Порекло презимена Попадић

3. март 2012.

коментара: 81

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ПОПАДИЋИ

(у Пасјем Нуглу и Жабљаку)

Попадићи воде поријекло из Трешњице, из Ђурђевића Таре, одакле су синови Ристана Попадића Јован, Војин и Огњен 1875. године ускочили у шаранско село Пасји Нугао. Учествовали су активно у Херцеговачком устанку 1875-1878. године. Војин је одселио у Горњу Добриловину и његови потомци данас живе у Црвеној Локви и Мојковцу.

Огњен је имао Риста и Саву од којијг нема мушких потомака.

Јован Ристанов има два сина Милоша и Марка: од Милоша су Бранко – живи у Београду, и Рајко који живи повремено и у Београду и у Жабљаку. Милошев брат Марко је имао сина Јована-Мусу, од кога нема мушких потомака, а живио је у Пасјем Нуглу.

Док је био у Трешњици, Ристан је радио при манастиру Светог Архангела Михаила, и кад су Турци 1875. године манастир разорили и спалили, он је тада из манастира спасио требник, који се и сада налази и чува у кући Рајка Милошева у Жабљаку.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић.

_____________________

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (81)

Одговорите

81 коментара

  1. popadici

    Popadića ima i u Strojicama, selo Janj, opština Šipovo, Republika Srpska. Slave Đurđevdan.

  2. Dragan Popadić

    Stara porodica Popadića, živi i u Mojkovcu, Crna Gora, direktni su potomci sveštenika Riste, koji je službovao u manastiru Sv. Arhanđela u kanjonu Tare gde je i sahranjen.Kasnije njegovi potomci bili su sveštena lica u manastiru Dobrilivina u Dobrilovini, nedaleko od Mojkovca.Manastir Dobrilovina posvećen je Sv.Đorđu.Slave Sv. Đorđa, kao i većina Popadića.Poreklo vode iz Hercegovine.

  3. Popadica ima i u Slavoniji (Hrvatska),dosta dugo. Slave Sv.Stefana

  4. mili

    Popadići koji su u Osijeku, Našicama, Vinkovcima, Londžici su porijeklom iz Crne Gore. Slava im je nekima Sv. Nikola, nekima Sv. Stevan, a daljnji su potomci sveštenika Riste, manastir Sv. Arhanđela,kanjon Đurđevića Tare. Ima ukupno 3 loze Popadića koji žive Slavoniji, a nisu u današnja vremena u srodstvu, ali su prošlosti bili, jer su potomci tri Ristina sina.

    • Љубица Попадић

      Добро вече. Пошто моја породица живи у Румунији, у Темишвару, волела бих да дознам нешто више о мом пореклу. Ако знате, проследите молим Вас. Славимо Св. Стевана, а изговарамо презиме са нагласком на 2. слогу, отегнути глас “а”. Јавио се гдин. Марко Попадић из Мале Лонџице (Салвоније) са истим подацима, али без информација о пореклу. Ел. адреса јесте [email protected] Hvala, svko dobro.

  5. Popadic ljubo

    Popadici iz Budjeva najvjerovatnije vode porijeklo iz Crna Gore ,ali staro porijeklo je iz Hercegovine ,okolina Gackog sela Izgori i Garevo (zbog ubistva Turskog velikodostojnika bjeze… Kasnije se nastanjuju u Gornjoj Moraci i u vrijeme Petra i taj ogranak koji je izvrsio ubistvo mijenja prezime u Meštar zato sto je njihov clan majstorski prerusen u djevojku ubio tog Turčina. A jedan ogranak odlazi na Pešter i tamo se naseljavaju u selo Budjevo. Moj predak koji se doselio u selo Budjevo bio je pop Simo (svi slavimo slavu Sv. Nikolu)

  6. Dragan

    BUDJEVO

    Na Pešteru selo malo
    Budjevo se ono zove.
    Popadiće časne dalo
    one stare, al i nove.

    Kao mali odlazio
    čuv’o ovce iz zabave.
    Uvijek tamo srecan bio
    a Nikolu moji slave.

    Budjevska je ovca slavna
    i poštenje dobrih ljudi.
    Sjećanja se jave davna
    k’o Budjevac častan budi.

    Dragan Popadic

  7. petar

    Moji Popadici su iz sela Otisic u dalmaciji, odakle 1965 potopom brane Peruca dolaze i nastanjuju se u Batajnici.
    Mi slavimo sv Arhangela Mihajla 21.11.
    Voleo bih da se malo ozbiljnije pozabavimo poreklom porodice i da organizujemo skup svih prezimenjeka jednom godisnje.

    Moju mail adresu imate i za sve potrbne informacije mozete me kontaktirati.
    S’postovanjem
    Popadic Petar

  8. Aleksa

    O Popadicima iz Obardi, sela u danasnjoj crnogorskoj opstini Pljevlja, iz knjige Milete Vojinovića: Pljevaljski kraj, proslost i poreklo stanovništva, odeljak Mataruge

    Popadići u Obardama su od Relja iz Babina, potomci Relje Krilatice. “Od njih su Popadići koji su se tako prozvali, po nekoj Popadiji udovici iz njihova kolena” (T. Pejatović, Srednje Polimlje i Potarje), Popadići su prvi došli u Obarde (oko 1750. god.) i sahranjuju se u groblju pored temelja crkve. Popadići su, kao prvi doseljenici, imali najbolju zemlju u Obardima. Oko 1820. godine, u Obardima je bilo 2 kuće Popadića, kao i Zindovića. Dogovore se Popadići i Zindovići, da sele za Srbiju. Krenuli su Popadići, a Radan Zindović ih je zvao: “Moji su presli preko Vlake”. Tada Popadići krenu i stignu na most u Prijepolje. Tu doznaju da su se Zindovići vratili, jer nisu prešli preko mosta. Zindovići upadnu u Popadića kuće, i kad se Popadići vrate, ovi nisu hteli da izađu iz njihovih kuća. Aga presudi da Zindovići ostanu u kućama Popadića. Ostali su na slabom imanju koje su ranije držali Zindovići.
    U I Svetskom ratu u crnogorskoj vojsci, je učestvovalo 13 Popadića. U Ratu 1915. god. Pero i Rile, Švabe su 1916. god. internirale Davida i u Mađarskoj je umro.

  9. Радомир Ракић

    Попадића има и у селу Тодорићи у околини Билеће у Херцеговини.Тачније данас их више нема у том селу али има у самој Билећи,у Србији и даље у свету!Славе Св.Николу.

    • Милутин Попадић

      Знаш ли можда још нешто о Попадићима из Билеће или ако знаш где могу да пронађем још неких података?

      • Радомир Ракић

        Милутине,и ја покушавам детаљније да истражим њихово порекло,али нисам нашао ништа детаљније за сада!Да ли су твоји Попадићи из Тодорића код Билеће?Тих Попадића данас има на доста ликација,сем у Билећи има их у Војводини,у Француској,Београду,Ваљеву,итд…

  10. Tatjana Popadic

    Ja i moja porodica vodimo poreklo iz Mrkonjic grada u Republici Srpskoj i dan danas imamo rodjake tamo a slava nam je Sv.Jovan i ako ja zivim u Kikindi ima Popadica svuda po svetu a nismo svi rodjaci!

    • DRAZEN

      Pozdrav, jel Surjan u pitanju.
      I sam vodim porijeklo iz Surjana i slavimo Sv.Jovana.
      Drazen Popadic
      Banja Luka

      • baradja

        Поздрав Дражену,
        Јесте Сурјан,и Свети Јован је слава..
        Јеси ли чуо за Попадића језерину,ту сам и ја проходао,па ето стигао у Кикинду,што рече моја Тања…