Poreklo prezimena Pecić

1. mart 2012.

komentara: 6

Piše: Bojana Pecić
Preci svih Pecića su iz sela Jelakce, okolina Josaničke banje. Ono što sam ja kao dete slušala od dede je da su se Pecići tu doselili negde u 18. veku, bežeći od Turaka. Prvenstveno su živeli na severu Crne Gore, a kasnije prebegli u Peć, gde su neki i ostali, a pojedini i primili tursku veru pa se prezivaju Peci. Pouzdano znam da je moj stric svojevrememo sarađivao sa izvesnim Pecijem- Šiptarom i da su se oslovljavali sa rođače.
Jelakce je zabačeno selo pa je karakteristično da su Pecići zadržali prezime toliko dugo bez posebnog uticaja Turaka. Veruje se da u Jelakcu uvek postoji 13 kuća Pecića.
Dalje, znam da se moj pradeda u nadi za boljim životom preselio u selo Velika Reka, Vučitrn, gde su dalje rođeni moj otac i deda. Od 1973. su u Vrnjačkoj Banji u čijoj okolini živi dosta Pecića iz Jelakca, a dosta je nastanjeno u selu Dublje kod Trstenika.
Moji slave Svetog Aranđela i uvek se seče kolac za Svetog Savu jer je neka miraždžika donela tu slavu, naravno i imovinu.
Ovo je bilo ukratko o mojim Pecićima..

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. djordje

    Moji su iz Jelakca takodje, to mi je deda pricao. Preko Brusa, Aleksandrovca, Krusevca i tako dalje CUKUNDEDA se nastanio u Kraljevu (okolini 10km).
    Deda presau u grad Kraljevo i eto, tu nas ima 🙂

    Ipak, u celom Kraljevu, nas ima svega nekoliko (posebno muskaraca koji nasledjuju prezime).
    Cujem da sada ima ponovnih migracija u Kraljevo (iz Vrnjacke banje, trstenika, krusevca…..)

    GLAVNO:

    U Vojvodini u upoznao jednog Pecica, koji ne slavi Arandjelovdan, vec svetog Nikolu.
    zive u Belegisu, i ima ih prilicno…… vise generacija traju….

    Za ove sto se prezivaju Peci prvi put cujem, ali mi je drago, mozda se nekad i upoznamo…

    Pozdrav za sve Pecice.

  2. Nenad

    Moji cukundeda je dosao iz Jelakca polovinom 19 veka u Gračac (okolina Vrnjacke Banje) gde i dan danas zivimo… Svi Pecići koji prolazite kroz Gračac svratite da se upoznamo, lako cete nas naći… Kuca nam je blizu Doma u Gračacu 😉

  3. Nenad

    I mi slavimo Svetog Arandjela

  4. Slobodan Pecić

    Moja slava je Sveti Nikola Mi smo jedini Pecic u okolini Negotina
    Kako smo se doselili ovde neznam Bilo bi mi veoma drago da upoznam jos nekog Pecica,pa ako nekog nanese put u Negotin slobdno me kontaktirajte

  5. Branislav Pecić

    Imao sam tu čast da sa svojim pokojnim ocem Dr Bojanom Pecićem iz Trstenika, na obostrano zadovoljstvo obidjem našu prapostojbinu zaseok Peciće. Interesantna priča je da smo otišli do sela Jelakce ali su nam neki ljudi koje smo tamo sreli, rekli da se vratimo ka selu Rokci i da odemo nekih 5,6km ka vrhu planine Zeljin, zadnji zaseok od nekih 10ak kuća su Pecići i da smo svi od tamo potekli i raselili se, tako smo i uradili pronašli smo najsarijeg meštana (rođaka), i pričali o životu, jedno prelepo iskustvo i uspomena.. Pozdrav za sve rođake Peciće..