Порекло презимена Богдановић

5. март 2012.

коментара: 154

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ БОГДАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Богдановић

Хаплогрупа: R1a Z280 CTS3402 Карпатско-далматински кластер

Порекло: Јелићка, Приједор, Република Српска

Крсна слава: Срђевдан

Контакт:
_________________________

Богдановић

Хаплогрупа: R1a општи кластер

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Богдановић

Хаплогрупа: I2a DS род Л

Порекло: Ђурђево, Жабаљ, Шајкашка, Бачка, Србија

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Проф. Новак Мандић Студо – СРПСКЕ ПОРОДИЦЕ ВОЈВОДСТВА СВЕТОГ САВЕ, Гацко 2000.

Презиме Богдановић први пут се помиње у писаним документима, од 14. августа 1280. године у Конавлима, а који се налазе у дубровачким споменицима. Драгохну Богдановићу из Конавла јамчи Радостић да ће доћи на суђење у Дубровник. То је двадесето изворно презиме по години јављања, које је до данас сачувано у контексту од првог помена.

Стр. 72-73, 128, 237.

У “Дечанским хрисовуљама” 1335-1345 , Богдановићи се спомињу на више мјеста.

У “Дечанској хрисовуљи I” на петом мјесту уписани су Богдановићи, а испре су:Дановићи, Бранковићи, Павловићи и Шарпановићи.

У “Дечанској хрисовуљи II” уписане су породице порјеклом из Травуније с Конавлима и Драчевицом, из Хума и Дукљановог Подгорја (“Загорске Србије”) односно Загорја: Радејевић, Богдановић, Братић…

У “Дечанској хрисовуљи III” налазе се породице из Хумске земље, Травуније и Загорја.

-У селу Лучанима помиње се Грк Богдановић на 145 страници Хрисовуље.

-У селу Истинићи Драгош Богдановић, стр.148.

-У Папраћанима Милко Богдановић. 150.

-У селу Храстовица и истоименом засеоку настањен је и Ранко Богдановић, 164.

-У селу Бабе борави и Добретко Богдановић, 167.

-У селу Добра Река уписан је и Радован Богдановић, 242.

Стр 65-73

У дубровачким и дечанским документима Богдановићи се још спомињу:

Никола Богдановић, калуђер из Конавала и брат презвитер Тврдан, 21.јул 1375 године.

Стр 465

Након пада Војводства светог Саве под Турке 1465. године или Херцеговине чије се име први пут помиње 1464. у недатираној објави Дубровчанина Франка која је издата у Скопљу… Богдановићи се помињу у Коњицу 1484. године, Требињу 1488, као и у недатираном турском попису у другој половини XV вијека – Вучета Богдановић из фочанског села.

Пописујући “земље царског Хаса у Фочи” спомињу се Богдановићи.

Стр. 365-369

 

Српско становништво Травуније, Захумља и Загорја насељавало је сјеверну Далмацију још од краја XIII вијека, а почетком XIV вијека 1305. и 1338. године извршена су два значајна исељавања из ових области у Скрадин, Брибир, Клис, Островицу и још нека мјеста.

У другој половин XV вијека пред турском опасношћу, колона српских племена и народа са простора Старе Херцеговине упутили су се преко западне Херцеговине уз Подинарје ка Лики и Крајинама западне Босне и Хрватске.

У сеобама и миграционим кретањима из Херцеговине у Хрватску од XIV до половине XX вијека иселио се велики број српских породица.

Стр. 400

—————————-

Нико Капетановић и Ненад Векарић – Конавски родови, ХАЗУ 2001

Никола Богдановић посједовао је кућу у Придворју (Гаковић) 1536 (казбац) и 1549; Матијаш Ђурђов Богдановић 1560/85 а Марко Богдановић 1579/88 год…

Стр 170.

 

ПРИРЕДИО: Сарадник портала Порекло Милорад Богдановић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (154)

Одговорите

154 коментара

  1. SAŠA BOGDANOVIĆ

    Pozdrav moji dragi prezimenjaci,
    moji Bodanovići su sa KORDUNA,selo Donja Perjasica,u Hrvatskoj,imam porodično stablo od početka 1700g. i znam da su doseljenici iz Crne Gore,pretpostavljam iz okoline Pive. E sad kakd bi netko imao više saznanja o tome neka se javi i naravno ako bi netko znao kako da kupim knjigu Ratka B. Bogdanovića o Bogdanovićima iz Pive neka mi javi…pozdrav svima…

    • Милорад Богдановић

      Саша, шта славе твоји Богдановићи, и одакле су дошли на Кордун?
      Директно из Црне Горе на Кордун, засигурно нису.

    • Predrag Bogdanovic

      Moj je deda Djuradj dosao u Beograd iz Donje Perjasice na Kordunu, danasnja Hrvatska, nekada Srpska krajina. Njegov otac, a moj pradeda je bio Pavle/Pavao. Krsna slava Sv. Jovan.

    • Ana Bogdanovic

      Saša,
      Ja sam se verovatno kasno uključila u prepisku tako da ne znam da li si od nekoga već dobio info kako da dođeš do knjige Ratka Bogdanovića. Ukoliko te još uvek zanima mogu ti dati kontakt.
      Veliki pozdrav,
      Ana Bogdanović

      • Марко Богдановић

        Поштовање Ана,
        Мене такође занима ова књига па ако можеш да ми проследиш контакт како бих могао да је набавим.
        Хвала ти унапред

      • Saša Bogdanovć

        Draga Ana,
        Prošle su godine od kako sam bio na ovom portalu. Nisam do sada uspeo da dobijem informacije o knjizi “Rakov Dol” i ukoliko imaš neku informaciju kako doći do knjige bio bih ti neizmerno zahvalan. Moj email: [email protected]
        Topli pozdravi,
        Saša

    • Mirjana Bogdanović

      Dragi moj Bogdanoviću i moji su iz Donje Perjasice,nemaš pojma koliko mi je drago da se neko javio i od mojih. Nažalost jako malo znam o porijeklu jer su mi roditelji mladi umrli,ali znam da su ih zvali Kljaići i da smo u Perjasicu stigli iz Slunja, također slavimo Sv.Jovana, ako pada na srijdu ili petak posno, ( možda nešto znači) voljela bi da mi se javiš!! Unaprijed zahvalna!!!!!

      • Predrag Bogdanović

        Postovana Mirjana,
        Ako ste se meni obracali, ja sam tek sada video vasu poruku. Osim od dede Djuradja koji je ziveo sa mnom od mog rođenja pa do 2009. kada je umro (ja sam rodjen 1989. u Beogradu) znam samo o stradanju Srba pod progonom ustasa i nista mnogo vise, jer svi su ili nastradali (njegov brat Milan sa 18. godina na ratistu su ga ubili) ili kasnije su preziveli se selili na podrucje danasnje Vojvodine (Sonta, Apatin), kao njegovi roditelji Pavao i Stana, preziveli brat i sestra, a on je jedini dosao u Beograd, zaposlio u vreme razvoja industrije motora u Rakovici. Ozenio se i dobio porodicu. Imam jednu ceduljicu sa zapisanim porodicnim stablom. I to je to sto znam o nasoj istoriji, a raduje me kada god se javi neki Bogdanovic sa Korduna, narocito iz Donje Perjasice.
        Srdacan pozdrav.

  2. Anđelko Todorović

    Neznam kako sam dobio prezime Todorović / verovatno po čukun dedi koje se zvao Todor/. Moj otac i deda su Bogdanovići. Moj deda, otac i ja rođeni smo u selu Novake, opština Prizren.
    Slavimo Svetu Petku.
    Dali neko zna korene Bogdanivića naseljenih u Prizrenskom kraju.

    Srdačan pozdrav

  3. M.B.

    Dragi moji Bogdanovići,
    Moga oca zanima odakle su se doselili Bogdanovići u selo Grgurovce u blizini Lebana.
    Ime moga oca je Slavoljub, moj deda se zove Dragoljub, njegov otac Miloš (kao i ja), a otac Milošev je nosio ime Antanasije. Začetnik porodice, tj. čovek koji se je odselio na ove prostore bio je Mita Bogdanović, ako se ne varam. Krsna slava je sv. Arhanđel Mihailo.
    Moj otac je nekim istraživanjima porodičnog stabla došao do informacija da su se Bogdanovići na prostore Grgurovca doselili iz Crne Gore ili Bosne i Hercegovine, ali te informacije nisu dovoljno ispitane. Ako neko zna nešto, neka piše.
    Hvala svima unapred.
    Veliki pozdrav!

    • Милорад Богдановић

      Провјери коју славу славе Богдановићи што се почетком 19 вијека спомињу у вашој околини, можда сте са њима у сродству, можда они имају сазнања одакле су доселили у ова мјеста:
      1.Богдановић Борисав и брат Филип, Максим и брат Никола из Уремовића, спомињу се 1837, дошли су Србију од Митровдана 1834
      2.Павле Богдановић спомиње се 1836 на списку страних поданика у окружју ужичком срезу моравичком, као продавач дрва.
      3.Китан Богдановић, у Крушевцу се спомиње 1836 када је дошао у Србију, неожењен.
      -Др Тихомир Р. Ђорђевић, Архивска грађа за насеља у Србији, 1926; стр 548, 552, 566.

  4. Mladen

    У Братунцу у Републици Српској постоје породице Богдановић, из села Кравица код Братунца и славе Аранђеловдан, колико знам из прича ту су досељени и околине Ваљева али то нису сигурне и тачне информације.

  5. Милорад Богдановић

    Гдје нас све има:
    http://forebears.co.uk/surnames/bogdanovi%C4%87

  6. Бранко Тодоровић

    Од познатих лица са овим презименом, јесте и славни амерички режисер Питер Богдановић (рођ 1939.), син српског сликара и пијанисте Борислава Богдановића, пореклом из Руме, и Јеврејке аустријског порекла Хемре Робинсон.

    Хроничар Руме Бошко Пауковић о Богдановићима још каже, да је Питеров деда Антоније Богдановић био један од оснивача певачког и пчеларског друштва Србије, да се бавио друштвеним радом и да је био велики хуманитарац, а да је њихово презиме уклесано и у зид цркве међу великим донаторима.

    Богдановићи су у Руми, такође, били познати као велики земљопоседници, имали су око 1.200 јутара земље, а кућа им је била на месту садашњег градског трга. Бавили су се виноградсрством и у томе су били веома успешни.

    Извор: Blic

    • Милош Богдановић

      Моји преци су Богдановићи, по предању, из црногорског племена Његуши. Потом су се преселили у Рашку, а затим у сеоби 1690. за време патријарха Чарнојевића пребегли су пред Турцима из Србије у тадашњу Аустријску царевину и населили се у Печевару у јужној Мађарској. Чукундеда Александар Богдановић био трговац у Баји (1824-1905). У Мађарској револуцији 1848. године се борио на страни Мађара. Имао три сина. Један од њих је мој прадеда Михајло Богдановић (1856-1908), који је побегао од куће 1876. године, препливао Саву и дошао у Србију као добровољац да се бори у српско-турском рату. Касније се запослио као чиновник у фабрици војне одеће у Београду. Други син од Александра Бодгановића је био српски патријарх Лазар (Лукијан) Богдановић (1867-1913), а трећи оснивач гинеколошке клинике и декан медицинског факултета у Београду др Милош Богдановић (1877-1937). По предању смо у сродству са Богдановићима из Руме. Слава је Свети Никола. Радио сам анализу ДНК преко 23andme агенције. Анализа Y хромозома је открила да имамо HG-N-p189.2. Ако је неко радио анализу Y хромозома од Богдановића из Руме или је у контакту са њима, био бих захвалан за контакт преко емаила [email protected] или мобилног 064 15 15 092. Ово су слике мојих предака са мушке стране и неких њихових мушких потомака: http://svetlost.org/bogdanovicim.jpg

  7. Небојша

    Богдановића има у Подновљу код Добоја, Република Српска. Славе св.арх. и првомуч. Стефана.

    • Бранко Тодоровић

      Јесу ли вам шта Богдановићи из: Цвртковаца, Јелањске, Кладара, Остружње Горње, Станара? То су све места близу једна других.

  8. Немања Стевановић Чешанка

    Поздрав свима!

    Овако, моји су Богдановићи/Стевановићи из Доњих Славковаца, Црна Трава. Цела махала/засеок слави Светог Василија Великог (као и Момчиловићи/Јовановићи из истог засеока). У књизи Ристе Т. Николића “Крајиште и Власина” сам нашао да смо знепољског порекла од Драјчинаца и да смо у сродству са Јовом Бошњаком, али ми то ништа не значи јер нисам успео да нађем ништа даље..
    Породични надимак доњославковачких Стевановића је Чешанка/Чешанке.
    Иначе, покојни деда-стриц, Десимир Стевановић, и мој отац, Мирослав, покушали су да направе родослов, али су стигли само до Славка који је отприлике живео почетком или средином 17. века…
    Уколико имате неке информације – јавите.
    Поздрав и унапред хвала! 🙂

  9. Natasa Cerovic

    Zdravo svima zovem se Natasa devojacko mi je Bogdanovic moj otac je rodom iz Kosjerica slavi Svetog Nikolu pa me zanima vise o tim Bogdanovicima.

  10. Filip Uzice

    Bogdanovici u Mokroj Gori od 1750-e.. :))
    Slavimo Djurdjic, 16.11.
    Pozdrav svima..

    • Aleksandar Bogdanovic

      Filipe moj deda je i Mokre Gore dosao na Umku 1960-te. Zvao se Budimir a otac mi se zove Tomislav. Koliko znam i baba mi je iz Mokre Gore porodica Arsenovic ili Arsenijevic… Slavimo Djurdjic… Bilo je njih 11-oro braca i sestara… Ako znas koga i koje porodicno stablo reci da se nadjem… Iskreno ja ne znam u Mokroj Gori nikog sem komsija Kojadinovica i Jeftica… Zivimo kuca do kuce… Ajd javi se na email [email protected] ili preko fb-a za vise informacija https://www.facebook.com/aleksandar.bogdanovic.aca . Pozdrav