Poreklo prezimena Jovanović

7. mart 2012.

komentara: 201

TESTIRANI JOVANOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU

Jovanović
Haplogrupa: I2a
Poreklo: Mala Moštanica, Srbija
Krsna slava: Tomindan
_________________________

Jovanović
Haplogrupa:  I2a
Poreklo: Kunovo, Vladičin Han, Srbija
Krsna slava:
_________________________

Jovanović-Vasić (Vidovi)
Haplogrupa:  R1a Z280 L1280
Poreklo: Roćević, Zvornik, Republika Srpska / ogranak Vasića iz Jasenice, Zvornik, Republika Srpska
Jedan rod sa Gajićima / Vidovićima, Lazarevićima (Stevinim), Miloševićima, Rakanovićima / Petrovićima, Lazarevićima (Ilijinim) / Filipovićima
Krsna slava: Avramijevdan
_________________________

Jovanović
Haplogrupa:  E1b rod Rajovića
Poreklo: Mala Trnava, Novi Pazar, Srbija / starinom iz plemena Kuči
Krsna slava: Nikoljdan
_________________________

Jovanović
Haplogrupa:  I2a
Poreklo: Tabanci, Zvornik, Republika Srpska
Jedan rod sa Lazićima, Simićima
Krsna slava: Ignjatijevdan

Prezime Jovanović je najčešće prezime kod Srba. Spada u red takozvanih patronimskih prezimena, koja su zasnovana na ličnom imenu (Jovan) pretka.

*

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o svom rodu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (201)

Odgovorite

201 komentara

  1. lepa

    Prema poreskim tefterima od 1834 do 1839 u Planinici kod Mionice vode se poreske ličnosti porodice Jovanović. Po usmenim kazivanjima doselila su se tri brata:MARINKO ,PETKO i JANKO čiji su potomci krajem tridesetih i početkom pedesetih godina devetnaestog veka verovatno uzeli prezimena :MARINKOVIĆ ,PETKOVIĆ i JANKOVIĆ. Svi slave VELIKU GOSPOJINU. Prema usmenom predanju
    doselili su se iz HERCEGOVINE , BELA STENA kod MOSTARA . Pominje se i BAČEVIĆ kod MOSTARA. Kada i zašto je predmet mog istraživanja.
    Zahvalna gospodinu ANANIĆ VOISLAVU o podacima za JOVANOVIĆE iz MOSTARA i svima koji mi ubuduće daju neku informaciju.
    lepa

  2. Milorad

    Potičem iz porodice Jovanović iz Donje Ljuboviđe, zaseok Brđani. krsna salava su mi sv. Ignjat i Sv. Jovan. Imanje mi u Brđanima u podnožju savine Glavice. Prvo za koga znam da se doselio bio je savo Jovanović koji je imao sinove Cvetina, Milorada, Svetislava i vukašina kao kćerke neznam sve aljli čuo sam za Jelku, M.ilevu Savo je umro u prvom svetskom ratu a poginuli su mu sinovi Svetislav i Milorad, sin Cvetin bio u ropstvu, vukašin umro mlad a ostao od muških popotomak sin Damnjan Jovanović. kažu da je pre dolaska save jovanovića u Brđane na tom imanju živeo izvesni Ninko Marić. Voleo bi da saznam nesto o svoji precima

  3. Saša Pančevački

    Porodica pod prezimenom Jovanović ima i u Novom Slankamenu i njihov nadimak tj. špicnamet je Crvenjakovi. Krsna slava im je Sveti Nikola, a pregledom matica Slankamena, uzimajući Trifona/Trivuna Jovanovića (1835-1914) zna se da su njegovi preci bili Jelisej (1801-1841) i Milovan/Milosav Jovanović (1776-1846)
    Jovanovića u Slankamenu ima na popisima iz 1702.godine (Pavo i Đura Jovanović), 1736/37 godine(Arsenije Jovanov) i 1749.godine (Đurađ Jovanović, Lazar Jovanov, Filip i Luka Jovana). Na popisu graničara Slankamena iz 1788-1792.godine javlja se Jefto Jovanović, a 1819.godine javlja se Stefan Jovanović broj kuće 149.
    Zbog ovakvih imena ali znajući da je stanovništvo Istočnog Srema naseljeno predominantno dinarskim stanovništvom, upravo poreklo iz tih krajeva se može naslutiti za Jovanović-Crvenjakove.

    • Nenad

      Ja sam potomak moguće Milosava jer nikad nije rečeno pravo ime bio je čikundeda koji se zvao Miša… Imao je dva sina Kuzmana i verovatno Milivoja ja sam od Kuzmanove grane… Kuzman je imao sinove Nenada i Miloša a Nenad mi je bio deda po njemu ime nosim… Otac mi se zvao Vladislav… Bilo je još Kuzmanove dece ali mnoge je tuberkuloza odnela kao mlade

  4. Saša Pančevački

    Porodica pod prezimenom Jovanović ima i u Vojci i njihov nadimak tj.špicnamet je Bećarovi. Krsna slava im je Sveti Nikola. Kao najstariji predak pronađen u maticama Vojke je Petar Jovanović (1845-1919) sa suprugom Ružom rođ. Bugarin (1841-1914) i njihov sin Pavle Jovanović (1865-1927).

    Na popisu 9.Petrovaradinske regimente iz 1819.godine u selu Vojci javlja se Mihailo Jovanović sa kućnim brojem 101.
    Na popisima Vojke iz 1749.godine javljaju se Đurađ Jovanov i Sima Jovanović, a pre toga nema pomena ove porodice na najstarijim popisima Vojke (1736,1722).

  5. Dragan

    Poštovanje.
    Porodica Jovanović iz sela Trlić nadomak Uba, Slava je Sv. Đorđe ,Đurđevdan. Postoji još jedna familija Jovanović u selu slave Sv. Jovana i drugačije ih akcentuju. Potomak koji je prvi upisan u knjige , crkvene u susednom selu Novaci gde je bila crkva, je Mirko Jovanović. Ženio se dva puta Draginjom i Darinkom. Na žalost knjiga je u Arhivu – Valjevo i nije mi dostupna da bih pogledao ime oca i poreklo. Zovu nas ‘Rebeljci’ i vezuju za selo Rebelj podno Medvednika. Interesuje me poreklo. Ako je moguće. Pozdrav.

    • Dragan

      Zaboravih da unesem godine. Radi se o sredini 19-og veka (oko1860). Moj deda je rođen 1892 i jedan je od najmlađe dece. Pozdrav

  6. Mihajlo Jovanović

    Zdravo zanima me moje poreklo. Zovem se Mihajlo I prezivam se Jovanovic. Rodio sam se u bolnici u Zemunu. Moja porodica slavi Arhangela Mihaila po čemu sam dobio ime jer sam se rodio 10.11.2006. Trenutno živim u opštini Surčin I tu živi I moj stric, strina I brat od strica I sestra od strica. Moj otac se zove Dragan I rođen je 1977 a moja mama Jasmina 1978. Ima mlađeg brata Stefana(2009. godine je rođen). Moj stric se zove Saša I ima ženu Vesnu sa kojom ima sina Aleksandra I ćerku Aleksandru. Moj tata je živeo u Surčinu, a moja mama u pančevu pa kasnije u Surčin. Imam 2 ujaka a to su Momčilo I Đorđe koji je poginuo. Sa mamine strane imam baku Veru(ona je preminula) I dedu Miroslava koji je sveštenik u crki u Surčinu. Sa tatine strane baku Dobricu I dedu o kome ne znam bukvalno nista jer je poginuo pre nego sto sam rođen. pradeda sa tatine strane koji je živeo u selu Šilovo koje je blizu opštine Lebane. Sa mamine strane imam pradedu koji je živeo u Loznici, nisam siguran da li je još uvek živ jer sam bio kod njega samo jednom 2014 ili 2015. Idem u osnovnu školu vuk karadzic u surcinu(6. Sam razred) gde ide i moj rodjenji brat(3. razred) i moja sestra od strica(8. razred). Molim vas da mi kazete nesto o mojoj porodici

    • Mihajlo Jovanović

      Molim vas čekam neki odgovor. Takođe moj čukundeda sa tatine strane je bio u prvom svetskom ratu I preziveo je albansku golgotu I umro na proboju solunskog fronta.

      • Saša Pančevački

        Zdravo Mihailo ! Jako je lepo što se zanimaš za svoje poreklo već u tim godinama-13 ako sam dobro shvatio. Ipak u ovome što radiš trebaće ti pomoć starijih tako da bi bilo lepo da te u traganju za korenima podrže i drugi članovi tvoje uže porodice.
        O tvojoj porodici ti ne mogu reći ništa konkretno, ali mogu ti napisati šta je najpotrebnije da bi došao do daljih podataka.
        Prvo ako pričamo o tvojim Jovanovićima što slave Aranđelovdan, koliko sam shvatio pradeda ti je iz sela Šilovo kod Lebana, tako da odatle trebaš da kreneš da bi dobio podatke koji te zanimaju. Prvo porazgovarajte sa starijima sa očeve strane, pa čak i prezimenjacima u selu Šilovu http://www.11811.rs/BeleStrane/Pretraga/sve/sve/%C5%A0ilovo%20(Lebane)/jovanovi%C4%87/sve/1/EXYEHXCV, ovde imaš dva broja telefona i moguće je da su to tvoji rođaci. Kod njih se raspitaj šta oni znaju o svom poreklu, ako su normalni i pošteni ljudi pomoći će ti i više od toga. Druga stvar, mnogo podataka možeš da nađeš u crkvi u vidu matičnih knjiga i Domovnih Protokola, ali u Šilovu crkve nema već su meštani koristili crkvu svetog Pantelejmona u susednom selu Rafuni https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%A6%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B3_%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%98%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B0_%D1%83_%D0%A0%D0%B0%D1%84%D1%83%D0%BD%D0%B8. Vidite da dođete do broja telefona sveštenika i vidite da li u crkvi imaju ove vrrste podataka i na koji način im možete pristupiti.Može da se desi da matične knjige postoje ali su u lokalnom arhivu Leskovca a u tom slučaju morate lično otići u arhiv http://www.istorijskiarhivleskovac.co.rs/%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8. Takođe, na lokalnom groblju u Šilovu sigurno ima starih spomenika tvojih predaka i kada bi neko od tvojih starijih (otac/stric) otišao tamo sigurno bi zabeležio mnoga imena pa i stare slike tvojih predaka. Nadam se da sam makar malo pomogao, u svakom slučaju jako lepo što se u tim godinama zanimaš za svoje korene, samo nastavi tako. Živ bio !

        • Mihajlo Jovanović

          Takođe moj pradeda sa mamine strane se zove Ilija I zivi blizu Loznice. Ne znam da li je još uvek živ. Imao je dva deteta. Mog dedu Miroslava koji je svetštenik u pravoslavnoj crkvi u Surčinu I jedno žensko dete.

        • Mihajlo Jovanović

          Takodje znam da sa tatine strane imam pretka koji see zvao Aleksandar. Znam I da moj deda sa mamine strane ima(I dalje je ziva) seetru koja se zove Živka. Moj deda, ujak I sestra od dede svi zive u Sucinu u vinogradskoj ulici, to jest pored jer postoji tu Mali put gde je vise kuca Ali je to samo put ne ulica. Ako mozete da mi date neke informacije ili nesto o Mladenu S. jovanovicu

          • Saša Pančevački

            Nažalost pružio sam ti od informacija sve što sam mogao..ovde ti mogu pomoći samo rođaci ili kada budeš bio malo stariji da odeš do Vojnog Arhiva u Beogradu i tražiš im da ti daju građu o Gvozdenom Puku..tu ćeš naći više podataka. Takođe ne zaboravi da rođaci koji su ostali da žive u tim krajevima sigurno znaju mnogo više o svemu ovome pa i njih zamoli za pomoć .

            • Mihajlo Jovanović

              Pogledao sam moje porodicno stablo pa Evo sta sam saznao. Ja sam Mihajlo Jovanovic, otac Dragan Jovanovic, mama Jasmina Vujic. Deda od mamine strane je Miroslav Vujic, baba sa mamine je Vera Vujic. Od tatine strane Deda mi je Mica, a baka Dobrica(rodjena 1950). Sa tatine strane sa mog deda(Mice) njegov otac je bio Rade, a majka Kesa Nonovic(Nisam siguran jer se ne vidi lepo sta pise). Od moje babe Dobrice ona je imala oca Zivko Petrovic i Rada Petrovic. Moj deda sa mamine strane je imao oca Ilija Vujic i majku Milojka Vujic. Moja baka Vera je imala oca Vlastimir Bojic i majku Milojka Bojic. Nadam se a cete mi nesto sada reci novo pomocu ovih informacija.

      • Saša Pančevački

        Izgleda da ti je taj predak Solunac bio podnarednik u srpskoj vojsci a zvao se Mladen S. Jovanović iz Šilova i bio je deo Topličkog Gvozdenog puka Knjaz Mihailo. Poginuo je u borbama na Solunskom Frontu 1916.godine.
        Mirko Dobričanin
        TOPLIČKI GVOZDENI PUK „KNJAZ MIHAILO“

        LISTA GUBITAKA TOPLIČKOG GVOZDENOG PUKA „KNJAZ MIHAILO“ NA SOLUNSKOM FRONTU 1916. GODINE POGINULI kod sela: Gorničeva, Živanja, Broda, Crne Reke,
        Slivice, Čuka, Pologa, kote 1212, kote 1050, Krušograda, Makova…

        Podnarednici
        Anđelković S. Vukadin, Dejane
        Belojević Ž. Simo, Vasiljevac
        Bradić K. Dragić, Prolom
        Gardašević BMilić, Pasjača
        Damnjanović P. Milutin, Konjarnik
        Damnjanović V. Radomir, Prokuplje
        Deljanin M. Dušan, G. Mikuljana
        Boković M. Radosav, Drence
        Borđević T. Milutin, Kučimir
        Ilija. R. Bučumet
        Jevtović S. Radisav, Suvi Do
        Jovanović L. Luka, Vukojevac
        Jovanović S. Mladen, Šilovo

    • Branko Todorović

      Poštovani Mihajlo,

      Hvala vam na ovim podacima. Naveli ste sve što pravi rodoslovac treba da navede. Pokušao sam nešto da nađem o njima, ali za sada bez rezultata. Znate li možda jesu li imali neko starije prezime ili nadimak u starom kraju?

      Srdačno,
      urednik

      • Mihajlo Jovanović

        Ne znam baš da li mi je pradeda imao neki nadimak, ali znam da sam u srodstvu sa jednom porodicom jović koja isto živi u Šilovu, ne znam bas kako smo povezani, ali znam jer kod njih skoro svake godine idemo I I tu ima dva sina(13 godine) I dve ćerke(obe idu na fakultet vezano). E pa ti dvoje sina nazivaju moju mamu
        ujna a mog oca ujka. Takodje je mi
        prezime zvuči slično jer znam da prezime Jovanović je iz imenaJovan
        A prezime Jović mozda ima slicnosti.

  7. Dragan

    Poštovanje.
    Htedoh pitati da li ima ikakvih izgleda da mi neko odgovori na pitanje od 19.04. ili previše očekujem
    Porodica Jovanović iz sela Trlić nadomak Uba, Slava je Sv. Đorđe ,Đurđevdan. Postoji još jedna familija Jovanović u selu slave Sv. Jovana i drugačije ih akcentuju. Potomak koji je prvi upisan u knjige , crkvene u susednom selu Novaci gde je bila crkva, je Mirko Jovanović. Ženio se dva puta Draginjom i Darinkom. Na žalost knjiga je u Arhivu – Valjevo i nije mi dostupna da bih pogledao ime oca i poreklo. Zovu nas ‘Rebeljci’ i vezuju za selo Rebelj podno Medvednika. Interesuje me poreklo. Ako je moguće .Radi se o sredini 19-og veka (oko1860). Moj deda je rođen 1892 i jedan je od najmlađe dece.
    pradeda Mirko
    deda Veselin, (njegova braća: Teofilo, Stanislav)
    sinovi Veselinovi: Branislav,Miroslav,Vojislav,Mirko, Branko
    Pozdrav.

  8. Saša

    Moja prababa sa mamine strane se zvala Danica Kovač rođ. Jovanović rođena je u Bačkom Gradištu 1935 godine, njena majka se zvala Marija Jovanović, neznam ni gde je rođena ni gde je umrla pošto u MKR piše samo mesto prebivališta i da je imala 24 god, a ona mi je direkni predak za mađ. državljanstvo….

  9. Milija

    Molim vas pomozite mi da saznam poreklo prezimena Jovanovic, deda je ziveo u Pilici (Bajina basta) krsna slava Stevanjdan a nigde jos nisam nasao prezime Jovanovic sa tom krsnom slavom, prislava je Spasovdan.

    • Katarina Jovanović

      Jovanovići od Ćebe iz Zaruba, Valjevo, Stevanjdan slave, iz Grahova, smo, Crna Gora, Imate li rođake u Valjevu? Koja su imena vašeg dede,pradede, čukundede?
      Pozdrav!

  10. Radomir Ječinac

    Srba svuda i svagda. U gornjim dopisima i komentarima svi sa juga, ali Jovanovići žive i mnogo severnije: selo Sirig, malo ispod Segedina! Mađari to pišu Szoreg + nekakvi akcenti. Oko god. 1880. neke srpske porodice odavde doselile su se u Kneževinu Srbiju, u novoosnovano kolonističko selo između Niša i Prokuplja. Raspolažem skicom rodoslova za familiju Jovanović (doseljeni domaćin Aleksa, žena nepoznata, sa 2 sina i ćerkom, pa ka mlađim kolenima). Krsna slava: meni nepoznata. # Ko ima kakve veze sa ovim Jovanovićima, može mi se obratiti na moju mejl-adresu radi kopije rodoslova i dopunskih informacija. Poz.,
    Radomir Ječinac (Bgd),
    i-mejl adresa: [email protected].