Порекло презимена Пантелић

29. фебруар 2012.

коментара: 69

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ПАНТЕЛИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Пантелић

Хаплогрупа: R1a род L1280

Порекло: Брасина, Мали Зворник, Србија

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (69)

Одговорите

69 коментара

  1. Marko, u koji deo Srbije se doselio tvoj predak Andrija, nakon doseljavanja iz Hercegovine? Hvala

  2. Marko Andric

    U selo Cukovine, opsina Koceljeva. Ne znam da li je dosao pravo iz Hercegovine ili je u medjuvremenu bio u nekom drugom selu. Ako imas nekih podataka kojima bi povezao nase porodice ili bilo sta sto bi moglo da mi pomogne pisi mi na mail [email protected] Hvala

  3. Марко Пантелић

    Порекло Пантелића из Расинског а могуће и других округа у централној Србији/Шумадији

    Tри брата Пантелија, Анта и Атанаско су се доселили у Риђевштицу, Краљево и околна села се помињу као места одакле су дошли али нема никаквих званичних записа.

    Да се не би свађали око земље и поседа како данашња браћа то умеју да раде одлучили су да поделе своју територију/поседе на 3 дела (свако по део а брда попут Ковиљевца да их деле и буду природна међа) и на тим поседима да стварају већу фамилију и потомке.

    Потомци Анте су узели презиме Антић, Атанасковићи од Атанаска а Пантелићи од Пантелије, за крсне славе Антића и Атанасковића нисам сигуран али Пантелићи су одувек имали Светог Николу коју и дан данас славе.

    Како су се времена мењала по економским, временским и другим приликама Пантелићи су се ширили и ван Риђевштице на околна насеља у Расинском округу а у задњих стотинак година чак и до Београда и дијаспоре.

    Aко неког из овог округа или региона занима порекло нека слободно пита, оно што не знам могу се распитати код других породица.

  4. Nebojša,gde mogu da kontaktiram gospodina Ljubu Dimitrijevic?Hvala

  5. Борисав (Александар) Пантелић

    Ја сам рођен у Вреоцима.У делу насеља које се зове Кусања има пуно породица ове фамилије.Није ми познато наше порекло.Помиње се Херцеговина али без доказа.Покушао сам да реконструишем порекло преко података у катастру али без успеха.
    Мој прадеда је Илија Пантелић
    мој деда је Љуба-Љубомир Пантелић
    отац Александар (Љубомир)Пантелић, сви су покојни.
    Тражим и нудим помоћ

    С поштовањем

  6. janko

    dali neko zna nesto vise o Pantelicima koji zive u selu Sabacka Kamenica opstina Koceljeva , slavimo svetog Trifuna . unapred hvala

  7. ako neko zna nesto o pantelicima koji zive na tritoriji sela sabacka kamenica , opstina koceljeva . slavimo svetog Trifuna . unapred hvala

  8. Djordje

    Meni isto treba pomoc oko porekla. Moji Pantelici su poreklom iz Starih Ledinaca u Sremu. Slavimo Sv.Djordja . Meni je pokojni deda pricao da su se tu naselili pre vise od 100 godina , mada je bio star i senilan pa nije mogao da mi kaze kad tacno. Hvala unapred . 😀

  9. Док сам био официр један од војника ми је био кустос у београдском музеју. Пошто се и он презивао Пантелић рекао ми је да истражујући порекло презимена путем крсних слава дошао до оваквих података: у Требињу су три брата која су се звала Милош, Петар и Панта убили неког турског пашу, након чега су са породицама пребегли у Црну Гору. Од Милоша су постали Милошевићи, од Петра Петровићи, а од Панте Пантелићи. Након кратког боравка негде изнад Никшића (село Брезица, Брезница, Брезовица, не сећам се тачно) Панта је са породицом прешао у Србију у околину Ужица (Краљева), одакле су се касније раширили по читавој Србији. Моји деда и прадеда су из села Корман поред Шапца (Посавотамнава), где и данас има неких двадесетак кућа (раније је било дупло више). Слава коју су најчешће славили била је Јовањдан (коју и ја славим), али су са ширењем су прихватали и друге славе. То је прича коју ми је испричао тај војник-кустос, а колико је тачна нисам имао времена да истражујем.

  10. Сава

    Севернобанатски округ, у селима Санад и Нови Кнежевац више од 200 година живе породице са презименом Пантелин и углавном славе крсну славу Св. Георгијије- Ђурђевдан. Неки од потомака ових породица населили су се у Кикинди, Панчеву, Новом Саду…. Почетком 20.-ог века неки појединци са презименом Пантелин су емигрирали у Америку…

    • zoran pantelić

      Moj pradeda Zarija Pantelić rodom je iz Turske kanjiže (današnji Novi Kneževac), po kazivanju mog dede, iz N.Kneževca došao je krajem XIX veka u Sremsku Mitrovicu gde se oženio udovicom .Negde oko 1890 i neke, dolaze u Beograd gde im se rađa dvoje dece,ćerka Olga ( 1896 ) i moj deda Ljubomir ( 1898 ). Zarija je umro u Beogradu 1916. godine a iz Matične knjige umrlih crkve Sv,Nikola u Bgd. saznao sam da je rođen u Turskoj Kanjiži i da je imao 65 godina kada je umro. da li znaš nešto više o Pantelićima iz N.Kneževca.