Poreklo prezimena Bogdanović

5. mart 2012.

komentara: 154

[toggle title=”TESTIRANI BOGDANOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Bogdanović

Haplogrupa: R1a Z280 CTS3402 Karpatsko-dalmatinski klaster

Poreklo: Jelićka, Prijedor, Republika Srpska

Krsna slava: Srđevdan

Kontakt:
_________________________

Bogdanović

Haplogrupa: R1a opšti klaster

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Bogdanović

Haplogrupa: I2a DS rod L

Poreklo: Đurđevo, Žabalj, Šajkaška, Bačka, Srbija

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prof. Novak Mandić Studo – SRPSKE PORODICE VOJVODSTVA SVETOG SAVE, Gacko 2000.

Prezime Bogdanović prvi put se pominje u pisanim dokumentima, od 14. avgusta 1280. godine u Konavlima, a koji se nalaze u dubrovačkim spomenicima. Dragohnu Bogdanoviću iz Konavla jamči Radostić da će doći na suđenje u Dubrovnik. To je dvadeseto izvorno prezime po godini javljanja, koje je do danas sačuvano u kontekstu od prvog pomena.

Str. 72-73, 128, 237.

U “Dečanskim hrisovuljama” 1335-1345 , Bogdanovići se spominju na više mjesta.

U “Dečanskoj hrisovulji I” na petom mjestu upisani su Bogdanovići, a ispre su:Danovići, Brankovići, Pavlovići i Šarpanovići.

U “Dečanskoj hrisovulji II” upisane su porodice porjeklom iz Travunije s Konavlima i Dračevicom, iz Huma i Dukljanovog Podgorja (“Zagorske Srbije”) odnosno Zagorja: Radejević, Bogdanović, Bratić…

U “Dečanskoj hrisovulji III” nalaze se porodice iz Humske zemlje, Travunije i Zagorja.

-U selu Lučanima pominje se Grk Bogdanović na 145 stranici Hrisovulje.

-U selu Istinići Dragoš Bogdanović, str.148.

-U Papraćanima Milko Bogdanović. 150.

-U selu Hrastovica i istoimenom zaseoku nastanjen je i Ranko Bogdanović, 164.

-U selu Babe boravi i Dobretko Bogdanović, 167.

-U selu Dobra Reka upisan je i Radovan Bogdanović, 242.

Str 65-73

U dubrovačkim i dečanskim dokumentima Bogdanovići se još spominju:

Nikola Bogdanović, kaluđer iz Konavala i brat prezviter Tvrdan, 21.jul 1375 godine.

Str 465

Nakon pada Vojvodstva svetog Save pod Turke 1465. godine ili Hercegovine čije se ime prvi put pominje 1464. u nedatiranoj objavi Dubrovčanina Franka koja je izdata u Skoplju… Bogdanovići se pominju u Konjicu 1484. godine, Trebinju 1488, kao i u nedatiranom turskom popisu u drugoj polovini XV vijeka – Vučeta Bogdanović iz fočanskog sela.

Popisujući “zemlje carskog Hasa u Foči” spominju se Bogdanovići.

Str. 365-369

 

Srpsko stanovništvo Travunije, Zahumlja i Zagorja naseljavalo je sjevernu Dalmaciju još od kraja XIII vijeka, a početkom XIV vijeka 1305. i 1338. godine izvršena su dva značajna iseljavanja iz ovih oblasti u Skradin, Bribir, Klis, Ostrovicu i još neka mjesta.

U drugoj polovin XV vijeka pred turskom opasnošću, kolona srpskih plemena i naroda sa prostora Stare Hercegovine uputili su se preko zapadne Hercegovine uz Podinarje ka Liki i Krajinama zapadne Bosne i Hrvatske.

U seobama i migracionim kretanjima iz Hercegovine u Hrvatsku od XIV do polovine XX vijeka iselio se veliki broj srpskih porodica.

Str. 400

—————————-

Niko Kapetanović i Nenad Vekarić – Konavski rodovi, HAZU 2001

Nikola Bogdanović posjedovao je kuću u Pridvorju (Gaković) 1536 (kazbac) i 1549; Matijaš Đurđov Bogdanović 1560/85 a Marko Bogdanović 1579/88 god…

Str 170.

 

PRIREDIO: Saradnik portala Poreklo Milorad Bogdanović

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (154)

Odgovorite

154 komentara

  1. Nikola Bogdanović

    Pozdrav, moji su iz sela Dragojevca kod Vladimiraca, moja porodica slavi Nikoljdan, to nije izvorna slava Bogdanovića iz mog sela, jer je moj deda preuzeo Nikoljdan od njegove majke. Interesuje me nešto o poreklu moje porodice.

    • Milorad Bogdanović

      A koja je vaša stara slava?

    • Nikola Bogdanović

      Stepanjdan

    • Aleksandar Bogdanović

      I ja sam od Bogdanovića iz sela Dragojevca kod Šapca (Opština Vladimirci). Krsna slava Sveti Stefan (treći dan Božića). Naš prvi predak koji se doselio u Dragojevac, a za koga znamo, se zvao Milutin.

      Međutim, u Dragojevcu imaju dve loze familija sa prezimenom Bogdanović, obe slave Stjepandan, a ne znamo vezu – odnosno pretka koji ih povezuje.

      Još teže je izvesti sigurne dokaze da li nam je dalje poreklo u Hercegovini, Crnoj Gori, Bosni ili na Kosovu …

      • Milorad Bogdanović

        Teško je dati odgovor na pitanje o porijeklu Bogdanovića iz Dragojevca.

        Po mjestu gdje su sada nastanjeni moglo bi se pretpostviti da su doselili sa zapadnih strana, odakle su Obrenovići naseljavali ovaj kraj Srbima sa prostora Bosanske Krajine, ali, gledajući slavu koju slave, Stjepanjdan, više vuče niz Drinu. Ovu slavu (Arhiđ. Stefana) 1882 godine slavili su Bogdanovići u parohiji Višegrad i Sokolovići kod Višegrada.

        Jedino rješenje je da neko od ove dvije familije izvrši testiranje i utvrdi jesu li su oni rodbinski vezani, pa tek onda da zajedno nastavite istraživanja.

        • Nikola

          Jedno smatram sigurnim-na osnovu gore pročitanog teksta u vezi haplogrupa i na osnovu Miloradovih informacija.rekao bih da imamo haplogrupu r1a,možda grešim ali to je neki moj zaključak.Pozdrav.

          • Stevanović

            Ja sam iz okoline Maglaja,moje stablo počinje oko 1800.Slava Stjepanjdan,a genetski imam poklapanja sa Bogdanovićem ista slava.

  2. Aleksandar Bogdanovic

    Uzice,slava Jovandan

  3. Aleksandar Bogdanović

    S obzirom da bi prezime i porodična slava trebali da budu (za naše uslove) prilično dobri pokazatelji porekla, i s obzirom da među Bogdanovićima diljem ovih prostora ima više različitih slava (od početka mislim, a kasnije uzete slave od tazbinskog imanja i slično ne treba ovde ni razmatrati), prosto se sam od sebe nameće zaključak da je u vreme kada su na našim prostorima od imena nastajala prezimena bilo više ljudi sa imenom Bogdan, na različitim stranama, bez ikakve značajne povezanosti među sobom. (kao i onih sa imenom Petar, Pavle, Sima itd.).

    Dakle, iako imamo isto prezime, teško da ćemo naći istu vezu – zajedničke pretke, ako nemamo i istu krsnu slavu (“staru slavu” – na šta je apsolutno ispravno gore skrenuo pažnju Milorad).

    Zato bi nam bilo jako značajno, svima nama sa “frekventnim prezimenima” (neko iznad to odlično primeti), kada bismo na sajtu mogli da imamo nekakve sekcije, podgrupe, gde bi u okviru istog prezimena mogli da grupišemo ljude sa istom slavom, i onda između onih sa istim prezimenom i istom slavom da koncentrišemo komunikaciju.

    Ja ovde teško uspevam da ispratim Bogdanoviće koji slave Stjepandan … Još da nam nije Milorada sa svojim potpitanjima i suvislim komentarima i informacijama, pa ništa od nas ne bi ni bilo 🙂 Ako Milorad za mene ima neki savet, putokaz, ja ću to sa velikim zadovoljstvom usvojiti!

  4. vlado bogdanović

    pozdrav svim Bogdanovicima . ja sam rodjen u Vukovaru(hr) otac Simo i deda Vladimir doselili iz Novog Grada opština Odzak BiH . Krsna slava Sveti Ignjatije. dali neko zna nešto više ako zna bio bih zahvalan

    • Igor Bogdanovic

      I ja sam Bogdanovic i mi slavimo Svetog Ignjatija. Pripadamo plemenu Malesevci. Pozdrav rode

    • Biljana Bogdanovic

      Poštovani Vlado, mi smo Bogdanovići o slavimo Sv. Ignjatija. Javite mi se na ovaj mejl. Okupljamo srodnike i pravimo porodično stablo. Veliki pozdrav

  5. Raco Bogdanovic

    Pozdrav za sve Bogdanovice, a posebno za one koji slave Jovan dan ( u januaru). Tek sam se ukljucio u ovu vasu priču, koja mi je zanimljiva.Molim sve Bogdanovice cije porijeklo ima veze sa Cg. to jest sa Pivom, neka posalju komentar ili jave na tel. Viber+38268501510

  6. Aleksandar Bogdanovic

    Pozdrav svima,
    Moje ime je Aleksandar Bogdanović i slavim sv. Djurdjic. Deda je došao sa Mokre Gore 1960-te… Zvao se Budimir a baba Stanija, otac mi se zove Tomislav a stric Prvoslav, mislim da se pradeda zvao Dobrisav ili Dobrosav… Iz price (jer nikad nisam bio na Mokroj Gori) ziveli su na nekom brdu Sjenčić… Kazu da je pradedi gorela kuca 2 ili 3 puta jer je često zaspao sa upaljenom svećom umoran… Ako imate bilo kakve informacije bio bih Vam zahvalan o mojim precima… Voleo bih svom sinu Vuku i buducem sinu (za 3 meseca će da dodje na ovaj svet) Pavlu da ostavim neko poreklo da znaju ko su i odakle su… Mozete me dobiti na fb https://www.facebook.com/aleksandar.bogdanovic.aca ili na email: [email protected] radi vise informacija
    Svako dobro dobri ljudi…

  7. Vojislav Ananić

    BOGDANOVIĆ (p,k). Bogdanovići (p) su u Dubočici, Vlahovićima, Ubosku, Bančićima (Ljubinje). Zijemlju (Mostar) i Kotezima (Popovo). Porodice nastanjene u ljubinjskom kraju potiču od Vujadinovića iz Malog Grahovca u Crnoj Gori. Prema narodnom predanju, otuda su došla šestorica braće i nastanili se u Bančićima. Jednom od njih bilo je ime Bogdan i od njega su Bogdanovići u ovom kraju. U Dubočicu su došli “s Varduše” oko 1830. godine. U Vlahoviće i Koteze su doselili iz Uboska, a u Ubosko iz Rankovaca kod Ljubinja oko 1855. godine. Slave Đurđevdan (155:515, 576,587,619:84:179). Bogdanovići u Zijemlju su od Mandića u Dulićima (Gacko). Doselili su iz Bijenje oko 1700. godine. Slave Jovanjdan. Nekada su živjeli i u nevesinjskim selima Slivlja i Gareva (59:235.329). Ima ih nastanjenih u Stocu i u Mostaru. Bogdanovići (k) su bili “veliki rod” u Popovu. Starinom su iz Velje Međe, a ima ih u Trnčini i Zelenikovcu. Njihovi ogranci su Oberani, Skoke i Vukasi (84:78). Prema Dedijeru, svi su jedno bratstvo i potiču od stare porodice iz Velje Međe koja se zvala Bogdan (59:275). Ima mišljenja da su porijeklom iz Zelenikovca, gdje ih smatraju starosjediocima (213:149,150). Sada ih ima i u Mostaru.

    Izvor: RISTO MILIĆEVIĆ – HERCEGOVAČKA PREZIMENA, Beograd, 2005.

  8. Milan Bogdanovic

    Moje ime je Milan.Moj deda po ocu je Djuradj(Djuro) iz Donje Perjasice, Kordun.Otac se kao vojno lice doselio u Vojvodinu gde sam se ja rodio.Krsna slava je Sv Jovan.Pozdrav svima.

    • Mirjana Bogdanović

      I moji su iz Perjasice,otac mi se zvao Janko a đed Petar imali su špicnamt Kljajić. Drago mi je da nas ima. Veliki pozdrav zemljače!

    • Predrag Bogdanović

      Zdravo Milane. Ja sam Predrag, deda mi se zvao Djuradj iz Donje Perjasice sa Korduna je dosao u Beograd tokom svetskog rata zbog terora ustasa nad Srbima (njegov rodjeni brat Milan je poginuo na frontu sa 18. godina). Moji pradeda i prababa, njihovi otac i majka su bili Pavao i Stana, doselili su se u Sontu kod Apatina 60ih godina ja mislim, tamo ima jos familije. Srdacan pozdrav.

  9. Marko Bogdanović

    Pozdrav svim prezimenjacima,
    Ja živim u Noćaju u Mačvi (10 km od Sr. Mitrovice, 25 km od Šapca), krsna slava mi je sv. Jovan ( 10-ak porodica). Kod nas u selu postoji još jedna porodica Bogdanović koja slavi sv. Nikolu (8 porodica), ali koliko je meni poznato nismo u nikakvom srodstvu. Mene zanima poreklo, odakle smo došli, pa bih bio svima koji mogu da mi pruže bilo kakvu informaciju da mi pomognu. Jedna je priča da smo poreklom iz Hercegovine, a jedna da smo iz C. Gore.

  10. Ana

    Poštovanje svima, naročito brojnim Bogdanovićima. Moja majka se pre udaje prezivala Bogdanović, od oca Timotija koji je živeo u selu Kumanica na Goliji. Velika porodica sa veoma karakterističnim crtama lica, tamne kose i jakih obrva. Ne živim u svojoj zemlji ( Srbiji) već dugi niz godina pa sam pogubila neke porodične kontakte.
    Nedavno sam uradila analizu DNA da bih saznala svoje korene i rezultat je pokazao 33% gena sa područja južnih balkanskih zemalja, prvenstveno Grčke, mali procenat sa područja koje obuhvata severnu Italiji, Hrvatsku i Bosnu i ostatak Istočna Evropa.
    Potpuno sam sigurna da je ova veza sa Grčkom preko majke Milice Bogdanović. Da li neko ima ideju o toj liniji Bogdanovića? Inače u porodici postoji priča o doseljavanju u današnji prostor Srbije iz Dubrovnika.
    Veliki pozdrav

    • Milinko Bogdanović

      Kumanica -Bogdanovići
      Poštovana Ana,ja sam rođen u Kumanici.Roditelji mi žive u selu,a ja u Ivanjici.Slučajno videh ovaj komentar i oduševih se.
      Nadam se da ćemo razmeniti više informacija.
      Srdačan pozdrav!

      • Dejan Bogdanović

        Draga Ana i Milinko,

        ja sam od Bogdanović iz sela Bukovica između Kraljeva i Čačka. Slavimo Đurđevdan. Dva brata su negde oko 1860ih došla kao sluge na imanje u Bukovica. Došli su iz Kumanice i održavali su se kontakti tamo negde do 1960ih. Ima li negde neka grupa gde bi mogli da se povežemo? Ako nema predlažem da je napravimo. Ja živim u Beogradu. Javite se na moj mejl [email protected] Voleo bih da saznam naše poreklo pre Kumanice. Pozdrav rođaci.

    • Miloš Bogdanović

      Gde god da ste uradili DNK analizu, skinite sa sajta genom i unesite te podatke na gedmatch.com i onda možemo da vidimo da li smo bliži rođaci. I javite mi se na [email protected]