Poreklo prezimena Jovanović

7. mart 2012.

komentara: 201

TESTIRANI JOVANOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU

Jovanović
Haplogrupa: I2a
Poreklo: Mala Moštanica, Srbija
Krsna slava: Tomindan
_________________________

Jovanović
Haplogrupa:  I2a
Poreklo: Kunovo, Vladičin Han, Srbija
Krsna slava:
_________________________

Jovanović-Vasić (Vidovi)
Haplogrupa:  R1a Z280 L1280
Poreklo: Roćević, Zvornik, Republika Srpska / ogranak Vasića iz Jasenice, Zvornik, Republika Srpska
Jedan rod sa Gajićima / Vidovićima, Lazarevićima (Stevinim), Miloševićima, Rakanovićima / Petrovićima, Lazarevićima (Ilijinim) / Filipovićima
Krsna slava: Avramijevdan
_________________________

Jovanović
Haplogrupa:  E1b rod Rajovića
Poreklo: Mala Trnava, Novi Pazar, Srbija / starinom iz plemena Kuči
Krsna slava: Nikoljdan
_________________________

Jovanović
Haplogrupa:  I2a
Poreklo: Tabanci, Zvornik, Republika Srpska
Jedan rod sa Lazićima, Simićima
Krsna slava: Ignjatijevdan

Prezime Jovanović je najčešće prezime kod Srba. Spada u red takozvanih patronimskih prezimena, koja su zasnovana na ličnom imenu (Jovan) pretka.

*

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o svom rodu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (201)

Odgovorite

201 komentara

  1. Zorana

    Koji Jovanovici slave Mitrovdan?

  2. Vlada Jovanovic

    Jel mozete da mi kazete odakle je poreklom porodica Jovanovic ,krsna slava Sv.Nikola poslednjih par generacija je u Belosevcu kod kragujevca? Hvala

    • Selena Jovanovic

      Postovani Vlado, ja sam isto iz familije Jovanovic, otac Branibor rodjen , deda Vucic Jovanovic , pradeda Luka Jovanovic, selo Bukovik – Arandjelovac , krsna slava Sv. Nikola , Zovem se Selena Jovanovic , da li nesto od gore navedenog Vama zvuci poznato,Otac je pricao da poticemo iz Berana ,CG ….

      • Nemanja

        Da li su jos negde ziveli posle Berana a pre nego sto su dosli u Arandjelovac?

      • Neko,tamo daleko...

        Postoje Jovanovići iz Donje Morače sa slavom Sveti Nikola.Selo Osreci.Najbolje bi bilo da se neko od muških članova vaše porodice testira putem DNK analize.To će vam puno pomoći u traženju korijena

  3. zeljko

    Postovani,
    interesuje me poreklo(odakle su dosli) porodice Jovanovic koja se doselila u mesto Lozovik, SO Velika PLana. Moja porodica je tu vec oko 2 veka i slavimo slavu sv.Alimpije.

    • Šarko

      Zeljko,

      Prema knjizi iz 1925. Dr. Drobljakovića selo Lozovik: “Jankovići (Jovanovići, Jekići 18. kuća Sv. Đorđe Alimpije). Doselili iz Ždrela kod Petrovca na Mlavi.” Vidim da je u selo Ždrale šaroliko stanovništvo, možda imate vlaško poreklo. Da li ste zainteresovani za DNK analizu…

  4. Goran

    Interesuje me poreklo moji su iz brdjana opstina brus slava sv jovan

  5. danijel

    Molim vas za pomoc, moj je Deda iz Gornje Lesnice,Juzna Srbija,procitao sam knjigu Jovana Trifunovskog “Gornja Pcinja” nista nisam pronasao za njegov rod tamo,u to vreme su verovatno vec bili iseljeni,ali ovo mi zanimljivo i samo tu mogu da povezem neke stvari dosad,na popis u Gornjovcu: Rzanjci za njih se priča da su iz Puste reke u Jablaničkom srezu,u mesta starine živelo je 7 braće i 1 sestra,ali neki Arbanasi pokušali su da im ugrabe sestru,njih su braća pobili i zato se iz starine iselili,najpre su došli u ovdašnje selo Gornju Lesnicu ,tu im se nije dopala pa su se dva brata iselili u susednoj Dumbiji,rod im se zvao Gramatčani sada iseljen,jedan je ostisao u Radovnicu(tamo potomke nisam utvrdio) jedan u Gnjilansko,a samo jedan ostao da živi u Gornju Lesnicu(tamo potomke nisam utvrdio) Rod Rzanjci ima ovu geneologiju: Jovan protojerej (sada naseljen u Saicu)-Doda-Stamenko-Rista-Ivan jedan od braće koji se doselio.Slave Sv,Arandjel to je i moj deda slavio i jos neke selske slave,njegova geneologija ide Blagoje-Zdravko-Angel-Jovan,Jovan je najstariji koga znamo,cije i prezime nosimo,Hvala vam pozdrav od Kumanovo.

    • Ana

      Pozdrav!
      Deka (’31 godiste) je sa Suve Planine bar 3 generacije, njegovi su naizmenicno menjali prezimena Mitrovic i Mitic (sto ide u prilog bekstvu od nekoga). Slavimo Sv. Nikolu. Ali secam se da je rekao da su se zvali nekako sto veoma zvuci kao Rzanjci.

    • Najdalje sto sam nasao Jovanovici koji slave Nikolu iz plemena Kuči u Crnoj gori

      Po majci sam isto Jovanovic Aranđelovdan i imamo neke rođake u Kumanovu capar se valjda zove ili umindo zaseok

  6. Saša Jovanović

    Poštovani,
    Molim Vas da mi pomognete oko utvrđivanja porekla porodice Jovanović iz Šapca. Po mojim saznanjima, ja sam četvrta generacija “naših” Jovanovića koji su rođeni u Šapcu. Pradeda se zvao Đorđe – Đoka Jovanović, rođen 27.10.1870. godine. Bio je gradonačelnik (predsednik opštine) Šapca 1910-1914 i 1920-1921. Otac (moj čukundeda) mu se zvao Mitar i bio je opštinski poslužitelj, a majka mu se zvala Kata, rođena Kovačević. Na žalost, ne znam kad su rođeni i kad su umrli. Đoka je imao i sestru Jelicu ali o njenoj sudbini i potomcima niko od današnjih Jovanovića ne zna ništa. Takođe nam nije poznato da li je Đoka imao još braće i sestara. Postoje indicije da je Đokin otac Mitar prešao u Šabac negde polovinom 19. veka, iz Bosne, ali u to nismo sigurni.
    Naši Jovanovići slave Đurđevdan više od sto godina.
    Hvala najlepše na pomoći.

    • Saša Jovanović

      Poštovani,
      Mogu li se nadati ikakvom odgovoru?
      Srdačan pozdrav,
      Saša

      • Branko Todorović

        Vrlo rado bih pomogao, ali prezime Jovanović je samo po sebi uvek kompleksno za istraživanje, jer je to najčešće prezime kod Srba u Srbiji. Ono što mogu reći, a u pravcu kom bi trebalo usmeriti potragu za vašim korenima jeste harački tefter iz 1831. godine, prema kom se na prostoru Kapetanije Mačve ovo prezime javlja u sledećim mestima: Drenovac, Dublje, Duvanište, Zasavica, Zminjak, Lešnica Varoš, Majur, Novo Selo, Noćaj, Petkovica, Petlovača, Prnjavor, Ribari, Salaš Noćajski, Tabanović, Crna Bara i Čokešina.

        Ako su vaši pak u Šabac došli direknto iz Bosne, bar na osnovu trenutno dostupne literature, teško bi bilo utvrditi odakle su tačno. Kad su u pitanju takve situacije, najbolje je uraditi testiranje po muškoj liniji, koje može dosta približno da odredi dalje poreklo i eventualno srodnost sa drugim testiranim porodicama.

        • Saša Jovanović

          Poštovani,
          Hvala Vam na pojašnjenju. Ako bih hteo da uradim testiranje odakle da počnem, kome da se javim? Da li se uz rezultate dobija i nekakvo tumačenje istih?
          Pozdrav,
          Saša

          • Branko Todorović

            Nema na čemu. Što se tiče testiranja, preporučujem da pogledate stranicu Srpskog DNK projekta, to je projekat u okviru ovog Društva, tamo možete naći sve potrebne informacije. Vezano za tumačenja, dovoljno je da se javite sa svojim podacima na Forumu Porekla, tamo će vam detaljno protumačiti rezultate. Postoji još i opcija, za one koji su baš voljni, da se uradi temeljno istraživanje porekla porodice i u klasičnom smislu, te da se ti rezltati sagledaju kroz prizmu rezultata genetičkih, a takvo jedno istraživanje košta mislim oko 6.000,00 din.

        • Filip Todorovic

          Branko, odakle su vasi Todorovici ?

    • Milos Jovanovic

      Svi Jovanovici koji slavimo Djurdjevdan poticemo iz Hercegovine okoline Trebinja i nas preteča je veliki Sveti Vasilije Ostroski…moja pradjedivina je sa planine Majevice opština Tuzla…pozdrav za rod

  7. Mitar

    Postovani,molio bih za pomoc.
    Interesuje me sto vise o Jovanovicima iz Bratunca,koji slave Sv
    Nikolu. Djed moj Veljko je rodjen u Opravdicima.
    Unaprijed zahvalan. Mitar Bozov Jovanovic. Podgorica.

  8. Tamara

    Postovani,nikako da ista saznam o Jovanovicima iz Milutovca,opstina Trstenik.
    Poslednje sto znam je da je moj pradeda bio Svetomir(stric mu je drzao u to vreme kafanu “Top”,u centru Krusevca…brat mu je Dobrivoje(nema potomaka).
    krsna slava je Sv.Jovan.
    Unapred hvala.

  9. bojan

    Postovani, zamolio bih vas za poreklo prezimena Jovanovic iz sela Arapovac, opstina Lazarevac.Slavim slavu Djurdjic…hvala unapred!

  10. Nemanja

    Da li moze neko vise da mi kaze o poreklu prezimena Jovanovic
    pred kraj 19 preselilisu se iz Kraljeva u Knjazevac (gde smo imali berbersku radnju u centru grada).
    Slava Sv. Petka

    Hvala unapred