Порекло презимена Јанићијевић

7. март 2012.

коментара: 65

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (65)

Одговорите

65 коментара

  1. milkena

    презивам се Ракић по оцу.Мој прадеда је Јанићијевић Будимир. ит села Шантаровац које се налази између Крагујевца и Јагодине-регион познат као Левач. Славимио св. Луку. По сећанју мог оца, чији је деда Јанићијевић ( будимир ) потичемо са Косова па и александровачке жупе-околина Бруса,Александровца. такодје презиме Јанићијевић се из неког разлога везује за презиме Милутиновић. Ето, било би лепо кад би добила неки одговор од некога. Унапред хвала !

  2. Dragan

    Vladimire , po tvom ocu, mi smo rod.Janićijevići iz Leška koji slave Đurđevdan su iz sela Ostraće, oko šest kilometara od Leška prema Belom Brdu.Moj pokojni deda je Jovan , braća su mu Mišo , Đurđe i Miroslav a braća od strica Milić i Veso. Pitaj oca kako se yvao tvoj deda.Po priči mog pokojnog dede , rodom smo Drobnjaci sa severa Crne Gore.

    • Ljubiša

      Ja sam ljubisa janićijević iz Kragujevca .Moj pokojni deda je Milic a pradeda je Antonije.Najblizi brat mu je bio Veselin ,t.j Veso ,a braca od striceva ,Miso ,Jovan ,Djurrdje .Poreklom smo Drobnjaci neznam od koga bratstva ,ali kako mi je otac i stric pricali ,dosli smo 1880 ,iz sela Vrapce ,Tutin.Znaci Mog pradedu Antonija je otac Janicije po kom nosimo prezime doveo i Ostrace kad je imao 6god.IZ Crne Gore Smo.najverovatnije se.iselili.Sredinom 19 veka .Pozdrav i toliko.

  3. Јанићијевић

    Добро вече свима, да ли знате порекло презимена Јанићијевић, село Слатина код Вучитрна, слава Аранђеловдан?

    • Janicijevic

      Postovani,u Slatinu su polovinom 19. veka iz Ibarskog Kolasina ,selo Krligate,dosli Djordje i Janicije ,sinovi Radosava.Od Djorjda su danasnji Djordjevici,a od Janicija Janicijevici,Slava Arandjelovdan.U Krligate su preci dosli nekud oz Metohije,u Devicu su se u knjigama mogli naci podaci.A i tu su dosli negde iz okoline Peci.Sve u svemu,poticu iz Morace,Medenice su,a Medenice su potomci Bogica sa severa Albanije,blizu Skadarskog jezera.I Janicijevici i Djorjdevici su sahranjivani kod crkve sv. Nikole u Banjskoj kod Vucitrna.Smatra se da je davni predak pobegao sa mladom iz Crne Gore zbog neke krvne osvete,kako su stari pricali,ubistva Turcina znog obicaja prve bracne noci.Djordjevici kumuju Raskovicima iz Morace,smatra se da je to kumstvo staro i da jos iz Crne Gore potice.Raskovici su u Drenu bili nastanjeni,Ibarski Kolasin.Djordja koji je dosao iz Krligata su I zvali Krligacanin.Nadam se da sam pomogla koliko sam znala Pozdrav,rodjaci!

      • Опет ја

        Поштовани,мало сам тражила по интернету,пошто је мало живих који би могли нешто знати.Наишла сам на презиме Чубрк које је наш заједнички предак носио.Имате и овде на сајту текст о пореклу презимена у Слатини,али нема детаљно.Једном сам на гробљу видела стари споменик,брат од стрица ми је рекао да ту лежи Александар,да ли је он Радосавов отац,то не знам,ипак су они дошли као породица,више генерација.Могуће је,дакле,Александар,Радосав,од Радосава Ђорђе и Јанићије,па даље вероавтно знате своју грану.Ти Чубрци су из Мораче дефинитивно,а сад како се то дели ,још нисам нашла,има доста морачких презимена.Треба по црногорским сајтовима копати.

      • Marko

        Ja imam neke podatke o porodici Janicijevic koja je zivela u selu krligate.
        U selo Krligate zivela je porodica Janicijevica, koju su sacinjavala tri brata Todor, Maksim I Janicije. Zbog osvete I ubistva turcina morali su da beze u Srbiju. Todor je ostao u Slatinu kod Vucitrna, Janicije se naselio u Pepeljevac kod Kursumlije, to je danasnja porodica Milojevic. Maksim sa svoja dva sina I dve cerke se naselio u selo Djake kod Kursumlije.

        • Дарко Милојевић

          Прочитавши Ваш пост нарочито сам се обрадовао собзиром да сам ја члан породице Милојевић из Пепељевца код Куршумлије потомци Јанићија, такође упознат сам тј познајем и најстаријег од Максимовића из Ђака чича Радивоја. Интересује ме даља прошлост породице од времена пре пребега и то собзиром на ваше познавање прошлости породице Јанићијјевић и јесмо ли рођаци. Поштовани Марко хвала на датим подацима и молим вас доставите ми Ваш контакт како би разменили још информација. Поздрав

  4. Radosav

    Zelim da pitam o prezimenu Janicijevic Slatina opstina Vucitrn slava sveti Arandjelovdan Radule Janicijevic iz Vucitrna iz plemena Vasojevici

    • Rodbina Janicijevic Vucitrn

      Rodjace,od istih smo.Ja od Djordjevica.Janicije i Djordje su bili braca.Sinovi Radosava,a on Aleksandra,ako se ne varam.Aleksandar sin Djordja,ako se ne varam.Taj Djordje je dosao iz sela Krligata u Ibarskom Kolasinu,negde polovinom 19. veka ,a i tu je dosao negde iz okoline Srbice,a tu negde iz okoline Peci,a tu odnekud iz Crne Gore.Neki misle iz Morace da su preci,Medenica,a neki misle sa Skadra,iz Nahija.Slava je ista Arandjelovdan,sv.Arhangel Mihailo,a i Gavrilo u julu,kao preslava,mala slava.Kumovi su sa Raskovicima iz Drena,a i oni su tu dosli iz Morace,zato ce pre biti da to kumstvo i datira otuda i da ni jedni ni drugi slavu menjali nisu.Za Janicija ne znam koliko je dece imao,Djordje je imao Cvetka,Petka i cerke.Ja sam od Cvetka.On je imao 4 dece,,dve cerke i sinove Krsta i Borislava,Krsto je moj deda,6 dece,3 sina i 3 cerke,a Boro je imao 1 sina i 5 cerki.Sada je potomaka mnogo,Krsto od 6 dece 10 unucadi,ja sam jedna od njih,od toga 23 praunucadi trenutno :),.Sahranjivani su u Banjskoj kod Vucitrna,groblje je zaraslo,strasno izgleda.Mislim da je Aleksandrov nadgrobni spomenik tamo najstariji ocuvan,jednom sam ga u travi videla.Veliki pozdrav.Nadam se da cete naci jos predaka u nizu.Jedan rodjak ,Borov unuk,on je ove podatke sakupio i mislim da dalje nije nasao.Trebalo bi u Moraci istraziti.On misli da smo Medenice starinom i da je do bezanja doslo da bi se spasila cast daleke babe kada je bila mlada,da je Turcin ne obescasti.

  5. Srna

    Interesuje me poreklo prezimena Janicijevic, selo Orašje, opština Varvarin, slava Sv. Petka. Hvala unapred.

  6. Шарко

    Срна, јел ти шта каже презиме Турчиновић? Ви сте вероватно некада звали Турчиновићи.

    Др. Станоје Мијатовић је проучавао Темнић 1905. године и забележио је један једини род у Орашју који слави Св. Петку, а то су: Турчиновићи (8., кућа., св. Петка), су дошли из села Јасике код Крушевца, а старином су из ужичког краја, где им је неки предак убио Турчина, па побегао овамо, отуда им овако презиме.

    Нема сумње ви сте гарантовано од поменутог рода Турчиновића, распитајте се код старих, па нам јавите…

  7. aleksandar

    Postovanje ljudi.Moj pradeda Janicijevic Antonije je rodom iz sela Borcane kod Kosovske Mitrovice.Slavimo svete Vrače.Takodje otac kaze da smo povezani sa prezimenom Milutinovic ali nema puno informacija o tome.Zna li neko vise ?

    • Гиле

      Јанићијевића (1 кућа) има у Брзанцу, одмах поред Борчана, славе Св. Враче и досељени су из Ибарског Колашина, рођаци су са Алексићима, Милутиновићима и Јанковићима. У Крагујевац су се одселила 2 домаћинства овог рода, а по 1 у Смедерево, Косовску Митровицу и Лепосавић.

      Алексићи (2 куће), из овог рода 3 домаћинства су одсељена у Смедерево, 2 у Крагујевац, 2 у Косовску Митровицу и 1 у Грабовац код Звечана.

      Податке можете да пронађете у књигама:
      Копаоник – антропогеографско испитивање, Радосав Љ. Павловић
      Насеља и миграције становништва општине Лепосавић, Благоје Павловић

      Поздрав!

  8. Janicijevic

    Interesuje me poreklo prezimena Janicijevic,selo Veliki Senj kod kragujevca.Slavimo Djurdjic

  9. Katarina

    Postovanje!
    Intersuje me poreklo rezimena Janicijevic,selo LJubva izmedju Trstenika i Krrusevca.Slava SV.Nikola.
    Hvala unapred!

  10. Blagoje

    Poštovani,

    Voleo bih da mi pomognete u odgonetanju porekla mog prezimena Janićijević.

    Ostaviću Vam neke podatke za koje ja znam.

    Moja porodica potiče iz Prizrena, slavimo Svetog Đorđa zimskog Đurđic 16. novembar po novom kalendaru.
    Po mojim saznanjima Janićijevića ima i u okolini Prizrena mesto Suva Reka, ali Janićijevići kojima pripada moja porodica u zadnjih 3 do 4 kolena živeli su u Prizrenu mislim da se ulica u koj je kuća bila zvala Svetog Save u samom centru grda.
    Moja porodica se bavila ranije trgovinom, čukundeda Milan Janićijević je bio oženjen sa Grkinjom iz Soluna koja se zvala Sanda, nisam siguran dali je i ona poreklom bila Srpkinja. Njegov sin a moj pradeda Blagoje Janićijević je bio policiski pisar. Deda Simeon Janićijević se tokom drugog svetskog rata priključio partizanima i nakon oslobođenja se više nije vratio u Prizren zbog poznatih političkih prilika. Simeon Janićijević se nakon toga preselio za Vršac gde je bio neki komunistički funkcioner, oženio mađaricom Etel Čengeri, a nakon toga su se više puta selili poslednje mesto boravišta je Beograd iz njihovog braka je moj otac Aleksandar i stric Marko. U kući u Prizrenu mu je ostala majka Milka njeno devojačko prezime neznam kuću su prodali 1975. godine nekom Turčinu.

    Unapred hvala!

    Srdačan pozdrav