Порекло презимена Пецић

1. марта 2012.

коментара: 5

Пише: Бојана Пецић
Преци свих Пецића су из села Јелакце, околина Јосаничке бање. Оно што сам ја као дете слушала од деде је да су се Пецићи ту доселили негде у 18. веку, бежећи од Турака. Првенствено су живели на северу Црне Горе, а касније пребегли у Пећ, где су неки и остали, а поједини и примили турску веру па се презивају Пеци. Поуздано знам да је мој стриц својевремемо сарађивао са извесним Пецијем- Шиптаром и да су се ословљавали са рођаче.
Јелакце је забачено село па је карактеристично да су Пецићи задржали презиме толико дуго без посебног утицаја Турака. Верује се да у Јелакцу увек постоји 13 кућа Пецића.
Даље, знам да се мој прадеда у нади за бољим животом преселио у село Велика Река, Вучитрн, где су даље рођени мој отац и деда. Од 1973. су у Врњачкој Бањи у чијој околини живи доста Пецића из Јелакца, а доста је настањено у селу Дубље код Трстеника.
Моји славе Светог Аранђела и увек се сече колац за Светог Саву јер је нека миражџика донела ту славу, наравно и имовину.
Ово је било укратко о мојим Пецићима..

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

 1. djordje

  Moji su iz Jelakca takodje, to mi je deda pricao. Preko Brusa, Aleksandrovca, Krusevca i tako dalje CUKUNDEDA se nastanio u Kraljevu (okolini 10km).
  Deda presau u grad Kraljevo i eto, tu nas ima 🙂

  Ipak, u celom Kraljevu, nas ima svega nekoliko (posebno muskaraca koji nasledjuju prezime).
  Cujem da sada ima ponovnih migracija u Kraljevo (iz Vrnjacke banje, trstenika, krusevca…..)

  GLAVNO:

  U Vojvodini u upoznao jednog Pecica, koji ne slavi Arandjelovdan, vec svetog Nikolu.
  zive u Belegisu, i ima ih prilicno…… vise generacija traju….

  Za ove sto se prezivaju Peci prvi put cujem, ali mi je drago, mozda se nekad i upoznamo…

  Pozdrav za sve Pecice.

 2. Nenad

  Moji cukundeda je dosao iz Jelakca polovinom 19 veka u Gračac (okolina Vrnjacke Banje) gde i dan danas zivimo… Svi Pecići koji prolazite kroz Gračac svratite da se upoznamo, lako cete nas naći… Kuca nam je blizu Doma u Gračacu 😉

 3. Nenad

  I mi slavimo Svetog Arandjela

 4. Слободан Пецић

  Moja slava je Sveti Nikola Mi smo jedini Pecic u okolini Negotina
  Kako smo se doselili ovde neznam Bilo bi mi veoma drago da upoznam jos nekog Pecica,pa ako nekog nanese put u Negotin slobdno me kontaktirajte