Порекло презимена Попадић

3. март 2012.

коментара: 81

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ПОПАДИЋИ

(у Пасјем Нуглу и Жабљаку)

Попадићи воде поријекло из Трешњице, из Ђурђевића Таре, одакле су синови Ристана Попадића Јован, Војин и Огњен 1875. године ускочили у шаранско село Пасји Нугао. Учествовали су активно у Херцеговачком устанку 1875-1878. године. Војин је одселио у Горњу Добриловину и његови потомци данас живе у Црвеној Локви и Мојковцу.

Огњен је имао Риста и Саву од којијг нема мушких потомака.

Јован Ристанов има два сина Милоша и Марка: од Милоша су Бранко – живи у Београду, и Рајко који живи повремено и у Београду и у Жабљаку. Милошев брат Марко је имао сина Јована-Мусу, од кога нема мушких потомака, а живио је у Пасјем Нуглу.

Док је био у Трешњици, Ристан је радио при манастиру Светог Архангела Михаила, и кад су Турци 1875. године манастир разорили и спалили, он је тада из манастира спасио требник, који се и сада налази и чува у кући Рајка Милошева у Жабљаку.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић.

_____________________

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (81)

Одговорите

81 коментара

  1. Радомир Ракић

    Тачно тако Татјана,има Попадића и у Великој Греди код Пландишта у Банату,у Сечњз код Зрењанина,у Кули у Бачкој,и сви они воде порекло и села Тодорићи код Билеће у Херцеговини…

    • GORAN

      Molio bih vas ako mi mozete napisati nesto o poreklu Saponjica iz Nove Varosi,selo radijevici.Slavimo sv.stefana 9.01.U selima u starom vlahu saponjici zive oko dva ipo veka.Mislim da smo ranije bili Dragutinovici i da smo ziveli u selu korita u bihoru na limu.Dragutinovici su iz plemena ceklici i slave sv stefana.Pored ovog sela koje se sad zove lazovici se nalazi brdo saponje,moguce da su neki dragutinovici na tom brdu ziveli kad su dosli u korita na limu,po njemu dobili novo prezime.Molim za Vase misljenje,dali smo Mi saponjici od njih ili mozda Lazovici koji su takodje tu ziveli,takodje stevanjstaci,molim ako mi mozete pomoci.

    • Mira

      moji popadici su iz sela Todorica. moj djed je zivio u tom selu i moj otac dok nije doselio u Bilecu.

      • Радомир Ракић

        Миро,ти си ми блиска рођака :).Мени је мајка од Попадића из Тодорића код Билеће,деда и баба су ми живели у Дубровнику све до “Олује”,а ја иначе живим у Лазаревцу (сат времена од Београда).Како ти се зове отац,ђед,прађед ??? Драго ми је да сам налетео на тебе,поздрав !!!

  2. popadic oliver

    Porijeklo Popadica po porodicnom stablu koje posedujemo,potice iz Kolasina,god 1775.ne znam tacno koje selo.Iz plemena Kuc, Milutin Kuc, svestenik bezeci od krvne osvete nastanjuje se u selo Budjevo na Pesterskoj visoravni,danasnja Sjenica.Gde uzima prezime Popadic.

  3. Dragan

    Za Popadić Olivera
    OLivere, javi se na moj mejl [email protected].
    Interesantno je ovo što si napisao, ali ne znam koliko je precizno.
    Pozdrav Dragan

  4. Cesar

    u Beogradu trenutno ima oko 250 porodica koje nose nase casno prezime Popadic.pozdrav svim rodjacima,bliznjim i daljnjim 🙂

  5. Zoran

    Ja znam kao sto je i neko napisao pre mene, da Popadici vode poreklo iz Strojice,Janja, Bosna , Republika Srpska. Licno sve sto znam je da mi se deda zvao Cvijan Popadic,ozenio je Zorku Sumar, sa kojom je dobio tri sina;Daneta,Dusana i Branka, i jednu cerku Vinku. 1955 god se Zorka seli sa decom u Obrovac kod Backe Palanke. Danas najstariji Cvijanov sin zivi i radi u Podgorici,inace advokat u penziji i ima dva sina Predraga I Dalibora; Dusan je ostao u Obrovcu, zavrsio PMF u Novom Sadu,i ima cerku Brankicu, Branko najmladji sin zivi i radi u Apatinu, Masinski inzinjer i ima dva sina Dusana I Zorana,a Vinka koja je nazalost pokojna, se udala u Novi Sad za Sladakovic Nikolu, sa kojim ima sina Borisa i cerku Ninu.Eto to je sve sto ja znam Sa moje strane Popadica. I uzivam citajuci vase price.

  6. dejan popadic

    koliko ja znam deo popadica potice iz sela obarde, gde ih jos uvek ima.slave djurdjevdan.svi za koje ja znam zive u novoj varosi na brdu i u akmacicima,a neki i u beogradu.ako ima jos rodjaka koji nesto znaju o ovim popadicima nek mi jave,bio bih vam zahvalan!

    • Sveto Popadić

      Poštovanje Dejane.
      Popadići na Brdu (nekad Vilovi) su iz Akmačića. Popadići iz Obardi slave Đurđevdan jer na Sv. Đorđa DROBNJACI su pobedili mnogo brojniju tursku vojsku i u znak zahvalnosti drobnjaci od tada slave Đurđevdan. / ovo je istorijski podatak/. Koja je slava ranije bila nism našao podatak. Popadići iz Obardi vode poreklo od Vojinovića. Ima nekih podataka da od Popadića vode poreklo obe dinastije Petrovića.

  7. Milan

    Vodim porijeklo direktno od Ristana, ima nas u Mojkovcu, Zabljaku, Herceg Novom, Srbiji, Sloveniji, Makedoniji …

  8. Aleksa

    Попадићи се помињу и као део братсва Старчевића који су око 1400. године, као потомци Страхињића Бана из Банске, дошли у плеваљски крај, у регију Бобово.

    Иначе, ово је порекло попа Ристана, које је више њих споменуло у овим коментарима.

    О томе у књизи: Пљеваљски крај, Милета Војиновић, на стр. 176.

    ”Исто тако, постоје и три братства Попадића. једно води порекло из Аптовца код Гацка, из села Трнова. Наиме побеже отуд од неког зулума једна удовица са сином Ристом, око 1830. године, и настани се у Ђурђевића Тари. Син јој је у Манастиру Св. Архангел изучи за попа. Затим су живели у Селцу, Бобову, Водноме и поново у Тари, а после попове смрти 1870. године, синови ме пређоше у Пасје Нугли, па у Добриловину, да би се после другог светског рата неки од Ристових потомака поново вратили у пљеваљски крај (по казивању Љубе Попадића) ”

    Иначе, по изворима из ове књиге, како сам и горе писао, тј. у претходним коментарима, Попадићи из Обарди, Пљевља нису исто што и Попадићи пореклом из Ђурђевића Таре. Мада је Реља Крилатица, као праотац ових Обарђана Попадића, нејасна историјска личност.

  9. Milutin O.

    Popadića je bilo i u selu Donje Luge kod Berana. Ta se porodica iselila iz toga mesta negde posle 1842. godine jer su bili “pali na krv”, te su se, plašeći se krvne osvete, morali da se isele u mesto Buđevo kod Sjenice. Na njihovom imanju danas živi vasojevićko bratstvo Osmajlić, koje je imovinu Popadića otkupilo 1842. godine “po nižoj ceni od stvarne” kako tvrde beranski istoričari. Imovinska tapija se i danas čuva u ovome bratstvu, a na mesnom groblju, iz generacije u generaciju, sve do danas, porodica Labudović, koja je bila u rodu sa Popadićima, na njihovim grobovima pali zavetne sveće. Istoričari ih nazivaju “starom srpskom porodicom” ali im se poreklo ne zna.

    • Ja sam stvarno procitao sve tekstove o Popadicima koji se ovde pojavljuju i najblizi sam nekako ovom vasem pisanju neznam zasto jer ja znam negde do 1880 kad je umro od mog djeda djed cak neznam ni kako se zvao samo nagadjam a rekao bi Niko jer je to ime najstarijeg brata mog djeda,koji je verovatno dobio djedovo ime.Ali nikako mi se ne uklapa slava moji su slavili svetog Jovana a svi drugi imaju razlicite slave nijednom nisam naisao na tekst o Popadicima koji slave svetog Jovana a koji vode poreklo iz Crne Gore a znam sigurno da smo odande i po imenima mojih djedova i pradjedova a i moj djed je nosio kao i njegova braca crnogorske kape ( kicanke) nije je skidao nikad cak je i sa njom sahranjen.

  10. Бранко Попадић

    У предању породице Попадић итекако је присутна прича о нашој старој постојбини Доњим Лугама код Берана у Васојевићима. Моји родитељи живе у Штављу код Сјенице, мајка ми је од Ракоњаца из Штавља. У Београду, где сада живим, дружим се са својим земљацима и муслиманске вероисповести, који тврде да су пореклом из тог краја, као мој венчани кум Рамиз Рамусовић.