Порекло презимена Пантелић

29. фебруар 2012.

коментара: 69

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ПАНТЕЛИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Пантелић

Хаплогрупа: R1a род L1280

Порекло: Брасина, Мали Зворник, Србија

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (69)

Одговорите

69 коментара

  1. Саша Пантелић

    Поштовани,
    ја сам од Пантелића родом из села Брезовца код Аранђеловца.
    Овде ћу вам написати оно што је мени пренето о мојој породици.
    Најпре да кажем да породица Пантелић слави као крсну славу Светог Арх. Михаила.
    Родом од старина смо из Сјенице, одакле се око 1770 породица после аустроугарско турског рата и мира који је сколопљен иселила и кренула на север.
    Један део породице је остао у Драгачеву.
    Одатле је мој део породице крену опет на север и дошао у Шумадију где су се око 1780 населили у селу Брезовац код Аранђеловца, где и данас има око 15 кућа.
    Једно време од староседелаца звани су Драгачевцима.
    У крвној су вези са Ћировићима из истог села, тако да се претпоставља да се ради и браћи по чијим именима како је то био обичај код Срба и створена породица.

  2. Snezana

    Postovani, zanima me kako da saznam vise o svom poreklu? Moj cukundeda se zvao Djordje Pantelic i sa svojim bratom je iz sela Petrovcic (opstina Surcin) dosao u tadasnje selo Zarkovo i tu su ostali. Zanima me kako da saznam ko su bili, zasto su dosli u Zarkovo i ima li ih u Petrovcicu. Videla sam da u Petrovcicu postoji stara crkva sv. Jovana iz 1845. a mi smo oduvek slavili sv. Jovana. Da li mozda u crkvi postoje stare knjige gde bih saznala za pretke pre svog cukundede!? Odakle da krenem!? Imamo u familiji neku pricu koja kruzi o navodnom zakopanom kovcegu ovde gde su se dva brata doselila, pa me upravo zanima zasto su dosli iz tadasnje AustroUgarske u tursku Srbiju!? Hvala puno na bilo kakvoj pomoci, Snezana Pantelic

  3. Sanja

    Moze li neka informacija o Pantelicima iz sela Krusevica kod Prokuplja? Braca Milutin,Dragutin,Dragoljub,sestre Jevrosima i Dragoslava. Njihovi roditelji Zdravko i Leposava. Dalje nazalost ne znam. Osim da mi je deda Zdravko naseljen iz Tutina.Unapred hvala.

  4. Branko

    Moze li neka informacija o prezimenu Pantelic iz like opcina Gracac republika Hrvatska .Slavimo Krsnu slavu .sv. Jovana Krstitelja

  5. Dragan Pantelić

    Moji su iz Aluge (planina Tara), gde smo se doslili iz okoline Gacka, negde početkom 19. veka. Potomci smo Vučete Gačanina i slavimo Svetog Panteliju.

  6. Dejan Pantelic

    Pozdrav svima, trenutno nisam u mogucnosti navesti tacan izvor informacija, zapravo necu biti odredjen, ali : Pantelici, selo Desic, opstina Sabac, slava Sv. Nikola – poreklo nepoznato. Po V. S. Karadzicu (kada je putovao tim krajevima) bilo 5 porodica. I danas je isti broj. Pre nekoliko godina sam se malo vise interesovao za te informacije i na kraju uz pomoc odredjenih svestenika i Istorijskog arhiva u Sapcu dosao do ovih verovatnoca: 1. Doselili se iz CG, od Vasojevica, 15 v (najverovatnije)
    2. Pokrsteni kao starosedeoci zateceni na tom mestu, tj stari sloveni
    3. U poslosti bili hajduci, banditi ili ubice te iz tog razloga krili svoje pravo poreklo.

    Napominjem da Pantelica ima i u Varni i Dobricu, isto opstina Sabac ali nismo u srodstvu. Dok postoje postoje Pantelici u nekim macvanskim selima koji su zapravo poreklom iz Desica.

  7. Dejan Pantelic

    Pozdrav Pantelic.Deda mi je rodom iz Sapca mesto Lipoist.Slava nam je Svetu Stefan.Cuo sam da smo Pantelici poreklom od jednog Grka koji se zvao Pantelis,koji je zbog ubistva Turcima morao da pobegne iz Grcke i da je tako nastalo prezime Pantelic.

    • Mila

      Zdravo, evo mog doprinosa kojeg nam je pricao deda Vladimir Pantelic, selo Joseva, opstina Loznica. Nas predak zvao se Mico Jelic koji je ubio turskog pasu i sakrio se u tim krajevima. Imao je tri sina. Pantelic je bio veoma bogat ali bez potomstva. Dogovorili su se da Jeliceva djeca uzmu prezime, nastave lozu i budu naslednici.
      Na groblju u Josevi, koje ima veoma stare spomenike kao manje kamenje, nalazi se ogroman, veoma star spomenik Mice Jelica. Moj deda mu je uvijek palio svijecu.

    • Zoe

      Pozdrav!

      U Grckoj se slavi svetac Pantelejmon, a u blizini mesta Platamonas postoji selo Pantelejmon.

      Prezime Pantelic moze da potice ili od grckog ili italijanskog Pantelli, koje je popularno.

      U zavosnosti od toga odakle su Vam se doselili preci, odnosno one za koje imate poslednje podatke. Za Pantelice koji su dosli iz Crne Gore, najverovatnije imaju italijanskog tj rimskog porekla. Za one iz Istocne Srbije, grckog.

      Pozdrav!
      Zoe Pantelic

  8. Natalija

    Poštovani,
    Zanima me da li neko ima kakvih informacija o poreklu Pantelića iz okoline Tuleža? Predak Đorđe Pantelić navodno se doselio u selo Dučina iz okoline Tuleža polovinom 19. veka (to smo pronasli u seoskim zapisima). Od Đorđa Pantelica naše prezime jednu generaciju bilo je Đorđević, sada nosimo prezime Đokić. Slavimo Đurđevdan. Unapred puno hvala.

  9. Томо

    Моји су поријеклом из села Радаљева код Ивањице и славимо Св.Димитрија.
    Скоро цијели живот сам у ЦГ гдје сам и створио породицу🙂💪

  10. Milivoje Pantelić

    E,pa dragi Pantelići,
    samo da vas upoznam sa činjenicom da u Nemačkoj,severoistočnoj.postoji Ort Pantelitz(ukucajte tako i izaći će zanimljivost)od 370-ak stanovnika.Otkud ime mesta,od kada i zašto ne znam.
    Nikako da pišem gradonačelniku .
    Pozdrav svima,ma gde bili.Milivoje Pantelić.