Вулешевић

4. март 2012.

коментара: 6

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. Goran

    Вулешевићи из Тврдоша код Требиња потичу од старог братства Вуковићи из села Режевића, из племена Паштровића,одакле су у 15веку дошли у Тврдош,Попово поље,из Тврдоша прешли у Јушиће.У Режевићима славили Св.Архиђ.Стефана.Селили су у Босну и у Стари Влах,Србија.

  2. Владан

    Можеш ли ми рећи гдје да нађем ове податке. Вулешевићи су сродни са Мискинима, Милишићима, и сви славе Св. Стефана. Сви су ХГ I1-Z63.

  3. Владан

    Да, ја сам од Вулешевића из села Јушићи (предходно из Тврдоша).Славимо Св. Стефана и прислужујемо Велику Госпојну. Изгледа да смо сви потомци Николића( вјероватно 12 племе паштровића) из Попова Поља. Љубибратићи јесу иста ХГ али мислим данису наше племе. Са Мискинима смо најближи, они са Милишићима… Вулешевића има и у Аргентини(Buleshevic).

  4. Вулеша

    Вулешевића је било и на Грахову Граховском пољу.Ту су доселили из Тврдоша,у 17веку дошли у Риђане.Живели близу Шапове Главице,Граховца,касније иселили с Риђанима у Полимље,Рашку.Моји су преци из Риђана,данас на Златибору.

    • Горан

      Постоји и мишљење да су Вулешевићи из Све.Албаније,из Климента или Груда заједно са Перазићима дошли у Паштровиће,село Катун у Режевићима,где као и Перазићи узимају за крсну славу Стевањдан и преславу Велику Госпојину преславу Режевића.Вулеши-Вулешевићи због неког сукоба у Режевићима већ почетком 17века одлазе из Режевића према Требињу где остају код манастира Тврдош.Како њихова хаплогрупа постоји код родова пореклом из племена Груде могуће да су Вулеши заиста из Груде отишли у Паштровиће са још неким Арбанашком родовима,и дасу у следећем веку иселили за Требиње,Тврдош.У Грудама и у 18,19веку постоји братство Вулевић-Вулешић.Од Вулешевића из Јушића су исти у Бијељини и Вулешићи у Сарајеву који такође славе Св.Стефана.Код Новог Пазара у селу Шароње су од Вулешића,Вуковићи такође слава Св.Стефан,и у Старом Влаху,Комаранима,Шапоње слава Св.Стефан,од Вулешића из села Корита,Бихор.