Порекло презимена Јанићијевић

7. март 2012.

коментара: 65

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (65)

Одговорите

65 коментара

  1. Милош

    Милош Јанићијевић… Отац драган косовска митровица. Слава свети никола… Порекло ме занима…

  2. Danko

    Postovani zamolio bih vas ako mozete da mi pomognete oko mog porekla. Ja sam iz Arandjelovca i znam da ima nekoliko porodica Janicijevic u toj oblasti.Moji deda je rodjen u Crnoj Travi okolina Vlasotinca,odakle su prvo presli u Pancevo,a zatim se doselili u Arandjelovac. Slavimo Sv Jovana 20 jan. Unapred Hvala

  3. Alekszndar

    Poreklo prezimena Janicijevic je iz Grcke. Cincarska plemena koja su zivela u obkasti Epira i Tesalije.
    Ziveli su na tim prostorima u periodu pre Osmanlijskog carstva kada pocinje njihovo napustanje grckih oblasti.Bavili su se stocarstvom i filigranskim radovima u oblasti izrade nakita.kao i drugih zanatskih delatnosti
    Dolaskom u Srbiju naseljavali su uglavnom juzne delove ondasnje Srbije . Zato se i veliki broj Cincara zadrzao i danas u ovim oblasrima
    Makedonija i Kosmet.
    Vrlo brzo su se asimilirali sa srpskim narodom i dolazilo je do sklapanja brakova izmedju dece stasale za brak sa Srbima..i tome su tezili da im deca budu u braku sa Srbima.

    Koren prezimena Janicijevic je prvobitno bilo Joani ili Joanikis.Joanikijas.Joanikijadis
    Vremenom se to prezime menjalo zbog srpskog nacina izgovora tih prezimena .u Janiki ..Janikije i nama poznatije danasnje Janicijevic .
    Moji su dosli u Beograd iz Prizrena .oko 1782
    Bavili su se zanatskim radovima.(filigrani) i taj zanat su preneli u Beograd
    Moj deda Janicije je bio vajar
    Pripadao je periodu Secesije. Imao je radionicu sa svojim kumom Spasojem Petrovicem na Cuburi
    Za sobom je ostavio dosta svojih radova od kojih su neki znacajni .
    Slavimo Sveta Petku

  4. Nebojša

    Prezivam se Janićijević iz Pristine slava mi je sveti vraćevi Kuzman i Damnjan.Zamolio bih vas ako znate poreklo ovog Prezimena a koliko sam upoznat da se moj cuku cukun deda prezivao kojic pa se cukun deda koji se zvao Janićije uzeo prezime Janićijević.Hvala unapred.

    • TIKI

      Ja sam isto iz Pristine ,interesuje me moje poreklo Janicijevic,Moj deda se zvao Aleksandar i slavimo slavu Sv.Vraci.Mislim da se moj cukun deda prezivao Katic.Verujem da ce te mi pomoci da saznam o svom poreklu ,unapred hvalaaaaa

      • Бранко Тодоровић

        Постоји попис из 1912. године у ком се помињу Јанићијевићи у Лапљем Селу и Грачаници, у првом Дима Јанићијевић, а у другом Траја и Веља Јанићијевић. Куће су им бројале, првог 11, другог 8, и трећег4 чланова породице.

        Под старијим презименом, да ли Катић или Којић, како Небојша рече, у области Приштине нема пописаних у том попису. Помиње се презиме Колић, и то у Добротину, Ливађама, те Липљану.

  5. Лазар

    Postovanje svima, ako bi neko mogao da mi otkrije poreklo, Janicijevic iz Lipljana, Kosmet. Slava Sv.Đorđe ili Đurđic zimski 16. Novembar.Hvala unapred.

  6. Ђорђе

    Poreklo prezimena Janicijevic je iz Grcke. Janicijevici su se iselili iz Grcke iz oblasti Zakintosa,Epira i Tesalije
    Zivelo nai su na tim prostorima u periodu pre Osmanlijskog carstva kada pocinje njihovo napupu grckih oblasti.Bavili su se stocarstvom i izradom zlata radovima u oblasti izrade nakita.Kao i uzgojem kornjaca caretta.
    Dolaskom u Srbiju naseljavali su uglavnom juzne delove ondasnje Srbije
    Makedonija i Crne gore.
    Vrlo brzo su se asimilirali sa srpskim narodom i dolazilo je do sklapanja brakova izmedju dece stasale za brak sa Srbima..i tome su tezili da im deca budu u braku sa Srbima.

    Koren prezimena Janicijevic je prvobitno bilo Joani ili Joanikis.Joanikijas.Joanikijadis prema nekim izvorima koje sam ja nalazio bila Stasinopoulos i Alevras
    Vremenom se to prezime menjalo zbog srpskog nacina izgovora tih prezimena .u Janiki ..Janikije i nama poznatije danasnje Janicijevic .
    Bavili su se zanatskim radovima.(zlatom i filingrom) i uzgojem najvecih kornjaca caretta
    Slavimo Svetog Arhangela

  7. Velic

    ima li neki podaci za Velic prezime iz Kosovske Gracanice koja je promenila prezime od Janicijevic na Velic?

  8. Немања

    Занима ме порекло Јанићијевића, родом из Белог Поља код Горњег Милановца, славе Св.Николу 19.12 а имају родбинску везу са Јанковићима из истог села, живе у засеоку Чаровића када се крене према Чукари и воденици на потоку Врановац њихове куће су са прве са десне стране, такође ме занима и порекло Стојановића из села Васиљевац код Коршумлије, славе Митровдан…

  9. Pedja

    Molim vas za pomoc, potrebne su mi informacije o Stani Janicijevic (dev. Grujic) i Cirko Janicijevicu, konkretno poreklo njihovo, njihovi ocevi i majke. Prababa Stana je rodjena 1905. na teritoriji Bulatovca, opstina Prokuplje (nazalost, opstina nema nikakve podatke o njoj osim datuma i mesta rodjenja) a za pradedu Cirka znam da je rodjen 1903. u Prekadinu, opstina Prokuplje sadasnja (takodje, nikakve podatke o njemu nemaju u opstini osim datuma rodjenja, bez imena oca i majke)

    Nemam nikakva dokumenta o njima osim stare licne karte, na osnovu koje ne mogu da dobijem nikakve informacije o njihovim roditeljima.

    Hvala unapred.

  10. Janićijević Anđela

    Zdravo, zanima me poreklo mog prezimena, otac moga oca je rođen u Berduju, vodimo poreklo i iz Lazarevca gde su svojevremeno živeli baba i deda. Kasnije su se naselili na teritoriji Svođa gde su potomci i ostali, krsna slava nam je Sveti Nikola. Hvala