Vulešević

4. mart 2012.

komentara: 6

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. Goran

    Vuleševići iz Tvrdoša kod Trebinja potiču od starog bratstva Vukovići iz sela Reževića, iz plemena Paštrovića,odakle su u 15veku došli u Tvrdoš,Popovo polje,iz Tvrdoša prešli u Jušiće.U Reževićima slavili Sv.Arhiđ.Stefana.Selili su u Bosnu i u Stari Vlah,Srbija.

  2. Vladan

    Možeš li mi reći gdje da nađem ove podatke. Vuleševići su srodni sa Miskinima, Milišićima, i svi slave Sv. Stefana. Svi su HG I1-Z63.

  3. Vladan

    Da, ja sam od Vuleševića iz sela Jušići (predhodno iz Tvrdoša).Slavimo Sv. Stefana i prislužujemo Veliku Gospojnu. Izgleda da smo svi potomci Nikolića( vjerovatno 12 pleme paštrovića) iz Popova Polja. Ljubibratići jesu ista HG ali mislim danisu naše pleme. Sa Miskinima smo najbliži, oni sa Milišićima… Vuleševića ima i u Argentini(Buleshevic).

  4. Vuleša

    Vuleševića je bilo i na Grahovu Grahovskom polju.Tu su doselili iz Tvrdoša,u 17veku došli u Riđane.Živeli blizu Šapove Glavice,Grahovca,kasnije iselili s Riđanima u Polimlje,Rašku.Moji su preci iz Riđana,danas na Zlatiboru.

    • Goran

      Postoji i mišljenje da su Vuleševići iz Sve.Albanije,iz Klimenta ili Gruda zajedno sa Perazićima došli u Paštroviće,selo Katun u Reževićima,gde kao i Perazići uzimaju za krsnu slavu Stevanjdan i preslavu Veliku Gospojinu preslavu Reževića.Vuleši-Vuleševići zbog nekog sukoba u Reževićima već početkom 17veka odlaze iz Reževića prema Trebinju gde ostaju kod manastira Tvrdoš.Kako njihova haplogrupa postoji kod rodova poreklom iz plemena Grude moguće da su Vuleši zaista iz Grude otišli u Paštroviće sa još nekim Arbanaškom rodovima,i dasu u sledećem veku iselili za Trebinje,Tvrdoš.U Grudama i u 18,19veku postoji bratstvo Vulević-Vulešić.Od Vuleševića iz Jušića su isti u Bijeljini i Vulešići u Sarajevu koji takođe slave Sv.Stefana.Kod Novog Pazara u selu Šaronje su od Vulešića,Vukovići takođe slava Sv.Stefan,i u Starom Vlahu,Komaranima,Šaponje slava Sv.Stefan,od Vulešića iz sela Korita,Bihor.