крсна слава: Томиндан
_________________________

Јовановић
Хаплогрупа:  I2a
Порекло: Куново, Владичин Хан, Србија
Крсна слава:
_________________________

Јовановић-Васић (Видови)
Хаплогрупа:  R1a Z280 L1280
Порекло: Роћевић, Зворник, Република Српска / огранак Васића из Јасенице, Зворник, Република Српска
Један род са Гајићима / Видовићима, Лазаревићима (Стевиним), Милошевићима, Ракановићима / Петровићима, Лазаревићима (Илијиним) / Филиповићима
Крсна слава: Aврамијевдан
_________________________

Јовановић
Хаплогрупа:  E1b род Рајовића
Порекло: Мала Трнава, Нови Пазар, Србија / старином из племена Кучи
Крсна слава: Никољдан
_________________________

Јовановић
Хаплогрупа:  I2a
Порекло: Табанци, Зворник, Република Српска
Један род са Лазићима, Симићима
Крсна слава: Игњатијевдан

Презиме Јовановић је најчешће презиме код Срба. Спада у ред такозваних патронимских презимена, која су заснована на личном имену (Јован) претка.

*

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о свом роду на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (201)

Одговорите

201 коментара

  1. Zorana

    Koji Jovanovici slave Mitrovdan?

  2. Vlada Jovanovic

    Jel mozete da mi kazete odakle je poreklom porodica Jovanovic ,krsna slava Sv.Nikola poslednjih par generacija je u Belosevcu kod kragujevca? Hvala

    • Selena Jovanovic

      Postovani Vlado, ja sam isto iz familije Jovanovic, otac Branibor rodjen , deda Vucic Jovanovic , pradeda Luka Jovanovic, selo Bukovik – Arandjelovac , krsna slava Sv. Nikola , Zovem se Selena Jovanovic , da li nesto od gore navedenog Vama zvuci poznato,Otac je pricao da poticemo iz Berana ,CG ….

      • Nemanja

        Da li su jos negde ziveli posle Berana a pre nego sto su dosli u Arandjelovac?

      • Неко,тамо далеко...

        Постоје Јовановићи из Доње Мораче са славом Свети Никола.Село Осреци.Најбоље би било да се неко од мушких чланова ваше породице тестира путем ДНК анализе.То ће вам пуно помоћи у тражењу коријена

  3. zeljko

    Postovani,
    interesuje me poreklo(odakle su dosli) porodice Jovanovic koja se doselila u mesto Lozovik, SO Velika PLana. Moja porodica je tu vec oko 2 veka i slavimo slavu sv.Alimpije.

    • Шарко

      Zeljko,

      Према књизи из 1925. Др. Дробљаковића село Лозовик: “Јанковићи (Јовановићи, Јекићи 18. кућа Св. Ђорђе Алимпије). Доселили из Ждрела код Петровца на Млави.” Видим да је у село Ждрале шаролико становништво, можда имате влашко порекло. Да ли сте заинтересовани за ДНК анализу…

  4. Goran

    Interesuje me poreklo moji su iz brdjana opstina brus slava sv jovan

  5. danijel

    Molim vas za pomoc, moj je Deda iz Gornje Lesnice,Juzna Srbija,procitao sam knjigu Jovana Trifunovskog “Gornja Pcinja” nista nisam pronasao za njegov rod tamo,u to vreme su verovatno vec bili iseljeni,ali ovo mi zanimljivo i samo tu mogu da povezem neke stvari dosad,na popis u Gornjovcu: Rzanjci za njih se priča da su iz Puste reke u Jablaničkom srezu,u mesta starine živelo je 7 braće i 1 sestra,ali neki Arbanasi pokušali su da im ugrabe sestru,njih su braća pobili i zato se iz starine iselili,najpre su došli u ovdašnje selo Gornju Lesnicu ,tu im se nije dopala pa su se dva brata iselili u susednoj Dumbiji,rod im se zvao Gramatčani sada iseljen,jedan je ostisao u Radovnicu(tamo potomke nisam utvrdio) jedan u Gnjilansko,a samo jedan ostao da živi u Gornju Lesnicu(tamo potomke nisam utvrdio) Rod Rzanjci ima ovu geneologiju: Jovan protojerej (sada naseljen u Saicu)-Doda-Stamenko-Rista-Ivan jedan od braće koji se doselio.Slave Sv,Arandjel to je i moj deda slavio i jos neke selske slave,njegova geneologija ide Blagoje-Zdravko-Angel-Jovan,Jovan je najstariji koga znamo,cije i prezime nosimo,Hvala vam pozdrav od Kumanovo.

    • Ana

      Pozdrav!
      Deka (’31 godiste) je sa Suve Planine bar 3 generacije, njegovi su naizmenicno menjali prezimena Mitrovic i Mitic (sto ide u prilog bekstvu od nekoga). Slavimo Sv. Nikolu. Ali secam se da je rekao da su se zvali nekako sto veoma zvuci kao Rzanjci.

    • Najdalje sto sam nasao Jovanovici koji slave Nikolu iz plemena Kuči u Crnoj gori

      Po majci sam isto Jovanovic Aranđelovdan i imamo neke rođake u Kumanovu capar se valjda zove ili umindo zaseok

  6. Саша Јовановић

    Поштовани,
    Молим Вас да ми помогнете око утврђивања порекла породице Јовановић из Шапца. По мојим сазнањима, ја сам четврта генерација “наших” Јовановића који су рођени у Шапцу. Прадеда се звао Ђорђе – Ђока Јовановић, рођен 27.10.1870. године. Био је градоначелник (председник општине) Шапца 1910-1914 и 1920-1921. Отац (мој чукундеда) му се звао Митар и био је општински послужитељ, а мајка му се звала Ката, рођена Ковачевић. На жалост, не знам кад су рођени и кад су умрли. Ђока је имао и сестру Јелицу али о њеној судбини и потомцима нико од данашњих Јовановића не зна ништа. Такође нам није познато да ли је Ђока имао још браће и сестара. Постоје индиције да је Ђокин отац Митар прешао у Шабац негде половином 19. века, из Босне, али у то нисмо сигурни.
    Наши Јовановићи славе Ђурђевдан више од сто година.
    Хвала најлепше на помоћи.

    • Саша Јовановић

      Поштовани,
      Могу ли се надати икаквом одговору?
      Срдачан поздрав,
      Саша

      • Бранко Тодоровић

        Врло радо бих помогао, али презиме Јовановић је само по себи увек комплексно за истраживање, јер је то најчешће презиме код Срба у Србији. Оно што могу рећи, а у правцу ком би требало усмерити потрагу за вашим коренима јесте харачки тефтер из 1831. године, према ком се на простору Капетаније Мачве ово презиме јавља у следећим местима: Дреновац, Дубље, Дуваниште, Засавица, Змињак, Лешница Варош, Мајур, Ново Село, Ноћај, Петковица, Петловача, Прњавор, Рибари, Салаш Ноћајски, Табановић, Црна Бара и Чокешина.

        Ако су ваши пак у Шабац дошли дирекнто из Босне, бар на основу тренутно доступне литературе, тешко би било утврдити одакле су тачно. Кад су у питању такве ситуације, најбоље је урадити тестирање по мушкој линији, које може доста приближно да одреди даље порекло и евентуално сродност са другим тестираним породицама.

        • Саша Јовановић

          Поштовани,
          Хвала Вам на појашњењу. Ако бих хтео да урадим тестирање одакле да почнем, коме да се јавим? Да ли се уз резултате добија и некакво тумачење истих?
          Поздрав,
          Саша

          • Бранко Тодоровић

            Нема на чему. Што се тиче тестирања, препоручујем да погледате страницу Српског ДНК пројекта, то је пројекат у оквиру овог Друштва, тамо можете наћи све потребне информације. Везано за тумачења, довољно је да се јавите са својим подацима на Форуму Порекла, тамо ће вам детаљно протумачити резултате. Постоји још и опција, за оне који су баш вољни, да се уради темељно истраживање порекла породице и у класичном смислу, те да се ти резлтати сагледају кроз призму резултата генетичких, а такво једно истраживање кошта мислим око 6.000,00 дин.

        • Filip Todorovic

          Branko, odakle su vasi Todorovici ?

    • Milos Jovanovic

      Svi Jovanovici koji slavimo Djurdjevdan poticemo iz Hercegovine okoline Trebinja i nas preteča je veliki Sveti Vasilije Ostroski…moja pradjedivina je sa planine Majevice opština Tuzla…pozdrav za rod

  7. Mitar

    Postovani,molio bih za pomoc.
    Interesuje me sto vise o Jovanovicima iz Bratunca,koji slave Sv
    Nikolu. Djed moj Veljko je rodjen u Opravdicima.
    Unaprijed zahvalan. Mitar Bozov Jovanovic. Podgorica.

  8. Tamara

    Postovani,nikako da ista saznam o Jovanovicima iz Milutovca,opstina Trstenik.
    Poslednje sto znam je da je moj pradeda bio Svetomir(stric mu je drzao u to vreme kafanu “Top”,u centru Krusevca…brat mu je Dobrivoje(nema potomaka).
    krsna slava je Sv.Jovan.
    Unapred hvala.

  9. bojan

    Postovani, zamolio bih vas za poreklo prezimena Jovanovic iz sela Arapovac, opstina Lazarevac.Slavim slavu Djurdjic…hvala unapred!

  10. Nemanja

    Da li moze neko vise da mi kaze o poreklu prezimena Jovanovic
    pred kraj 19 preselilisu se iz Kraljeva u Knjazevac (gde smo imali berbersku radnju u centru grada).
    Slava Sv. Petka

    Hvala unapred