Poreklo prezimena Popadić

3. mart 2012.

komentara: 81

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

POPADIĆI

(u Pasjem Nuglu i Žabljaku)

Popadići vode porijeklo iz Trešnjice, iz Đurđevića Tare, odakle su sinovi Ristana Popadića Jovan, Vojin i Ognjen 1875. godine uskočili u šaransko selo Pasji Nugao. Učestvovali su aktivno u Hercegovačkom ustanku 1875-1878. godine. Vojin je odselio u Gornju Dobrilovinu i njegovi potomci danas žive u Crvenoj Lokvi i Mojkovcu.

Ognjen je imao Rista i Savu od kojijg nema muških potomaka.

Jovan Ristanov ima dva sina Miloša i Marka: od Miloša su Branko – živi u Beogradu, i Rajko koji živi povremeno i u Beogradu i u Žabljaku. Milošev brat Marko je imao sina Jovana-Musu, od koga nema muških potomaka, a živio je u Pasjem Nuglu.

Dok je bio u Trešnjici, Ristan je radio pri manastiru Svetog Arhangela Mihaila, i kad su Turci 1875. godine manastir razorili i spalili, on je tada iz manastira spasio trebnik, koji se i sada nalazi i čuva u kući Rajka Miloševa u Žabljaku.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić.

_____________________

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (81)

Odgovorite

81 komentara

  1. Radomir Rakić

    Tačno tako Tatjana,ima Popadića i u Velikoj Gredi kod Plandišta u Banatu,u Sečnjz kod Zrenjanina,u Kuli u Bačkoj,i svi oni vode poreklo i sela Todorići kod Bileće u Hercegovini…

    • GORAN

      Molio bih vas ako mi mozete napisati nesto o poreklu Saponjica iz Nove Varosi,selo radijevici.Slavimo sv.stefana 9.01.U selima u starom vlahu saponjici zive oko dva ipo veka.Mislim da smo ranije bili Dragutinovici i da smo ziveli u selu korita u bihoru na limu.Dragutinovici su iz plemena ceklici i slave sv stefana.Pored ovog sela koje se sad zove lazovici se nalazi brdo saponje,moguce da su neki dragutinovici na tom brdu ziveli kad su dosli u korita na limu,po njemu dobili novo prezime.Molim za Vase misljenje,dali smo Mi saponjici od njih ili mozda Lazovici koji su takodje tu ziveli,takodje stevanjstaci,molim ako mi mozete pomoci.

    • Mira

      moji popadici su iz sela Todorica. moj djed je zivio u tom selu i moj otac dok nije doselio u Bilecu.

      • Radomir Rakić

        Miro,ti si mi bliska rođaka :).Meni je majka od Popadića iz Todorića kod Bileće,deda i baba su mi živeli u Dubrovniku sve do “Oluje”,a ja inače živim u Lazarevcu (sat vremena od Beograda).Kako ti se zove otac,đed,prađed ??? Drago mi je da sam naleteo na tebe,pozdrav !!!

  2. popadic oliver

    Porijeklo Popadica po porodicnom stablu koje posedujemo,potice iz Kolasina,god 1775.ne znam tacno koje selo.Iz plemena Kuc, Milutin Kuc, svestenik bezeci od krvne osvete nastanjuje se u selo Budjevo na Pesterskoj visoravni,danasnja Sjenica.Gde uzima prezime Popadic.

  3. Dragan

    Za Popadić Olivera
    OLivere, javi se na moj mejl [email protected].
    Interesantno je ovo što si napisao, ali ne znam koliko je precizno.
    Pozdrav Dragan

  4. Cesar

    u Beogradu trenutno ima oko 250 porodica koje nose nase casno prezime Popadic.pozdrav svim rodjacima,bliznjim i daljnjim 🙂

  5. Zoran

    Ja znam kao sto je i neko napisao pre mene, da Popadici vode poreklo iz Strojice,Janja, Bosna , Republika Srpska. Licno sve sto znam je da mi se deda zvao Cvijan Popadic,ozenio je Zorku Sumar, sa kojom je dobio tri sina;Daneta,Dusana i Branka, i jednu cerku Vinku. 1955 god se Zorka seli sa decom u Obrovac kod Backe Palanke. Danas najstariji Cvijanov sin zivi i radi u Podgorici,inace advokat u penziji i ima dva sina Predraga I Dalibora; Dusan je ostao u Obrovcu, zavrsio PMF u Novom Sadu,i ima cerku Brankicu, Branko najmladji sin zivi i radi u Apatinu, Masinski inzinjer i ima dva sina Dusana I Zorana,a Vinka koja je nazalost pokojna, se udala u Novi Sad za Sladakovic Nikolu, sa kojim ima sina Borisa i cerku Ninu.Eto to je sve sto ja znam Sa moje strane Popadica. I uzivam citajuci vase price.

  6. dejan popadic

    koliko ja znam deo popadica potice iz sela obarde, gde ih jos uvek ima.slave djurdjevdan.svi za koje ja znam zive u novoj varosi na brdu i u akmacicima,a neki i u beogradu.ako ima jos rodjaka koji nesto znaju o ovim popadicima nek mi jave,bio bih vam zahvalan!

    • Sveto Popadić

      Poštovanje Dejane.
      Popadići na Brdu (nekad Vilovi) su iz Akmačića. Popadići iz Obardi slave Đurđevdan jer na Sv. Đorđa DROBNJACI su pobedili mnogo brojniju tursku vojsku i u znak zahvalnosti drobnjaci od tada slave Đurđevdan. / ovo je istorijski podatak/. Koja je slava ranije bila nism našao podatak. Popadići iz Obardi vode poreklo od Vojinovića. Ima nekih podataka da od Popadića vode poreklo obe dinastije Petrovića.

  7. Milan

    Vodim porijeklo direktno od Ristana, ima nas u Mojkovcu, Zabljaku, Herceg Novom, Srbiji, Sloveniji, Makedoniji …

  8. Aleksa

    Popadići se pominju i kao deo bratsva Starčevića koji su oko 1400. godine, kao potomci Strahinjića Bana iz Banske, došli u plevaljski kraj, u regiju Bobovo.

    Inače, ovo je poreklo popa Ristana, koje je više njih spomenulo u ovim komentarima.

    O tome u knjizi: Pljevaljski kraj, Mileta Vojinović, na str. 176.

    ”Isto tako, postoje i tri bratstva Popadića. jedno vodi poreklo iz Aptovca kod Gacka, iz sela Trnova. Naime pobeže otud od nekog zuluma jedna udovica sa sinom Ristom, oko 1830. godine, i nastani se u Đurđevića Tari. Sin joj je u Manastiru Sv. Arhangel izuči za popa. Zatim su živeli u Selcu, Bobovu, Vodnome i ponovo u Tari, a posle popove smrti 1870. godine, sinovi me pređoše u Pasje Nugli, pa u Dobrilovinu, da bi se posle drugog svetskog rata neki od Ristovih potomaka ponovo vratili u pljevaljski kraj (po kazivanju Ljube Popadića) ”

    Inače, po izvorima iz ove knjige, kako sam i gore pisao, tj. u prethodnim komentarima, Popadići iz Obardi, Pljevlja nisu isto što i Popadići poreklom iz Đurđevića Tare. Mada je Relja Krilatica, kao praotac ovih Obarđana Popadića, nejasna istorijska ličnost.

  9. Milutin O.

    Popadića je bilo i u selu Donje Luge kod Berana. Ta se porodica iselila iz toga mesta negde posle 1842. godine jer su bili “pali na krv”, te su se, plašeći se krvne osvete, morali da se isele u mesto Buđevo kod Sjenice. Na njihovom imanju danas živi vasojevićko bratstvo Osmajlić, koje je imovinu Popadića otkupilo 1842. godine “po nižoj ceni od stvarne” kako tvrde beranski istoričari. Imovinska tapija se i danas čuva u ovome bratstvu, a na mesnom groblju, iz generacije u generaciju, sve do danas, porodica Labudović, koja je bila u rodu sa Popadićima, na njihovim grobovima pali zavetne sveće. Istoričari ih nazivaju “starom srpskom porodicom” ali im se poreklo ne zna.

    • Ja sam stvarno procitao sve tekstove o Popadicima koji se ovde pojavljuju i najblizi sam nekako ovom vasem pisanju neznam zasto jer ja znam negde do 1880 kad je umro od mog djeda djed cak neznam ni kako se zvao samo nagadjam a rekao bi Niko jer je to ime najstarijeg brata mog djeda,koji je verovatno dobio djedovo ime.Ali nikako mi se ne uklapa slava moji su slavili svetog Jovana a svi drugi imaju razlicite slave nijednom nisam naisao na tekst o Popadicima koji slave svetog Jovana a koji vode poreklo iz Crne Gore a znam sigurno da smo odande i po imenima mojih djedova i pradjedova a i moj djed je nosio kao i njegova braca crnogorske kape ( kicanke) nije je skidao nikad cak je i sa njom sahranjen.

  10. Branko Popadić

    U predanju porodice Popadić itekako je prisutna priča o našoj staroj postojbini Donjim Lugama kod Berana u Vasojevićima. Moji roditelji žive u Štavlju kod Sjenice, majka mi je od Rakonjaca iz Štavlja. U Beogradu, gde sada živim, družim se sa svojim zemljacima i muslimanske veroispovesti, koji tvrde da su poreklom iz tog kraja, kao moj venčani kum Ramiz Ramusović.