Poreklo prezimena Predojević

3. mart 2012.

komentara: 20

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (20)

Odgovorite

20 komentara

  1. Predojevici

    Moj deda je inace poreklom iz Obrovca iz Hrvatske. Istrazivanjem na internetu sam dosla do saznanja da nase prezime i potice iz mesta Obrovac. Inace slavimo krsnu slavu Sveti Djordje. Deda se sedamdesetih godina preselio u Rumu i dan danas zivi tamo sa vecinom Predojevica iz nase loze.

  2. Ostoja

    Moje prezime Cadjo potice od Predojevica koji su se doselili iz Niksica CG 1780 God. u Knezpolje ispod Kozare i tu se naselili i upisali se kao Cadje po nadimku

    • Milorad Bogdanović

      Vi ste Ostoja vrlo hrabro došli do ovakvih podataka, samo što nam niste naveli iz kojih izvora ste došli do toga. A ako su to priče, i to ste trebali da navedete. A ovako, kao i mnogi do sada što se oglašavaju na sličan način, neće valjati.
      Prvo, niste naveli u kojem selu u Knežpolju se spominju Čađe, niti Slavu koju slave ili su slavili, pošto dobro poznajem ovaj kraj i politiku prošlih vremena.
      Drugo, na prostor Kozare i Potkozarja crnogorci i hercegovci doseljavaju se sredinom 19 vijeka, mahom u urbane dijelove kao sveštenici, trgovci i zanatlije.
      Treće. Predojevići i Čađe se razlikuju u slavama koje slave. Prvi mahom slave Alimpije, Đurđevdan, Pantelindan i Jovanjdan. Jovanjdan slave samo Predojevići iz sela Gradine, Omarska, Prijedor. To je stara i velika porodica koja se raseljavala ka Kozari, Baniji i Slavoniji.
      Možda ste vi iz ove loze Predojevića.
      Četvrto. Čađe slave mahom Jovanjdan , 1882 u parohiji Gradiška-Laminci, Draksenići i JELOVAC, a Nikoljdan u Varešu.

      Prepis:
      -Đorđe Janjatović. Prezimena Srba u Bosni
      -Šematizam mitropolije dabrobosanske za 1882
      -Šematizam eparhije pakračke za 1898

  3. Predojevic S.T.S

    Prezime Predojevic potice od Kralja Predomira koji je vladao Inače samo ime Predoje i varijante kao Predislav i slična, a od njih su nastala nekolika patronimička prezimena, datiraju još od srednjeg veka. I da su Kneževi Predojevići jedna od najstarijih Hercegovačkih vlasteoskih porodica, a u “Letopisu popa Dukljanina” (12. vek) stoji da je postojao kralj Predomir koji je vladao u Humskoj zemlji (na prostoru današnje Hercegovine) koju je potom podelio četvorici sinova. A da su sinovi u zahvalnost ocu primili prezime u njegovu cast Predomira to jeste Predojevica ili Predovica. Poreklo prezimena je u oba slucaja isto jer Predojevici su poreklom iz Hercegovine gde se govori ijekavski. Ali neke porodice nakon dolaska turaka na tlo Hercegovine morale su da se sklanjaju da bi sacuvali cast i slavu, te su se selili u Crnu Goru i Srbiju. Slava Predovica je jkod nekih Jovanjdan ali prava slava im je Sveti Georgije ili Djurdjic. Postoji verovanje da prezime nosi pecat drevne kulture koja datira vise hiljada godina, a pisalo se sa vremnenom inicijalima tako da slovo P – oznacava Perun, R – ROD, E – Edini mada mi danas izgovaramo sa J, D – Daarija, grad stvoren Sloveno Arijevcima na Hiperboreji sadasnjem severnom polu. Taj grad je nestao usled klimatskih poremecaja i velikih strasnih ratova pre 13,000 godina, O -Odin sin Slavjanskog Boga Tora, V – Veles, I – Inglija nebesko casrstvo gde obitavaju Svetli Bogovi, C – Moze da se smatra kao sila ili energija Chi sam naziv je Slovenskog porekla. Da ovo zvuci neverovatno ali ima dosta istine koja nemoze da se izbrise jer je zapisana i zasifrovana nasim precima. Dolaze nova vremena i izlazimo iz Svarogove Noci bude se nasi uspavani Bozanstveni geni svih Slovena i tama ce nestati… Ikona Svetog Georgija je postojala i pre Hriscanstva prisvojena je ikona i dato je novo ime ali sam dogadjaj je ovekovecen crtezom kada su drevni Sloveni nasi Preci zavrsili rat sa Cinaicima – Kinezima. Kraj rata je potpisan pre 7527 godina u zvezdanom hramu nasih predaka. Tada je i nastala ikona Svetog Georgija ali se nije zvao Georgije vec drugacije postoji ime ali se nescam. Dan danas imate taj simbol na Ruskoj zastavi i kovanim novcanicama…itd

  4. Goran

    Neznam ko je napisao zadnji komentar o Predojevicima potpuna decja bajka koja blage veze nema sa istinom.Predojevici su potomci Vukana Predojevica kneza iz sela Prijevor izmedju Bilece i Gacka.Odnosno njegovih sedam sinova koji su se kad je Vukana ubio njegov unuk turski pasa raselili iz Prijevora na sedam razlicitih strana.Vukan je slavio sv.nikolu a preslavljao djurdjevdan.Njegovi sinovi su nastavili da slave neki slavu a neki preslavu tj djurdjevdan.Knez Vukan Predojevic je bio potomak starih vlaha Predojevica koji su u hercegovini bili poznati jos u 14veku.u okolini Bilece.Ovde je samo prezime isto nema nikakvih drugih slicnosti izmedju tih vlaha Predojevica i Vukanovica tj Vukanovih potomaka od sela prijevora.

  5. Ivan Predojevic

    Poznato je kroz istoriju da Predojevici delom poticu iz Bosne, evo izvora:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Telli_Hasan_Pasha

    Poznat u istoriji Hasan Pasa Predojevic ili Nikola Predojevic koji je otet dankom u krvi iz Bosne…Citajte dalje sami.

  6. Goran

    Hasan paša je bio unuk Prijevorskog kneza Vukana Predojevića.Imao je sedam stričeva,koje je poštedeo,i koji su svi otišli iz Prijevorskog,od njih bar dvojca u zapadnu Bosnu.Jedni odu za Nevesinje,Biograd,prozovu se Čupković.Neki su otišli u Dalmaciju.Predojevići se i pre Kosovskog boja pominju kao Vlaški katuni između Bileće i Gacka,do Dubrovnika.Tek Vukanovi potomci su otišli u okolinu Grmeča.

  7. Goran

    Od ovih Predojevića iz Prijevora kod Bileće potiču familije..Radmilović,Bajovići,Jokanovići,Leri,Čupkovići,Grkovići,Šaponje,Kljakovići,Dragovići,Predojevići kod Grmeča.Sve ove familije jedni od njih su išli u Dalmaciju i Liku a jedni u Sandžak i Srbiju.Slave Predojevića su Nikoljdan i Đurđevdan.Ima još mnogo starih familija koji potiču od bratstva Predojevića kao i od bratstava Bogunovića i Maleševaca.

  8. Goran

    Radmilović,Bajević,Jokanović. Čupković,Grković,Šaponje,Dragović,Lero,Zaklani,Predojevići kod Grmeča,Kljakovići itd

  9. Goran

    Predojevići iz Predojević Glavice i familije koje od njih potiču.

  10. Goran

    Grkovići,Šaponje,Jokanovići,Zaklanci u Lici.Manigode.