Порекло презимена Попадић

3. март 2012.

коментара: 81

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ПОПАДИЋИ

(у Пасјем Нуглу и Жабљаку)

Попадићи воде поријекло из Трешњице, из Ђурђевића Таре, одакле су синови Ристана Попадића Јован, Војин и Огњен 1875. године ускочили у шаранско село Пасји Нугао. Учествовали су активно у Херцеговачком устанку 1875-1878. године. Војин је одселио у Горњу Добриловину и његови потомци данас живе у Црвеној Локви и Мојковцу.

Огњен је имао Риста и Саву од којијг нема мушких потомака.

Јован Ристанов има два сина Милоша и Марка: од Милоша су Бранко – живи у Београду, и Рајко који живи повремено и у Београду и у Жабљаку. Милошев брат Марко је имао сина Јована-Мусу, од кога нема мушких потомака, а живио је у Пасјем Нуглу.

Док је био у Трешњици, Ристан је радио при манастиру Светог Архангела Михаила, и кад су Турци 1875. године манастир разорили и спалили, он је тада из манастира спасио требник, који се и сада налази и чува у кући Рајка Милошева у Жабљаку.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић.

_____________________

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (81)

Одговорите

81 коментара

  1. Сава Попадић

    Презимена у Срба су најчешће настајала по имену оца, мајке (ако је децу чувала као удовица) или места одакле су се доселили. Конкретно ПОПАДИЋИ су попова деца о којима је бринула мајка-попадија па их народ називаао “попадичићи” што су неретко узимали као презиме у мало измењеном облику.
    Попадићи из Ржанице жупске знају да је њихов претак поп Сима умро у Буђеву а да се попадија са децом доселила у Ржаницу код Александровца. Пре тога су се презивали: Симићи, Живковићи, Милојевићи, Гавриловићи и на крају Попадићи. Славе Св. архангеле Михајла и Гаврила јер су даљим пореклом Васојевићи.
    Вероватно су сви Попадићи добили презиме на исти начин.

  2. Бранислав Попадић

    Мени познато порекло моје породице Попадић је село Копљевићи, код Мркоњић Града. Познато ми је да је породица тамо дошла из Црне Горе и да је претходно презиме било Гавриловић. Слава нам је Свети Марко. Волео бих да сазнам више детаља о пореклу своје породице, па ако их неко зна, нека помогне!

  3. Radovan

    Ima Popadića i u Arilju i u Požegi, a odakle smo došli pitaj Boga

  4. Nebojša

    Da li neko zna nešto o Popadićima Iz Ceklina kod Cetinja Crna Gora?
    Hvala

  5. Сава Попадић

    Испитујући порекло своје породице Попадић из Ржанице жупске боравио сам у истоименом селу у Црној Гори код Андријевице. У том селу постоје две куће Попадића од којих сам сазнао да потичу из Цеклина и да, славе Св. Алимпија. Неки од предака, непосредно после Другог светског рата, је причао да имају рођаке истог презимена у Буђеву код Сјенице. Попадићи из Буђева су ми у непосредном разговору то негирали, тј. рекли су ми да немају никаквих сазнања о тој вези. Они у Буђеву славе Св. Николу што говори у прилог томе да нису рођаци са Попадићима из Цеклина. У монографији о Буђеву(аутор Радојко Балшић) пише да Попадићи из Буђева потичу из околине Гацка и наводи се тачна година досељења, 1885.

  6. Zoran Popadić

    Celu istinu argumentovanu i dokumentovanu o Popadićima iz sela Buđeva piše i još nije objavio(uskoro će) piše istoričar Vukosav Popadić. Knjiga se uskoro očekuje i svi Popadići je jedva čekamo. U knjizi Balšića o Popadićima iz Buđeva ima dosta netačnih činjenica.Koga interesuje(kao mene) tu muže pronaći sve relevantne činjenice o Popadićima sela Buđeva a ko ima povezane tekstove može pronaći vezu sa ostalim Popadićima u svetu.Postoji i rodoslov Popadića sela Buđeva koji je relativno skoro urađen. Pozdrav Zoran Popadić iz Buđeva

  7. Јоксим

    Претпостављам да ће књига обухватити и исељавање Попадића из села Доње Луге код Берана.

  8. Dragan

    Knjiga Balšića je odlična, iako je pisao ne previše obrazovan čovjek. Čovjek je Buđevcima, ,pa i nama Popadićima, ostavio porodično stablo. Neizmjerno sam mu zahvalan zbog toga. Ali, mi Popadići smo malo čudni ljudi. Nikad zadovoljni.
    Sa nestrpljenjem očekujem i knjigu Vukosava Popadića. Nadam se da će biti dobra.
    Pozdrav iz Tivta

  9. Љубица Попадић

    Зовем се Љубица Попадић, родом сам из пограничког села Вењ, крај Темишвара. Славимо Св. Стевана (9.01.), а изговарамо наше презиме са нагласком на 2. слог. Волела бих да дознам нешто више о пореклу мога презимена и упознам неке даљне рођаке.
    Унапред захвална.

    • Marko Popadic

      Moja porodica slavi sv,Stefana,iz Slavonije smo selo Mala Londzica okolina Našica . Isto nam se prezime tako izgovara.

      • Љубица Попадић

        Драго ми је да сам, најзад, пронашла једне Попадиће који славе Св. Стевана, а изговарају мало “отегнуто”, на глас “а”. Доста ретки су такви Попадићи, па бих вас замолила, ако знате, нешто више о пореклу наших предака, да поделите са мном. моја је ел. адреса [email protected] (по румунском правопису). Будите поздрављени, свако добро.

  10. Ja sam Zoran Popadic rodjen u Zemunu ( 1966) moj otac Dusan je rodjen ( 1941) u Mrkonjic Gradu BIH moj djed Pero je isto rodjen ( 1912) u Mrkonjic Gradu selo Ocune imao je jos dva brati Niko i Milan i jednu sestru Janju, moj pradjed se zvao Jovo koji je imao jos jednog brata ja na zalost sad neznam kako se on zvao imao je samo zensku decu koja su se udala i ja o njima neznam nista .Iz price moga djeda znam da su njegova baba sa dva sina dosla iz pravca Grahova BIH gde je njegov djed poginuo ili umro oko (1880) a baba je sa dva sina dosla nekako do Mrkonjic Grada i tu su se nastanili.Isto tako po njgovom secanju i iz prica starijih zna da su poreklom iz Crne Gore misli da je iz Berana selo neko u okolini a slava nam je Sveti Jovan. Ovo je sve sto znam pa bih molio ako neko zna vise o tome ko smo i odakle smo da mi javi veliki pozdrav za sve.