Poreklo prezimena Đurđević

7. mart 2012.

komentara: 104

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (104)

Odgovorite

104 komentara

  1. Vladan Đurđević

    Dragi Đurđevići,

    Đurđević, kao i mnogi od vas. Moji Đurđevići su Srbi, Pravoslavci.
    Ja sam Dobojlija, iz Srpske. Moji Đurđevići su naselili krnjinski kraj oko Doboja. Došli smo sa sjevera Crne Gore, vjerovatno oko Žabljaka smo nekada živjeli. Slavimo Svetog Ap. i Jev. Luku, 31.oktobra po novom, po starom 18. oktobra. Unazad, poznajem 6 koljena svojih. Mada Vama ta imena ništa ne znače, navešću ih iz ličnog zadovoljstva.
    Todor – Jakov – Petko – Savo – Sveto – Vladan (ja).

    Ukoliko neko zna nešto o ovom ogranku Đurđevića sa sjevera Bosne i Posavine, neka napiše nešto, uz moju, veliku zahvalnost.

    Pozdrav

    • Borislav Đurđević

      Mislim da su krnjinski Đurđevići došli preko Vlađića i Vučje planine iz Sarajevskog polja. Jedan ogranak je ostao u Bijelom Bučju kod teslića, jedan otišao za Srbac a jedan prema Doboju. Većina alavi Đurđevdan

    • Vanesa Durdevic

      Pozdrav! Moja baka je rodom iz Brckog(odnosno okolica donji Vuksic) i tamo imam bas puno familije,ali svi su katolici kao i ja i moja obitelj. Imamo bakino djevojacko prezime,jer se nije nikad udavala,ali mi je zanimljivo otkrivati detalje o svome rodu. Iako mi smo svi mijesani i svi su stoljecima mijenjali vjere,no svejedno je interesantno!

  2. Boris

    Evo ja sam jedan od potomaka Đurđevića. U selu Bagrdan kod Jagodine postoji nekoliko porodica koje ne potiču od “istih” Đurđevića.

    • BracaBraca

      Ipak tu tvrdnju da više porodica Đurđević živi u istom selu a da nisu rođaci treba uzeti sa rezervom. Sličan slučaj je bio i kod mene. Dvanaest domaćinstava Đurđevića, svima je slava Đurđic i kao nisu nam rođaci. Na kraju je ispalo da su se svi uplašili kada je moj pradeda Đorđe bio kao komita ubijen 1903. od strane četnika pa su bojeći se iste sudbine odrekli Đorđetovog sina i njegove samohrane majke . Kasnije zbog sramote zbog učinjenog lakše im je bilo da svoje potomke ubeđuju da im nismo rođaci nego da prihvate kajanje za ono šta su učinili.

  3. Kristina

    Moj deda je poreklom iz sela Dobroljupci pored zupskog Alexandrovca. Nosi takodje prezime Djurdjevic. Zna li neko poreklo tog prezimena. Cula sam da su dosli isto sa Crne Gore is okoline Djurdjevice tare. Ako Neko nesto zna neka javi.

  4. Slavica Cvetković

    Moje devojačko prezime je Djurdjević. Otac mi potiče iz sela Šarabanovac kod Bora. Slavia Setog Stevana.Ako nešto neko zna želela bih da znam nešto o njima.

  5. Ivana

    Dragi prezimenjaci,Iz Nisa sam.Poreklom smo iz sela Korman kod Aleksinca.Pradeda se zvao Radivoje.Krsna slava je Sv.Petka 27 oktobra.Ako neko nesto jos zna o nama molila bih za pomoc.

  6. Nebojša Vilotić

    Moje prezime je Vilotić, ali od osmog kolena i Vilotije Đurđević Milovanovića, sina Milovana Đurđevića (brat Radovan). Iz Rume sam, otac Slobodan rođen u Krupnju, deda Milisav u Šljivovi više Krupnja, zajedno sa pradeda Vidojem, čukundeda Vilotijem, navrdeda Milisavom, kurđel Nikolom, askurđel Vilotija (Đurđević Milovanović) i kurđun Milovan Đurđević iz Grčića (kod Ljubovije). Slavimo Sv.Nikolu. Po pradedinoj priči, pre Grčića i Šljivove, preci su došli iz Crne Gore verovatno…
    Da li neko ima neke podatke ili može da me uputi gde bih mogao detaljnije da istražim poreklo mojih Đurđevića?
    Hvala! Pozdrav!

    • Rade

      Pośtovani,
      Nebojiša zdravo,ako imaš volje da poradiš na rodoslovu potomaka Miladina(sveštenika) i Krsta(kovača) Rubežanina- Jakiĉića iz zaseoku Rubeź u selu Grčiċ ispod Trešnjice u Ljuboviji.
      Mogao bih ti pomoći u tome,ali vidim da si sačuvao staro predanje o porijeklu i da si upućen.Mnogi
      potomci su i sad u tom kraju Sokolske nahije( Matići,Aleksići,Tomići,Kovačevići,Stjepanovići,itd ..) i dijelu Mačve.Imaš moj e-mail: [email protected]
      P.S. Grčići su stara Onogoštanska-Nikšićka i porodica a ne kako pisac o Grĉiću piše da je selo dobilo ime po Grku iz Grčke.
      Te zemlje i Rudnici’ oko Drine su prije bile u posjedu potomaka kralja Radoslava do dolaska Turaka 1465.god.
      Svako dobro rođače!

  7. Vujadin Đurđević

    Moji su iz slavonije selo klisa.
    Selo ne postoji od drugog sovjetskog rata.

  8. Milan Djurdjevic

    moj deda je otisao iz Azanje u Suboticu po moju babu Vidosavu i dosli su u Beograd 1929

  9. Vojislav Ananić

    ĐURĐEVIĆ (p). Porodice ovog prezimena nekada su živjele u Poljicu (Popovo), jednom selištu kod Huma (Šuma trebinjska) i Hutovu (Neum). U Poljicu, gdje su bili starosjedioci, davno su smetnuli. Kao uspomena na njih u selu se zadržao toponim Đurđevića kućetine (59:266,267). Iz selišta kod Huma su “zbog krvnine nekud pobjegli” (75:1191). U Hutovu su prešli u katolike i uzeli novo prezime Mustapići (84:188). Đurđevići se pominju krajem 17. vijeka i u Lušnicama (Bobani). Njihovi potomci su današnji Mitrovići i Kovači iz ovog kraja. Neki Đurđevići iz Lušnica nastanili su se u Dubrovniku i okolini. Tamo su primili katoličku vjeru. Održavali su «rođačke» veze sa Đurđevićima iz Lušnica. Đurđevići su slavili Đurđevdan, a tu slavu su zadržali i njihovi potomci Mitrovići i Kovači. (Podaci: Ljubo Mitrović iz Lušnica).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  10. Braca

    Već sam u jednom od gornjih članaka pisao na temu istog pitanja jednog od nas Đurđevića pa hajde da to opet ponovim. Đurđevići sa Đurđevića Tare su bili muslimanske veroispovesti. Bili su poreklom iz srpskog plemena Kuči i smatra se da spadaju u starokuče roda Mrvnjavčevića , potomaka Vojvode Gojka Mrvnjavčevića , najmlađeg brata Kralja Vukašina i Vojvode Uglješe čiji je ujak bio Car Dušan. Inače Mrnjavčevići kao i Nemanjići su starinom bili iz Zahumlja. Bratanci bosanskog Vojvode Vlatka Vukovića Kosače, koji nije imao dece su uzeli prezime Kosača a sestrići su uzeli prezime po njegovom imenu Vladkovići. Kada se Đurđe Vlatković oženio sa unukom bosanskog Kralja Dabiše, Đurđevi potomci i rodstvenici su po njemu uzeli prezime Đurđevići. Nekako se u isto vreme isto prezime Đurđević pojavljuje i među kučima , Mrnjavčevićima pa postoji predanje da su neka bratstva bosanskih Đurđevića iz Huma se sklonila među svoje rodstvenike Mrnjavčeviće kao i predanje da su Đurđevići med Kučima dobili to prezime po Đurđu Mrnjavčeviću jednom od potomaka Gojka Mrnjavčevića. oba predanja bi se mogla povezati jer postoji mogućnost da je Vojvoda Đurđe Vlatković u stvari bio po ocu poreklom od Mrnjavčevića što bi objašnjavalo toliku čast koja mu je ukazana brakom sa unukom Kralja Dabiše.
    U gornjim člancima sam pisao i o Đurđevićima sa Đurđevića Tare pa bi ste mogli i to da pročitate jer je barem meni to predanje bilo veoma interesantno.
    Znači , pod uslovom da su vaši predci ponovo iz islama prešli u pravoslavlje onda bi ste mogli imati poreklo od njih a ako nisu onda ste poreklom od kuča iz okoline Skadra i brda ili od Đurđevića iz Zahumlja
    . Prosto je neverovatno koliko su srbi u tim vremenima bili povezani plemenskim i rodbinskim vezama i koliko su bili kao rođaci suprodstavljeni u borbi za prevlast.

    • Rade Rubežić

      Poštovani,
      hoću da vas pohvalim za poznavanje ovog dijela Istorije,ali kad su u pitanju Đurđevići iz Grčića ispod Trešnjice ,Ljubovija oni su od roda Rubežana(Rubića-Nelipića-Rubčića na hrvatski),Jakiĉića–Nenadovića-Jakovića-Vlastelinovića sve jedno brastvo,a svi su potomci kralja Radislava i njegovih unuka(potomaka) kralja Gradinje i kralja Rubeže vladara Huma,Zahumlja,Travunije,Podgorja,kao i pomenuti Mrnjaĉevići iz sela Opanaka u Imotskom na zemlji Nenadovića(ili Nenadića na hvatski jezik).
      Đurđevići su direktni potomci popa Miladina i Krsta Kovača Rubežanina-Jakičića koji su pobjegli iz Ogulinske Kapetanije 1715.god. kao organizatori pobune(raspisana nagrada za hvatanje),zbog loših uslova,gladi te godine,i zbog organizovanja presenja u Pečuj braće Srba i Crnogoraca.
      Pop Miladin je ubijen od strane janjiĉara u povratku za Onogošt,ali je u Grčiću,ostaovio četiri sina i brata Krsta sa porodicom.
      Od njih su sad brojne porodice i brastva Kovačevići,Matići,Stjepanovići,Aleksići,Źivković,Markovići,Jovanovići,Vilotići,Teodorovići,Grujiĉići,Tomići,svi oni su raseljeni i mnoga brastva su dobila nova prezimena za vrijeme Obrenovića do 1842.god.,takav je bio zakon.Mnogi potomci nijesu ostvarili(ugalili su prezime) potomsvo od našeg hrabrog Miladina i Krsta koji su se morali iz Onogošta pomjeriti i priključiti brastvenicima koji su imali posjede u Dalmaciji..i na njihov poziv du de prikljuĉili Senjskim Uskocima,kasnije preseljeni na Kordun kao graničari vojnici…