Порекло презимена Предојевић

3. март 2012.

коментара: 20

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (20)

Одговорите

20 коментара

  1. Predojevici

    Moj deda je inace poreklom iz Obrovca iz Hrvatske. Istrazivanjem na internetu sam dosla do saznanja da nase prezime i potice iz mesta Obrovac. Inace slavimo krsnu slavu Sveti Djordje. Deda se sedamdesetih godina preselio u Rumu i dan danas zivi tamo sa vecinom Predojevica iz nase loze.

  2. Ostoja

    Moje prezime Cadjo potice od Predojevica koji su se doselili iz Niksica CG 1780 God. u Knezpolje ispod Kozare i tu se naselili i upisali se kao Cadje po nadimku

    • Милорад Богдановић

      Ви сте Остоја врло храбро дошли до оваквих података, само што нам нисте навели из којих извора сте дошли до тога. А ако су то приче, и то сте требали да наведете. А овако, као и многи до сада што се оглашавају на сличан начин, неће ваљати.
      Прво, нисте навели у којем селу у Кнежпољу се спомињу Чађе, нити Славу коју славе или су славили, пошто добро познајем овај крај и политику прошлих времена.
      Друго, на простор Козаре и Поткозарја црногорци и херцеговци досељавају се средином 19 вијека, махом у урбане дијелове као свештеници, трговци и занатлије.
      Треће. Предојевићи и Чађе се разликују у славама које славе. Први махом славе Алимпије, Ђурђевдан, Пантелиндан и Јовањдан. Јовањдан славе само Предојевићи из села Градине, Омарска, Приједор. То је стара и велика породица која се расељавала ка Козари, Банији и Славонији.
      Можда сте ви из ове лозе Предојевића.
      Четврто. Чађе славе махом Јовањдан , 1882 у парохији Градишка-Ламинци, Драксенићи и ЈЕЛОВАЦ, а Никољдан у Варешу.

      Препис:
      -Ђорђе Јањатовић. Презимена Срба у Босни
      -Шематизам митрополије дабробосанске за 1882
      -Шематизам епархије пакрачке за 1898

  3. Predojevic S.T.S

    Prezime Predojevic potice od Kralja Predomira koji je vladao Inače samo ime Predoje i varijante kao Predislav i slična, a od njih su nastala nekolika patronimička prezimena, datiraju još od srednjeg veka. I da su Kneževi Predojevići jedna od najstarijih Hercegovačkih vlasteoskih porodica, a u “Letopisu popa Dukljanina” (12. vek) stoji da je postojao kralj Predomir koji je vladao u Humskoj zemlji (na prostoru današnje Hercegovine) koju je potom podelio četvorici sinova. A da su sinovi u zahvalnost ocu primili prezime u njegovu cast Predomira to jeste Predojevica ili Predovica. Poreklo prezimena je u oba slucaja isto jer Predojevici su poreklom iz Hercegovine gde se govori ijekavski. Ali neke porodice nakon dolaska turaka na tlo Hercegovine morale su da se sklanjaju da bi sacuvali cast i slavu, te su se selili u Crnu Goru i Srbiju. Slava Predovica je jkod nekih Jovanjdan ali prava slava im je Sveti Georgije ili Djurdjic. Postoji verovanje da prezime nosi pecat drevne kulture koja datira vise hiljada godina, a pisalo se sa vremnenom inicijalima tako da slovo P – oznacava Perun, R – ROD, E – Edini mada mi danas izgovaramo sa J, D – Daarija, grad stvoren Sloveno Arijevcima na Hiperboreji sadasnjem severnom polu. Taj grad je nestao usled klimatskih poremecaja i velikih strasnih ratova pre 13,000 godina, O -Odin sin Slavjanskog Boga Tora, V – Veles, I – Inglija nebesko casrstvo gde obitavaju Svetli Bogovi, C – Moze da se smatra kao sila ili energija Chi sam naziv je Slovenskog porekla. Da ovo zvuci neverovatno ali ima dosta istine koja nemoze da se izbrise jer je zapisana i zasifrovana nasim precima. Dolaze nova vremena i izlazimo iz Svarogove Noci bude se nasi uspavani Bozanstveni geni svih Slovena i tama ce nestati… Ikona Svetog Georgija je postojala i pre Hriscanstva prisvojena je ikona i dato je novo ime ali sam dogadjaj je ovekovecen crtezom kada su drevni Sloveni nasi Preci zavrsili rat sa Cinaicima – Kinezima. Kraj rata je potpisan pre 7527 godina u zvezdanom hramu nasih predaka. Tada je i nastala ikona Svetog Georgija ali se nije zvao Georgije vec drugacije postoji ime ali se nescam. Dan danas imate taj simbol na Ruskoj zastavi i kovanim novcanicama…itd

  4. Goran

    Neznam ko je napisao zadnji komentar o Predojevicima potpuna decja bajka koja blage veze nema sa istinom.Predojevici su potomci Vukana Predojevica kneza iz sela Prijevor izmedju Bilece i Gacka.Odnosno njegovih sedam sinova koji su se kad je Vukana ubio njegov unuk turski pasa raselili iz Prijevora na sedam razlicitih strana.Vukan je slavio sv.nikolu a preslavljao djurdjevdan.Njegovi sinovi su nastavili da slave neki slavu a neki preslavu tj djurdjevdan.Knez Vukan Predojevic je bio potomak starih vlaha Predojevica koji su u hercegovini bili poznati jos u 14veku.u okolini Bilece.Ovde je samo prezime isto nema nikakvih drugih slicnosti izmedju tih vlaha Predojevica i Vukanovica tj Vukanovih potomaka od sela prijevora.

  5. Ivan Predojevic

    Poznato je kroz istoriju da Predojevici delom poticu iz Bosne, evo izvora:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Telli_Hasan_Pasha

    Poznat u istoriji Hasan Pasa Predojevic ili Nikola Predojevic koji je otet dankom u krvi iz Bosne…Citajte dalje sami.

  6. Горан

    Хасан паша је био унук Пријеворског кнеза Вукана Предојевића.Имао је седам стричева,које је поштедео,и који су сви отишли из Пријеворског,од њих бар двојца у западну Босну.Једни оду за Невесиње,Биоград,прозову се Чупковић.Неки су отишли у Далмацију.Предојевићи се и пре Косовског боја помињу као Влашки катуни између Билеће и Гацка,до Дубровника.Тек Вуканови потомци су отишли у околину Грмеча.

  7. Горан

    Од ових Предојевића из Пријевора код Билеће потичу фамилије..Радмиловић,Бајовићи,Јокановићи,Лери,Чупковићи,Грковићи,Шапоње,Кљаковићи,Драговићи,Предојевићи код Грмеча.Све ове фамилије једни од њих су ишли у Далмацију и Лику а једни у Санџак и Србију.Славе Предојевића су Никољдан и Ђурђевдан.Има још много старих фамилија који потичу од братства Предојевића као и од братстава Богуновића и Малешеваца.

  8. Горан

    Радмиловић,Бајевић,Јокановић. Чупковић,Грковић,Шапоње,Драговић,Леро,Заклани,Предојевићи код Грмеча,Кљаковићи итд

  9. Горан

    Предојевићи из Предојевић Главице и фамилије које од њих потичу.

  10. Горан

    Грковићи,Шапоње,Јокановићи,Закланци у Лици.Манигоде.