Порекло презимена Богдановић

5. март 2012.

коментара: 154

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ БОГДАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Богдановић

Хаплогрупа: R1a Z280 CTS3402 Карпатско-далматински кластер

Порекло: Јелићка, Приједор, Република Српска

Крсна слава: Срђевдан

Контакт:
_________________________

Богдановић

Хаплогрупа: R1a општи кластер

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Богдановић

Хаплогрупа: I2a DS род Л

Порекло: Ђурђево, Жабаљ, Шајкашка, Бачка, Србија

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Проф. Новак Мандић Студо – СРПСКЕ ПОРОДИЦЕ ВОЈВОДСТВА СВЕТОГ САВЕ, Гацко 2000.

Презиме Богдановић први пут се помиње у писаним документима, од 14. августа 1280. године у Конавлима, а који се налазе у дубровачким споменицима. Драгохну Богдановићу из Конавла јамчи Радостић да ће доћи на суђење у Дубровник. То је двадесето изворно презиме по години јављања, које је до данас сачувано у контексту од првог помена.

Стр. 72-73, 128, 237.

У “Дечанским хрисовуљама” 1335-1345 , Богдановићи се спомињу на више мјеста.

У “Дечанској хрисовуљи I” на петом мјесту уписани су Богдановићи, а испре су:Дановићи, Бранковићи, Павловићи и Шарпановићи.

У “Дечанској хрисовуљи II” уписане су породице порјеклом из Травуније с Конавлима и Драчевицом, из Хума и Дукљановог Подгорја (“Загорске Србије”) односно Загорја: Радејевић, Богдановић, Братић…

У “Дечанској хрисовуљи III” налазе се породице из Хумске земље, Травуније и Загорја.

-У селу Лучанима помиње се Грк Богдановић на 145 страници Хрисовуље.

-У селу Истинићи Драгош Богдановић, стр.148.

-У Папраћанима Милко Богдановић. 150.

-У селу Храстовица и истоименом засеоку настањен је и Ранко Богдановић, 164.

-У селу Бабе борави и Добретко Богдановић, 167.

-У селу Добра Река уписан је и Радован Богдановић, 242.

Стр 65-73

У дубровачким и дечанским документима Богдановићи се још спомињу:

Никола Богдановић, калуђер из Конавала и брат презвитер Тврдан, 21.јул 1375 године.

Стр 465

Након пада Војводства светог Саве под Турке 1465. године или Херцеговине чије се име први пут помиње 1464. у недатираној објави Дубровчанина Франка која је издата у Скопљу… Богдановићи се помињу у Коњицу 1484. године, Требињу 1488, као и у недатираном турском попису у другој половини XV вијека – Вучета Богдановић из фочанског села.

Пописујући “земље царског Хаса у Фочи” спомињу се Богдановићи.

Стр. 365-369

 

Српско становништво Травуније, Захумља и Загорја насељавало је сјеверну Далмацију још од краја XIII вијека, а почетком XIV вијека 1305. и 1338. године извршена су два значајна исељавања из ових области у Скрадин, Брибир, Клис, Островицу и још нека мјеста.

У другој половин XV вијека пред турском опасношћу, колона српских племена и народа са простора Старе Херцеговине упутили су се преко западне Херцеговине уз Подинарје ка Лики и Крајинама западне Босне и Хрватске.

У сеобама и миграционим кретањима из Херцеговине у Хрватску од XIV до половине XX вијека иселио се велики број српских породица.

Стр. 400

—————————-

Нико Капетановић и Ненад Векарић – Конавски родови, ХАЗУ 2001

Никола Богдановић посједовао је кућу у Придворју (Гаковић) 1536 (казбац) и 1549; Матијаш Ђурђов Богдановић 1560/85 а Марко Богдановић 1579/88 год…

Стр 170.

 

ПРИРЕДИО: Сарадник портала Порекло Милорад Богдановић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (154)

Одговорите

154 коментара

  1. Никола Богдановић

    Поздрав, моји су из села Драгојевца код Владимираца, моја породица слави Никољдан, то није изворна слава Богдановића из мог села, јер је мој деда преузео Никољдан од његове мајке. Интересује ме нешто о пореклу моје породице.

    • Милорад Богдановић

      А која је ваша стара слава?

    • Никола Богдановић

      Степањдан

    • Aleksandar Bogdanović

      I ja sam od Bogdanovića iz sela Dragojevca kod Šapca (Opština Vladimirci). Krsna slava Sveti Stefan (treći dan Božića). Naš prvi predak koji se doselio u Dragojevac, a za koga znamo, se zvao Milutin.

      Međutim, u Dragojevcu imaju dve loze familija sa prezimenom Bogdanović, obe slave Stjepandan, a ne znamo vezu – odnosno pretka koji ih povezuje.

      Još teže je izvesti sigurne dokaze da li nam je dalje poreklo u Hercegovini, Crnoj Gori, Bosni ili na Kosovu …

      • Милорад Богдановић

        Тешко је дати одговор на питање о поријеклу Богдановића из Драгојевца.

        По мјесту гдје су сада настањени могло би се претпоствити да су доселили са западних страна, одакле су Обреновићи насељавали овај крај Србима са простора Босанске Крајине, али, гледајући славу коју славе, Стјепањдан, више вуче низ Дрину. Ову славу (Архиђ. Стефана) 1882 године славили су Богдановићи у парохији Вишеград и Соколовићи код Вишеграда.

        Једино рјешење је да неко од ове двије фамилије изврши тестирање и утврди јесу ли су они родбински везани, па тек онда да заједно наставите истраживања.

        • Никола

          Једно сматрам сигурним-на основу горе прочитаног текста у вези хаплогрупа и на основу Милорадових информација.рекао бих да имамо хаплогрупу р1а,можда грешим али то је неки мој закључак.Поздрав.

  2. Aleksandar Bogdanovic

    Uzice,slava Jovandan

  3. Aleksandar Bogdanović

    S obzirom da bi prezime i porodična slava trebali da budu (za naše uslove) prilično dobri pokazatelji porekla, i s obzirom da među Bogdanovićima diljem ovih prostora ima više različitih slava (od početka mislim, a kasnije uzete slave od tazbinskog imanja i slično ne treba ovde ni razmatrati), prosto se sam od sebe nameće zaključak da je u vreme kada su na našim prostorima od imena nastajala prezimena bilo više ljudi sa imenom Bogdan, na različitim stranama, bez ikakve značajne povezanosti među sobom. (kao i onih sa imenom Petar, Pavle, Sima itd.).

    Dakle, iako imamo isto prezime, teško da ćemo naći istu vezu – zajedničke pretke, ako nemamo i istu krsnu slavu (“staru slavu” – na šta je apsolutno ispravno gore skrenuo pažnju Milorad).

    Zato bi nam bilo jako značajno, svima nama sa “frekventnim prezimenima” (neko iznad to odlično primeti), kada bismo na sajtu mogli da imamo nekakve sekcije, podgrupe, gde bi u okviru istog prezimena mogli da grupišemo ljude sa istom slavom, i onda između onih sa istim prezimenom i istom slavom da koncentrišemo komunikaciju.

    Ja ovde teško uspevam da ispratim Bogdanoviće koji slave Stjepandan … Još da nam nije Milorada sa svojim potpitanjima i suvislim komentarima i informacijama, pa ništa od nas ne bi ni bilo 🙂 Ako Milorad za mene ima neki savet, putokaz, ja ću to sa velikim zadovoljstvom usvojiti!

  4. vlado bogdanović

    pozdrav svim Bogdanovicima . ja sam rodjen u Vukovaru(hr) otac Simo i deda Vladimir doselili iz Novog Grada opština Odzak BiH . Krsna slava Sveti Ignjatije. dali neko zna nešto više ako zna bio bih zahvalan

  5. Raco Bogdanovic

    Pozdrav za sve Bogdanovice, a posebno za one koji slave Jovan dan ( u januaru). Tek sam se ukljucio u ovu vasu priču, koja mi je zanimljiva.Molim sve Bogdanovice cije porijeklo ima veze sa Cg. to jest sa Pivom, neka posalju komentar ili jave na tel. Viber+38268501510

  6. Aleksandar Bogdanovic

    Pozdrav svima,
    Moje ime je Aleksandar Bogdanović i slavim sv. Djurdjic. Deda je došao sa Mokre Gore 1960-te… Zvao se Budimir a baba Stanija, otac mi se zove Tomislav a stric Prvoslav, mislim da se pradeda zvao Dobrisav ili Dobrosav… Iz price (jer nikad nisam bio na Mokroj Gori) ziveli su na nekom brdu Sjenčić… Kazu da je pradedi gorela kuca 2 ili 3 puta jer je često zaspao sa upaljenom svećom umoran… Ako imate bilo kakve informacije bio bih Vam zahvalan o mojim precima… Voleo bih svom sinu Vuku i buducem sinu (za 3 meseca će da dodje na ovaj svet) Pavlu da ostavim neko poreklo da znaju ko su i odakle su… Mozete me dobiti na fb https://www.facebook.com/aleksandar.bogdanovic.aca ili na email: [email protected] radi vise informacija
    Svako dobro dobri ljudi…

  7. Војислав Ананић

    БОГДАНОВИЋ (п,к). Богдановићи (п) су у Дубочици, Влаховићима, Убоску, Банчићима (Љубиње). Зијемљу (Мостар) и Котезима (Попово). Породице настањене у љубињском крају потичу од Вујадиновића из Малог Граховца у Црној Гори. Према народном предању, отуда су дошла шесторица браће и настанили се у Банчићима. Једном од њих било је име Богдан и од њега су Богдановићи у овом крају. У Дубочицу су дошли “с Вардуше” око 1830. године. У Влаховиће и Котезе су доселили из Убоска, а у Убоско из Ранковаца код Љубиња око 1855. године. Славе Ђурђевдан (155:515, 576,587,619:84:179). Богдановићи у Зијемљу су од Мандића у Дулићима (Гацко). Доселили су из Бијење око 1700. године. Славе Јовањдан. Некада су живјели и у невесињским селима Сливља и Гарева (59:235.329). Има их настањених у Стоцу и у Мостару. Богдановићи (к) су били “велики род” у Попову. Старином су из Веље Међе, а има их у Трнчини и Зелениковцу. Њихови огранци су Оберани, Скоке и Вукаси (84:78). Према Дедијеру, сви су једно братство и потичу од старе породице из Веље Међе која се звала Богдан (59:275). Има мишљења да су поријеклом из Зелениковца, гдје их сматрају старосједиоцима (213:149,150). Сада их има и у Мостару.

    Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

  8. Milan Bogdanovic

    Moje ime je Milan.Moj deda po ocu je Djuradj(Djuro) iz Donje Perjasice, Kordun.Otac se kao vojno lice doselio u Vojvodinu gde sam se ja rodio.Krsna slava je Sv Jovan.Pozdrav svima.

    • Mirjana Bogdanović

      I moji su iz Perjasice,otac mi se zvao Janko a đed Petar imali su špicnamt Kljajić. Drago mi je da nas ima. Veliki pozdrav zemljače!

    • Predrag Bogdanović

      Zdravo Milane. Ja sam Predrag, deda mi se zvao Djuradj iz Donje Perjasice sa Korduna je dosao u Beograd tokom svetskog rata zbog terora ustasa nad Srbima (njegov rodjeni brat Milan je poginuo na frontu sa 18. godina). Moji pradeda i prababa, njihovi otac i majka su bili Pavao i Stana, doselili su se u Sontu kod Apatina 60ih godina ja mislim, tamo ima jos familije. Srdacan pozdrav.

  9. Марко Богдановић

    Поздрав свим презименјацима,
    Ја живим у Ноћају у Мачви (10 км од Ср. Митровице, 25 км од Шапца), крсна слава ми је св. Јован ( 10-ак породица). Код нас у селу постоји још једна породица Богдановић која слави св. Николу (8 породица), али колико је мени познато нисмо у никаквом сродству. Мене занима порекло, одакле смо дошли, па бих био свима који могу да ми пруже било какву информацију да ми помогну. Једна је прича да смо пореклом из Херцеговине, а једна да смо из Ц. Горе.

  10. Ana

    Poštovanje svima, naročito brojnim Bogdanovićima. Moja majka se pre udaje prezivala Bogdanović, od oca Timotija koji je živeo u selu Kumanica na Goliji. Velika porodica sa veoma karakterističnim crtama lica, tamne kose i jakih obrva. Ne živim u svojoj zemlji ( Srbiji) već dugi niz godina pa sam pogubila neke porodične kontakte.
    Nedavno sam uradila analizu DNA da bih saznala svoje korene i rezultat je pokazao 33% gena sa područja južnih balkanskih zemalja, prvenstveno Grčke, mali procenat sa područja koje obuhvata severnu Italiji, Hrvatsku i Bosnu i ostatak Istočna Evropa.
    Potpuno sam sigurna da je ova veza sa Grčkom preko majke Milice Bogdanović. Da li neko ima ideju o toj liniji Bogdanovića? Inače u porodici postoji priča o doseljavanju u današnji prostor Srbije iz Dubrovnika.
    Veliki pozdrav

    • Milinko Bogdanović

      Kumanica -Bogdanovići
      Poštovana Ana,ja sam rođen u Kumanici.Roditelji mi žive u selu,a ja u Ivanjici.Slučajno videh ovaj komentar i oduševih se.
      Nadam se da ćemo razmeniti više informacija.
      Srdačan pozdrav!

      • Дејан Богдановић

        Драга Ана и Милинко,

        ја сам од Богдановић из села Буковица између Краљева и Чачка. Славимо Ђурђевдан. Два брата су негде око 1860их дошла као слуге на имање у Буковица. Дошли су из Куманице и одржавали су се контакти тамо негде до 1960их. Има ли негде нека група где би могли да се повежемо? Ако нема предлажем да је направимо. Ја живим у Београду. Јавите се на мој мејл [email protected] Волео бих да сазнам наше порекло пре Куманице. Поздрав рођаци.

    • Miloš Bogdanović

      Gde god da ste uradili DNK analizu, skinite sa sajta genom i unesite te podatke na gedmatch.com i onda možemo da vidimo da li smo bliži rođaci. I javite mi se na [email protected]