Poreklo prezimena Jovanović

7. mart 2012.

komentara: 201

TESTIRANI JOVANOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU

Jovanović
Haplogrupa: I2a
Poreklo: Mala Moštanica, Srbija
Krsna slava: Tomindan
_________________________

Jovanović
Haplogrupa:  I2a
Poreklo: Kunovo, Vladičin Han, Srbija
Krsna slava:
_________________________

Jovanović-Vasić (Vidovi)
Haplogrupa:  R1a Z280 L1280
Poreklo: Roćević, Zvornik, Republika Srpska / ogranak Vasića iz Jasenice, Zvornik, Republika Srpska
Jedan rod sa Gajićima / Vidovićima, Lazarevićima (Stevinim), Miloševićima, Rakanovićima / Petrovićima, Lazarevićima (Ilijinim) / Filipovićima
Krsna slava: Avramijevdan
_________________________

Jovanović
Haplogrupa:  E1b rod Rajovića
Poreklo: Mala Trnava, Novi Pazar, Srbija / starinom iz plemena Kuči
Krsna slava: Nikoljdan
_________________________

Jovanović
Haplogrupa:  I2a
Poreklo: Tabanci, Zvornik, Republika Srpska
Jedan rod sa Lazićima, Simićima
Krsna slava: Ignjatijevdan

Prezime Jovanović je najčešće prezime kod Srba. Spada u red takozvanih patronimskih prezimena, koja su zasnovana na ličnom imenu (Jovan) pretka.

*

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o svom rodu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (201)

Odgovorite

201 komentara

  1. Siniša Stojanović

    Dobar dan. Odakle potiču Jovanovići iz Zaječara? Moj deda Petar Jovanović rođen oko 1911. imao je četiri brata koji su se zvali Ratko, Jova, Rade i Vojko. Deda se doselio u Beograd pedesetih godina, dok su braća ostala u Zaječaru. Slavili sv. Nikolu Hvala mnogo!

    • Misa Stojanovic

      Jovanovici svi su iz Cg,pleme Bjelopavlici ,danasnji Danilovgrad i okolina,cuveno pleme,Vasilije Ostroski je Jovanovic iz Mrkonjica u Hercegovini a rod sa ostalima nor,eto da znas,moja baba je ceo zivot zivela u Ibrenovcu i uvek mi je to pricala jer joj je devojacko Jovanovic,njen deda Ninko dosao u Srbiju tj u selo Beljin kod Debrca,iostina Vladimirci,selo je na putu Obrenovac-Sabac-odmah kad se prodje Tent B,tamo ih ima puno i poznata i jaka familija!

    • Mina

      Zdravo… Moji jovanovici su takodje slavoli Sv.Nikolu. znas li mozda podatak, kako ti se zvao pradedin deda? I da li je imao bracu i sestre?

      • Petar Jovanović

        Moji su takodje poreklom sa kosova i slavimo svetog nikolu. Poznati du bili kao dzoljci. Deda pera je bio trogvar iz Gnjilanai imao je veliko imanje. Imao je devetoro dece.

      • Mila

        I mene to zanima. Moj cukundeda njegovi su se iz Zajecara doselili u Nis .. pradeda je rodjen 1900.u Nisu prvi sin. Moguce da je moj cukundeda bio brat ili brat od strica vasima 🙂 pisiiiiiiteeeeeeee.

    • Jovanović K

      Dobar dan, zanima me poreklo porodice Jovanović iz Gornjeg Milanovca. Slava nam je Aranđelovdan, nikako me mogu da nađem, a treba mi za projekat. Deda Zoran Jovanović rođen 1965. godine, njegov brat Goran Jovanović, a pradeda(njihov otac) Slobodan Jovanović. Sa babine strane su Lazići i Milinkovići*(koji su povezani sa Obrenovićima kako je nama rečeno). Ako može detaljno, hvala unapred.

  2. Olivera

    Poštovani,
    interesuje me poreklo Jovanovića krsan slava Mitrovdan, deda se zvao Janko iz sela Poljanice kod Ljiga. Negde sam čula da vode poreklo iz Polimlja pa ako neko zna da napise. Pozdrav

  3. Dimitrije

    Moja cukunbaka je bila Sofija mislim da se podudaram sa Ljiljanom jer je ta tema zabranjena kod mene, Pradeda Dimitrije Jovanovic okolina Bajine Baste danas zivimo u Vrscu, ako moze nesto detaljnije slavimo Nikoljdan ili Arandjelovdan.

  4. Dusan Jovanovic

    Postovanje znate li odakle poticu Jovanovici sa Sar Planine, mesto Berevce kod mesta Strpce. Tokom istorije raselili smo se po Urosevcu a potom u Pozarevac, Lazarevac itd…slava Djurdjic, preslava Djurdjevdan. Molim pisite mi na mejl ako imate neku informaciju. [email protected]

  5. Jovanović K

    Zdravo! Zna li neko poreklo poridice Jovanivić iz sela Rača na Tari, kod Bajine Bašte.?Slavimo Aranđelovdan. U srodstvu smo sa Radovanovićima. Znam samo da su se u Raču doselila dva brata, Jovan i Radovan.

  6. JOVICA JOVANOVIC

    Poštovani, nekoliko godina pokušavam da pronađem lokacije gde su se moji preci kretali. Tokom tog perioda, uspeo sam da dođem do dosta podataka, međutim ѕdravstveni problemi su me omeli da nastavim traganje. S`toga Vas molim, da mi izađete u susret i eventualno prosledite koju informaciju u vezi sa Jovanovićima iz Kremenate kod Novog Brda, krsna slava SV. JOVAN. Po podatcima do kojih sam došao, Jovanovići su na prostore Novog Brda doselili početkom 20. veka. Krštenice mojih stričeva, mog oca, kao i venčani list mog dede su vezani za Vaganešku crkvu, koja je, na žalost spaljena od strane šiptarskih ekstremista. U tom smislu, moje prvo pitanje je, da li znate gde je prenešena dokumentacija iz pomenute crkve. Takođe, podatak, koji sam davno dobio od mog oca, a koji me veoma zbunjuje je taj, da su moj deda i njegovo troje braće, doselili na prostore Novog Brda iz sela Kukavica, ispod istoimene planine. Ako mi zdravstveno stanje dozvoli, ja ću obići nadležne crkvene parohije i probati da ostvarim uvid u arhive. Isto tako, moj sin će uskoro uraditi DNK testiranje. Moje drugo pitanje je, da li ja uopšte mogu da dobijem bilo kakvu informaciju iz područja sela Kukavica, obzirom na to, da su na tim prostorima do berlinskog kongresa tj. 1878. godine, matičnu službu vršili turci. Meni bi značilo da me uputite na pravu adresu. Inače, moj deda Ilija Jovanović se posle okupacije, nakon što je došao iz zarobljeništva, doselio u selo Medevce kod Medveđe. Negde u isto vreme, njegov rođeni brat Borislav , a najverovatnije i ostalo dvoje braće, su se nastanili u selo Gornja Lapaštica, takođe u blizini Medveđe. Neprovereno je, da su,moj deda Ilija i njegov rođeni brat Borislav, imali braću Stevana i Kostu. Osim toga, dobio sam neproverene informacije, da neka obaveštenja mogu dobiti u crkvi Svetog Velikomučenika Đorđa, u Binuškom Čifluku kod Leskovca. Ovom prilikom se ograđujem da su gore pomenuti Jovanovići, pre dolaska na teritoiju Novog Brda, možda menjali svoje prezime, kao i slavu. Unapred Vam se zahvaljujem….!

    • Nikola Jovanović

      Jovice, moja rodbina koja se nalazi u selu Rudare nadomak Leskovca, sadrži predanje da je deo familije došao u ovo selo krajem 18.veka ili početkom 19.veka. iz istoimenog sela Kukavica. U mom selu postoji crkva Sv.Petka koja je obnovljena u 16.veku, što se tiče neke arhive nema ništa konkretno i detaljno. Takodje mi je krsna slava Sveti Jovan krstitelj. Pokušao sam isto kao i ti da saznam nešto o kretanju mojih predaka ali sem tog predanja nisam doznao ništa. Ako ti znaci moja informacija zadovoljstvo mi je. Pozdrav.

  7. Ana

    Pozdrav svima!
    Deka Jovanovic je iz Doljevca kod Nisa, koliko sam saznala nekoliko generacija je sa tog podrucja. Slave Sv. Alimpija.
    Ima li nekog odatle?

  8. Jovanović

    Poštovani,
    Interesuje me poreklo prezimena Jovanović iz sela Donji Dobrić kod Loznice, slave Sv. Nikolu. Moj deda Veljko je rođen oko 1930, otac mu se zvao Petronije i njegov otac Nedeljko. Našao sam ovde da su poreklom iz Hercegovine, da li se zna kada su se otprilike doselili u Donji Dobrić i iz kog dela Hercegovine?
    Hvala unapred!

  9. jovanović Ilija

    Otac Branko Jovanović rodjen u Nišu,

  10. Jana

    Dobar dan,zanima me poreklo takodje Jovanovica iz Gornjeg Crniljeva kod Koceljeve(Posavo Tamnavski okrug). Moj pradeda se zvao Danilo Jovanovic (otac moje babe) a njegov otac se zvao Teofilo Jovanovic. Krsna slava Djurdjic. Hvala unapred!

    • Jana

      Da li iko zna o mojim Jovanovicima? Bas bih volela da znam. I takodje moj pradeda Danilo Jovanovic zvali su ga Puja je bio kovac. Zahvaljujem onome ko bar nesto zna.