Вулешевић

4. марта 2012.

коментара: 11

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (11)

Одговорите

11 коментара

 1. Goran

  Вулешевићи из Тврдоша код Требиња потичу од старог братства Вуковићи из села Режевића, из племена Паштровића,одакле су у 15веку дошли у Тврдош,Попово поље,из Тврдоша прешли у Јушиће.У Режевићима славили Св.Архиђ.Стефана.Селили су у Босну и у Стари Влах,Србија.

 2. Владан

  Можеш ли ми рећи гдје да нађем ове податке. Вулешевићи су сродни са Мискинима, Милишићима, и сви славе Св. Стефана. Сви су ХГ I1-Z63.

 3. Влашанин

  Вулешевићи се у Црногорским презименима од Браће Миљанића,спомињу у Паштровићима.Славе Св.Стефана а прослава Велика Госпојина.Ову славу и прославу у Паштровићима су славили у селу Крстац у Режевићима,братство Вуковићи.Могуће дасу Мискини повезани са Вулешевићима.Иста хапло група су и Вуковићи-Вукојевићи из Седлара,као и Милишићи из Главске који су од Николића из Поповог поља.Иста су хапло група и Љубибратићи из Требиња.Скоро све ове фамилије славе Стевањдан,иста хапло група I1Z63 Y13946,као и моја фамилија Шапоњићи,али нису сви родбински повезани.Ипак мислим дасу све ове фамилије пореклом од једног већег племена из Поповог поља,који су се изделили на многе мање фамилије.Вулешевићи су селили и за Сјеницу,Пештер,од њих су тамо Вуловићи.Можда су од њих и Вукојевићи у Седларима у Поповом пољу.

 4. Влашанин

  Да ли си ти можда од Вулешевића из Тврдоша?Ако јеси молба да напишеш нека твоја сазнања о пореклу Вулешевића.Ја сам иста хапло група и иста слава Стевањдан.За сада повезаност са Вуковићима из Седлара и Милишићима,Мискинима,Балордићима сви из Требињске Површи.

 5. Владан

  Да, ја сам од Вулешевића из села Јушићи (предходно из Тврдоша).Славимо Св. Стефана и прислужујемо Велику Госпојну. Изгледа да смо сви потомци Николића( вјероватно 12 племе паштровића) из Попова Поља. Љубибратићи јесу иста ХГ али мислим данису наше племе. Са Мискинима смо најближи, они са Милишићима… Вулешевића има и у Аргентини(Buleshevic).

 6. Влашанин

  Ја сам Шапоњић из Старог Влаха.Иста смо хапло група и иста слава Св.Стефан.Мислим да ја и моја фамилија потичемо или од Милишића или од Твојих Вулешевића.Милишићи су вероватно од Николића а Вулешевићи из Паштровића,од Вуковића или Режевића.Нисам сигуран да ли Николићи из Поповог поља имају везе са Паштровићима.Иначе у Режевићима сви славе Св.Стефана,мислим дасу Вулешевићи оданде преселили у Тврдош,од твојих дасу Мискини,моји Шапоњићи истог порекла као твоји Вулешевићи.Николићи у Поповом су потомци жупана Николе,незнам дали он има везе са Паштровићима?Можеш ли ми још нешто рећи о Вулешевићима и Николићима из Поповог п.незнам за Николићем из Паштровића?

 7. Влашанин

  Колико сам прочитао Николићи се помињу међу најстаријим братствима у Паштровићима заједно са Режевићима.Расељени су од њих су Барочи у Паштровићима који су замрли у 19.веку.Можда су ти Николићи у Паштровићима од Николића из Поповог поља,неки отишли у Режевиће од њих су твоји Вулешевићи,вратили се у Попово као и Милишићи и Мискини.Можда се ова братства из Паштровића вратила у Попово као и Вукојевићи у Седларима.

 8. Горан

  Вулешевићи су изворно из села Тврдоши,били су дуго времена манастирски пчелари после страдања манастира Тврдош око 1670год,отишли су у Јушиће а неки су отишли у Нови и Котор.Кад су Турци морали да оду из Новог,повели су собом у Бихор и Санџак многе Србе из Требињског краја,да им буду чифчије на имањима у Полимљу и Бихору.Један Вулешевић је тад побего у Паштровиће а двојцу браће одведе Турчин у Бихор село Шапоње где је био купио земљу.Ту се ови Вулешевићи прозову Шапоњићи,одатле после оду у Стари Влах,село Комарани.

 9. Вулеша

  Вулешевића је било и на Грахову Граховском пољу.Ту су доселили из Тврдоша,у 17веку дошли у Риђане.Живели близу Шапове Главице,Граховца,касније иселили с Риђанима у Полимље,Рашку.Моји су преци из Риђана,данас на Златибору.

  • Горан

   Постоји и мишљење да су Вулешевићи из Све.Албаније,из Климента или Груда заједно са Перазићима дошли у Паштровиће,село Катун у Режевићима,где као и Перазићи узимају за крсну славу Стевањдан и преславу Велику Госпојину преславу Режевића.Вулеши-Вулешевићи због неког сукоба у Режевићима већ почетком 17века одлазе из Режевића према Требињу где остају код манастира Тврдош.Како њихова хаплогрупа постоји код родова пореклом из племена Груде могуће да су Вулеши заиста из Груде отишли у Паштровиће са још неким Арбанашком родовима,и дасу у следећем веку иселили за Требиње,Тврдош.У Грудама и у 18,19веку постоји братство Вулевић-Вулешић.Од Вулешевића из Јушића су исти у Бијељини и Вулешићи у Сарајеву који такође славе Св.Стефана.Код Новог Пазара у селу Шароње су од Вулешића,Вуковићи такође слава Св.Стефан,и у Старом Влаху,Комаранима,Шапоње слава Св.Стефан,од Вулешића из села Корита,Бихор.