Порекло презимена Предојевић

3. марта 2012.

коментара: 17

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (17)

Одговорите

17 коментара

 1. Горан

  Закланци у Лици.

 2. Горан

  Зиројевићи код Гацка,Бодежишта.

 3. Горан

  Ови Предојевићи су потомци Влаха Предојевића који се на широком простору између Гацка и Билеће помињу још почетком 14века.Предоје се вероватно одвојио,отишао од неког већег катуна,могуће од Бурмаза,населио се код Билеће а по његовом сину Брајану Предојевићу катунару и његовој браћи те Чепрњи Брајановом Предојевићу катун тј клан добија име Предојевићи и стимулише именом помињу се до 16века кад су славизирани и насељени у Пријевору.Постоје тврдње да им је прва крсна слава по примању православља Св Георгије,Ђурђиц.

 4. Горан

  Исправка словне грешке с тим именом

 5. Војислав Ананић

  ПРЕДОЈЕВИЋ, стари су досељеници у Крајину из Херцеговине (околина Билеће). Крсна им је слава Свети Алимпије (4, 251; 27, 371; 35,579- 580).

  Извор: Миловој Родић – КНЕЖИЦА У КНЕШПОЉУ, Лакташи, 2006.

 6. Војислав Ананић

  ПРЕДОЈЕВИЋ (п.м). Предојевићи (п), старо братство у Херцеговини из кога су се развиле бројне породице са новим презименима. Стари Предојевићи живјели су у Пријевору и другим билећким селима. Сматра се да су поријеклом из Чепелице. Бавили су се, претежно, сточарством. У Пријевору има једна стара црква коју су, према предању, градили Предојевићи, “први становници села”. У овом селу је и чувена Приметна гомила у коју је, према легенди, закопан кнез Предојевић. Кажу да “и данас” сваки Рудињанин кад прође поред ове гомиле “приметне” по један камен да би било “теже бреме” на ономе ко лежи под њом. Кнез је имао девет синова и сви су помрли осим једног коме је било име Ненад. Кад су Турци по Херцеговини сакупљали дјецу за јањичаре, затраже од кнеза најмлађег сина, а он им да унука” који је постао паша. Када се овај паша вратио у Херцеговину, “ухвати кнеза и баци на њ гомилу”. У Турској војсци се помиње “Херцегли Гази Хасан-паша Предојевић” за кога причају да је унук кнеза Предојевића. Неки мисле да је овај паша поријеклом из Босанске киајине, али “из самог атрибута Херцегли види се да је из Херцеговине” (59:169, и70.333). Предојевићи (м) су живјели у Билећи “и засеоцима који јој гравитирају”. Помињу се у другој половини 16. вијека. За њих се зна да су до турске окупације били кршћанске породице”. Из ове породице је већ поменути Хасан-паша Предојевић, о коме је сачувано више легенди. По једној, у Пријевору је саградио цркву мајци која није хтјела прећи на ислам (97:170, 173).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.