Порекло презимена Недовић

28. фебруар 2012.

коментара: 86

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (86)

Одговорите

86 коментара

  1. Драган Вл. Недовић

    Драги, Здравко, Недовићи су најбројније братство у Б. Пољу. Требао би ми дати бар име или било какав податак, да бих уопште могло било шта да се покуша. Ја познајем и Бјелопавлиће, па ми макар кажи неког од њих па да полагано, инкогнито, покушамо нешто да урадимо. Врло радо ћу да ти помогнем. Мој број телефона и адресу мејла имаш на сајту манастира Самоград( на гугле укуцај-manastir samograd). Слободно се јави, ако ништа бићу ти ја род, јер људи никад није доста -:).
    Срдачно те поздрављам.

  2. Шарко

    Blažo, pa što nisi Crnogorac, ako se toliko dičiš crnogorskim predznakom. Kako ti je ime i prezime crnogorsko? Ime Blažo-Blaža je zastupljeno medju Srbima, Makedoncima, Hrvatima, Bugarima itd. Profesore Blažo zaboravio si da napišeš da je onaj hrabri Nedović posekao 120 turskijeh glava. Pozdrav

  3. Драган Вл.Недовић

    Блажо, хвала на овако лијепим ријечима и хвала на овако лијепом одговору “Шарку”. Показао си, заправо како треба бити Недовић, прије свега и усвакој прилици човјек. Нажалост, не даје Бог свима дара за тако нешто, просто створи биће по свом обличју, па оно крије своје име и презиме(читај себе крије), ваљда немајући чиме пред људима, па онда иду коментари, типа , кад не знам шта сам и ко сам, можда ни други не знају то исто !!! На срећу рода нашега Недовићи добро знају од кога су, шта су и шта треба да буду. Свако ти добро од господа, Блажо, и гледај некако да се чујемо уживо и да бог да брзо да се упознамо.

  4. Radica Tarabanovic

    Za kumu Dusicu Ilic iz Topole
    Na pocetku sam istrazivanja porekla moje familije Tarabanovic iz Vatoseva koje je sada deo Ratara!Kako nema mnogo dostupnih podataka,a znajuci da nam je staro kumstvo Vasa familija,mozete onda zamislite koju srecu sada osecam procitavsi Vas komentar!Ako je ikako moguce,zelela bih da stupimo u kontakt!S postovanjem, Radica Tarabanovic

  5. Radica Tarabanovic

    Pozdravljam sve divne Nedovice gde god da su,jer moju familiju za njih veze staro kumstvo!Kako I sama pokusavam da doprem do svojih korena,molim sve one koji znaju kome su Nedovici bili kumovi krajem 18 I pocetkom 19..veka da pisu o tome na ovom forumu.Pokusavam da preko kumovske veze pronadjem mesto otakle poticu moji.poznato mi je samo da je staro kumstvo moje familije. Nedovic iz Kutlova kod Kragujevca.Moja familija je doslla od Sjenice I samo mi je to poznato!Jos jednom molim Dudu iz Topole da putem ovog foruma stupimo u kontakt.Hvala I ziveli!

  6. duda

    Draga Radice,evo slučajno sam baš danas otvorila ovaj deo sajta i naišla na tvoje postove koji su me obradovali.Moja e-mail adresa je [email protected] pa ako želiš možeš mi pisati da ti detaljno napišem šta sam ja sve do sada otkrila u vezi mojih Nedovića-Nedića a onda da pokušamo i tvoje korene da nađemo.Pozdrav.Dušica Ilić-Nedić

  7. rajko nedović

    Поштовани професоре Блажо,
    Читам преписку твоју и Драганову и са занимањем пратим све што напишете.Драган је мој комшија, ближњи рођак и млађи колега. Свакодневно “распредамо”о свему и свачему. Мене, иако нијесам као Драган “истражитељ”наших коријена, интересује одакле Вам уопште ти подаци о нашем братству тј. одакле црпите те информације.Постоји ли негдје извор да наши преци нијесу плаћали харач султану, мада вјерујем у ту причу јер сам и сам запамтио људе који су живјели у турској царевини и причали нам о тешком давању “деветка”.
    На констатацију мога ђеда да је харач велики турчин-порезник му каже “што се Милосаве нијеси боље борио на Косову”, да би мој ђед рекаао “….. на Косову смо се заједно борили и на истој страни”, алудирајући на Његошеву “ти издао прије и п ослије, обрљао образ пред свијетом, заробио себе у тиђина”. Вјерујем да смо одбијали плаћање харача пошто смо и у вријеме султана Тите то радили, а то сам већ запамтио.
    Но, заједничка је констатација да је вићина нас једног коријена, и ако имате још неких података објевите, Ви или неко други,, свеједно, а до тада Вас поздрављам.
    Уколико будеш пролазио кроз Бијело Поље, јавите се. Може и преко Драгана поштоп видим да се дописујете.
    Поздрав.
    Рајко Недовић

  8. Nebojša Babić

    Ako ima neko od Nedovića iz Rovaca kod Berana ko bi mi mogao pomoći oko rodoslova rovačkih Drobnjaka, molio bih da mi se javi na: [email protected]
    Pozdrav!

  9. Rade Brakočević

    Недовићи из Пријелога,
    Академик Милисав Лутовац 1967.године у студији Бихор и Корита, написа, да препричам: кажу да је њихов предак Недо дошао из Загарача у Колашин, па код свога зета у Пријелоге. Ништа више. Наведите изворе, за ваше (хипо)тезе, да нијесу плаћали порез султану? Пријелоге су до прије сто година (1912.године) биле под Турцима. То је Бихор. Ја познајем честите Недовиће из Пријелога, али никад не чух за те ваше приче.

  10. Ana Pajic

    Postovanje svima,
    ja sam unuka Veroslave Nedovic (udate Pajic).
    Moja pokojna baka je jedna od sestara poznatog Dragise Nedovica, a mom dedi Radivoju(Radetu) po porodicnoj prici je upravo posvecena ona poznata pesma ‘Jesen prodje, ja se ne ozenih’ 🙂 ‘…
    cesto majka govorila meni
    sine Rade, devojaka dosta
    ti mi, sine, neozenjen osta…. jer je kasno ozenio baku… to osta kao neka porodicna anegdota… u principu ja absolutno nikog ne poznajem od te familije, znam da je moja pokojna baka, cerka Andrije i Gine Nedovic, koji su iz Kragujevca, da se pradeda zvao Lazar? i pre dva dana sam saznala da mi preci sa bakine strane poticu iz Bijelog Polja, Nedovic, Pecarska 🙂
    Po ovome sto ovde procitah, bi to znacilo da je moj cukun deda sa bakine strane Lazar? imao jos dva brata, da jedan ostao u Nedovicima, drugi otisao u Podgoricu, a moj cukun deda u Kragujevac(za cukun dedu jedino znam sigurno da je tako) 🙂 to mi je i otac potvrdio, i zato mi je mnogo interesantan ovaj forum, i sve vise otkrivam da je to jedna velika familija. 🙂 sto me veoma raduje u otkrivanju porekla.

    Da li neko zna gde mogu da kupim knjigu koja se ovde pominje „seobe i staništa“ gde sve piše o Pecarskoj i Nedovicima? Unapred zahvalna, i naravno otvorena za svaki kontakt sa familijom Nedovic.
    [email protected]
    Veliki pozdrav
    Ana

    • rajko nedović

      ana, potrudiću se da nadjem tu knjigu. ovo što si ti napisala je istinita priča jer je i mi tako ovdje doživljavamo. ja sam iz prijeloga a u ustanovii u kojoj sada radim radi i moj “sinovac” nedović koji je iz pećarske. priče su nam iste. ja slavim arandjelovdan a on lazarevu subotu, ali smo od istih korijena. veliki pozdrav iz bijelog polja.

    • Simon

      Gospodjo Ana,ja sam Simon Nedovic iz Kragujevca sin Perise Nedovica iz sela Pecarska,SO Bijelo polje.Moj stric, pokojni Slavko Nedovic je napisao knjigu “seobe i stanista” u kojoj je opisano lik i delo vaseg dede Dragise Nedovica. Posedujem i knigu pr.Bataveljica posvećenu Dragisi Nedovicu. Ako imate bilo kakav kontakt telefon,fb profil i sl. javite se 0603151811

      • Milija Nedovic

        Postovani Simone
        Dali bi bio ljubazan, da i mene javis za knjigu
        Moj tel. 063585859
        Moji su inace iz Pecarske
        Inace sam uspeo da izvucem neke delove do pra pra pradjeda
        Veliki pozdrav za sve rodjake i bracu Nedovice