Печеничић

1. март 2012.

коментара: 1

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Печенице из западне Србије и Републике Српске носе и презиме Печеничић.

    На 23andMe постоји податак да су Печенице са Пала (Прача) J2b1.

    Матица ове породице је у Соколовићима (Гласинац). Одатле су населили околна места. Печенице славе Аранђеловдан, а даљим пореклом су из Херцеговине. Било их је још у Сијерцима (досељени из Соколовића 1923. год.), а сродни су им и Матијашевићи са Пала, такође слава Аранђеловдан.

    Овај крај су населиле многе породице из Пиве и Дробњака, па се чини да генерално преовлађују досељеници из Старе Херцеговине.

    Осим на Гласинцу, презиме Печеница постоји и у месту Заовине (Тара). Љуба Павловић каже да их је било 10-ак кућа и да славе Аранђеловдан. Досељени су из Гусиња.

    У овој сеоби, са Печеницама долазе Рајаци и Караклићи. Рајаци воде порекло из Плава и славе Св. Николу, а Караклићи, такође Никољштаци, долазе из Куча. Занимљиво да се презиме Рајак јавља и у Крајини (такође слава Никољдан), али и у Соколовићима крај Вишеграда.

    Заовине нису далеко од Гласинца, а и презиме Печеница није тако често код Срба. Славе се такође поклапају, па није искључено да постоји нека веза. Та сеоба поменутих породица у Подриње одиграла се негде у 18. веку. Печенице са Гласинца помињу само Херцеговину као даљу старину, али не и време сеобе.

    Било би добро када би путем днк анализе решили ову мистерују. До тада остаје да верујемо Миленку Филиповићу који је истраживао конкретно порекло Печеница из околине Сарајева.

    Литература:

    – Ђорђе Јањатовић, “Презимена Срба у Босни”
    – Миленко С. Филиповић, “Гласинац”
    – Љуба Павловић, “Соколска нахија”
    – Поп Стјепо и Владимир Трифковић, “Сарајевска околина”
    – 23andMe