Poreklo prezimena Đurđević

7. mart 2012.

komentara: 104

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (104)

Odgovorite

104 komentara

  1. Braca

    Đurđevići u Hrvatskoj po mestima prebivališta prema popisu iz 1950. god. Nije izvršena analiza verske i nacionalne pripadnosti.
    Grad Dubrovačko i šire područje ; Gradac ; Split ; Civljane (Knin) ; Ramljani (Knin) ; Mokro dolje (Knin) ; Ilok ; Vukovar ; Gradište ; Vinkovci ; Tordinci ; Bijelo brdo ; Osijek ; Darda ; Branjin vrh ; Vođinci ; Semeljci ; Viškovci ; Brodski varoš ; Milanovac ; Orahovica ; Brestovac ; Virovitica ; Orešac ; Veliki grđevac ; Veliko vukovlje ; Lipovo brdo ; Koprivnica ; Sokolovac ; Dubrava ; Velike sesvete ; Velika gradusa ; Stančići ; Breznički hum ; Ivanec ; Zagreb ; Hižakovac .

  2. Bojan

    Moje prezime je Đurđević. Iz priče moga deda Borivoja Đurđevića naše je poreklo iz Crne Gore po pretku Đurđu. Moj deda po očevoj strani je 70.ih godina otišao u sveštenike i promenio ime u Stefan. Služo je u manastiru u Laznici, u Gornjaku,Miljkov manastir i na kraju u manastiru Pokajnica kod Velike Plane. Ako je neko poznavao mog dedu, voleo bih da mi da bilo kakvu informaciju o bilo čemu. Pozdrav svima koji su zainteresovani za svoje poreklo a i naravno svima koji nas prater, Pozdrav. Bojan Đurđević.

  3. Zoran Djurdjevic

    Molio bih sve koje znaju nesto o familiji Djurdjevic iz sela Blizonje kod Valjeva. U fazi sam izrade porodicnog stabla, iskoristio sam sve informacije starih ljudi u selu ali ni oni nemaju informacije od koga smo i kada postadosmo i u nasem nastadosmo.
    Ako nekoga zanima stablo do sada, mozemo saradjivati.
    Pozdrav

    • Dusan Djurdjevic

      Naravo, moramo saradjivati, Djudjevići smo!
      Postoji mogućnost da su tvoji rodjaci Djurdjevići iz Lopatnja, koji su nekada imali kuće u Čučugama i odatle se raselili u Bosnu, okolinu Kragujevca i Lopatanj. U Lopatnju gde su boravili pre odlaska u Bosnu ostala su dva brata. Kasnije jedna udovica je otisla iz jedne kuce Djurdjevica sa muskim detetom u Zlataric ili Blizonje.

  4. Milan

    Zna li neko nesto o Djurdjevicima koji danas zive u Smederevu. Krsna slava mi je Joakim i Ana 22.septembra

  5. MOJE POREKLO JE DJURDJEVIC MOJA SLAVA JA SV MIHAILO 12 OKTOBAR INAE PRVA HRISCANSKA SVETINJA PO NEKIM KAZIVANJIMA NAPRAVLJENA NA BALKANU CRKVA SV MIHAILA U BLIZINI STONA.SLAVIMO GA KAOI PROSVETITELJA I HUMANISTU.U JESEN KADA SE SABIRA LETINA SVI ZDRAVI HRISCANI RADE I BRINU DA IMA I ZA BOLESNE I NEMOCNE…..MIHA ILL BOLESNOM SINU BOZIJEM TO JEST NEMOCNOM COVEKU POMOCI………TAKO GA MI SLAVIMO I POSTUJEMO ZA PRIMER I DRUGIMA TAKO SLAVECI SVECE OPLRMENJUJEMO I POUCAVAMO HUMANOSTI DRUGE……….MLADI ARHANDJEL MIHAILO KOJI SE KASNIJE SLAVI KAO MLAD I ZDRAV VODI RACUNA DE LI JE TO SVE UREDU DA NEKO NE ZLOUPOTREBI SVETINJE…………

  6. Vladimir Đurđević

    Poštovani,
    da li neko zna poreklo porodice Đurđević koja živi u selu Provo, opština Vladimirci, blizu Šapca?
    Hvala unapred.

  7. Vladimir Đurđević

    Poštovani,
    znam da je najstarija u Provu.
    Nego me interesuje, i da li neko zna odakle su tačno moji predaci došli u Provo.
    Pa bih zamolio i ako to neko zna.
    Hvala unapred.

  8. Bojan

    Đurđevići, poštovanje svima vama, ne znam ništa o svom poreklu na žalost a voleo bih veoma. Živim u Starom Selu kod Velike Plane, krsna Slava mi je Sveti Nikola a preslava Đurđic. Deda mi je bio Iguman u manastiru Pokajnica u Starom Selu. Ime mu je bilo Borivoje a svešteno otac Stefan.Svima koji možda nešto znaju u vezi prezimena Đurđević koje je veoma retko, molio bih da me kontaktiraju na mail. Živi bili i sve najbolje.

  9. Da li neko ima neke informacije o Milojevićima iz Mostara

    Unapred hvala

  10. Milorad Djurdjevic

    Moj deda je bio 1922 god i zvao se Dusan Djurdjevic,otac mu je bio Simeun Djurdjevic,imao je 2 brata Milana i Stojana a njihov otac je bio Todor Djurdjevic koji je ziveo u Bočcu kod Banja Luke. Da li je iko cuo za njih i da li mi nesto vise moze reci. Cuo sam da su se tu doselili sa Djurdjevica tare. Slava mi je Casne Verige Apostola Petra 29. Jan.

    • Braca

      Mislim da ti se predci nisu doselili sa Đurđevića Tare izuzev ako nisu iz islama ponovo prešli u hrišćanstvo. U jednom od prethodnih članaka sam pisao o doseljavanju Đurđevića na prostor Tare koji je po njima i dobio ime Đurđevića Tara kao i okolnostima pod kojima su primili islam. Prema tome tvoji predci su ili doseljenici iz Kuča ili iz Konavla i donjeg sliva Neretve.Verovatno se to desilo krajem šesnaestog ili početkom sedamnaestog veka u vreme u vreme velikih ratnih sukoba na tim područjima. Moja ti je preporuka da u lokalnoj opštini potražiš stare crkvene knjige koje su konfiskovane 2945. g. i da tražiš da ti se izdaju krštenice svih u njima ubeleženih predaka u nazad redom pa ćeš u krštenici poslednjeg ubeleženog videti odakle je došao. Srećno. Inače svi Đurđevići bez obzira na sadašnju veru i nacionalnost su bliski , daleki ili veoma daleki rođaci.