Порекло презимена Богдановић

5. март 2012.

коментара: 154

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ БОГДАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Богдановић

Хаплогрупа: R1a Z280 CTS3402 Карпатско-далматински кластер

Порекло: Јелићка, Приједор, Република Српска

Крсна слава: Срђевдан

Контакт:
_________________________

Богдановић

Хаплогрупа: R1a општи кластер

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Богдановић

Хаплогрупа: I2a DS род Л

Порекло: Ђурђево, Жабаљ, Шајкашка, Бачка, Србија

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Проф. Новак Мандић Студо – СРПСКЕ ПОРОДИЦЕ ВОЈВОДСТВА СВЕТОГ САВЕ, Гацко 2000.

Презиме Богдановић први пут се помиње у писаним документима, од 14. августа 1280. године у Конавлима, а који се налазе у дубровачким споменицима. Драгохну Богдановићу из Конавла јамчи Радостић да ће доћи на суђење у Дубровник. То је двадесето изворно презиме по години јављања, које је до данас сачувано у контексту од првог помена.

Стр. 72-73, 128, 237.

У “Дечанским хрисовуљама” 1335-1345 , Богдановићи се спомињу на више мјеста.

У “Дечанској хрисовуљи I” на петом мјесту уписани су Богдановићи, а испре су:Дановићи, Бранковићи, Павловићи и Шарпановићи.

У “Дечанској хрисовуљи II” уписане су породице порјеклом из Травуније с Конавлима и Драчевицом, из Хума и Дукљановог Подгорја (“Загорске Србије”) односно Загорја: Радејевић, Богдановић, Братић…

У “Дечанској хрисовуљи III” налазе се породице из Хумске земље, Травуније и Загорја.

-У селу Лучанима помиње се Грк Богдановић на 145 страници Хрисовуље.

-У селу Истинићи Драгош Богдановић, стр.148.

-У Папраћанима Милко Богдановић. 150.

-У селу Храстовица и истоименом засеоку настањен је и Ранко Богдановић, 164.

-У селу Бабе борави и Добретко Богдановић, 167.

-У селу Добра Река уписан је и Радован Богдановић, 242.

Стр 65-73

У дубровачким и дечанским документима Богдановићи се још спомињу:

Никола Богдановић, калуђер из Конавала и брат презвитер Тврдан, 21.јул 1375 године.

Стр 465

Након пада Војводства светог Саве под Турке 1465. године или Херцеговине чије се име први пут помиње 1464. у недатираној објави Дубровчанина Франка која је издата у Скопљу… Богдановићи се помињу у Коњицу 1484. године, Требињу 1488, као и у недатираном турском попису у другој половини XV вијека – Вучета Богдановић из фочанског села.

Пописујући “земље царског Хаса у Фочи” спомињу се Богдановићи.

Стр. 365-369

 

Српско становништво Травуније, Захумља и Загорја насељавало је сјеверну Далмацију још од краја XIII вијека, а почетком XIV вијека 1305. и 1338. године извршена су два значајна исељавања из ових области у Скрадин, Брибир, Клис, Островицу и још нека мјеста.

У другој половин XV вијека пред турском опасношћу, колона српских племена и народа са простора Старе Херцеговине упутили су се преко западне Херцеговине уз Подинарје ка Лики и Крајинама западне Босне и Хрватске.

У сеобама и миграционим кретањима из Херцеговине у Хрватску од XIV до половине XX вијека иселио се велики број српских породица.

Стр. 400

—————————-

Нико Капетановић и Ненад Векарић – Конавски родови, ХАЗУ 2001

Никола Богдановић посједовао је кућу у Придворју (Гаковић) 1536 (казбац) и 1549; Матијаш Ђурђов Богдановић 1560/85 а Марко Богдановић 1579/88 год…

Стр 170.

 

ПРИРЕДИО: Сарадник портала Порекло Милорад Богдановић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (154)

Одговорите

154 коментара

  1. Bojan Bogdanovic

    Pozdrav svima,
    Ja sam Bogdanovic iz okoline Uzica (selo Bioska)
    Krsna slava Alempijevdan
    U selu je jos nekoliko porodica Bogdanovic, sa krsnom slavom Sv.Nikola

  2. GEORGINA

    Zdravo dragi moji Bogdanovici😀
    Ima li koga od Bogdanovica da slavi Lazarevdan.
    Poreklo mi je iz sela Postenje kod Ljubovije inače po predanju vučemo korene iz Crne Gore

  3. Стевановић

    Молим Богдановиће из села РАТКОВА код ОЏАКА да ме контактирају.

    [email protected]

  4. Milan

    Pozdrav svima, ja sam Milan. Deda pokojni sa tatine strane se doselio u Batajnicu iz sela Štikovo (okolina Knina). Krsna slava je Sveti Ilija. Pored ovog sela Bogdanovića u Dalmaciji ima i u Uzdolju. Postoji i selo Bogdanovići između Splita i Šibenika, kao i mesta Komiža i ostrvo Vis. Oni su pokatoličeni Bogdanovići. Jedan rođak iz Novog Sada je tražio pomoć etnologa za poreklo i dobio sledeći odgovor:
    Pregledom Bogdanovića u dostupnoj literaturi koja daje vreme i raspored doseljavanja, te prema M. Radeki preglede pravoslavnih porodica u Lici, Krbavi, Kapelskom, Gackoj, Kordunu i na Baniji, tj. u eparhiji Gornja krajina odnosno “Karlovačko vladičanstvo”, nismo nigde pronašli Bogdanoviće “ilinštake”, već bezbroj varijanti sa slavama Sv. Jovan, Sv. Đorđe, Sv. Petar i Pavle, Sv. Nikola i rimokatolika – ali je Štikovo u Bukovici a ona pripada Eparhiji dalmatinskoj.

    U “Leksiku prezimena SR Hrvatske”, po podacima do poslednjeg rata za secesiju na tlu ove bivše ju-republike, Bogdanovići su bili stanovnici velikog broja mesta i opština, mada nam ti podaci nisu od prevelike koristi, s obzirom na to da nemaju podatke o nacionalnoj i konfesionalnoj pripadnosti. Pomenućemo samo rodno mesto predaka našeg čitaoca – Štikovo, opština Drniš, gde su zabeležene 52 osobe sa ovim prezimenom, kao i još neka druga mesta, npr. Uzdolje kod Knina sa 14 i Komiža (Vis) sa 83 osobe sa prezimenom Bogdanović.

    U Hercegovini se spominju Bogdani i Bogdanovići kao pravoslavne srpske porodice u okolini Ljubinja, Stoca, Mostara i u Popovom Polju, ali sa slavama Đurđevdan i Jovanjdan. Tako da nam je ostala još jedina mogućnost da se okrenemo Ćeklićima u Katunskoj nahiji koji Ilindan imaju kao svoju plemensku slavu i da tamo potražimo Bogdanoviće.

    I, zaista, tamo stoji da ih ima iseljenih u Kavču i Lastvi, gde su pobegli od krvi i menjali prezimena. No, nama se učinila verovatnija druga mogućnost, tj. da su to Bogdanovići iseljeni iz Paštrovića, iz Buljarice, zaselak Golubovići. Oni su od Matanovića iz Ćeklića koji su se iselili u Paštroviće iz sela Ćeklića. Nisu pripadali nijednom plemenu i zadržali su i kasnije zajedničku ćeklićku slavu kao svoju.

    Imaju rođake u Gluhom Dolu u Crmnici i u Ulcinju, gde su izbegli “od krvi”. Od njih je, najverovatnije, jedna grupa iseljena upravo do Drniša i Štikova na Tromeđi.

    • Nikola

      Pozdrav Milane Nikola je ovde upravo koji je pisao to pismo 🙂 .. Drago mi je da se javio neko od familije. Našao sam i na fejsbuku grupu par njih iz Štikova.. Pozdrav

  5. Vladimir Bogdanović

    Rođen sam u Prijepolju, otac Branko i deda Simo rodjeni u Prijepolju. Pradeda kosto došau iz Bijelog Polja. Po kazivanju negde iz okoline Mojkovca ili Kolašina. Slavimo Svetog Luku.
    Ako imate bilo kakve podatke biću zahvalan.
    Hvala
    063236732, [email protected]

  6. Ivana Bogdanović

    Poštovanje svima,

    moja porodica sa očeve strane (Zoran) vodi poreklo iz jednos sela ispod Jastrebca, u blizini Velikog Sela, mislim da je Kostenica, a sredinom 20. v. se pradeda Ljubisav i deda Radomir sele u Prokuplje, gde i danas živi jedan deo porodice. Tri su priče kolale o našem poreklu u porodici, bez neke provere su ostale.
    1. da smo poreklom od Jug Bogdana, tj. Nemanjića o čemu svedoči kula na Hisaru, kod Prokuplja
    2. da smo Šopi, ili čak Cincari
    3. da smo se doselili iz Crne Gore ili Stare Hercegovine (možda bi slava ukazala na to?)
    Pošto nam je slava Sv. Sava, a nisam zapazila da iko od Bogdanovića ovde na blogu pominje da slavi tu slavu, baš me zanima da li možemo da saznamo nešto više o našem poreklu tj. da li neko poseduje nekakvu informaciju.
    Pozdrav svim Bogdanovićima i svako dobro!

  7. Душан Богдановић

    Поздрав свим Богдановићима. Моји су из села Зринска у Славонији, деда се 1918. доселио у Београд. Крсна слава Митровдан

  8. Damir Bogdanovic

    Pozdrav svim Bogdanovicima…
    Ja sam rodjen u Subotici,moj otac takodje.Deda se doselio iz Ćuprije za Suboticu,zvao se Miodrag i imao je dva brata,Ljubomira i Dragoljuba koji su ostali u Ćupriji
    Krsna slava nam je Arandjelovdan
    Ako ima nekog ko zna nesto voleo bih da me kontaktira [email protected] ili na tel.0638292163

  9. Neven Bogdanović

    Pozdrav ja sam Bogdanović iz Krupe na Uni (Dubovik) slavim sv. Nikolu

  10. Vera Bogdanovic

    Pozdrav svim Bogdanovicima! Ja sam iz Sokobanje, moj cukundeda Petar Bogdanovic je dosao iz Krivog Vira ( kod planine Rtanj) , slavimo Sv. Jovana Krstitelja 20.01. Ne znam nista vise o poreklu, a volela bih da znam.Da li ima Bogdanovica u Krivom Viru sa istom slavom?