Порекло презимена Јовановић

7. март 2012.

коментара: 201

ТЕСТИРАНИ ЈОВАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Јовановић
Хаплогрупа: I2a
Порекло: Мала Моштаница, Србија
Крсна слава: Томиндан
_________________________

Јовановић
Хаплогрупа:  I2a
Порекло: Куново, Владичин Хан, Србија
Крсна слава:
_________________________

Јовановић-Васић (Видови)
Хаплогрупа:  R1a Z280 L1280
Порекло: Роћевић, Зворник, Република Српска / огранак Васића из Јасенице, Зворник, Република Српска
Један род са Гајићима / Видовићима, Лазаревићима (Стевиним), Милошевићима, Ракановићима / Петровићима, Лазаревићима (Илијиним) / Филиповићима
Крсна слава: Aврамијевдан
_________________________

Јовановић
Хаплогрупа:  E1b род Рајовића
Порекло: Мала Трнава, Нови Пазар, Србија / старином из племена Кучи
Крсна слава: Никољдан
_________________________

Јовановић
Хаплогрупа:  I2a
Порекло: Табанци, Зворник, Република Српска
Један род са Лазићима, Симићима
Крсна слава: Игњатијевдан

Презиме Јовановић је најчешће презиме код Срба. Спада у ред такозваних патронимских презимена, која су заснована на личном имену (Јован) претка.

*

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о свом роду на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (201)

Одговорите

201 коментара

  1. Slavka Jovanovic

    Mozete li mi napisati poreklo porodice Jovanovic iz Kragujevca, tacnije, sela Marsic? Krsna slava-Mitrovdan.

    • Slavka Jovanovic

      Deda se zvao Slobodan, i imao je brata Slavoljuba, njihov otac se zvao Zivadin. stic idalje zivi u Marsicu, zove se Jovan, a moj tata se jos 90ih preselio u Cacak, zove se Milan. Hvala u napred.

  2. .Дарко Милана Јовановић

    Поштовани! Молио бих да ми кажете о породици Јовановић из Лијеве Ријеке Црна Гора. Мој прадеда Божо доселио у Пећ 1875 године, касније преселио у село Брестовик Код Пећи а од 1901 до 1999 године живели у Орашју 5,5 км од Пећи. У Орашју живеле две породице а у Пећи 3 најближе породице до 1999 године.Од јуна 1999 расељени са КиМ-а Славимо Св.Александра Невског 12 септембра и по причи мојих старих то је била крсна слава места и да смо славили Аранђеловдан . Унапред хвала.

    • Ivan Jovanović

      Darko,
      Moji Jovanovići su iz Peći (doduše slava Sv. Nikola), najdalje što sa sigurnošću znam je pradeda (znači kraj 19. veka).
      Upravo sam uradio Y DNK test, (što i tebi savetujem). Nisam stručan na ovu temu ali rećiću ti nešto što bi ti pomoglo u istraživanju.
      Kraj iz kog je tvoj pradeda došao je oblast roda Vasojevića, koji slave Aranđelovdan, što može ići u prilog tome što si ti rekao za bivšu slavu. Genralno, narod iz oblasti Brda se jeste nastanjivao u Metohiji u periodu koji si naveo, uključujući Peć i okolinu. Ujedno, prema nekim predanjima su Vasojevići u Brda i došli, poreklom iz Metohije, ali to je možda manje bitno…
      Rezultat mog DNK nalaza je E-V13 PH1246 što je karakterističan haplotip za Vasojeviće – u prevodu, vrlo je moguće da su i moji Jovanovići došli upravo iz istog kraja kao i tvoji. Ujedno, na dnk.poreklo.rs gde se objavljuju rezultati sam našao Jovanoviće iz okoline Peći (Brežanik) koji slave Sv. Aleksandra Nevskog i takođe imaju isti haplotip “vasojevićski”, što može značiti da su i oni migrirali iz istog kraja kao i tvoji. Otuda bi bilo odlično i ti da se testiraš – ako se ispostavi da si i ti iz tog haplotipa, onda verujem da bismo imali argumenata sa tri porodice iz Peći da su u srodstvu.
      Kao što se slava promenila, vrlo je moguće i da se prezime promenilo u Jovanović po nekom pretku Jovanu.

      Zamolio bih te da me kontaktiraš na [email protected] da uporedimo podatke o rodoslovu Jovanovića iz Peći.
      Pozdrav

  3. Dragan Jovanović

    Poštovani da li mi možete pomoći, u pitanju je porodica Jovanović iz Velinog Sela, Bijeljina, Republika Srpska.
    Najstariji znani potomak je Živan Jovanović (po njemu nosimo nadimak Žikići) rođen oko 1870. godine, ostao siroče po početku Bosansko Hercegovačkog ustanka, usvojio ga rođeni stric pop Radovan Jovanović (po okončanju ustanka pop Radovan učestvovao u izgradnji Crkve Svetog Arhangela Mihajla u selu Brodac, i bio sveštenik u toj crkvi, loza popa Radovana se gasi tokom 2. svjetskog rata pogibijom njegovog sina popa Mike). Krsna slava nam je Lazareva subota.

  4. Miljan

    Poštovani, molim Vas za bilo kakve informacije –
    Pradeda po majci Milun Jovanović, selo Balajnac, Merošina, Niš. Moj čukundeda, njegov otac imao još dva brata. Jedan od njih trojice se borio sa Bugarima, jedan bio u Nemačkoj u zarobljeništvu i vratio se živ, a jedan ostavio kosti u nekoj bitci u toj regiji oko Niša. Ima ga na kosturnici, na žalost nemam imena samo ovih stvari se sećam. Njih trojica kao mala deca došli iz Prizrena sa roditeljima. Navodno zbog pretnje osvete od Turaka. Moguće drugo izvorno prezime. Slava Mitrovdan.
    Moj otac se preziva Jovanović-selo Trupale kraj Niša. Njegov otac Ljubomir. Poreklo sa Kosova. Slava Sv. Nikola.
    Svaka informacija je dobrodošla. Molim vas na e-mail.
    Hvala unapred!!!

    • Радомир Јечинац

      Драгољуб Мирчетић: “Добрич у револуцији”, издавач Савез бораца Мерошина, ’70-их година.
      Покушајте да нађете ову књигу код мештана у вашем месту Балајнац, или у суседном Александрову (моје родно село). У библиотекама у Мерошини и Прокупљу сигурно. Аутор је доста детаљно обрађивао добричка села, у разним периодима, и наводио имена.
      Добра срећа у трагању.

  5. snezana jovanovic

    deda je Zivan Jovanovic,rodj 1900. iz Kupinovaca,blizu Svilajnca.Imao je samo sestru,mislim Persida.Odselio se i zivio u Nisu do svoje smrti 1991.god.znam da je prosao golgotu preko Albanije,stigao do Krfa i odatle do Francuske.Vratio se i bio najmladji masinovodja ondasnje Jugoslovenske zeljeznice.Tata ,Zoran je jako mlad otisao iz Nisa, danas zivi u Podgorici,Voljela bih da znam ima li u tom mjestu jos nekih Jovanovica koji su ma i dalji rod.Nisam sigurna za krsnu slavu/Hvala

    • Aleksa Jovanovic

      Draga Snežana, moji su iz sela Subotica, to je na 10 minuta od Kupinovca, nemam podatke odakle su došli, a ni od kada su tu, znam samo da je čukundeda posedovao mlin u selu i da je bio kafanski čovek, mogao bih da dođem do konkretnih podataka možeš mi odgovoriti ovde pa da razmenimo kontakt mail. Krsna slava je Miholjdan – Kirijak Otčelnik

  6. Marko

    Postovanje. Da li bi ste mogli nesto vise da napisete o Jovanovicima iz sela Dojkince, opstina Pirot. Moja familija je jedina pod tim prezimenom u selu, slava Mitrovdan. Deda Velimir, pradeda Dimitrije, cukundeda Nikola itd.. Bila je znamenita porodica u selu, dede su bile glavasine. Hvala unapred, pozdrav!

  7. Sanja

    Ima li neko podatke od Jovanovica selo trebinja opstina kursumlija ,nekada bili milovanovic

  8. Dragan Jovanovic

    Želeo bih da saznam poreklo moje familije. Jovanovic iz Dragova ( veliko selu u Levču). Krsna slava sv. Pantelejmon. Nisam do sada našao nikog od Jovanovića ko slavi istu slavu. Za sigurno znam da su zadnjih 5-6 generacija naseljeni u tom selu.
    Postoji nešto što mi je izmamilo pažnju. Naime desilo se par puta kada sam bio baš klinac da sam čuo od nekih starina iz sela da su moju familiju nazvali “Perići”.
    Ako vam je nešto od ovoga poznato , bilo bi mi drago da mi odgovorite. Pozdrav!

  9. Војислав Ананић

    ЈОВАНОВИЋ (п), стара мостарска породица. У гробљу на Пашиновцу налази се петнаест споменика ове породице који у већини потичу из 18. вијека. Најстарији споменик је подигнут Стефану Јовановићу (умро 1713). У попису извршних чланова и помагача друштва “Гусле” налази се више чланова ове породице. Славе Јовањдан (236:171). Међу старим православним породицама које су живјеле у Биограцима (Широки Бријег) налазе се и Јовановићи (59:345). Јовановића је некада било и у Мркоњићима (Попово), али су ту изумрли (84:171). Јовановића има настањених у Љубињу и Мостару.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  10. lepa

    Moja porodica je do kraja 19 – og veka živela u Planinici kod Mionice. Slavimo Veliku Gospojinu. U poreskim tefterima za Planinicu navodi se prezime Jovanović Marinko , Jovanović Janko za koje mislim da su moji preci. Verovatno su kasnije promenili prezime u Marinković , Janković i Petković. Po usmenom predanju doselila su se tri brata Marinko ,Janko i Petko iz Hercegovine ,Bijela Stena kod Mostara ne znam tačno kada.Na Vašem portalu uvek upućujete na knjigu LJube Pavlovića Kolubara i Podgorina koja je izdata 1909 godine iz koje ne dobijam sve informacije koje su predmet mog istraživanja.
    Bila bi zahvalna za svaku informaciju i podatak o porodici Jovanović( Marinković).
    S, poštovanjem