Poreklo prezimena Predojević

3. mart 2012.

komentara: 20

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (20)

Odgovorite

20 komentara

  1. Goran

    Zirojevići kod Gacka,Bodežišta.

  2. Goran

    Ovi Predojevići su potomci Vlaha Predojevića koji se na širokom prostoru između Gacka i Bileće pominju još početkom 14veka.Predoje se verovatno odvojio,otišao od nekog većeg katuna,moguće od Burmaza,naselio se kod Bileće a po njegovom sinu Brajanu Predojeviću katunaru i njegovoj braći te Čeprnji Brajanovom Predojeviću katun tj klan dobija ime Predojevići i stimuliše imenom pominju se do 16veka kad su slavizirani i naseljeni u Prijevoru.Postoje tvrdnje da im je prva krsna slava po primanju pravoslavlja Sv Georgije,Đurđic.

  3. Goran

    Ispravka slovne greške s tim imenom

  4. Vojislav Ananić

    PREDOJEVIĆ, stari su doseljenici u Krajinu iz Hercegovine (okolina Bileće). Krsna im je slava Sveti Alimpije (4, 251; 27, 371; 35,579- 580).

    Izvor: Milovoj Rodić – KNEŽICA U KNEŠPOLJU, Laktaši, 2006.

  5. Vojislav Ananić

    PREDOJEVIĆ (p.m). Predojevići (p), staro bratstvo u Hercegovini iz koga su se razvile brojne porodice sa novim prezimenima. Stari Predojevići živjeli su u Prijevoru i drugim bilećkim selima. Smatra se da su porijeklom iz Čepelice. Bavili su se, pretežno, stočarstvom. U Prijevoru ima jedna stara crkva koju su, prema predanju, gradili Predojevići, “prvi stanovnici sela”. U ovom selu je i čuvena Primetna gomila u koju je, prema legendi, zakopan knez Predojević. Kažu da “i danas” svaki Rudinjanin kad prođe pored ove gomile “primetne” po jedan kamen da bi bilo “teže breme” na onome ko leži pod njom. Knez je imao devet sinova i svi su pomrli osim jednog kome je bilo ime Nenad. Kad su Turci po Hercegovini sakupljali djecu za janjičare, zatraže od kneza najmlađeg sina, a on im da unuka” koji je postao paša. Kada se ovaj paša vratio u Hercegovinu, “uhvati kneza i baci na nj gomilu”. U Turskoj vojsci se pominje “Hercegli Gazi Hasan-paša Predojević” za koga pričaju da je unuk kneza Predojevića. Neki misle da je ovaj paša porijeklom iz Bosanske kiajine, ali “iz samog atributa Hercegli vidi se da je iz Hercegovine” (59:169, i70.333). Predojevići (m) su živjeli u Bileći “i zaseocima koji joj gravitiraju”. Pominju se u drugoj polovini 16. vijeka. Za njih se zna da su do turske okupacije bili kršćanske porodice”. Iz ove porodice je već pomenuti Hasan-paša Predojević, o kome je sačuvano više legendi. Po jednoj, u Prijevoru je sagradio crkvu majci koja nije htjela preći na islam (97:170, 173).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • Dejan Ivanović

      Tako sam i ja doznao preko Vase Nikolica iz Zuca pod Avalom fb strana (zuce starine). Tako kazu da je moja familija poreklom bas od tih predojevica i da mi slavimo Sv.Alimpija i bas danas je moja slava . Nas predakkoji se doselio i skrasio je bio Ivan Živković Drenjaković. Sad da li ima istine u tome da je poreklo nase porodice i tih predojevica ustvari od nekih predica koji su bili niža srpska vlastela iz predkosovskog petioda i poreklom direktno sa kosmeta! Ko zna nesto eto lepo bi bilo! Majka mi je iz Vrlickog kraja iz porodice Arnaut!

      • Ninoslav

        Muslimani iz KLJUCA kod Gacka,su poreklom od Predoje ica,oni su zadrzali polozaj spahinski za breme turaka i davali vojnike i kroz istoriju 7 turskih kapetana.Pasa Predojevic je napravio majci crkvu i sebi dzamiju ,od te Dzamije ostala je u Kazancima na Crnogorsko -hetcego vackoj granici munara,na kojoj su u podnozju vide simboli krst i polimjedec i zvrzdamoze se naci slika guglanjem,Ima i crkva sa druge strane brda,koja i danas postoji.Ovaj sto pise da su potomci Vukana kneza Predojevica je u pravu i za ove porodice.Slava je Sv .Nikola,i sve familije koje su nastale od ove u Hercegovino slave tu slavu.
        .