Poreklo prezimena Pejaković

1. mart 2012.

komentara: 15

Pejakovići su, kako piše naš saradnik Budo Pejaković, poreklom od Kanjoša Macedonovića, koji je oko 1415. do 1425. došao iz ondašnje Makedonije, Grčke, na prostore današnjeg manastira Reževići, u mesto koje i danas postoji – Drobni Pijesak.

Po priči, koju je Bude slušao od oca Marka Božova Pejakovića, kao i od rođaka, Kanjoš je imao dva sina: RATKA, od koga su nastali Ratkovići, i PEJAKA, i po njemu su Pejakovići. Stefan Mitrov Ljubiša, pisac iz tih krajeva, iz Budve, napisao je pripovetku o Kanjošu, a trg u starom gradu u Budvi nosi ime KANJOŠEV TRG. Po toj priči, koja se dešava oko 1420 god. Kanjoš, čovek koji je bio malog rasta, ali hrabar i vešt borac i mudar trgovac, na nagovor Dužda venecijanskog, u viteškoj borbi ubija Furlana i obezbeđuje povlastice sebi i sunarodnicima kod prodaje i kupovine…

Bude dalje piše:

Pejakovići su veliko bratstvo, a zbog teških vremena i stalne borbe, često u se selili, i poslednja dva-tri veka postojbina im je Pačarađe, srez ljubotinjski. Kad se krene sa Cetinja ka Budvi, na dvanaestom kilometru je Obzovica, a stotinak metara dalje stoji tabla PAČARAĐE. Skrenete tu, levo, i kad posle tri-četiri kilometra vidite ponovo tablu, PAČARAĐE, ona svojom strelicom pokazuje gde da idete. Danas u Pačarađu žive dve porodice, ili, bolje reći, u jednoj je Rajko Jovanov Pejaković, a u drugoj Velika, pok. Stanka Markova Pejakovića. Ostali stanovnici, ne stalni, uglavnom kad je ,,lijepo vrijeme,, su Pavle, s familijom iz Kotora, Rajko iz Nikšića, s porodicom, Petar Ljuba Đurova iz Podgorice, Nikola i Filip Ramov iz Podgorice i Svetozar i brat mu Budimir, Budo, Marka Božova  iz Pančeva, a Sveto iz Australije redovno svake godine.

Pejakovića ima na svim kontinentima, i u svim bivšim jugoslovenskim republikama. Postoji i naš rodoslov iz 1953. i neke, koji je naš rođak Vlado Stevanov iz Beograda uradio. Bilo bi dobro da se jednom godišnje sastajemo i tako više približimo i upoznamo još bolje. Mnogi rođaci su pokušavali, ali nije uspelo. Neka nas Pačarađe okupi, kao pravu braću, na dobrobit našeg plemena. Zdravo bili, Pejakovići,gde god da ste.  Budo

KRSNA SLAVA:

POZNATI:

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (15)

Odgovorite

15 komentara

  1. Pejaković

    Moji potiču sa Ljubotinja. Deda mi se zvao Lazar Pejaković školovao se u Italiji, mislim za elektroinženjera. Na žalost umro je jako mlad u svojoj 39-oj godini. Imao je brata, ne mogu da se setim kako se zvao, bio je pitomac na vojnoj akademiji u Mariboru (nisam siguran). Zbog nesuglasica i svađe sa svojim pretpostavljenim koga je ubio, morao je da prebegne u inostranstvo. Moj deda i njegov brat su još kao deca ostali bez roditelja koje je ubio grom, posle toga ih je stric prihvatio kao rođenu decu. Krsna slava nam je Sveti Nikola decembarski. Ako ova priča nekome zvuči poznato, ili zna još neke pojedinosti bilo bi lepo da mi se javi, kako bih mogao da popunim praznine u svom porodičnom stablu i poreklu. Hvala

    • Djuro

      Moj deda je bio Blazo Pejaković (1896-1972). Bio je iz Ljubotinja. Imao je sestre Anđelinu i Veliku. Imao je jednog brata. Oženio se Vašom Vujovićem i preselio se u Ameriku pre oko 100 godina.

      • SONJA

        TO JE BIO BLAŽO JOKOV PEJAKOVIĆ KOJI JE U AMERIKU OTPUTOVAO KAO SLIJEPI PUTNIK PARABRODA IZ KOTORA. U AMERICI JE ŽIVIO KOD MOGA ĐEDA PERA ZEKALJEVA PEJAKOVIĆA U BUTTE MONTANI GDJE JE NAŠ OTAC ROĐEN.

  2. Krstic Nenad

    Pozdrav gospodine Budo,
    U vezi Vaseg pisma o selu Pacaradje, dodao bih nesto; po majcinoj liniji, poticem iz sela Pacaradja u Srbiji. To selo se nalazi na polovini puta Kursumlija – Lukovska banja, nazalost nalazi se pred unistenjem zbog izgradnje brane u selu Selova. Starinom, potomci moje majke su dosli negde iz okoline Kolasina, i vise puta su se selili iz okolnih sela (Mercez, Pevastica) dok se nisu skrasili u Pacaradji, gde i danas zivi porodica Bradic, koja se nije oduvek tako prezivala. Ne mogu da dokazem da su ova dva sela nekako povezana, ali ima previse slucajnosti da bi to bilo slucajno, Pacaradje – Pacaradja.
    Krstic Nenad, Beograd

  3. Pejakovici Republika Srpska

    Postovani,zelim da vam kazem da u jednom malom mjestu do Banjaluke ,Celincu, postoji naselje Pejakovici ,moj pradeda je imao 16-oro djece tako da nas ovde ima mnogo znam samo da nam korjeni poticu sa Cetinja ali bih volio da znamo vise o nasoj rodbini iz CG i da se svi upoznamo !

    • Suzana

      Pozdrav,

      Moja baka Pejakovic Durdija je rodena u opstini Opsjecko 1912. Na njenom izvodu iz maticne knjige rodenih pise da je od oca Pejakovic Blagoja i majke Durdije rod. Tomic. Imala je dosta brace i sestara pa me zanima dali vi znate nekiga ko be mogao da bude povezan sa ovom familijom. Voljela bih da doznam imena dede i babe moje bake.
      Unapred hvala.

  4. Pozdrav,moja pokojna baka je rodom od Pejakovića iz Čelinca,selo Opsječko.Krsna slava im je Sveti Ignjatije Bogonosac,02.januar.Porjeklo je kažu iz Crne Gore.Glumac Nikola Pejaković je iz Opsječkog. Po kazivanju brata moje bake,prije 3 godine u Čelinac je došao glumac Josip Pejaković,posjetio je prezimenjake,ispričao im je da su Pejakovići krenuli negdje iz okoline Cetinja,njegov predak Mirko ostao je u okolini Travnika a ostali su krenuli dalje,pa neki ostadoše i u Čelincu.Zanimljivo je da je taj Mirko zbog gladi koja je tada vladala,da bi prehranio čeljad,postao katolik za vreću brašna.Toga je Josip svjestan i za razliku od mnogih drugih pokatoličenih on ne pljuje po izvoru svoga roda.

    • Bojan

      pozdrav svim Pejakovicima, koliko god ih ima i koje vere bili. Ja sam rodjen u sremu kao i moje tri generacije iza, koliko znam . Inace, ima sremsko selo Putinci i tamo na groblju ima puno sa nasim prezimenom. Ne znam otkud tamo toliko, jer su svi pomrli i nemam koga da pitam. Takodje, u backom selu Silbas ima puno sa nasim prezimenom, a kako je veliki deo sela kolonizovan, pretpostavljam da je tim putemi nase prezime tu zastupljeno.
      Znam da ima (pre egzodzsa) Pejakovica pravoslavaca i oko Pakraca i Gline

    • PEJAKOVIC Zorica

      Tacno zboris, s tim da je prica o vreci krompira a ne brasna 🙂
      Potvrdjujem iz prve ruke 🙂

    • Davor

      I ja sam Pejaković iz Travnika, katolik, uvijek sam smatrao pravoslavce braćom

      • Pejakovic Djordje

        Da li iko zna Pejakoviće koji su madjari? Čuo sam da kod Osijeka ima jedno selo gde ima Pejakovića kojima je maternji jezik madjarski. Bio bih zahvalan ako bi neko imao neku informaciju o tome.

      • Pejakovic Djordje

        Da li neko zna nešto o Pejakovićima iz okoline Osijeka a koji su madjari? Ne mora obavezno ta okolina da bude, može biti bilo gde. Spomenuo sam Osijek jer sam nekada davno čuo da ima neko selo tu u blizini i da je tu Pejakovićima maternji jezik madjarski. Bio bih veoma zahvalan kada bi neko znao da kaže nešto više o tome, kada bi to podelio sa nama.
        Hvala unapred.

  5. Radovan

    Pozdrav
    Pejaković ima i u mestu Liplje opština Kotor Varoš

  6. Djordje Pejakovic

    Da li neko zna nešto o Pejakovićima a da su madjari? Nekada davno sam čuo da ima neko selo u blizini Osijeka i da je tu Pejakovićima madjarski maternji jezik. Mesto u stvari nije bitno, a moguće su i razne varijante prezimena kao što su: Pejaković, Pejakovics, Pejakovits ili Pejakovich. Bio bih veoma zahvalan kada bi neko znao da kaže nešto više o tome i kada bi to podelio sa nama.
    Hvala unapred.