Poreklo prezimena Popadić

3. mart 2012.

komentara: 81

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

POPADIĆI

(u Pasjem Nuglu i Žabljaku)

Popadići vode porijeklo iz Trešnjice, iz Đurđevića Tare, odakle su sinovi Ristana Popadića Jovan, Vojin i Ognjen 1875. godine uskočili u šaransko selo Pasji Nugao. Učestvovali su aktivno u Hercegovačkom ustanku 1875-1878. godine. Vojin je odselio u Gornju Dobrilovinu i njegovi potomci danas žive u Crvenoj Lokvi i Mojkovcu.

Ognjen je imao Rista i Savu od kojijg nema muških potomaka.

Jovan Ristanov ima dva sina Miloša i Marka: od Miloša su Branko – živi u Beogradu, i Rajko koji živi povremeno i u Beogradu i u Žabljaku. Milošev brat Marko je imao sina Jovana-Musu, od koga nema muških potomaka, a živio je u Pasjem Nuglu.

Dok je bio u Trešnjici, Ristan je radio pri manastiru Svetog Arhangela Mihaila, i kad su Turci 1875. godine manastir razorili i spalili, on je tada iz manastira spasio trebnik, koji se i sada nalazi i čuva u kući Rajka Miloševa u Žabljaku.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić.

_____________________

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (81)

Odgovorite

81 komentara

  1. Sava Popadić

    Prezimena u Srba su najčešće nastajala po imenu oca, majke (ako je decu čuvala kao udovica) ili mesta odakle su se doselili. Konkretno POPADIĆI su popova deca o kojima je brinula majka-popadija pa ih narod nazivaao “popadičići” što su neretko uzimali kao prezime u malo izmenjenom obliku.
    Popadići iz Ržanice župske znaju da je njihov pretak pop Sima umro u Buđevu a da se popadija sa decom doselila u Ržanicu kod Aleksandrovca. Pre toga su se prezivali: Simići, Živkovići, Milojevići, Gavrilovići i na kraju Popadići. Slave Sv. arhangele Mihajla i Gavrila jer su daljim poreklom Vasojevići.
    Verovatno su svi Popadići dobili prezime na isti način.

  2. Branislav Popadić

    Meni poznato poreklo moje porodice Popadić je selo Kopljevići, kod Mrkonjić Grada. Poznato mi je da je porodica tamo došla iz Crne Gore i da je prethodno prezime bilo Gavrilović. Slava nam je Sveti Marko. Voleo bih da saznam više detalja o poreklu svoje porodice, pa ako ih neko zna, neka pomogne!

  3. Radovan

    Ima Popadića i u Arilju i u Požegi, a odakle smo došli pitaj Boga

  4. Nebojša

    Da li neko zna nešto o Popadićima Iz Ceklina kod Cetinja Crna Gora?
    Hvala

  5. Sava Popadić

    Ispitujući poreklo svoje porodice Popadić iz Ržanice župske boravio sam u istoimenom selu u Crnoj Gori kod Andrijevice. U tom selu postoje dve kuće Popadića od kojih sam saznao da potiču iz Ceklina i da, slave Sv. Alimpija. Neki od predaka, neposredno posle Drugog svetskog rata, je pričao da imaju rođake istog prezimena u Buđevu kod Sjenice. Popadići iz Buđeva su mi u neposrednom razgovoru to negirali, tj. rekli su mi da nemaju nikakvih saznanja o toj vezi. Oni u Buđevu slave Sv. Nikolu što govori u prilog tome da nisu rođaci sa Popadićima iz Ceklina. U monografiji o Buđevu(autor Radojko Balšić) piše da Popadići iz Buđeva potiču iz okoline Gacka i navodi se tačna godina doseljenja, 1885.

  6. Zoran Popadić

    Celu istinu argumentovanu i dokumentovanu o Popadićima iz sela Buđeva piše i još nije objavio(uskoro će) piše istoričar Vukosav Popadić. Knjiga se uskoro očekuje i svi Popadići je jedva čekamo. U knjizi Balšića o Popadićima iz Buđeva ima dosta netačnih činjenica.Koga interesuje(kao mene) tu muže pronaći sve relevantne činjenice o Popadićima sela Buđeva a ko ima povezane tekstove može pronaći vezu sa ostalim Popadićima u svetu.Postoji i rodoslov Popadića sela Buđeva koji je relativno skoro urađen. Pozdrav Zoran Popadić iz Buđeva

  7. Joksim

    Pretpostavljam da će knjiga obuhvatiti i iseljavanje Popadića iz sela Donje Luge kod Berana.

  8. Dragan

    Knjiga Balšića je odlična, iako je pisao ne previše obrazovan čovjek. Čovjek je Buđevcima, ,pa i nama Popadićima, ostavio porodično stablo. Neizmjerno sam mu zahvalan zbog toga. Ali, mi Popadići smo malo čudni ljudi. Nikad zadovoljni.
    Sa nestrpljenjem očekujem i knjigu Vukosava Popadića. Nadam se da će biti dobra.
    Pozdrav iz Tivta

  9. Ljubica Popadić

    Zovem se Ljubica Popadić, rodom sam iz pograničkog sela Venj, kraj Temišvara. Slavimo Sv. Stevana (9.01.), a izgovaramo naše prezime sa naglaskom na 2. slog. Volela bih da doznam nešto više o poreklu moga prezimena i upoznam neke daljne rođake.
    Unapred zahvalna.

    • Marko Popadic

      Moja porodica slavi sv,Stefana,iz Slavonije smo selo Mala Londzica okolina Našica . Isto nam se prezime tako izgovara.

      • Ljubica Popadić

        Drago mi je da sam, najzad, pronašla jedne Popadiće koji slave Sv. Stevana, a izgovaraju malo “otegnuto”, na glas “a”. Dosta retki su takvi Popadići, pa bih vas zamolila, ako znate, nešto više o poreklu naših predaka, da podelite sa mnom. moja je el. adresa [email protected] (po rumunskom pravopisu). Budite pozdravljeni, svako dobro.

  10. Ja sam Zoran Popadic rodjen u Zemunu ( 1966) moj otac Dusan je rodjen ( 1941) u Mrkonjic Gradu BIH moj djed Pero je isto rodjen ( 1912) u Mrkonjic Gradu selo Ocune imao je jos dva brati Niko i Milan i jednu sestru Janju, moj pradjed se zvao Jovo koji je imao jos jednog brata ja na zalost sad neznam kako se on zvao imao je samo zensku decu koja su se udala i ja o njima neznam nista .Iz price moga djeda znam da su njegova baba sa dva sina dosla iz pravca Grahova BIH gde je njegov djed poginuo ili umro oko (1880) a baba je sa dva sina dosla nekako do Mrkonjic Grada i tu su se nastanili.Isto tako po njgovom secanju i iz prica starijih zna da su poreklom iz Crne Gore misli da je iz Berana selo neko u okolini a slava nam je Sveti Jovan. Ovo je sve sto znam pa bih molio ako neko zna vise o tome ko smo i odakle smo da mi javi veliki pozdrav za sve.