Порекло презимена Јанићијевић

7. март 2012.

коментара: 65

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (65)

Одговорите

65 коментара

  1. Поштована Драгана, хвала на јављању. Дајте нам неке ближе информације о вашем презимену – одакле су ваши Јанићијевићи, коју крсну славу славите?

  2. Lalala

    Sa Kosova, slavimo svetog Panteliju.

  3. Sarko

    Lalala zemljaku mogao si da nam kazes da si iz gradica Stimlja, da ne bi gubio vremena na trazenju tvoje porodice. Vase prezime datira od oko 1890 godine kada ste doseljeni, inace poticete od tri brata doseljenika u selu Susice u Sirinicu-sa Sar-planine. Tebi su sigurno poznata sela Petrovo, Petrovici kod Stimlja, odatle je poreklo mojih Baka. Obe poticu sticem okolnosti od istog roda Petrovica, iselili se iz Petrova u okolini Gnjilana oko 1780 godine da izbegnu osvetu Siptara, po selu su prozvati Petrovicima.

    U sadasnjem gradicu Stimlju su 1931 godine zabelezeni Janjicevci i Dimici.
    Janjicevci (5 domacinstva., slave Sv. Pantalejmona) i Dimici (3 domacinstva., slave Sv. Pantalejmona), doseljeni oko 1890 godine iz Susice u Sirinicu kao sirotinja na ciflik, (ciflik znaci sluga), oba roda su zajednickog porekla. (tada su se Vasi zvali Janjicevcima, a danas ste Janicijevici). U Susice (danas opstina Strpce) je 1938 godine ziveo i dan danas zivi rod koji potice od tri doseljena brata: Rakici (11 kuca), Kocinci (9 kuca) i Markovci (11 kuca), svi slave Sv. Pantalejmona. Doseljeni iz okoline Gusinja krajem 18. veka. Gusinje se nalazi u sadasnjoj opstini Plav. Plav je pogranicna opstina sa Metohijom. Inace Plav i okolina su pripojeni Crnoj Gori krajem 19. veka ili pocetkom 20. veka. A ima jos nesto vazno, Vasi su stari slavili nekad Sv. Nikolu. (Pri doseljenju u Susice su slavili Sv. Nikolu, ali kako im je usred zime, zbog snega i hladnoce, niko iz zupe nije mogao doci na slavu, posto im je selo visoko na planini, to su, uskoro po doseljenju, uzeli za slavu dan Sv. Pantalejmona). Imas na wikipediji sve o poreklu stanovnistva Sirinicke Zupe. Ja sam upisivao sve te podatke iz monagrafije koje posedujem. Inace usput bi jos dodao da su moji koreni iz Sirinica. moji su stari u toj zupi ziveli do oko 1770 godine.

  4. Janicijevic.Iva

    Zelim da znam poreklo prezimena Janicijevic, selo Jovac kod Cuprije. Slavimo slavu Sv.Petka. Trebaju nam podaci odakle poticu Janicijevici. Hvala unapred

    • Sarko

      Prilikom ispitivanja stanovnistva 1930 godine postojali su Gornji Jovac i Donji Jovac. Posle 1930 godine ova dva nekadasnja sela ujedinila se i postala Jovac.

      U Donjem Jovcu kod Cuprije, zabelzeno je dva roda koji slave Sv. Petku, a to su:

      Buljanci (50 k., Sv. Petka), preci im dosli krajem 18. veka iz sela Buljana, zovu ih i Vlasima.(selo Buljane pripada danasnjoj opstini Paracin). Dakle ovaj rod je prozvan po selu iz kojeg se doselio.

      Uzarci (7 k., Sv. Petka), dosli iz Majura oko 1820 godine, a tamo iz paracinske okoline.

      Ako su vasi preci ziveli pre 1930 godine onda poticete od Buljanaca ili Uzaraca.

  5. Vladimir Janicevic`

    Selo Belovce, odatle mi je deda Vasilije Janićević, opština Prizren, Janićijevići ili Janićevići, rodbina je menjala prezime u par navrata, npr. Božići i dosta se grešilo u matičnim knjigama, Kako su mi pričali da smo par vekova u nazad poreklom sa Kosova, I da je ovo počelo prezime da se koristi od pradede il čukun-dede Vasilija J. koji se zvao Janićije. To je sve što znam.

    • Jelena

      Pozdrav i meni je tata isto ovo pricao, mi smo recimo Janicevici a deo familije Janicijevici a takodje malo dalja familija nam je Bozic.. slavimo isto sv. Georgije a preslava Djurdjic… inace tata mi je rodjen u selu Bozovce a malo kasnije su se preselili u Gnjilane. Isto smo prezime dobili po Janiciju a deda mi se zvao Dimitrije a baba Mitra Janicijevic.

  6. Vladimir Janicevic`

    I slava je Sv. Georgije-Đurđic.

  7. vladimir janicijevic

    Pozdrav svima!
    Pazi sad ovo, po ocu moji Janicijevici su (bar znam do pradede) selo Lesak, to je pre Kosovske Mitrovice, slavimo Djurdjevdan 6 maj!
    Inace ja sam rodjen i zivim u Arandjelovcu!
    Inace ako nesto znate vise o toj familiji, lozi Janicijevica javite.

  8. Stefan

    Pozdrav, zeleo bih da znam poreklo Janicijevica, negde iz okoline Paracina, slavimo svetog Nikolu, unapred hvala.

  9. Interesuje me prezime STANKOVIC IZ STIMLJA ali pre dolaska u STIMLJE.