Порекло презимена Пејаковић

1. марта 2012.

коментара: 9

Пејаковићи су, како пише наш сарадник Будо Пејаковић, пореклом од Кањоша Мацедоновића, који је око 1415. до 1425. дошао из ондашње Македоније, Грчке, на просторе данашњег манастира Режевићи, у место које и данас постоји – Дробни Пијесак.

По причи, коју је Буде слушао од оца Марка Божова Пејаковића, као и од рођака, Кањош је имао два сина: РАТКА, од кога су настали Ратковићи, и ПЕЈАКА, и по њему су Пејаковићи. Стефан Митров Љубиша, писац из тих крајева, из Будве, написао је приповетку о Кањошу, а трг у старом граду у Будви носи име КАЊОШЕВ ТРГ. По тој причи, која се дешава око 1420 год. Кањош, човек који је био малог раста, али храбар и вешт борац и мудар трговац, на наговор Дужда венецијанског, у витешкој борби убија Фурлана и обезбеђује повластице себи и сународницима код продаје и куповине…

Буде даље пише:

Пејаковићи су велико братство, а због тешких времена и сталне борбе, често у се селили, и последња два-три века постојбина им је Пачарађе, срез љуботињски. Кад се крене са Цетиња ка Будви, на дванаестом километру је Обзовица, а стотинак метара даље стоји табла ПАЧАРАЂЕ. Скренете ту, лево, и кад после три-четири километра видите поново таблу, ПАЧАРАЂЕ, она својом стрелицом показује где да идете. Данас у Пачарађу живе две породице, или, боље рећи, у једној је Рајко Јованов Пејаковић, а у другој Велика, пок. Станка Маркова Пејаковића. Остали становници, не стални, углавном кад је ,,лијепо вријеме,, су Павле, с фамилијом из Котора, Рајко из Никшића, с породицом, Петар Љуба Ђурова из Подгорице, Никола и Филип Рамов из Подгорице и Светозар и брат му Будимир, Будо, Марка Божова  из Панчева, а Свето из Аустралије редовно сваке године.

Пејаковића има на свим континентима, и у свим бившим југословенским републикама. Постоји и наш родослов из 1953. и неке, који је наш рођак Владо Стеванов из Београда урадио. Било би добро да се једном годишње састајемо и тако више приближимо и упознамо још боље. Многи рођаци су покушавали, али није успело. Нека нас Пачарађе окупи, као праву браћу, на добробит нашег племена. Здраво били, Пејаковићи,где год да сте.  Будо

КРСНА СЛАВА:

ПОЗНАТИ:

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

 1. Pejaković

  Moji potiču sa Ljubotinja. Deda mi se zvao Lazar Pejaković školovao se u Italiji, mislim za elektroinženjera. Na žalost umro je jako mlad u svojoj 39-oj godini. Imao je brata, ne mogu da se setim kako se zvao, bio je pitomac na vojnoj akademiji u Mariboru (nisam siguran). Zbog nesuglasica i svađe sa svojim pretpostavljenim koga je ubio, morao je da prebegne u inostranstvo. Moj deda i njegov brat su još kao deca ostali bez roditelja koje je ubio grom, posle toga ih je stric prihvatio kao rođenu decu. Krsna slava nam je Sveti Nikola decembarski. Ako ova priča nekome zvuči poznato, ili zna još neke pojedinosti bilo bi lepo da mi se javi, kako bih mogao da popunim praznine u svom porodičnom stablu i poreklu. Hvala

  • Djuro

   Мој деда је био Блазо Пејаковић (1896-1972). Био је из Љуботиња. Имао је сестре Анђелину и Велику. Имао је једног брата. Оженио се Вашом Вујовићем и преселио се у Америку пре око 100 година.

   • SONJA

    TO JE BIO BLAŽO JOKOV PEJAKOVIĆ KOJI JE U AMERIKU OTPUTOVAO KAO SLIJEPI PUTNIK PARABRODA IZ KOTORA. U AMERICI JE ŽIVIO KOD MOGA ĐEDA PERA ZEKALJEVA PEJAKOVIĆA U BUTTE MONTANI GDJE JE NAŠ OTAC ROĐEN.

 2. Krstic Nenad

  Pozdrav gospodine Budo,
  U vezi Vaseg pisma o selu Pacaradje, dodao bih nesto; po majcinoj liniji, poticem iz sela Pacaradja u Srbiji. To selo se nalazi na polovini puta Kursumlija – Lukovska banja, nazalost nalazi se pred unistenjem zbog izgradnje brane u selu Selova. Starinom, potomci moje majke su dosli negde iz okoline Kolasina, i vise puta su se selili iz okolnih sela (Mercez, Pevastica) dok se nisu skrasili u Pacaradji, gde i danas zivi porodica Bradic, koja se nije oduvek tako prezivala. Ne mogu da dokazem da su ova dva sela nekako povezana, ali ima previse slucajnosti da bi to bilo slucajno, Pacaradje – Pacaradja.
  Krstic Nenad, Beograd

 3. Pejakovici Republika Srpska

  Postovani,zelim da vam kazem da u jednom malom mjestu do Banjaluke ,Celincu, postoji naselje Pejakovici ,moj pradeda je imao 16-oro djece tako da nas ovde ima mnogo znam samo da nam korjeni poticu sa Cetinja ali bih volio da znamo vise o nasoj rodbini iz CG i da se svi upoznamo !

 4. Pozdrav,moja pokojna baka je rodom od Pejakovića iz Čelinca,selo Opsječko.Krsna slava im je Sveti Ignjatije Bogonosac,02.januar.Porjeklo je kažu iz Crne Gore.Glumac Nikola Pejaković je iz Opsječkog. Po kazivanju brata moje bake,prije 3 godine u Čelinac je došao glumac Josip Pejaković,posjetio je prezimenjake,ispričao im je da su Pejakovići krenuli negdje iz okoline Cetinja,njegov predak Mirko ostao je u okolini Travnika a ostali su krenuli dalje,pa neki ostadoše i u Čelincu.Zanimljivo je da je taj Mirko zbog gladi koja je tada vladala,da bi prehranio čeljad,postao katolik za vreću brašna.Toga je Josip svjestan i za razliku od mnogih drugih pokatoličenih on ne pljuje po izvoru svoga roda.

  • Bojan

   pozdrav svim Pejakovicima, koliko god ih ima i koje vere bili. Ja sam rodjen u sremu kao i moje tri generacije iza, koliko znam . Inace, ima sremsko selo Putinci i tamo na groblju ima puno sa nasim prezimenom. Ne znam otkud tamo toliko, jer su svi pomrli i nemam koga da pitam. Takodje, u backom selu Silbas ima puno sa nasim prezimenom, a kako je veliki deo sela kolonizovan, pretpostavljam da je tim putemi nase prezime tu zastupljeno.
   Znam da ima (pre egzodzsa) Pejakovica pravoslavaca i oko Pakraca i Gline

 5. Радован

  Поздрав
  Пејаковић има и у месту Липље општина Котор Варош