Порекло презимена Јовановић

7. март 2012.

коментара: 201

ТЕСТИРАНИ ЈОВАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Јовановић
Хаплогрупа: I2a
Порекло: Мала Моштаница, Србија
Крсна слава: Томиндан
_________________________

Јовановић
Хаплогрупа:  I2a
Порекло: Куново, Владичин Хан, Србија
Крсна слава:
_________________________

Јовановић-Васић (Видови)
Хаплогрупа:  R1a Z280 L1280
Порекло: Роћевић, Зворник, Република Српска / огранак Васића из Јасенице, Зворник, Република Српска
Један род са Гајићима / Видовићима, Лазаревићима (Стевиним), Милошевићима, Ракановићима / Петровићима, Лазаревићима (Илијиним) / Филиповићима
Крсна слава: Aврамијевдан
_________________________

Јовановић
Хаплогрупа:  E1b род Рајовића
Порекло: Мала Трнава, Нови Пазар, Србија / старином из племена Кучи
Крсна слава: Никољдан
_________________________

Јовановић
Хаплогрупа:  I2a
Порекло: Табанци, Зворник, Република Српска
Један род са Лазићима, Симићима
Крсна слава: Игњатијевдан

Презиме Јовановић је најчешће презиме код Срба. Спада у ред такозваних патронимских презимена, која су заснована на личном имену (Јован) претка.

*

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о свом роду на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (201)

Одговорите

201 коментара

  1. lepa

    Prema poreskim tefterima od 1834 do 1839 u Planinici kod Mionice vode se poreske ličnosti porodice Jovanović. Po usmenim kazivanjima doselila su se tri brata:MARINKO ,PETKO i JANKO čiji su potomci krajem tridesetih i početkom pedesetih godina devetnaestog veka verovatno uzeli prezimena :MARINKOVIĆ ,PETKOVIĆ i JANKOVIĆ. Svi slave VELIKU GOSPOJINU. Prema usmenom predanju
    doselili su se iz HERCEGOVINE , BELA STENA kod MOSTARA . Pominje se i BAČEVIĆ kod MOSTARA. Kada i zašto je predmet mog istraživanja.
    Zahvalna gospodinu ANANIĆ VOISLAVU o podacima za JOVANOVIĆE iz MOSTARA i svima koji mi ubuduće daju neku informaciju.
    lepa

  2. Милорад

    Потичем из породице Јовановић из Доње Љубовиђе, засеок Брђани. крсна салава су ми св. Игњат и Св. Јован. Имање ми у Брђанима у подножју савине Главице. Прво за кога знам да се доселио био је саво Јовановић који је имао синове Цветина, Милорада, Светислава и вукашина као кћерке незнам све аљли чуо сам за Јелку, М.илеву Саво је умро у првом светском рату а погинули су му синови Светислав и Милорад, син Цветин био у ропству, вукашин умро млад а остао од мушких попотомак син Дамњан Јовановић. кажу да је пре доласка саве јовановића у Брђане на том имању живео извесни Нинко Марић. Волео би да сазнам несто о своји прецима

  3. Саша Панчевачки

    Породица под презименом Јовановић има и у Новом Сланкамену и њихов надимак тј. шпицнамет је Црвењакови. Крсна слава им је Свети Никола, а прегледом матица Сланкамена, узимајући Трифона/Тривуна Јовановића (1835-1914) зна се да су његови преци били Јелисеј (1801-1841) и Милован/Милосав Јовановић (1776-1846)
    Јовановића у Сланкамену има на пописима из 1702.године (Паво и Ђура Јовановић), 1736/37 године(Арсеније Јованов) и 1749.године (Ђурађ Јовановић, Лазар Јованов, Филип и Лука Јована). На попису граничара Сланкамена из 1788-1792.године јавља се Јефто Јовановић, а 1819.године јавља се Стефан Јовановић број куће 149.
    Због оваквих имена али знајући да је становништво Источног Срема насељено предоминантно динарским становништвом, управо порекло из тих крајева се може наслутити за Јовановић-Црвењакове.

    • Nenad

      Ja sam potomak moguće Milosava jer nikad nije rečeno pravo ime bio je čikundeda koji se zvao Miša… Imao je dva sina Kuzmana i verovatno Milivoja ja sam od Kuzmanove grane… Kuzman je imao sinove Nenada i Miloša a Nenad mi je bio deda po njemu ime nosim… Otac mi se zvao Vladislav… Bilo je još Kuzmanove dece ali mnoge je tuberkuloza odnela kao mlade

  4. Саша Панчевачки

    Породица под презименом Јовановић има и у Војци и њихов надимак тј.шпицнамет је Бећарови. Крсна слава им је Свети Никола. Као најстарији предак пронађен у матицама Војке је Петар Јовановић (1845-1919) са супругом Ружом рођ. Бугарин (1841-1914) и њихов син Павле Јовановић (1865-1927).

    На попису 9.Петроварадинске регименте из 1819.године у селу Војци јавља се Михаило Јовановић са кућним бројем 101.
    На пописима Војке из 1749.године јављају се Ђурађ Јованов и Сима Јовановић, а пре тога нема помена ове породице на најстаријим пописима Војке (1736,1722).

  5. Драган

    Поштовање.
    Породица Јовановић из села Трлић надомак Уба, Слава је Св. Ђорђе ,Ђурђевдан. Постоји још једна фамилија Јовановић у селу славе Св. Јована и другачије их акцентују. Потомак који је први уписан у књиге , црквене у суседном селу Новаци где је била црква, је Мирко Јовановић. Женио се два пута Драгињом и Даринком. На жалост књига је у Архиву – Ваљево и није ми доступна да бих погледао име оца и порекло. Зову нас ‘Ребељци’ и везују за село Ребељ подно Медведника. Интересује ме порекло. Ако је могуће. Поздрав.

    • Драган

      Заборавих да унесем године. Ради се о средини 19-ог века (око1860). Мој деда је рођен 1892 и један је од најмлађе деце. Поздрав

  6. Mihajlo Jovanović

    Zdravo zanima me moje poreklo. Zovem se Mihajlo I prezivam se Jovanovic. Rodio sam se u bolnici u Zemunu. Moja porodica slavi Arhangela Mihaila po čemu sam dobio ime jer sam se rodio 10.11.2006. Trenutno živim u opštini Surčin I tu živi I moj stric, strina I brat od strica I sestra od strica. Moj otac se zove Dragan I rođen je 1977 a moja mama Jasmina 1978. Ima mlađeg brata Stefana(2009. godine je rođen). Moj stric se zove Saša I ima ženu Vesnu sa kojom ima sina Aleksandra I ćerku Aleksandru. Moj tata je živeo u Surčinu, a moja mama u pančevu pa kasnije u Surčin. Imam 2 ujaka a to su Momčilo I Đorđe koji je poginuo. Sa mamine strane imam baku Veru(ona je preminula) I dedu Miroslava koji je sveštenik u crki u Surčinu. Sa tatine strane baku Dobricu I dedu o kome ne znam bukvalno nista jer je poginuo pre nego sto sam rođen. pradeda sa tatine strane koji je živeo u selu Šilovo koje je blizu opštine Lebane. Sa mamine strane imam pradedu koji je živeo u Loznici, nisam siguran da li je još uvek živ jer sam bio kod njega samo jednom 2014 ili 2015. Idem u osnovnu školu vuk karadzic u surcinu(6. Sam razred) gde ide i moj rodjenji brat(3. razred) i moja sestra od strica(8. razred). Molim vas da mi kazete nesto o mojoj porodici

    • Mihajlo Jovanović

      Molim vas čekam neki odgovor. Takođe moj čukundeda sa tatine strane je bio u prvom svetskom ratu I preziveo je albansku golgotu I umro na proboju solunskog fronta.

      • Саша Панчевачки

        Здраво Михаило ! Јако је лепо што се занимаш за своје порекло већ у тим годинама-13 ако сам добро схватио. Ипак у овоме што радиш требаће ти помоћ старијих тако да би било лепо да те у трагању за коренима подрже и други чланови твоје уже породице.
        О твојој породици ти не могу рећи ништа конкретно, али могу ти написати шта је најпотребније да би дошао до даљих података.
        Прво ако причамо о твојим Јовановићима што славе Аранђеловдан, колико сам схватио прадеда ти је из села Шилово код Лебана, тако да одатле требаш да кренеш да би добио податке који те занимају. Прво поразговарајте са старијима са очеве стране, па чак и презимењацима у селу Шилову http://www.11811.rs/BeleStrane/Pretraga/sve/sve/%C5%A0ilovo%20(Lebane)/jovanovi%C4%87/sve/1/EXYEHXCV, овде имаш два броја телефона и могуће је да су то твоји рођаци. Код њих се распитај шта они знају о свом пореклу, ако су нормални и поштени људи помоћи ће ти и више од тога. Друга ствар, много података можеш да нађеш у цркви у виду матичних књига и Домовних Протокола, али у Шилову цркве нема већ су мештани користили цркву светог Пантелејмона у суседном селу Рафуни https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%A6%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B3_%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%98%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B0_%D1%83_%D0%A0%D0%B0%D1%84%D1%83%D0%BD%D0%B8. Видите да дођете до броја телефона свештеника и видите да ли у цркви имају ове вррсте података и на који начин им можете приступити.Може да се деси да матичне књиге постоје али су у локалном архиву Лесковца а у том случају морате лично отићи у архив http://www.istorijskiarhivleskovac.co.rs/%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8. Такође, на локалном гробљу у Шилову сигурно има старих споменика твојих предака и када би неко од твојих старијих (отац/стриц) отишао тамо сигурно би забележио многа имена па и старе слике твојих предака. Надам се да сам макар мало помогао, у сваком случају јако лепо што се у тим годинама занимаш за своје корене, само настави тако. Жив био !

        • Mihajlo Jovanović

          Takođe moj pradeda sa mamine strane se zove Ilija I zivi blizu Loznice. Ne znam da li je još uvek živ. Imao je dva deteta. Mog dedu Miroslava koji je svetštenik u pravoslavnoj crkvi u Surčinu I jedno žensko dete.

        • Mihajlo Jovanović

          Takodje znam da sa tatine strane imam pretka koji see zvao Aleksandar. Znam I da moj deda sa mamine strane ima(I dalje je ziva) seetru koja se zove Живка. Moj deda, ujak I sestra od dede svi zive u Sucinu u vinogradskoj ulici, to jest pored jer postoji tu Mali put gde je vise kuca Ali je to samo put ne ulica. Ako mozete da mi date neke informacije ili nesto o Mladenu S. jovanovicu

          • Саша Панчевачки

            Нажалост пружио сам ти од информација све што сам могао..овде ти могу помоћи само рођаци или када будеш био мало старији да одеш до Војног Архива у Београду и тражиш им да ти дају грађу о Гвозденом Пуку..ту ћеш наћи више података. Такође не заборави да рођаци који су остали да живе у тим крајевима сигурно знају много више о свему овоме па и њих замоли за помоћ .

            • Mihajlo Jovanović

              Pogledao sam moje porodicno stablo pa Evo sta sam saznao. Ja sam Mihajlo Jovanovic, otac Dragan Jovanovic, mama Jasmina Vujic. Deda od mamine strane je Miroslav Vujic, baba sa mamine je Vera Vujic. Od tatine strane Deda mi je Mica, a baka Dobrica(rodjena 1950). Sa tatine strane sa mog deda(Mice) njegov otac je bio Rade, a majka Kesa Nonovic(Nisam siguran jer se ne vidi lepo sta pise). Od moje babe Dobrice ona je imala oca Zivko Petrovic i Rada Petrovic. Moj deda sa mamine strane je imao oca Ilija Vujic i majku Milojka Vujic. Moja baka Vera je imala oca Vlastimir Bojic i majku Milojka Bojic. Nadam se a cete mi nesto sada reci novo pomocu ovih informacija.

      • Саша Панчевачки

        Изгледа да ти је тај предак Солунац био поднаредник у српској војсци а звао се Младен С. Јовановић из Шилова и био је део Топличког Гвозденог пука Књаз Михаило. Погинуо је у борбама на Солунском Фронту 1916.године.
        Мирко Добричанин
        ТОПЛИЧКИ ГВОЗДЕНИ ПУК „КЊАЗ МИХАИЛО“

        ЛИСТА ГУБИТАКА ТОПЛИЧКОГ ГВОЗДЕНОГ ПУКА „КЊАЗ МИХАИЛО“ НА СОЛУНСКОМ ФРОНТУ 1916. ГОДИНЕ ПОГИНУЛИ код села: Горничева, Живања, Брода, Црне Реке,
        Сливице, Чука, Полога, коте 1212, коте 1050, Крушограда, Макова…

        Поднаредници
        Анђелковић С. Вукадин, Дејане
        Белојевић Ж. Симо, Васиљевац
        Брадић К. Драгић, Пролом
        Гардашевић БМилић, Пасјача
        Дамњановић П. Милутин, Коњарник
        Дамњановић В. Радомир, Прокупље
        Дељанин М. Душан, Г. Микуљана
        Боковић М. Радосав, Дренце
        Борђевић Т. Милутин, Кучимир
        Илија. Р. Бучумет
        Јевтовић С. Радисав, Суви До
        Јовановић Л. Лука, Вукојевац
        Јовановић С. Младен, Шилово

    • Бранко Тодоровић

      Поштовани Михајло,

      Хвала вам на овим подацима. Навели сте све што прави родословац треба да наведе. Покушао сам нешто да нађем о њима, али за сада без резултата. Знате ли можда јесу ли имали неко старије презиме или надимак у старом крају?

      Срдачно,
      уредник

      • Mihajlo Jovanović

        Ne znam baš da li mi je pradeda imao neki nadimak, ali znam da sam u srodstvu sa jednom porodicom jović koja isto živi u Šilovu, ne znam bas kako smo povezani, ali znam jer kod njih skoro svake godine idemo I I tu ima dva sina(13 godine) I dve ćerke(obe idu na fakultet vezano). E pa ti dvoje sina nazivaju moju mamu
        ujna a mog oca ujka. Takodje je mi
        prezime zvuči slično jer znam da prezime Jovanović je iz imenaJovan
        A prezime Jović mozda ima slicnosti.

  7. Драган

    Поштовање.
    Хтедох питати да ли има икаквих изгледа да ми неко одговори на питање од 19.04. или превише очекујем
    Породица Јовановић из села Трлић надомак Уба, Слава је Св. Ђорђе ,Ђурђевдан. Постоји још једна фамилија Јовановић у селу славе Св. Јована и другачије их акцентују. Потомак који је први уписан у књиге , црквене у суседном селу Новаци где је била црква, је Мирко Јовановић. Женио се два пута Драгињом и Даринком. На жалост књига је у Архиву – Ваљево и није ми доступна да бих погледао име оца и порекло. Зову нас ‘Ребељци’ и везују за село Ребељ подно Медведника. Интересује ме порекло. Ако је могуће .Ради се о средини 19-ог века (око1860). Мој деда је рођен 1892 и један је од најмлађе деце.
    прадеда Мирко
    деда Веселин, (његова браћа: Теофило, Станислав)
    синови Веселинови: Бранислав,Мирослав,Војислав,Мирко, Бранко
    Поздрав.

  8. Саша

    Моја прабаба са мамине стране се звала Даница Ковач рођ. Јовановић рођена је у Бачком Градишту 1935 године, њена мајка се звала Марија Јовановић, незнам ни где је рођена ни где је умрла пошто у МКР пише само место пребивалишта и да је имала 24 год, а она ми је дирекни предак за мађ. држављанство….

  9. Milija

    Molim vas pomozite mi da saznam poreklo prezimena Jovanovic, deda je ziveo u Pilici (Bajina basta) krsna slava Stevanjdan a nigde jos nisam nasao prezime Jovanovic sa tom krsnom slavom, prislava je Spasovdan.

    • Катарина Јовановић

      Јовановићи од Ћебе из Заруба, Ваљево, Стевањдан славе, из Грахова, смо, Црна Гора, Имате ли рођаке у Ваљеву? Која су имена вашег деде,прадеде, чукундеде?
      Поздрав!

  10. Радомир Јечинац

    Срба свуда и свагда. У горњим дописима и коментарима сви са југа, али Јовановићи живе и много северније: село Сириг, мало испод Сегедина! Мађари то пишу Szoreg + некакви акценти. Око год. 1880. неке српске породице одавде доселиле су се у Кнежевину Србију, у новоосновано колонистичко село између Ниша и Прокупља. Располажем скицом родослова за фамилију Јовановић (досељени домаћин Алекса, жена непозната, са 2 сина и ћерком, па ка млађим коленима). Крсна слава: мени непозната. # Ко има какве везе са овим Јовановићима, може ми се обратити на моју мејл-адресу ради копије родослова и допунских информација. Поз.,
    Радомир Јечинац (Бгд),
    и-мејл адреса: [email protected].