Poreklo prezimena Pejaković Reviewed by Momizat on . Pejakovići su, kako piše naš saradnik Budo Pejaković, poreklom od Kanjoša Macedonovića, koji je oko 1415. do 1425. došao iz ondašnje Makedonije, Grčke, na prostor Pejakovići su, kako piše naš saradnik Budo Pejaković, poreklom od Kanjoša Macedonovića, koji je oko 1415. do 1425. došao iz ondašnje Makedonije, Grčke, na prostor Rating:
You Are Here: Home » Prezimena » Poreklo prezimena Pejaković

Poreklo prezimena Pejaković

Pejakovići su, kako piše naš saradnik Budo Pejaković, poreklom od Kanjoša Macedonovića, koji je oko 1415. do 1425. došao iz ondašnje Makedonije, Grčke, na prostore današnjeg manastira Reževići, u mesto koje i danas postoji – Drobni Pijesak.

Po priči, koju je Bude slušao od oca Marka Božova Pejakovića, kao i od rođaka, Kanjoš je imao dva sina: RATKA, od koga su nastali Ratkovići, i PEJAKA, i po njemu su Pejakovići. Stefan Mitrov Ljubiša, pisac iz tih krajeva, iz Budve, napisao je pripovetku o Kanjošu, a trg u starom gradu u Budvi nosi ime KANJOŠEV TRG. Po toj priči, koja se dešava oko 1420 god. Kanjoš, čovek koji je bio malog rasta, ali hrabar i vešt borac i mudar trgovac, na nagovor Dužda venecijanskog, u viteškoj borbi ubija Furlana i obezbeđuje povlastice sebi i sunarodnicima kod prodaje i kupovine…

Bude dalje piše:

Pejakovići su veliko bratstvo, a zbog teških vremena i stalne borbe, često u se selili, i poslednja dva-tri veka postojbina im je Pačarađe, srez ljubotinjski. Kad se krene sa Cetinja ka Budvi, na dvanaestom kilometru je Obzovica, a stotinak metara dalje stoji tabla PAČARAĐE. Skrenete tu, levo, i kad posle tri-četiri kilometra vidite ponovo tablu, PAČARAĐE, ona svojom strelicom pokazuje gde da idete. Danas u Pačarađu žive dve porodice, ili, bolje reći, u jednoj je Rajko Jovanov Pejaković, a u drugoj Velika, pok. Stanka Markova Pejakovića. Ostali stanovnici, ne stalni, uglavnom kad je ,,lijepo vrijeme,, su Pavle, s familijom iz Kotora, Rajko iz Nikšića, s porodicom, Petar Ljuba Đurova iz Podgorice, Nikola i Filip Ramov iz Podgorice i Svetozar i brat mu Budimir, Budo, Marka Božova  iz Pančeva, a Sveto iz Australije redovno svake godine.

Pejakovića ima na svim kontinentima, i u svim bivšim jugoslovenskim republikama. Postoji i naš rodoslov iz 1953. i neke, koji je naš rođak Vlado Stevanov iz Beograda uradio. Bilo bi dobro da se jednom godišnje sastajemo i tako više približimo i upoznamo još bolje. Mnogi rođaci su pokušavali, ali nije uspelo. Neka nas Pačarađe okupi, kao pravu braću, na dobrobit našeg plemena. Zdravo bili, Pejakovići,gde god da ste.  Budo

KRSNA SLAVA:

POZNATI:

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

prezime@poreklo.rs
Pišite nam


Komentari (6)

 • Pejaković

  Moji potiču sa Ljubotinja. Deda mi se zvao Lazar Pejaković školovao se u Italiji, mislim za elektroinženjera. Na žalost umro je jako mlad u svojoj 39-oj godini. Imao je brata, ne mogu da se setim kako se zvao, bio je pitomac na vojnoj akademiji u Mariboru (nisam siguran). Zbog nesuglasica i svađe sa svojim pretpostavljenim koga je ubio, morao je da prebegne u inostranstvo. Moj deda i njegov brat su još kao deca ostali bez roditelja koje je ubio grom, posle toga ih je stric prihvatio kao rođenu decu. Krsna slava nam je Sveti Nikola decembarski. Ako ova priča nekome zvuči poznato, ili zna još neke pojedinosti bilo bi lepo da mi se javi, kako bih mogao da popunim praznine u svom porodičnom stablu i poreklu. Hvala

  Odgovori
  • Djuro

   Moj deda je bio Blazo Pejaković (1896-1972). Bio je iz Ljubotinja. Imao je sestre Anđelinu i Veliku. Imao je jednog brata. Oženio se Vašom Vujovićem i preselio se u Ameriku pre oko 100 godina.

   Odgovori
 • Krstic Nenad

  Pozdrav gospodine Budo,
  U vezi Vaseg pisma o selu Pacaradje, dodao bih nesto; po majcinoj liniji, poticem iz sela Pacaradja u Srbiji. To selo se nalazi na polovini puta Kursumlija – Lukovska banja, nazalost nalazi se pred unistenjem zbog izgradnje brane u selu Selova. Starinom, potomci moje majke su dosli negde iz okoline Kolasina, i vise puta su se selili iz okolnih sela (Mercez, Pevastica) dok se nisu skrasili u Pacaradji, gde i danas zivi porodica Bradic, koja se nije oduvek tako prezivala. Ne mogu da dokazem da su ova dva sela nekako povezana, ali ima previse slucajnosti da bi to bilo slucajno, Pacaradje – Pacaradja.
  Krstic Nenad, Beograd

  Odgovori
 • Pejakovici Republika Srpska

  Postovani,zelim da vam kazem da u jednom malom mjestu do Banjaluke ,Celincu, postoji naselje Pejakovici ,moj pradeda je imao 16-oro djece tako da nas ovde ima mnogo znam samo da nam korjeni poticu sa Cetinja ali bih volio da znamo vise o nasoj rodbini iz CG i da se svi upoznamo !

  Odgovori
 • Sava

  Pozdrav,moja pokojna baka je rodom od Pejakovića iz Čelinca,selo Opsječko.Krsna slava im je Sveti Ignjatije Bogonosac,02.januar.Porjeklo je kažu iz Crne Gore.Glumac Nikola Pejaković je iz Opsječkog. Po kazivanju brata moje bake,prije 3 godine u Čelinac je došao glumac Josip Pejaković,posjetio je prezimenjake,ispričao im je da su Pejakovići krenuli negdje iz okoline Cetinja,njegov predak Mirko ostao je u okolini Travnika a ostali su krenuli dalje,pa neki ostadoše i u Čelincu.Zanimljivo je da je taj Mirko zbog gladi koja je tada vladala,da bi prehranio čeljad,postao katolik za vreću brašna.Toga je Josip svjestan i za razliku od mnogih drugih pokatoličenih on ne pljuje po izvoru svoga roda.

  Odgovori
 • Radovan

  Pozdrav
  Pejaković ima i u mestu Liplje opština Kotor Varoš

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top