Порекло презимена Јовановић

7. март 2012.

коментара: 201

ТЕСТИРАНИ ЈОВАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Јовановић
Хаплогрупа: I2a
Порекло: Мала Моштаница, Србија
Крсна слава: Томиндан
_________________________

Јовановић
Хаплогрупа:  I2a
Порекло: Куново, Владичин Хан, Србија
Крсна слава:
_________________________

Јовановић-Васић (Видови)
Хаплогрупа:  R1a Z280 L1280
Порекло: Роћевић, Зворник, Република Српска / огранак Васића из Јасенице, Зворник, Република Српска
Један род са Гајићима / Видовићима, Лазаревићима (Стевиним), Милошевићима, Ракановићима / Петровићима, Лазаревићима (Илијиним) / Филиповићима
Крсна слава: Aврамијевдан
_________________________

Јовановић
Хаплогрупа:  E1b род Рајовића
Порекло: Мала Трнава, Нови Пазар, Србија / старином из племена Кучи
Крсна слава: Никољдан
_________________________

Јовановић
Хаплогрупа:  I2a
Порекло: Табанци, Зворник, Република Српска
Један род са Лазићима, Симићима
Крсна слава: Игњатијевдан

Презиме Јовановић је најчешће презиме код Срба. Спада у ред такозваних патронимских презимена, која су заснована на личном имену (Јован) претка.

*

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о свом роду на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (201)

Одговорите

201 коментара

  1. jasminka
    Mozete da napisete nesto vise o poreklu porodice Jovanovic iz kraja Serinka? Sta slave, kad su odselili, koji su bili clanovi, sve sto mozete naci….hvala unapred!
    ____________________________________________________________

    По горе поменутој књизи пише:

    Јовановићи, Страгари, славили Ђурђевдан. Љуба Павловић каже да су уљези код Смиљанића и да славе Аранђеловдан, а они су уљези у Ранковиће.
    Пошто се појављују две породице Јовановић у Јабучју, уколико желите родослов, морате написати име оца, деде како би Вам покушао поставити одговарајући коментар.
    Поздрав!

  2. Ljiljana Miljkovic

    Molom vas da mi kazete odakle potice prezime Jovanovic. Pradeda Jovan Beogradski trgovac sa Vracara iz ul. Vojvode petka gde mi je rodjen i deda Sava .Deda je rodjen 1893god.

    • Ljiljana Miljkovic

      Slavili Svetog Nikolu

    • ljiljana miljkovic

      молим вас да ми одговорите ако знате.

    • ljiljana

      Molim za odgovor koji ;ekam dve godine. Ako znate.

      • Бранко Тодоровић

        Поштована Љиљана,

        Молим вас да ником не замерите што сте две годиче чекали да вам се неко јави, иако је неко свакако требао да вам одговори, али ваше питање је доста незгодно и за одговорити. Зашто? Презиме Јовановић је најчешће презиме међу Србима у Србији, и већина носилаца овог презимена заправо није ни у каквом сродству, што увелико прави проблем у одгонетању прошлости породица као што је рецимо ваша.

        Кад бисте бар знали неки додатни траг, да имате рођаке негде изван Београда или било шта слично, па да некаквог одговора дођемо, али овако буквално вам преостају само две опције: 1. да обиђете црквене архиве парохије или парохија где су се ваши преци кретали, те архив Историјски архив Београда, бар за почетак, јер тамо бисте сигурно неки траг моли наћи, 2. да урадите тестирање по мушкој линији неког мушког потомка Јовановића, што би вам дало доста прецизне податке о географском пореклу ваших Јовановићу, на основу којих бисте могли направити корак напред у истраживању вашег порекла.

        Нешто што бих вам још препоручио, јесте да претражите кључне речи (Јован, Јовановић, трговац, Врачар) по бази дигитализованих новина Универзитетске библиотеке Светозар Марковић. На пример, овде се спомиње извесни Јован П. Јовановић са Врачара, као редов и ђак, а кад се узме у обзир време кад се тај податак наводи (1887. година), то би врло лако могао бити ваш прадеда.

        Кад и сами погледате, јер тамо има бар 250 резултата проналаска унесених кључних речи, видећете да ли можете издвојити који податак више. Наравно, кад завршите, слободно се опет јавите, па ћемо видети евентуално и негде даље.

        С поштовањем,
        Defendor

        • ljiljana

          Хвала на овоме. Мислим да неки траг мора да постоји. На моју велику жалост,покојна баба није имала добре односе са заовом (иначе се звала Софија) тако да смо ускраћени за многе одговоре. Та тема је нила забрањена у кући,а ја имам 62 године,и све док нисам видела Портал ПОРЕКЛО нисам знала коме да се обратим. Још једном пуно хвала на информацијама. Колико би коштало да неко преузме податке које имам и све то истражи?

          • Бранко Тодоровић

            Нема на чему, гђо. Љиљана.

            Што се тиче истраживања, већина људи који су се овде тим заиста озбиљно позабавили, били су сопствени истраживачи. Неки људи се тиме баве и по наруџби, али лично нисам поборник таквих ангажовања, јер међу можда десетинама људи који овде озбиљно истражују порекла породица, не знам да се ико тиме на тај начин бави, углавном то људи истражују своје најближе родове, или они који се баве на ширем плану, обрађују целе области.

            Оно што бих вам препоручио, ако имате при руци неког мушког потомка Јовановића (оца, брата…), јесте да га тестирате (у току је и акција коју проводи портал Порекло са попустом од 50% поводом Светског ДНК дана), а уколико немате, могу вам једно предложити да пређемо на приватну дискусију (оставите свој мејл у поруци), ако не желите те податке делити јавно, и да на основу тих података покушам наћи нешто више, или предложим вам шта бар за почетак може да се уради овако, према могућностима вашим и према могућностима мојим.

            Ни ја не сумњам да би се нешто могло наћи, али вероватно би незаобилазно било обићи наведене институције и црквене општине, што је уосталом и стандардна пракса кад се истражује порекло и оних за које знамо много више информација.

            • Ljiljana

              Hvala vam sto ste bilo sta odgovorili. Molim vas ako nije problem da mi napisete sve kako bi moj brat koji zivi u Americi,a ovih dana dolazi mogli da kontaktiramo sa vama. Pokusala sam preko male crkve Sveti Sava,ali dokumenta,tj.krstenice jos uvek nisu vracene iz Opstine Vracar.
              Pozdrav i nada da cete mi pomoci.

            • Бранко Тодоровић

              Написах вам Љиљана мејл, па се чујемо тамо. 😉

              Поздрав,
              Defendor

        • meni na pitanje nije odgovoreno od 2013 a gospodji Ljiljani verovatno je isto poreklo kao i moje ako slavi nikolu Kragujevac i okolina jagodine Bunar Santarovac…ali odakle su tu dosli,jer jedan od mojih pradedova je otisao za Beograd i izrodio 9 oro dece

      • Јоксим

        Љиљана , чекаш одговор – да га дају други, а шта си сама урадила? Како ће други знати, ако не зна потомак, и то једног од најчешћих презимена код Срба.

  3. Saša Jovanović

    Rado bih saznao moje poreklo prezimena Jovanović iz Puste Reke(opstina Prokuplje) slava je Arandjelovdan ili SvetiRandjel

  4. Ненад Јовановић

    Молим вас за порекло породице Јовановић, село Пајсијевић, Гружа. Славимо Св. Симеона. По неком сећању (дедине приче) чини ми се да су се доселили из околине Пожеге за време Хаџи Проданове буне.

    Хвала

  5. Фамилије-презимена Јовановић по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Соколска нахија“.

    Црвица, Бајина Башта (1, 2 и 3), Радаљ, Читлук, Цулине, Узовница, Рујевац, Постење, Грачаница, Царина, Леовић (Сарићи), Љубовија 1 и 2, Грчић, Горња Љубовиђа, Пецка, Стрмово, Гвоздац, Својдруг (Милошевићи), Рогачица (Чогури), Вишесава, Бесеровина (Бучовићи) 1 и 2.

  6. Milica

    Molim vas da mi kazete nesto o poreklu prezimena Jovanovic iz Gornje Dobrinje, slava Djurdjevdan.

    • Небојша Новаковић

      Јовановића има у Средњој Добрињи:

      Стариначких породица у овом селу нема, досељене породице су:

      -Јеличићи су најстарија породица у селу, познати по некој прабаби Јелици, која их је довела из Мојковића у Колашину, населила их на средини села и оставила и до данас као најимућније Средње Добрињце. Ово је имућна, штедљива и вредна породица. Има их 18 кућа, славе Ђурђевдан.

      -Ђоновићи су друга породица по старини у овом селу чији је предак Сима Ђоновић дошао из Језера и настанио северно од Јеличића, одмах преко косе и дубоко подигнуте од реке. Ђоновићи су ратари, вредни посленици, немирне природе али нису пргави као Јеличићи; има их сада као:

      -Ковачевића, Ђоновића и Јовановића и поред реке до општине 24 куће, славе и они Ђурђевдан.

      Љубомир Павловић „Ужичка Црна Гора“.

      http://www.poreklo.rs/2014/01/14/poreklo-prezimena-selo-srednja-dobrinja-pozega/

      http://www.poreklo.rs/2014/01/13/poreklo-prezimena-donja-dobrinja-pozega/

      http://www.poreklo.rs/2014/01/15/poreklo-prezimena-selo-gornja-dobrinja-pozega/?lang=lat

    • Александар

      Моја пок. бака је од Јовановића из Горње Добриње , удата у Петровиће у малу Јежевицу , преминула је још ‘46 … Готово све фамилије у Јежевици и Добрињи су пореклом из Црне Горе или Старе Херцеговине .

  7. Slobodan

    Jovanovići u Višegradskom Starom Vlahu (Štrpci ) potiču od Bajagića iz Pive i jedna su porodica sa Staševićima i Totićima u Višegradskom starom Vlahu (Prijevorac) i sa Jelisavčićima u Bioskoj Reci kod Užica . U Štrpca su se docelili u 18, veku ,a jedna porodica Jovanovića se od kraja 19. veka preziva Pajović. Slave Sabor Svetog Jovana Krstitelja (20.januar)

  8. daniel

    prezime Jovanovic okolina trgoviste juzna srbija tacnije selo lesnica

    • meni je deda po majci iz Trgovista arandjelovdan

    • Драган

      Моји су пореклом из околине Трговишта,тачније село Марганце,чукун деда се 1930 после преселио у Летовицу код Бујановца.Крсна Слава нам је Свети Алимпије столпник 9 децембра.Сада нас има расељених и у Младеновцу,Великој Плани-Старом селу,затим у Ћуприји то су мога деде рођена браћа која су ,после другог светског рата променила презиме по брату од деда Јована,Станку и сада су Станковић.И има један брат од мога деде који је као дечак онда 1950 отишао за Скопље учио школу тамо тамо се запослио и живео и има своје потомке који се наравно презивају Јовановски.То је одприлике то што сам слушао као дете од старијих.

  9. daniel

    molim vas ako moze nesto vise za prezime jovanovic okolina trgoviste selo lesnica,moj deda i skoro cela njihova porodica su se iselili od tamo oko 1950 god on je dosao u kumanovu danasnja makedonija,njegova braca bor,beograd itd,on se ne seca od koga je nasledio prezime tako da prezime je staro minimum 100-150 god

  10. Шарко

    Danijele, imamo podatke za Lesnicu kod Trgovišta…

    Koju Slavu slavite ??? Postoje Gornja i Donja Lesnica – od koje ste Lesnice? Ne možemo da pratimo poreklo stanovništva jugoistočne Srbije na osnovu današnja prezimena, zato što su se današnja prezimena u jugoistočnu Srbiju ustalila mahom pred kraj 19. i u prvoj polovini 20. veka. U jugoistočnu Srbiju nije bilo ni za vreme Turaka ustaljenih prezimena više su to bili porodični ili rodovski nadimci, nego što su bila prezimena. Kako su vas zvali u Lesnici? raspitaj se kod starih?