Poreklo prezimena Bogdanović

5. mart 2012.

komentara: 154

[toggle title=”TESTIRANI BOGDANOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Bogdanović

Haplogrupa: R1a Z280 CTS3402 Karpatsko-dalmatinski klaster

Poreklo: Jelićka, Prijedor, Republika Srpska

Krsna slava: Srđevdan

Kontakt:
_________________________

Bogdanović

Haplogrupa: R1a opšti klaster

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Bogdanović

Haplogrupa: I2a DS rod L

Poreklo: Đurđevo, Žabalj, Šajkaška, Bačka, Srbija

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prof. Novak Mandić Studo – SRPSKE PORODICE VOJVODSTVA SVETOG SAVE, Gacko 2000.

Prezime Bogdanović prvi put se pominje u pisanim dokumentima, od 14. avgusta 1280. godine u Konavlima, a koji se nalaze u dubrovačkim spomenicima. Dragohnu Bogdanoviću iz Konavla jamči Radostić da će doći na suđenje u Dubrovnik. To je dvadeseto izvorno prezime po godini javljanja, koje je do danas sačuvano u kontekstu od prvog pomena.

Str. 72-73, 128, 237.

U “Dečanskim hrisovuljama” 1335-1345 , Bogdanovići se spominju na više mjesta.

U “Dečanskoj hrisovulji I” na petom mjestu upisani su Bogdanovići, a ispre su:Danovići, Brankovići, Pavlovići i Šarpanovići.

U “Dečanskoj hrisovulji II” upisane su porodice porjeklom iz Travunije s Konavlima i Dračevicom, iz Huma i Dukljanovog Podgorja (“Zagorske Srbije”) odnosno Zagorja: Radejević, Bogdanović, Bratić…

U “Dečanskoj hrisovulji III” nalaze se porodice iz Humske zemlje, Travunije i Zagorja.

-U selu Lučanima pominje se Grk Bogdanović na 145 stranici Hrisovulje.

-U selu Istinići Dragoš Bogdanović, str.148.

-U Papraćanima Milko Bogdanović. 150.

-U selu Hrastovica i istoimenom zaseoku nastanjen je i Ranko Bogdanović, 164.

-U selu Babe boravi i Dobretko Bogdanović, 167.

-U selu Dobra Reka upisan je i Radovan Bogdanović, 242.

Str 65-73

U dubrovačkim i dečanskim dokumentima Bogdanovići se još spominju:

Nikola Bogdanović, kaluđer iz Konavala i brat prezviter Tvrdan, 21.jul 1375 godine.

Str 465

Nakon pada Vojvodstva svetog Save pod Turke 1465. godine ili Hercegovine čije se ime prvi put pominje 1464. u nedatiranoj objavi Dubrovčanina Franka koja je izdata u Skoplju… Bogdanovići se pominju u Konjicu 1484. godine, Trebinju 1488, kao i u nedatiranom turskom popisu u drugoj polovini XV vijeka – Vučeta Bogdanović iz fočanskog sela.

Popisujući “zemlje carskog Hasa u Foči” spominju se Bogdanovići.

Str. 365-369

 

Srpsko stanovništvo Travunije, Zahumlja i Zagorja naseljavalo je sjevernu Dalmaciju još od kraja XIII vijeka, a početkom XIV vijeka 1305. i 1338. godine izvršena su dva značajna iseljavanja iz ovih oblasti u Skradin, Bribir, Klis, Ostrovicu i još neka mjesta.

U drugoj polovin XV vijeka pred turskom opasnošću, kolona srpskih plemena i naroda sa prostora Stare Hercegovine uputili su se preko zapadne Hercegovine uz Podinarje ka Liki i Krajinama zapadne Bosne i Hrvatske.

U seobama i migracionim kretanjima iz Hercegovine u Hrvatsku od XIV do polovine XX vijeka iselio se veliki broj srpskih porodica.

Str. 400

—————————-

Niko Kapetanović i Nenad Vekarić – Konavski rodovi, HAZU 2001

Nikola Bogdanović posjedovao je kuću u Pridvorju (Gaković) 1536 (kazbac) i 1549; Matijaš Đurđov Bogdanović 1560/85 a Marko Bogdanović 1579/88 god…

Str 170.

 

PRIREDIO: Saradnik portala Poreklo Milorad Bogdanović

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (154)

Odgovorite

154 komentara

  1. Bojan Bogdanovic

    Pozdrav svima,
    Ja sam Bogdanovic iz okoline Uzica (selo Bioska)
    Krsna slava Alempijevdan
    U selu je jos nekoliko porodica Bogdanovic, sa krsnom slavom Sv.Nikola

  2. GEORGINA

    Zdravo dragi moji Bogdanovici😀
    Ima li koga od Bogdanovica da slavi Lazarevdan.
    Poreklo mi je iz sela Postenje kod Ljubovije inače po predanju vučemo korene iz Crne Gore

  3. Stevanović

    Molim Bogdanoviće iz sela RATKOVA kod ODŽAKA da me kontaktiraju.

    [email protected]

    • Dusko Bogdanovic

      Vidim da se interesujete za prezime Bogdanovic iz danasnjeg Ratkova tj iz Parabuc. Moji vode porjeklo iz tog sela koliko sam dosegao jos iz 1813g. Pozdrav i pisite , Dusko Bogdanovic Bijeljina Republika Srpska

  4. Milan

    Pozdrav svima, ja sam Milan. Deda pokojni sa tatine strane se doselio u Batajnicu iz sela Štikovo (okolina Knina). Krsna slava je Sveti Ilija. Pored ovog sela Bogdanovića u Dalmaciji ima i u Uzdolju. Postoji i selo Bogdanovići između Splita i Šibenika, kao i mesta Komiža i ostrvo Vis. Oni su pokatoličeni Bogdanovići. Jedan rođak iz Novog Sada je tražio pomoć etnologa za poreklo i dobio sledeći odgovor:
    Pregledom Bogdanovića u dostupnoj literaturi koja daje vreme i raspored doseljavanja, te prema M. Radeki preglede pravoslavnih porodica u Lici, Krbavi, Kapelskom, Gackoj, Kordunu i na Baniji, tj. u eparhiji Gornja krajina odnosno “Karlovačko vladičanstvo”, nismo nigde pronašli Bogdanoviće “ilinštake”, već bezbroj varijanti sa slavama Sv. Jovan, Sv. Đorđe, Sv. Petar i Pavle, Sv. Nikola i rimokatolika – ali je Štikovo u Bukovici a ona pripada Eparhiji dalmatinskoj.

    U “Leksiku prezimena SR Hrvatske”, po podacima do poslednjeg rata za secesiju na tlu ove bivše ju-republike, Bogdanovići su bili stanovnici velikog broja mesta i opština, mada nam ti podaci nisu od prevelike koristi, s obzirom na to da nemaju podatke o nacionalnoj i konfesionalnoj pripadnosti. Pomenućemo samo rodno mesto predaka našeg čitaoca – Štikovo, opština Drniš, gde su zabeležene 52 osobe sa ovim prezimenom, kao i još neka druga mesta, npr. Uzdolje kod Knina sa 14 i Komiža (Vis) sa 83 osobe sa prezimenom Bogdanović.

    U Hercegovini se spominju Bogdani i Bogdanovići kao pravoslavne srpske porodice u okolini Ljubinja, Stoca, Mostara i u Popovom Polju, ali sa slavama Đurđevdan i Jovanjdan. Tako da nam je ostala još jedina mogućnost da se okrenemo Ćeklićima u Katunskoj nahiji koji Ilindan imaju kao svoju plemensku slavu i da tamo potražimo Bogdanoviće.

    I, zaista, tamo stoji da ih ima iseljenih u Kavču i Lastvi, gde su pobegli od krvi i menjali prezimena. No, nama se učinila verovatnija druga mogućnost, tj. da su to Bogdanovići iseljeni iz Paštrovića, iz Buljarice, zaselak Golubovići. Oni su od Matanovića iz Ćeklića koji su se iselili u Paštroviće iz sela Ćeklića. Nisu pripadali nijednom plemenu i zadržali su i kasnije zajedničku ćeklićku slavu kao svoju.

    Imaju rođake u Gluhom Dolu u Crmnici i u Ulcinju, gde su izbegli “od krvi”. Od njih je, najverovatnije, jedna grupa iseljena upravo do Drniša i Štikova na Tromeđi.

    • Nikola

      Pozdrav Milane Nikola je ovde upravo koji je pisao to pismo 🙂 .. Drago mi je da se javio neko od familije. Našao sam i na fejsbuku grupu par njih iz Štikova.. Pozdrav

  5. Vladimir Bogdanović

    Rođen sam u Prijepolju, otac Branko i deda Simo rodjeni u Prijepolju. Pradeda kosto došau iz Bijelog Polja. Po kazivanju negde iz okoline Mojkovca ili Kolašina. Slavimo Svetog Luku.
    Ako imate bilo kakve podatke biću zahvalan.
    Hvala
    063236732, [email protected]

  6. Ivana Bogdanović

    Poštovanje svima,

    moja porodica sa očeve strane (Zoran) vodi poreklo iz jednos sela ispod Jastrebca, u blizini Velikog Sela, mislim da je Kostenica, a sredinom 20. v. se pradeda Ljubisav i deda Radomir sele u Prokuplje, gde i danas živi jedan deo porodice. Tri su priče kolale o našem poreklu u porodici, bez neke provere su ostale.
    1. da smo poreklom od Jug Bogdana, tj. Nemanjića o čemu svedoči kula na Hisaru, kod Prokuplja
    2. da smo Šopi, ili čak Cincari
    3. da smo se doselili iz Crne Gore ili Stare Hercegovine (možda bi slava ukazala na to?)
    Pošto nam je slava Sv. Sava, a nisam zapazila da iko od Bogdanovića ovde na blogu pominje da slavi tu slavu, baš me zanima da li možemo da saznamo nešto više o našem poreklu tj. da li neko poseduje nekakvu informaciju.
    Pozdrav svim Bogdanovićima i svako dobro!

  7. Dušan Bogdanović

    Pozdrav svim Bogdanovićima. Moji su iz sela Zrinska u Slavoniji, deda se 1918. doselio u Beograd. Krsna slava Mitrovdan

  8. Damir Bogdanovic

    Pozdrav svim Bogdanovicima…
    Ja sam rodjen u Subotici,moj otac takodje.Deda se doselio iz Ćuprije za Suboticu,zvao se Miodrag i imao je dva brata,Ljubomira i Dragoljuba koji su ostali u Ćupriji
    Krsna slava nam je Arandjelovdan
    Ako ima nekog ko zna nesto voleo bih da me kontaktira [email protected] ili na tel.0638292163

  9. Neven Bogdanović

    Pozdrav ja sam Bogdanović iz Krupe na Uni (Dubovik) slavim sv. Nikolu

  10. Vera Bogdanovic

    Pozdrav svim Bogdanovicima! Ja sam iz Sokobanje, moj cukundeda Petar Bogdanovic je dosao iz Krivog Vira ( kod planine Rtanj) , slavimo Sv. Jovana Krstitelja 20.01. Ne znam nista vise o poreklu, a volela bih da znam.Da li ima Bogdanovica u Krivom Viru sa istom slavom?