Порекло презимена Богдановић

5. март 2012.

коментара: 154

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ БОГДАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Богдановић

Хаплогрупа: R1a Z280 CTS3402 Карпатско-далматински кластер

Порекло: Јелићка, Приједор, Република Српска

Крсна слава: Срђевдан

Контакт:
_________________________

Богдановић

Хаплогрупа: R1a општи кластер

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Богдановић

Хаплогрупа: I2a DS род Л

Порекло: Ђурђево, Жабаљ, Шајкашка, Бачка, Србија

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Проф. Новак Мандић Студо – СРПСКЕ ПОРОДИЦЕ ВОЈВОДСТВА СВЕТОГ САВЕ, Гацко 2000.

Презиме Богдановић први пут се помиње у писаним документима, од 14. августа 1280. године у Конавлима, а који се налазе у дубровачким споменицима. Драгохну Богдановићу из Конавла јамчи Радостић да ће доћи на суђење у Дубровник. То је двадесето изворно презиме по години јављања, које је до данас сачувано у контексту од првог помена.

Стр. 72-73, 128, 237.

У “Дечанским хрисовуљама” 1335-1345 , Богдановићи се спомињу на више мјеста.

У “Дечанској хрисовуљи I” на петом мјесту уписани су Богдановићи, а испре су:Дановићи, Бранковићи, Павловићи и Шарпановићи.

У “Дечанској хрисовуљи II” уписане су породице порјеклом из Травуније с Конавлима и Драчевицом, из Хума и Дукљановог Подгорја (“Загорске Србије”) односно Загорја: Радејевић, Богдановић, Братић…

У “Дечанској хрисовуљи III” налазе се породице из Хумске земље, Травуније и Загорја.

-У селу Лучанима помиње се Грк Богдановић на 145 страници Хрисовуље.

-У селу Истинићи Драгош Богдановић, стр.148.

-У Папраћанима Милко Богдановић. 150.

-У селу Храстовица и истоименом засеоку настањен је и Ранко Богдановић, 164.

-У селу Бабе борави и Добретко Богдановић, 167.

-У селу Добра Река уписан је и Радован Богдановић, 242.

Стр 65-73

У дубровачким и дечанским документима Богдановићи се још спомињу:

Никола Богдановић, калуђер из Конавала и брат презвитер Тврдан, 21.јул 1375 године.

Стр 465

Након пада Војводства светог Саве под Турке 1465. године или Херцеговине чије се име први пут помиње 1464. у недатираној објави Дубровчанина Франка која је издата у Скопљу… Богдановићи се помињу у Коњицу 1484. године, Требињу 1488, као и у недатираном турском попису у другој половини XV вијека – Вучета Богдановић из фочанског села.

Пописујући “земље царског Хаса у Фочи” спомињу се Богдановићи.

Стр. 365-369

 

Српско становништво Травуније, Захумља и Загорја насељавало је сјеверну Далмацију још од краја XIII вијека, а почетком XIV вијека 1305. и 1338. године извршена су два значајна исељавања из ових области у Скрадин, Брибир, Клис, Островицу и још нека мјеста.

У другој половин XV вијека пред турском опасношћу, колона српских племена и народа са простора Старе Херцеговине упутили су се преко западне Херцеговине уз Подинарје ка Лики и Крајинама западне Босне и Хрватске.

У сеобама и миграционим кретањима из Херцеговине у Хрватску од XIV до половине XX вијека иселио се велики број српских породица.

Стр. 400

—————————-

Нико Капетановић и Ненад Векарић – Конавски родови, ХАЗУ 2001

Никола Богдановић посједовао је кућу у Придворју (Гаковић) 1536 (казбац) и 1549; Матијаш Ђурђов Богдановић 1560/85 а Марко Богдановић 1579/88 год…

Стр 170.

 

ПРИРЕДИО: Сарадник портала Порекло Милорад Богдановић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (154)

Одговорите

154 коментара

  1. Mile Spasojev Bogdanović,Beograd

    Svi Bogdanovići iz Pive/Pišče,Krstac,Vrutak/slave Svetog Jovana.Zahvaljujući Ratku Bogdanoviću i njegovim radu mnogo se zna o generacijama Bogdanovića iz Pive.
    Migracijama Bogdanovići iz Pive su stizali i naseljavali se u Nikšić,Podgoricu,Potpeće-Pljevlja,Prištinu-pa dalje Zmajevo, Novi Sad.Neki bratstvenici su otišli u Sarajevo,Bačko Dobro Polje-Vrbas,Kula, Čačak.neki su stizali i do Ljubljane/moja malenkost/.Pozdrav svim Bopgdanovićima

  2. sveto bogdanovic

    Ja sam Sveto Bogdanovic iz Republike Srpske opstina Srebrenica,slavim sv oca Nikolu,otac mi je samo rekao da smo rodom iz crne gore,i da smo prvi doselili u ove krajeve i njbrojnija smo familija fala bogu

    • Milivoje

      Ja sam Milivoje Bogdanovic iz Klokota kod Gnjilana.Zeleo bih da budemo u kontaktu ako smo u krvnom srodstvu.I mi slavimo sv.Nikolu.

    • Ivana

      Cao svima! Zovem se Ivana Bogdanović, poreklo mi je iz istocne Srbije branicevski okrug, grad Kučevo, krsna slava nam je Sv. Nikola deda mi je pricao da nam je poreklo od Jug Bogdana (9 Jugovica) ali kako smo se doselili ili odakle se doselili u taj kraj neznam.

  3. Natasa

    Moj tata je poreklom iz sela Rumska selo se nalazi kod planine Cer opština Šabac slavi Sv.Nikolu želim saznati nešto više o svom prezimenu Bogdanovic

  4. Pozdrav za sve Bogdanoviće uz poziv da se registruju na

    Global Bogdanović – Bogdanovich family group
    https://www.facebook.com/groups/1540935842834013/

  5. Petar Bogdanović

    Pozdrav svim Bogdanovićima!!! Ja sam iz Zrenjanina a moji su iz Like, selo Gornje Vrhovine tzv. Crna Vlast. Krsna slava Nikoljdan! 🙂

    • Milan Bogdanovic

      Pozdrav, Petre. Moji su, takodje, iz sela Gornje Vrhovine. Nikoljdan slavimo. Tamo su svi rod, tako da smo i mi, pretpostavljam. 🙂

    • Vladimir bogdanovic

      ja sam iz Sm.palanke deda mi je iz vrhovina slava Sveti Nikola

    • Никица Богдановић

      Још један из Црне Власти. Нас тамо има у 2 засеока. Моји (још нас звали Личине) имају куће ближе Штетићима и Чудићима, славимо Св.Николу, а други засеок је горе према Пуповцима. Како су стари људи причали, ми смо смели да се женимо са овим другим Богдановићима. Сад кад пребројим куће, нас у Личинама било 9 фамилија које смо род. А наводно смо (казивао нам стари “Атлета”, Никола, од ових других, нашао негде у црквеним књигама) ми Личине дошли из Црне Горе. И никад ми нико није могао да објасни зашто су нас звали Личине. Моји преци су, да кренем од оца па уназад Никола, Данило (звали га Мане, рођ. 1902), па опет Данило, па Михаило (звали га Мија)

    • Miloš Bogdanović

      Moji Bogdanovići isto slave svetog Nikolu.

      Da li je neko od vas radio DNK analizu?

      Sa muške strane ovu moju granu Bogdanovića prati u Y hromozomu HG-N-p189.2.

      Po predanju smo iz crnogorskog plemena Njeguši. Potom su se preselili u Rašku, a zatim u seobi 1690. za vreme patrijarha Čarnojevića prebegli su pred Turcima iz Srbije u tadašnju Austrijsku carevinu i naselili se u Pečevaru u južnoj Mađarskoj. Čukundeda Aleksandar Bogdanović bio trgovac u Baji (1824-1905). U Mađarskoj revoluciji 1848. godine se borio na strani Mađara. Imao tri sina. Jedan od njih je moj pradeda Mihajlo Bogdanović (1856-1908), koji je pobegao od kuće 1876. godine, preplivao Savu i došao u Srbiju kao dobrovoljac da se bori u srpsko-turskom ratu. Kasnije se zaposlio kao činovnik u fabrici vojne odeće u Beogradu. Drugi sin od Aleksandra Bodganovića je bio srpski patrijarh Lazar (Lukijan) Bogdanović (1867-1913), a treći osnivač ginekološke klinike i dekan medicinskog fakulteta u Beogradu dr Miloš Bogdanović (1877-1937).

      • Perica Bogdanovic

        Moje ime je Perica Bogdanovic.Moji preci su iz plemena Njegusi. Krsna slava nam je sv.Nikola. Porijeklo vodimo od kneza Bogdana, koji se pominje u 14 vijeku. To je knezevski rod na Njegusima,sve do ukidanja knestva od strane knjaza Danila Petrovica.

  6. Danijel Bogdanovic

    Pozdrav svima! Moji su poreklom sa Korduna iz Topuskog, selo Vorkapici, slavimo slavu Vidovdan!!

  7. ja sam radoslav bogdanović i živim na teritoriji velikog polja kod obrenovca.rođen sam u Ćićevcu kod kruševca.tada je bilo 26 domaćinstava ,a sada ih ima višepamtim neke iz moje familijw kao što su:Đorđe,Vava Vula ,MILUM,MIKAILO I TAKO DALJE.SVI SLAVIMO SV.JOVANA KRSTITELJA 20.01 I Sv jovan letnji ili Ivandan.AKO MOŽETE RECITE MI NEŠTO O MOMPREZIMENU.,BIĆU VAM ZAHVALAN.

  8. Jadranka Bogdanovic-Kaloci

    Moji pretci su iz Šumadije iz okoline Arandjelovca a krsna slava moje porodice je Sv. Stefan. Interesuje me ako neko ima podatak kojoj grani Bogdanovica pripadamo.

  9. Dusko

    Jadranka posto vidim da slavimo istu slavu da li sta vise znas o svojoj porodici odakle su dosli i koliko su vremena tu u Sumadiji. Pozdrav Dusko

  10. Sasa Bogdanovic

    Dragi svi,
    Da li neko moze da mi pomogne savetom kako da dodjem do knjige ‘Rakov Dol’? To je knjiga koja prati porodicno stablo Bogdanovica. Hvala vam unapred! Srdacan pozdrav iz New York-a