Poreklo prezimena Pantelić

29. februar 2012.

komentara: 69

[toggle title=”TESTIRANI PANTELIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Pantelić

Haplogrupa: R1a rod L1280

Poreklo: Brasina, Mali Zvornik, Srbija

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (69)

Odgovorite

69 komentara

  1. Marko, u koji deo Srbije se doselio tvoj predak Andrija, nakon doseljavanja iz Hercegovine? Hvala

  2. Marko Andric

    U selo Cukovine, opsina Koceljeva. Ne znam da li je dosao pravo iz Hercegovine ili je u medjuvremenu bio u nekom drugom selu. Ako imas nekih podataka kojima bi povezao nase porodice ili bilo sta sto bi moglo da mi pomogne pisi mi na mail [email protected] Hvala

  3. Marko Pantelić

    Poreklo Pantelića iz Rasinskog a moguće i drugih okruga u centralnoj Srbiji/Šumadiji

    Tri brata Pantelija, Anta i Atanasko su se doselili u Riđevšticu, Kraljevo i okolna sela se pominju kao mesta odakle su došli ali nema nikakvih zvaničnih zapisa.

    Da se ne bi svađali oko zemlje i poseda kako današnja braća to umeju da rade odlučili su da podele svoju teritoriju/posede na 3 dela (svako po deo a brda poput Koviljevca da ih dele i budu prirodna međa) i na tim posedima da stvaraju veću familiju i potomke.

    Potomci Ante su uzeli prezime Antić, Atanaskovići od Atanaska a Pantelići od Pantelije, za krsne slave Antića i Atanaskovića nisam siguran ali Pantelići su oduvek imali Svetog Nikolu koju i dan danas slave.

    Kako su se vremena menjala po ekonomskim, vremenskim i drugim prilikama Pantelići su se širili i van Riđevštice na okolna naselja u Rasinskom okrugu a u zadnjih stotinak godina čak i do Beograda i dijaspore.

    Ako nekog iz ovog okruga ili regiona zanima poreklo neka slobodno pita, ono što ne znam mogu se raspitati kod drugih porodica.

  4. Nebojša,gde mogu da kontaktiram gospodina Ljubu Dimitrijevic?Hvala

  5. Borisav (Aleksandar) Pantelić

    Ja sam rođen u Vreocima.U delu naselja koje se zove Kusanja ima puno porodica ove familije.Nije mi poznato naše poreklo.Pominje se Hercegovina ali bez dokaza.Pokušao sam da rekonstruišem poreklo preko podataka u katastru ali bez uspeha.
    Moj pradeda je Ilija Pantelić
    moj deda je Ljuba-Ljubomir Pantelić
    otac Aleksandar (Ljubomir)Pantelić, svi su pokojni.
    Tražim i nudim pomoć

    S poštovanjem

  6. janko

    dali neko zna nesto vise o Pantelicima koji zive u selu Sabacka Kamenica opstina Koceljeva , slavimo svetog Trifuna . unapred hvala

  7. ako neko zna nesto o pantelicima koji zive na tritoriji sela sabacka kamenica , opstina koceljeva . slavimo svetog Trifuna . unapred hvala

  8. Djordje

    Meni isto treba pomoc oko porekla. Moji Pantelici su poreklom iz Starih Ledinaca u Sremu. Slavimo Sv.Djordja . Meni je pokojni deda pricao da su se tu naselili pre vise od 100 godina , mada je bio star i senilan pa nije mogao da mi kaze kad tacno. Hvala unapred . 😀

  9. Dok sam bio oficir jedan od vojnika mi je bio kustos u beogradskom muzeju. Pošto se i on prezivao Pantelić rekao mi je da istražujući poreklo prezimena putem krsnih slava došao do ovakvih podataka: u Trebinju su tri brata koja su se zvala Miloš, Petar i Panta ubili nekog turskog pašu, nakon čega su sa porodicama prebegli u Crnu Goru. Od Miloša su postali Miloševići, od Petra Petrovići, a od Pante Pantelići. Nakon kratkog boravka negde iznad Nikšića (selo Brezica, Breznica, Brezovica, ne sećam se tačno) Panta je sa porodicom prešao u Srbiju u okolinu Užica (Kraljeva), odakle su se kasnije raširili po čitavoj Srbiji. Moji deda i pradeda su iz sela Korman pored Šapca (Posavotamnava), gde i danas ima nekih dvadesetak kuća (ranije je bilo duplo više). Slava koju su najčešće slavili bila je Jovanjdan (koju i ja slavim), ali su sa širenjem su prihvatali i druge slave. To je priča koju mi je ispričao taj vojnik-kustos, a koliko je tačna nisam imao vremena da istražujem.

  10. Sava

    Severnobanatski okrug, u selima Sanad i Novi Kneževac više od 200 godina žive porodice sa prezimenom Pantelin i uglavnom slave krsnu slavu Sv. Georgijije- Đurđevdan. Neki od potomaka ovih porodica naselili su se u Kikindi, Pančevu, Novom Sadu…. Početkom 20.-og veka neki pojedinci sa prezimenom Pantelin su emigrirali u Ameriku…

    • zoran pantelić

      Moj pradeda Zarija Pantelić rodom je iz Turske kanjiže (današnji Novi Kneževac), po kazivanju mog dede, iz N.Kneževca došao je krajem XIX veka u Sremsku Mitrovicu gde se oženio udovicom .Negde oko 1890 i neke, dolaze u Beograd gde im se rađa dvoje dece,ćerka Olga ( 1896 ) i moj deda Ljubomir ( 1898 ). Zarija je umro u Beogradu 1916. godine a iz Matične knjige umrlih crkve Sv,Nikola u Bgd. saznao sam da je rođen u Turskoj Kanjiži i da je imao 65 godina kada je umro. da li znaš nešto više o Pantelićima iz N.Kneževca.