Poreklo prezimena Bogdanović

5. mart 2012.

komentara: 154

[toggle title=”TESTIRANI BOGDANOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Bogdanović

Haplogrupa: R1a Z280 CTS3402 Karpatsko-dalmatinski klaster

Poreklo: Jelićka, Prijedor, Republika Srpska

Krsna slava: Srđevdan

Kontakt:
_________________________

Bogdanović

Haplogrupa: R1a opšti klaster

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Bogdanović

Haplogrupa: I2a DS rod L

Poreklo: Đurđevo, Žabalj, Šajkaška, Bačka, Srbija

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prof. Novak Mandić Studo – SRPSKE PORODICE VOJVODSTVA SVETOG SAVE, Gacko 2000.

Prezime Bogdanović prvi put se pominje u pisanim dokumentima, od 14. avgusta 1280. godine u Konavlima, a koji se nalaze u dubrovačkim spomenicima. Dragohnu Bogdanoviću iz Konavla jamči Radostić da će doći na suđenje u Dubrovnik. To je dvadeseto izvorno prezime po godini javljanja, koje je do danas sačuvano u kontekstu od prvog pomena.

Str. 72-73, 128, 237.

U “Dečanskim hrisovuljama” 1335-1345 , Bogdanovići se spominju na više mjesta.

U “Dečanskoj hrisovulji I” na petom mjestu upisani su Bogdanovići, a ispre su:Danovići, Brankovići, Pavlovići i Šarpanovići.

U “Dečanskoj hrisovulji II” upisane su porodice porjeklom iz Travunije s Konavlima i Dračevicom, iz Huma i Dukljanovog Podgorja (“Zagorske Srbije”) odnosno Zagorja: Radejević, Bogdanović, Bratić…

U “Dečanskoj hrisovulji III” nalaze se porodice iz Humske zemlje, Travunije i Zagorja.

-U selu Lučanima pominje se Grk Bogdanović na 145 stranici Hrisovulje.

-U selu Istinići Dragoš Bogdanović, str.148.

-U Papraćanima Milko Bogdanović. 150.

-U selu Hrastovica i istoimenom zaseoku nastanjen je i Ranko Bogdanović, 164.

-U selu Babe boravi i Dobretko Bogdanović, 167.

-U selu Dobra Reka upisan je i Radovan Bogdanović, 242.

Str 65-73

U dubrovačkim i dečanskim dokumentima Bogdanovići se još spominju:

Nikola Bogdanović, kaluđer iz Konavala i brat prezviter Tvrdan, 21.jul 1375 godine.

Str 465

Nakon pada Vojvodstva svetog Save pod Turke 1465. godine ili Hercegovine čije se ime prvi put pominje 1464. u nedatiranoj objavi Dubrovčanina Franka koja je izdata u Skoplju… Bogdanovići se pominju u Konjicu 1484. godine, Trebinju 1488, kao i u nedatiranom turskom popisu u drugoj polovini XV vijeka – Vučeta Bogdanović iz fočanskog sela.

Popisujući “zemlje carskog Hasa u Foči” spominju se Bogdanovići.

Str. 365-369

 

Srpsko stanovništvo Travunije, Zahumlja i Zagorja naseljavalo je sjevernu Dalmaciju još od kraja XIII vijeka, a početkom XIV vijeka 1305. i 1338. godine izvršena su dva značajna iseljavanja iz ovih oblasti u Skradin, Bribir, Klis, Ostrovicu i još neka mjesta.

U drugoj polovin XV vijeka pred turskom opasnošću, kolona srpskih plemena i naroda sa prostora Stare Hercegovine uputili su se preko zapadne Hercegovine uz Podinarje ka Liki i Krajinama zapadne Bosne i Hrvatske.

U seobama i migracionim kretanjima iz Hercegovine u Hrvatsku od XIV do polovine XX vijeka iselio se veliki broj srpskih porodica.

Str. 400

—————————-

Niko Kapetanović i Nenad Vekarić – Konavski rodovi, HAZU 2001

Nikola Bogdanović posjedovao je kuću u Pridvorju (Gaković) 1536 (kazbac) i 1549; Matijaš Đurđov Bogdanović 1560/85 a Marko Bogdanović 1579/88 god…

Str 170.

 

PRIREDIO: Saradnik portala Poreklo Milorad Bogdanović

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (154)

Odgovorite

154 komentara

  1. SAŠA BOGDANOVIĆ

    Pozdrav moji dragi prezimenjaci,
    moji Bodanovići su sa KORDUNA,selo Donja Perjasica,u Hrvatskoj,imam porodično stablo od početka 1700g. i znam da su doseljenici iz Crne Gore,pretpostavljam iz okoline Pive. E sad kakd bi netko imao više saznanja o tome neka se javi i naravno ako bi netko znao kako da kupim knjigu Ratka B. Bogdanovića o Bogdanovićima iz Pive neka mi javi…pozdrav svima…

    • Milorad Bogdanović

      Saša, šta slave tvoji Bogdanovići, i odakle su došli na Kordun?
      Direktno iz Crne Gore na Kordun, zasigurno nisu.

    • Predrag Bogdanovic

      Moj je deda Djuradj dosao u Beograd iz Donje Perjasice na Kordunu, danasnja Hrvatska, nekada Srpska krajina. Njegov otac, a moj pradeda je bio Pavle/Pavao. Krsna slava Sv. Jovan.

      • Milan Bogdanovic

        Moje ime je Milan.Moj deda po ocu ocu je Djuradj(Djuro) iz Donje Perjasice, Kordun.Otac se kao vojno lice doselio u Vojvodinu gde sam se ja rodio.Krsna slava je Sv Jovan.

    • Ana Bogdanovic

      Saša,
      Ja sam se verovatno kasno uključila u prepisku tako da ne znam da li si od nekoga već dobio info kako da dođeš do knjige Ratka Bogdanovića. Ukoliko te još uvek zanima mogu ti dati kontakt.
      Veliki pozdrav,
      Ana Bogdanović

      • Marko Bogdanović

        Poštovanje Ana,
        Mene takođe zanima ova knjiga pa ako možeš da mi proslediš kontakt kako bih mogao da je nabavim.
        Hvala ti unapred

      • Saša Bogdanovć

        Draga Ana,
        Prošle su godine od kako sam bio na ovom portalu. Nisam do sada uspeo da dobijem informacije o knjizi “Rakov Dol” i ukoliko imaš neku informaciju kako doći do knjige bio bih ti neizmerno zahvalan. Moj email: [email protected]
        Topli pozdravi,
        Saša

    • Mirjana Bogdanović

      Dragi moj Bogdanoviću i moji su iz Donje Perjasice,nemaš pojma koliko mi je drago da se neko javio i od mojih. Nažalost jako malo znam o porijeklu jer su mi roditelji mladi umrli,ali znam da su ih zvali Kljaići i da smo u Perjasicu stigli iz Slunja, također slavimo Sv.Jovana, ako pada na srijdu ili petak posno, ( možda nešto znači) voljela bi da mi se javiš!! Unaprijed zahvalna!!!!!

      • Predrag Bogdanović

        Postovana Mirjana,
        Ako ste se meni obracali, ja sam tek sada video vasu poruku. Osim od dede Djuradja koji je ziveo sa mnom od mog rođenja pa do 2009. kada je umro (ja sam rodjen 1989. u Beogradu) znam samo o stradanju Srba pod progonom ustasa i nista mnogo vise, jer svi su ili nastradali (njegov brat Milan sa 18. godina na ratistu su ga ubili) ili kasnije su preziveli se selili na podrucje danasnje Vojvodine (Sonta, Apatin), kao njegovi roditelji Pavao i Stana, preziveli brat i sestra, a on je jedini dosao u Beograd, zaposlio u vreme razvoja industrije motora u Rakovici. Ozenio se i dobio porodicu. Imam jednu ceduljicu sa zapisanim porodicnim stablom. I to je to sto znam o nasoj istoriji, a raduje me kada god se javi neki Bogdanovic sa Korduna, narocito iz Donje Perjasice.
        Srdacan pozdrav.

  2. Anđelko Todorović

    Neznam kako sam dobio prezime Todorović / verovatno po čukun dedi koje se zvao Todor/. Moj otac i deda su Bogdanovići. Moj deda, otac i ja rođeni smo u selu Novake, opština Prizren.
    Slavimo Svetu Petku.
    Dali neko zna korene Bogdanivića naseljenih u Prizrenskom kraju.

    Srdačan pozdrav

  3. M.B.

    Dragi moji Bogdanovići,
    Moga oca zanima odakle su se doselili Bogdanovići u selo Grgurovce u blizini Lebana.
    Ime moga oca je Slavoljub, moj deda se zove Dragoljub, njegov otac Miloš (kao i ja), a otac Milošev je nosio ime Antanasije. Začetnik porodice, tj. čovek koji se je odselio na ove prostore bio je Mita Bogdanović, ako se ne varam. Krsna slava je sv. Arhanđel Mihailo.
    Moj otac je nekim istraživanjima porodičnog stabla došao do informacija da su se Bogdanovići na prostore Grgurovca doselili iz Crne Gore ili Bosne i Hercegovine, ali te informacije nisu dovoljno ispitane. Ako neko zna nešto, neka piše.
    Hvala svima unapred.
    Veliki pozdrav!

    • Milorad Bogdanović

      Provjeri koju slavu slave Bogdanovići što se početkom 19 vijeka spominju u vašoj okolini, možda ste sa njima u srodstvu, možda oni imaju saznanja odakle su doselili u ova mjesta:
      1.Bogdanović Borisav i brat Filip, Maksim i brat Nikola iz Uremovića, spominju se 1837, došli su Srbiju od Mitrovdana 1834
      2.Pavle Bogdanović spominje se 1836 na spisku stranih podanika u okružju užičkom srezu moravičkom, kao prodavač drva.
      3.Kitan Bogdanović, u Kruševcu se spominje 1836 kada je došao u Srbiju, neoženjen.
      -Dr Tihomir R. Đorđević, Arhivska građa za naselja u Srbiji, 1926; str 548, 552, 566.

  4. Mladen

    U Bratuncu u Republici Srpskoj postoje porodice Bogdanović, iz sela Kravica kod Bratunca i slave Aranđelovdan, koliko znam iz priča tu su doseljeni i okoline Valjeva ali to nisu sigurne i tačne informacije.

  5. Branko Todorović

    Od poznatih lica sa ovim prezimenom, jeste i slavni američki režiser Piter Bogdanović (rođ 1939.), sin srpskog slikara i pijaniste Borislava Bogdanovića, poreklom iz Rume, i Jevrejke austrijskog porekla Hemre Robinson.

    Hroničar Rume Boško Pauković o Bogdanovićima još kaže, da je Piterov deda Antonije Bogdanović bio jedan od osnivača pevačkog i pčelarskog društva Srbije, da se bavio društvenim radom i da je bio veliki humanitarac, a da je njihovo prezime uklesano i u zid crkve među velikim donatorima.

    Bogdanovići su u Rumi, takođe, bili poznati kao veliki zemljoposednici, imali su oko 1.200 jutara zemlje, a kuća im je bila na mestu sadašnjeg gradskog trga. Bavili su se vinogradsrstvom i u tome su bili veoma uspešni.

    Izvor: Blic

    • Miloš Bogdanović

      Moji preci su Bogdanovići, po predanju, iz crnogorskog plemena Njeguši. Potom su se preselili u Rašku, a zatim u seobi 1690. za vreme patrijarha Čarnojevića prebegli su pred Turcima iz Srbije u tadašnju Austrijsku carevinu i naselili se u Pečevaru u južnoj Mađarskoj. Čukundeda Aleksandar Bogdanović bio trgovac u Baji (1824-1905). U Mađarskoj revoluciji 1848. godine se borio na strani Mađara. Imao tri sina. Jedan od njih je moj pradeda Mihajlo Bogdanović (1856-1908), koji je pobegao od kuće 1876. godine, preplivao Savu i došao u Srbiju kao dobrovoljac da se bori u srpsko-turskom ratu. Kasnije se zaposlio kao činovnik u fabrici vojne odeće u Beogradu. Drugi sin od Aleksandra Bodganovića je bio srpski patrijarh Lazar (Lukijan) Bogdanović (1867-1913), a treći osnivač ginekološke klinike i dekan medicinskog fakulteta u Beogradu dr Miloš Bogdanović (1877-1937). Po predanju smo u srodstvu sa Bogdanovićima iz Rume. Slava je Sveti Nikola. Radio sam analizu DNK preko 23andme agencije. Analiza Y hromozoma je otkrila da imamo HG-N-p189.2. Ako je neko radio analizu Y hromozoma od Bogdanovića iz Rume ili je u kontaktu sa njima, bio bih zahvalan za kontakt preko emaila [email protected] ili mobilnog 064 15 15 092. Ovo su slike mojih predaka sa muške strane i nekih njihovih muških potomaka: http://svetlost.org/bogdanovicim.jpg

  6. Nebojša

    Bogdanovića ima u Podnovlju kod Doboja, Republika Srpska. Slave sv.arh. i prvomuč. Stefana.

    • Branko Todorović

      Jesu li vam šta Bogdanovići iz: Cvrtkovaca, Jelanjske, Kladara, Ostružnje Gornje, Stanara? To su sve mesta blizu jedna drugih.

  7. Nemanja Stevanović Češanka

    Pozdrav svima!

    Ovako, moji su Bogdanovići/Stevanovići iz Donjih Slavkovaca, Crna Trava. Cela mahala/zaseok slavi Svetog Vasilija Velikog (kao i Momčilovići/Jovanovići iz istog zaseoka). U knjizi Riste T. Nikolića “Krajište i Vlasina” sam našao da smo znepoljskog porekla od Drajčinaca i da smo u srodstvu sa Jovom Bošnjakom, ali mi to ništa ne znači jer nisam uspeo da nađem ništa dalje..
    Porodični nadimak donjoslavkovačkih Stevanovića je Češanka/Češanke.
    Inače, pokojni deda-stric, Desimir Stevanović, i moj otac, Miroslav, pokušali su da naprave rodoslov, ali su stigli samo do Slavka koji je otprilike živeo početkom ili sredinom 17. veka…
    Ukoliko imate neke informacije – javite.
    Pozdrav i unapred hvala! 🙂

  8. Natasa Cerovic

    Zdravo svima zovem se Natasa devojacko mi je Bogdanovic moj otac je rodom iz Kosjerica slavi Svetog Nikolu pa me zanima vise o tim Bogdanovicima.

  9. Filip Uzice

    Bogdanovici u Mokroj Gori od 1750-e.. :))
    Slavimo Djurdjic, 16.11.
    Pozdrav svima..

    • Aleksandar Bogdanovic

      Filipe moj deda je i Mokre Gore dosao na Umku 1960-te. Zvao se Budimir a otac mi se zove Tomislav. Koliko znam i baba mi je iz Mokre Gore porodica Arsenovic ili Arsenijevic… Slavimo Djurdjic… Bilo je njih 11-oro braca i sestara… Ako znas koga i koje porodicno stablo reci da se nadjem… Iskreno ja ne znam u Mokroj Gori nikog sem komsija Kojadinovica i Jeftica… Zivimo kuca do kuce… Ajd javi se na email [email protected] ili preko fb-a za vise informacija https://www.facebook.com/aleksandar.bogdanovic.aca . Pozdrav